Μήνυμα εστάλη
Μάκης Πολλάτος

Μάκης Πολλάτος

Μήνυμα εστάλη

Άλλο πράγμα το 2023, άλλο η δεκαετία του 1980. Άλλο πράγμα ο διορισμένος νομάρχης του παρελθόντος και άλλο ο αιρετός περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος

Που είναι θεμιτό να έχουν κομματικές προτιμήσεις. Και δεν είναι παράλογο να έχουν διατελέσει βουλευτές, υπουργοί ή να έχουν χρηματίσει στελέχη κάποιας κυβέρνησης. Από την στιγμή όμως που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά του δήμου και την αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να λειτουργούν σαν να είναι μέλη ενός κλειστού κομματικού club. Χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις για να γίνουν αλλαγές σε μια τοπική κοινωνία. Και άλλη αντίληψη στα πρόσωπα που επιδιώκουν να διοικήσουν αποτελεσματικά ένα δήμο ή μια μεγάλη περιφέρεια.

Γι' αυτό δεν φαίνεται και πολύ λογικό να επιχειρεί μια κυβέρνηση να επαναφέρει από το παράθυρο τους διορισμένους νομάρχες του παρελθόντος. Άλλο πράγμα οι περιφερειάρχες, διαφορετική μενταλιτέ χρειάζεται ο επικεφαλής κάθε μιας από τις 13 περιφέρειες και δεν αρκεί απλώς να είναι αρεστός στον πρωθυπουργό ή τις καμαρίλες του κυβερνώντος κόμματος.

Οσοι αντιμετώπισαν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σαν συνέχεια των βουλευτικών πρέπει να πήραν το μήνυμά τους. Με την αποχή ή την ψήφο στους υποψηφίους που αποδίδονται στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι πολίτες είπαν όχι στην επιστροφή σε μια εποχή διορισμένων νομαρχών ή δημάρχων των οποίων το μεγαλύτερο προσόν είναι η κομματική ιδιότητα.

Το μήνυμά τους ελπίζω να έλαβαν και οι υπουργοί που υπαινίσσονταν ότι αν σε κάποιον δήμο εκλεγεί δήμαρχος που δεν είναι ΝΔ τότε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση ή επιδότηση με κρατικά κονδύλια ή άντληση κοινοτικών προγραμμάτων από τα ταμεία συνοχής δεν θα είναι εφικτή. Απειλές, προειδοποιήσεις ή κάτι σαν εκβιασμοί του στιλ ο δήμος και η περιφέρειά σας θα πάνε καλά και θα ωφεληθούν από την ανάπτυξη που μπορούν να φέρουν τα κονδύλια της ΕΕ αρκεί να ψηφίσετε τον εκλεκτό της κυβέρνησης αποδοκιμάστηκαν ευθέως. Στις δημοκρατίες υπάρχουν και αυτό που οι Αμερικανοί λένε checks and balances. Διαφορετικά επίπεδα ελέγχου. Σημαντικό να μην ταυτίζεται η κυβέρνηση με την αυτοδιοίκηση για να ελέγχει ο ένας θεσμός τον άλλο. Και κρίσιμο να μπορούν να συνεργάζονται οι εκλεγμένοι μεταξύ τους ακόμη κι αν ανήκουν σε διαφορετικό κόμμα, εφ' όσον η πραγματική διάθεσή τους είναι να υπηρετούν τους πολίτες και το κοινό καλό.

Μήνυμα βαρύ, ηχηρό, περίπου σαν αυτό που ερχόταν από το 112 σαν προειδοποίηση από επερχόμενη φυσική καταστροφή έλαβαν και ορισμένοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες που θεωρούσαν την επανεκλογή τους σίγουρη. Και πια συνειδητοποιούν ότι εύκολα χάνεται -ακόμη και από έναν άγνωστο υποψήφιο- μια επανεκλογή που μοιάζει δεδομένη. Αρκεί ένα debate όπου οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην αλαζονεία από τη μια πλευρά και την λογική παρέα με την ευπρέπεια από την άλλη. Αλλο πράγμα η Αθήνα και άλλο το Αργοστόλι, άλλο η Θεσσαλονίκη και άλλο το Καρπενήσι. Οι αλλαγές που γίνονται στην Αθήνα που ζει, εργάζεται ή χρειάζεται να μετακινηθεί για λόγους υγείας περίπου ο μισός ελληνικός πληθυσμός δεν μπορούν να γίνονται στο πόδι. Και οι άρχοντες που μετακινούνται συνοδεία αστυνομικών που ανοίγουν τον δρόμο πρέπει να θυμούνται πάντα ότι για τους απλούς ανθρώπους ακόμη και μια καθυστέρηση λίγων λεπτών στην κίνηση μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους ή να τους κοστίσει μια θέση εργασίας. Γι' αυτό έχουν όλα σημασία. Και προφανώς θα ήθελα να είμαι σίγουρος ότι αυτό το αντιλαμβάνονται και στο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που συμπεριφέρονται λες και προχθές Κυριακή εκλήθησαν -το κάθε κόμμα ξεχωριστά- να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πολιτική ανατροπή δεν έγινε στις αυτοδιοικητικές εκλογές επειδή οι υποψήφιοι της ΝΔ κέρδισαν μόνο 7 από τις 13 περιφέρειες και επειδή ο Μπακογιάννης με τον Ζέρβα έχασαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αλλά το μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη εστάλη ξεκάθαρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης