Τα καράβια και οι ταβέρνες
koutras_xaralampos

Μπάμπης Κούτρας

Τα καράβια και οι ταβέρνες

Προφανώς οι Ελληνες δεν χρειάζονται την παρότρυνση κανενός υπουργού, ούτε καν τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης, για να πράξουν τα αυτονόητα στις διακοπές τους

Δεν πήραν το πλοίο να φύγουν για διακοπές στα νησιά, αλλά προτίμησαν το χωριό τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ούτε πηγαίνουν κάθε βράδυ για φαγητό στην ταβέρνα της περιοχής, αγοράζουν από το σούπερ μάρκετ και μαγειρεύουν στο σπίτι τους.

Τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ» δείχνουν ότι ειδικά φέτος αυτοί οι δύο δείκτες της τουριστικής κίνησης βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Αναμενόμενο, γιατί η ακρίβεια καθορίζει τις επιλογές τους και στις διακοπές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι μισοί Ελληνες δεν πήγαν φέτος διακοπές και από εκείνους που πήγαν οι περισσότεροι περιόρισαν τη διάρκειά τους και μείωσαν τις δαπάνες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους. Με αυτό τον τρόπο εξηγείται και η εικόνα που έχει φέτος ο τουρισμός στη χώρα. Στα καταλύματα, που είναι ανελαστική δαπάνη, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 12,6% σε σχέση με πέρυσι, αλλά είναι ασφυκτικά γεμάτα από ξένους τουρίστες ή και Ελληνες με υψηλότερα εισοδήματα. Αντίθετα, οι μετακινήσεις με τα πλοία ήταν περίπου 5% κάτω τον Ιούλιο, ενώ σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης εμφανίζονται δυσαρεστημένοι λόγω μειωμένου τζίρου, δηλαδή πτώση της πελατείας τους.

Μετά τις απαγορεύσεις, λόγω COVID, το 2020 και το 2021 οι τιμές και στις μετακινήσεις και στην εστίαση εκτοξεύθηκαν το 2022, το 2023 και ακόμη περισσότερο το 2024 σε εξωφρενικά ύψη. Πάνω στις δικαιολογημένες ανατιμήσεις, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, οι περισσότεροι βρήκαν την ευκαιρία για μεγάλες αρπαχτές με φαιδρές δικαιολογίες και τεχνάσματα όπως η «ελάχιστη κατανάλωση». Μέχρι η κοινωνία να συνειδητοποιήσει την κλοπή, οι τιμές ενός γεύματος έφτασαν ακόμη και στην τελευταία ταβέρνα τα 50 ευρώ το άτομο και οι ιδιοκτήτες ό,τι πρόλαβαν ενθυλάκωσαν. Αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο, η τακτική είναι ίδια. Από τη Μύκονο όπου έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διώξουν τους σταθερούς πελάτες τους με τα μεσαία εισοδήματα, θεωρώντας ότι θα έχουν πάντα τους Αραβες κροίσους, μέχρι τους άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα. Φέτος ήρθε η ώρα να πληρώσουν ένα μέρος του... λογαριασμού και η εικόνα τους να διαμαρτύρονται και να ρίχνουν τις ευθύνες στην κυβέρνηση προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία. Οπως έστρωσαν θα κοιμηθούν και ελπίζω στο τέλος να μη ζητήσουν και αποζημίωση από το κράτος, δηλαδή τους φορολογούμενους.

Η αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στην απληστία ορισμένων επαγγελματικών ομάδων είναι επιβεβλημένη, υγιής και αποτελεσματική. Κανένα από τα μέτρα που επινοεί η κυβέρνηση δεν θα είναι αρκετό χωρίς την άμεση αντίδραση του πολίτη. Ο κανόνας της αγοράς και της ζήτησης υπήρχε και θα υπάρχει πάντα. Αν θέλουμε να πέσουν οι τιμές, πρέπει να σταματήσουμε να αγοράζουμε ό,τι μπορούμε να κόψουμε, ό,τι δεν έχουμε πραγματικά ανάγκη. Είναι ο μόνος τρόπος πίεσης για να εξορθολογιστεί η κατάσταση και να κοπεί ο αέρας από τα καθ’ έξιν αρπακτικά. Τα πλοία και οι ταβέρνες είναι μια καλή αρχή. Οι πολίτες πρέπει να επιμείνουμε και να διευρύνουμε την ίδια τακτική και σε άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network