Η περίπτωση Πολάκη
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Η περίπτωση Πολάκη

Στη δικτατορία μια αντιστασιακή οργάνωση είχε κυκλοφορήσει ένα βιβλιαράκι με τίτλο: «Δεήσεις και Ψαλμοί» και φωτογραφία είχε μια θρησκευτική εικόνα, αν θυμάμαι καλά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Όταν άνοιγες το βιβλιαράκι διάβαζες «Με ποιούς έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς» και απαριθμούσε τα ονόματα βασανιστών, στρατιωτικών, αστυνομικών της Χούντας σε συγκεκριμένα τμήματα, στρατόπεδα και υπηρεσίες στην Αττική και σε διάφορες πόλεις της χώρας, ενώ έδινε και οδηγίες για κατασκευή βομβών και εκρηκτικών υλών


Το θυμήθηκα με αφορμή τον Πολλάκη, ο οποίος με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ανακοίνωσε με ποιούς δικαστές, δημοσιογράφους και κρατικούς αξιωματούχους έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς». Προσοχή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως φαντασιώνεται ο ίδιος ο Πολλάκης. Και λέμε όχι ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ΠΘ είχε ξεκαθαρίσει απολύτως τι εννοεί η αξιωματική αντιπολίτευση όταν τα στελέχη της λένε ότι η «δεύτερη φορά θα είναι αλλοιώς».

Ο βουλευτής Χανίων πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της συνέντευξης, που είχε δώσει στον υπογράφοντα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, …αισθάνθηκε την ανάγκη(;) να διορθώσει τον αρχηγό του και να πει ότι αυτά που λέει ο αρχηγός δεν είναι σωστά ή μάλλον είναι λάθος ή ακόμη χειρότερα είναι μπαρούφες. Το σωστό είναι αυτό που λέω εγώ, ο πρωτοκαπετάνιος των Σφακίων. Το τι ακριβώς θα συμβεί τη δεύτερη φορά θα σάς το πω εγώ: Έχουμε ανοικτούς λογαριασμούς μ’ αυτούς και μ’ αυτούς, ονομαστικά, και αν δεν τους τελειώσουμε αλλαγή δεν γίνεται.

Το γεγονός ότι ο αρχηγός του, στη συνέντευξή του ήταν ξεκάθαρος: «Με θεσμικούς και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητος, ό,τι και να συνέβη χθες, εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού»προκάλεσε την μήνιν του Πολλάκη, ενώ βγήκαν και καπνοί από τα αυτιά του με αυτά που διάβαζε για τον Στουρνάρα ότι όταν ο Τσίπρας θα γίνει πρωθυπουργός θα συνεργαστεί μαζί του και δεν θα τον …σουβλίσει, όπως θέλει ο «Παυλάρας». Διαβάσατε ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν διακατέχεται από ρεβανσισμό. Λάθος. Το σωστό είναι αυτό που λέει ο Πολλάκης: Θα τους πιούμε το αίμα με το μπουρί της σόμπας, όπως έγραφε και ο μακαρίτης Γιώργος Κουρής στην Αυριανή για τον Καραμανλή.

Κλείσιμο
Εξυπακούεται πως αυτού του τύπου η φρασεολογία και η συμπεριφορά όχι μόνον δεν αρμόζει σε ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που φιλοδοξεί να κερδίσει τις εκλογές και να επανέλθει στην κυβέρνηση, αλλά και το βλάπτει. Τα όσα λέει ο Πολλάκης είναι βούτυρο στο ψωμί του συντοπίτη του Μητσοτάκη.

Το έκανε και πριν μερικές ημέρες όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το 75% των ψηφοδελτίων του. Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας, το 50% ήταν γυναίκες, είχαμε διανοούμενους, σοβαρούς ανθρώπους, νεολαίους, εκπροσώπους δικαιωμάτων και μειονοτήτων. Τι έμεινε όμως απ’ όλα αυτά; Τίποτε. Γιατί; Επειδή ο «Παυλάρας» τα έκανε… καλύτερα να μην πω την λέξη και θίξω γυναίκες που ασκούν το αρχαιότερο επάγγελμα.

Γιατί το έκανε; Επειδή στα Χανιά δεν έβαλαν υποψήφιο έναν φίλο του, ενώ είναι εκ νέου υποψήφιος ο μισητός του εχθρός και σοβαρός άνθρωπος και πολιτικός Γιώργος Σταθάκης. Αντι λοιπόν τα μήντια να ασχολούνται με τα νέα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκαν με τον Πολλάκη και την κίτρινη κάρτα που του έδειξε ο Τσίπρας λέγοντας «σε όποιον αρέσει, η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είναι εθελοντική». Χάθηκε λοιπόν η δυναμική των ψηφοδελτίων.

Και ήλθε η μεγάλη συνέντευξη στο ΠΘ, που κατά κοινή ομολογία, ακόμη και των αντιπάλων και εχθρών του Τσίπρα ήταν «καλή» επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε απαντήσεις σε όλα όσα απασχολούν τους πολίτες και για όλα όσα θέλουν να ξέρουν ενόψει των εκλογών. Το μετριοπαθές, ρεαλιστικό, προοδευτικό, εναλλακτικό και κυβερνητικό προφίλ που έβγαζε ο Τσίπρας στη συνέντευξή του το μουτζούρωσε ο Πολλάκης με τις …πολλακιές του. Προς τέρψιν και ευχαρίστηση βεβαίως της Δεξιάς παράταξης και της κυβέρνησης του συντοπίτη του Μητσοτάκη.

Καλύτερο σύμαχο στην προπαγάνδα του κατά του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσαν να βρούν οι επιτελείς του Μαξίμου: «Μην ακούτε τι λέει ο Τσίπρας, υποκρίνεται. Η αλήθεια είναι αυτή που λέει ο Πολλάκης». Για μια ακόμη φορά -όταν ο Μητσοτάκης είναι στριμωγμένος ή ο Τσίπρας ανοίγει περπατησιά- έρχεται ο Πολλάκης και αλλάζει με τις …πολλακιές του την ατζέντα και δίνει τροφή στην επικοινωνιακή προπαγάνδα του Μαξίμου και των φιλοκυβερνητικών Μέσων Ενημέρωσης.

Μόνον ένας πολιτικά ευήθης θα το έκανε. Και το λέμε αυτό γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως ο Πολλάκης δεν αγαπάει τον Αλέξη και δεν μισεί τον Κυριάκο. Από την άλλη βλάκα δεν τον λες τον Πολλάκη και ειδικά έναν άνθρωπο που μπήκε με άριστα στην Ιατρική Αθήνας. Ούτε νομίζουμε έχει, όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος, σάκχαρο ώστε να αποδώσουμε τις εκρήξεις του στην έλλειψη ινσουλίνης.

Και το κυριότερο: αν δεν έχει καβαλήσει το καλάμι και νομίζει ότι θα διαδεχθεί τον Τσίπρα, είναι αυτοκαταστροφικός. Το τελευταίο διάστημα ήταν αυτός που με τις αποκαλύψεις του για τον Πάτση, τον Μαραβέγια, τον Χειμάρα και άλλα γαλάζια …μπουμπούκια στρίμωξε την κυβέρνηση και έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήματα για να υποστηρίξει πως στην κυβερνητική περίοδο Μητσοτάκη ανθούν η διαφθορά, η ρεμούλα και οι απευθείας αναθέσεις.

Και ενώ κάνει αυτό το καλό στο κόμμα του, έρχεται και χύνει έναν κουβά με κάτουρα στην πόρτα της Κουμουνδούρου. Τι να πει κανείς. Και μάλλον άργησε να τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας. Του τη χάρισε μία του τη χάρισε δύο, του έβγαλε κίτρινη κάρτα, του ξανά έβγαλε, τίποτε. Αυτός τον χαβά του. Προφανώς, επεδίωκε τη διαγραφή του. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Αν δεν καταλάβαινε ότι με τη συμπεριφορά και τα λόγια του έκανε ζημιά στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ και καλό στον Μητσοτάκη και τη ΝΔ, το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να πει «άμε στην ευχή της Παναγίας παιδί μου».

Εκεί που ο Τσίπρας προσπαθούσε να πείσει ότι δεν είναι λαϊκιστής, ρεβανσιστής και ακραίος πεταγόταν ο Πολλάκης και έλεγε «όχι, όχι είμαι και ‘γω εδώ, …ο Καραϊσκάκης που όταν γυρίσω θα σας γ@μήσω», όπως τραγουδά και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ποιοί κεντρώοι και ποιοί κεντροαριστεροί και πασόκοι μόνον όσοι υμνούν τους μαχητές του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ μας εμπνέουν.

Με λίγα λόγια ο Πολλάκης επεδίωκε τη διαγραφή του. Το κατάφερε. Ο Αλέξης έστω και αργά κατάλαβε πως οι ηγέτες όταν χύνουν αίμα δυναμώνουν. Και το αίμα από την καρατόμηση Πολλάκη μόνον καλό θα κάνει στον Τσίπρα. Ούτε μία ψήφο δεν θα χάσει. Αντίθετα, θα κερδίσει όσους αντιδεξιούς, δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες θέλουν να φύγει ο Μητσοτάκης, αλλά έβλεπαν και άκουγαν τον Πολλάκη και έλεγαν «να λείπει το βύσσινο». Και είναι πολλοί αυτοί. Οπωσδήποτε πολλαπλάσιοι από τους πολλακιστές.

Οι πολλακιές μπορεί να έχουν φαν κλαμπ στο διαδίκτυο, αλλά δεν επηρεάζουν τους ψηφοφόρους στην κάλπη. Η απομάκρυνση Πολλάκη μόνο καλό θα κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα και θα βοηθήσει την προσπάθειά τους να επιστρέψουν ως μεταρρυθμιστές στην κυβερνητική εξουσία και όχι ως γκρεμιστές και χαλαστάδες. Και σίγουρα διευκολύνει την προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ για να υπάρξει «προοδευτική διακυβέρνηση», εφόσον σχηματίζεται πλειοψηφία.

Υστερόγραφο: Επειδή στην αρχή αναφερθήκαμε στο βιβλιαράκι «Δεήσεις και Ψαλμοί» μόνο γέλιο θα προκαλούσε ενδεχόμενη προσπάθεια του Πολλάκη να εμφανιστεί ως αντιστασιακός στο «σύστημα» και τη «δεξιά στροφή» του Τσίπρα. Με τη συμπεριφορά και τα λόγια του «για ανοιχτούς λογαριασμούς» με δικαστές, δημοσιογράφους και αξιωματούχους ουσιαστικά βάζει πλάτη και στο σύστημα και στη δεξιά. Μπορεί αυτοί με τους οποίους ο Πολλάκης θεωρεί ότι έχει ανοικτούς λογαριασμούς να μην του αρέσουν, να είναι λάθος, να αντιμάχονται τον ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίζουν τον Μητσοτάκη όμως το ίδιο πιθανώς πιστεύουν και αυτοί αλλά και άλλοι γι’ αυτόν. Τι θα κάνουμε. Εμφύλιο; Η επικράτηση των ιδεών και των προγραμμάτων είναι η λύση και όχι οι προγραφές και τα πογκρόμ. Τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές ο Τσίπρας θα ξέρει ότι οι αντίπαλοί του είναι απέναντι και δεν θα υφίσταται διαρκή παρενόχληση από τον Πολλάκη…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ