Αναγκαία η αναδιαμόρφωση των ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών)
Νεοκλής Κρητικός

Νεοκλής Κρητικός

Αναγκαία η αναδιαμόρφωση των ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών)

Η πανδημία του Covid-19 ανέδειξε με τον πλέον απόλυτο τρόπο τις ελλείψεις στη δομή και την οργάνωση του ΕΣΥ το οποίο το στήριξαν, ξανά, εν πολλοίς οι εργαζόμενοι σε αυτό. Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν η στοχευμένη στήριξη του ΕΣΥ τόσο σε ανθρώπινους όσο και σε υλικούς πόρους για την κάλυψη επειγουσών αναγκών όπως και όποτε προέκυπταν

Αποτελεί βασική μας θέση, το ΕΣΥ να μην είναι πλέον σύστημα μιας νόσου, αλλά η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ σε σύγχρονα πρότυπα. Πλέον, μπορούμε να εστιάσουμε στην υλοποίηση της αναβάθμισης του ΕΣΥ όπως περιεγράφηκε στην Υπουργική απόφαση: «Καθορισμός Στρατηγικών Στόχων του Υπουργείου Υγείας, έτους 2021, με χρονική περίοδο εφαρμογής 2021-2023».

Βασικοί πυλώνες για την επίτευξη αυτών των στρατηγικών στόχων είναι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων (ΤΕΠ), η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) και η διασύνδεση μεταξύ τους. Με στόχο την άμεση βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες επείγει να αναπτυχθούν άμεσα και ορθολογικά τα ΤΕΠ των νοσοκομείων. Τα ΤΕΠ αποτελούν συνήθως την πρώτη επαφή του πολίτη με το ΕΣΥ και καλούνται να τον εξυπηρετήσουν τη στιγμή της μέγιστης ανάγκης του. Στηριζόμενοι στις ημιτελείς προσπάθειες των τελευταίων ετών και στην γνώση και εμπειρία των ανθρώπων που επί σειρά ετών στηρίζουν και στελεχώνουν τα ΤΕΠ θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στις παρακάτω τομές.

-Άμεση δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΤΕΠ, το οποίο θα αποσαφηνίζει τις απαιτήσεις της πολιτείας από αυτά και θα θέτει συγκεκριμένους δείκτες ποιότητας για τη λειτουργία τους.

-Δημιουργία καθηκοντολογίου ιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στα ΤΕΠ τόσο με την κύρια ειδικότητά τους όσο και με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, για την νομική και επαγγελματική κατοχύρωσή τους.

-Κίνητρα για τους επαγγελματίες υγείας προκειμένου να εξειδικευθούν στην Επείγουσα Ιατρική και Επείγουσα Νοσηλευτική.

-Κάλυψη των επειγουσών αναγκών υγείας του πληθυσμού με ιατρούς με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική με πρώτη προτεραιότητα τα ΤΕΠ Νοσοκομείων που δεν διαθέτουν όλες τις βασικές ιατρικές ειδικότητες, τις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

-Αναβάθμιση της υποδομής των ΤΕΠ προκειμένου να λειτουργούν ηλεκτρονικά με διασύνδεση του ιατρικού φακέλου του ασθενή με την ΠΦΥ για συνέχιση της παρακολούθησής του από τον οικογενειακό του ιατρό.

-Η λειτουργική διασύνδεση ΤΕΠ και όμορων μονάδων ΠΦΥ για παραπομπή και παρακολούθηση ασθενών.

-Δημιουργία αυτοτελών ΤΕΠ σε όλα τα νοσοκομεία άνω των 200 κλινών. Με ιατρική, νοσηλευτική και διοικητική αυτοτέλεια υπαγόμενα απευθείας στον αναπληρωτή διοικητή του κάθε Νοσοκομείου.

Κλείσιμο
-Αξιοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που επί σειρά ετών εργάζεται στο ΤΕΠ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα ΤΕΠ, για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων στα τμήματα όπου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

-Δημιουργία ειδικών μονάδων εντός των ΤΕΠ με ορθολογική τοπογραφική κατανομή (πχ τραύματος, εγκαυμάτων) για την καλύτερη αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων.

-Συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού των ΤΕΠ τόσο μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τα εκπαιδευτικά κέντρα όσο και μέσω συνεργασιών με νοσοκομεία του εξωτερικού.

-Ειδικά για τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) είναι απαραίτητη η επανεξέταση του εφημεριακού συστήματος των Νοσοκομείων. Για παράδειγμα θα μπορούσε να επανεξεταστεί η πρόταση για 6 νοσοκομεία καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης στην Αττική. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο με πολλές παραμέτρους και μεταβλητές το οποίο όμως θα έχει άμεση θετική επίπτωση στις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες υγείας.

Για τα περισσότερα εκ των ανωτέρω έχουν ήδη συσταθεί οι ανάλογες επιτροπές στο ΥΥΚΑ και το ΚΕΣΥ οι οποίες έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους (Επιτροπή εφημέρευσης, Επιτροπή τραύματος, Επιτροπή λειτουργίας ΤΕΠ), οι οποίες βρίσκονται υπό επεξεργασία. Επιπρόσθετα υπό επεξεργασία βρίσκονται και άλλες προτάσεις που κατά καιρούς έχουν προταθεί από επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Η τελική πρόταση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και είμαι σίγουρος ότι με πολύ ευρεία συναίνεση θα ψηφιστούν από τη Βουλή οι τελικές νομοθετικές ρυθμίσεις καθώς θα στοχεύουν στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της χώρας.

Τελικός στόχος είναι ένα σύστημα υγείας με ισχυρή ΠΦΥ αποτελούμενη από ειδικευμένους ιατρούς με έμφαση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση χρονίων και έκτακτων προβλημάτων υγείας και ΤΕΠ νοσοκομείων με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίζει επείγουσες καταστάσεις υγείας.

*Ο Νεοκλής Κρητικός είναι βουλευτής της Π.Ε. Λακωνίας με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ είναι γενικός χειρουργός και θώρακος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης