«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Το «θολό» πλαίσιο
Παναγιώτης Ευαγγελίου

Παναγιώτης Ευαγγελίου

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Το «θολό» πλαίσιο

Σε λίγες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει και στην Ελλάδα η εφαρμογή του «πρωτοποριακού» θεσμού της «Νταντάς της γειτονιάς», που ήδη εφαρμόζεται σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Σε τι αναφέρεται όμως ο θεσμός;

Αναφέρεται σε ένα άτομο, το οποίο τυπικά θα πρέπει να έχει πιστοποιημένη γνώση βρεφονηπιοκόμου, να διαθέτει φάκελο υγείας, να έχει συστάσεις από μέλη συλλόγου ιδιωτικών παιδικών σταθμών ή άλλο πιστοποιημένο φορέα, να έχει όρεξη να ασχοληθεί με βρέφη ή και νήπια και να έχει λάβει σεμινάρια πρώτων βοηθειών.

Θα φιλοξενεί, μέχρι οκτώ ώρες, στον χώρο του αποκλειστικά, βρέφη ή και νήπια από τριών μηνών έως δύο ετών, με τους γονείς των παιδιών να φροντίζουν να προμηθεύουν καθημερινά σε ειδικά δοχεία το φαγητό των παιδιών, ανάλογα με την ηλικία τους.

Δηλαδή, με αυτόν τον τόσο «πρωτοποριακό» θεσμό, δίνουμε έτσι απλά το «ελεύθερο» σε ανθρώπους να μετατρέπουν τα σπίτια τους σε δομές φιλοξενίας παιδιών -και μάλιστα σε ευαίσθητη ηλικία- χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες κτηριακές και άλλες πολύ ουσιαστικές προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με τα παιδιά. Το σπίτι του καθενός είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τις ανάγκες και τα «θέλω» του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Δεν μπορεί επομένως από τη μια στιγμή στην άλλη να μετατρέπεται επί οκτώ ολόκληρες ώρες σε επαγγελματικό χώρο -και μάλιστα υψηλών απαιτήσεων- χωρίς να πληρούνται οι αναγκαίες προδιαγραφές -και το απόγευμα ως δια μαγείας να γίνεται ξανά χώρος κατοικίας.

Για την αποστολή αυτή, που αφορά στα παιδιά, ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει για κάθε γονέα, έχουν δημιουργηθεί -με υψηλά κριτήρια ασφάλειας και υγιεινής- οι ενδεδειγμένοι χώροι των βρεφονηπιακών σταθμών, οι οποίοι πληρούν όλα τα αυστηρά απαιτούμενα σε κτηριακές προδιαγραφές, καθώς και όλα τα πρωτόκολλα εκπαίδευσης και υγιεινής των εργαζομένων σε αυτούς.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, επομένως, σε κάθε «καλοθελητή», ότι ένα σπίτι είναι ένα σπίτι. Δεν μπορεί να λειτουργεί ως χώρος διαμονής και απασχόλησης βρεφών και νηπίων, που δεν ανήκουν στην οικογένεια. Γιατί ποιος διασφαλίζει, για παράδειγμα, ότι δεν θα γίνει κάποιο ατύχημα εντός του σπιτιού ή ότι δεν θα βγει από την ανοιχτή μπαλκονόπορτα ένα νήπιο και θα πάει προς τα κάγκελα, την ώρα που το άτομο αυτό, το οποίο έχει «προσφερθεί» να προσέχει τα παιδιά, πιθανόν εκείνη την ώρα να φτιάχνει ένα γάλα στην κουζίνα ή να κάνει κάτι άλλο;

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν σε κατάλληλο χώρο, με την εποπτεία έμπειρων επαγγελματιών και ορθής επίβλεψης από τα θεσμικά μέσα ελέγχου.

Δεν χρειάζονται λοιπόν προχειρότητες σε αυτόν τον χώρο, που να αφορούν τη φροντίδα των παιδιών μας. Ας τον αφήσουμε να λειτουργήσει στο θεσμικό πλαίσιο, που επιτέλους έχει διαμορφωθεί σε θετική κατεύθυνση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης