Το κόμμα του Πολάκη και του Παππά
panos-loukakos-blog

Πάνος Λουκάκος

Το κόμμα του Πολάκη και του Παππά

Ηταν όχι τόσο μακρινός από σήμερα ο Φεβρουάριος του 2023, παραμονές των εκλογών του Μαΐου εκείνης της χρονιάς, όταν ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πεντέλη, είχε πει ότι «θα επαναφέρουμε τη δημοκρατία με το καλό ή με το άγριο»

Επειδή αυτή η διατύπωση δημιούργησε ορισμένα ερωτηματικά περί της «δημοκρατίας Σπίρτζη», ανέλαβε να λύσει τις απορίες ο κ. Πολάκης: «Με το καλό σημαίνει ότι όσοι πολιτικοί και μη θα επιστρέψουν οικειοθελώς στο Δημόσιο τα κλεμμένα θα πάνε φυλακή με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου. Με το άγριο σημαίνει ότι όσοι πολιτικοί και μη θα παρεμποδίσουν την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης και την κάθαρση θα μπουν και θα μείνουν στη φυλακή μέχρι να σβήσει ο ήλιος».

Ο ίδιος κ. Πολάκης, τον Ιανουάριο του 2022, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας πλέον, ξεδίπλωνε τις γενικότερες απόψεις του περί της Δικαιοσύνης και των δικαστών: «Πρέπει να ανανεωθεί το σώμα των δικαστών. Να σκεφτούμε ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου γενναιόδωρο γι’ αυτούς που είναι από 58, 59, 60 ετών». Και δύο χρόνια νωρίτερα είχε ήδη βρει και τις διαδικασίες: «Πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διοριστούν στο δικαστικό σώμα 3 με 4 χιλιάδες νέοι δικαστικοί λειτουργοί».

Αλλά ήδη από το 2018, έναν χρόνο πριν τις εκλογές, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πολάκης είχε αναθέσει και καθήκοντα σε αυτούς τους νέους τρεις-τέσσερις χιλιάδες δικαστές: «Θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κάποιους φυλακή. Πρέπει να επιταχύνει η Δικαιοσύνη. Υπάρχει συνειδητή προσπάθεια καθυστέρησης κάποιων διαδικασιών. Αν δεν σπάσει αυτή η ιστορία, δεν παίρνουμε πραγματικά εξουσία σε αυτή τη χώρα».

Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά δεν ήταν λόγια μόνο του κ. Πολάκη. Ηταν και πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχές του 2018 ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωνε ότι «η υπόθεση Νovartis συνιστά το μεγαλύτερο από συστάσεως ελληνικού κράτους σκάνδαλο». Και με τη βοήθεια κουκουλοφόρων μαρτύρων και ορισμένων αμφιλεγόμενων δικαστών κρεμάστηκαν στα μανταλάκια δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί ως απατεώνες. Αντί αυτών βέβαια στο τέλος της ιστορίας καταδικάστηκε ο Παπαγγελόπουλος από το Ειδικό Δικαστήριο για δύο παραβάσεις καθήκοντος.

Κλείσιμο
Εχει σημασία να επαναφέρουμε στη μνήμη μας όλα αυτά. Διότι τα γεγονότα συμπίπτουν με τις διατυπωμένες απόψεις του κ. Πολάκη. Του ίδιου Πολάκη που, μετά την εκκαθάριση Λινού, είναι σήμερα μαζί με τον κ. Νίκο Παππά οι καθοριστικοί ρυθμιστές των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ ως οι δύο κομματικοί στυλοβάτες του κ. Κασελάκη. Αλλά ας πάμε και στον κ. Παππά. Ο κ. Κασσελάκης τον διόρισε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ αντί του κ. Φάμελλου με το σκεπτικό πρώτον ότι «είναι έγκριτος οικονομολόγος» και δεύτερον ότι «επειδή ο Νίκος είναι ένας πολιτικός με στέρεες πολιτικές βάσεις και χωρίς υπεκφυγές στέκομαι στο πλευρό του απέναντι σε αυτό το σάπιο σύστημα».

Να δούμε λοιπόν πόσο έγκριτος οικονομολόγος είναι ο κ. Παππάς και ποιες είναι οι στέρεες πολιτικές βάσεις του «Νίκου». Του «Νίκου» που με ομόφωνη απόφαση 13-0 του Ειδικού Δικαστηρίου έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για παράβαση καθήκοντος για τα πεπραγμένα του ως υπουργού Επικρατείας της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεοπτικών αδειών. Του «Νίκου» που είναι ίσως ο πρώτος ο οποίος καθίσταται αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στο Κοινοβούλιο με μία τόσο βαριά και ατιμωτική για πολιτικό αμετάκλητη καταδίκη στην πλάτη του.

Θα ανατρέξουμε λοιπόν στις 193 σελίδες των πρακτικών και της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου στις οποίες 13 Αρεοπαγίτες και Σύμβουλοι Επικρατείας καταδίκασαν ομόφωνα τον κ. Παππά για παράβαση καθήκοντος.

Διαβάζουμε: «Διακατεχόμενος από αίσθημα υπεροχής και κυριαρχίας χωρίς επίγνωση των σοβαρών επιπτώσεων των ενεργειών του στο δημόσιο συμφέρον, το οποίο υποτίθεται ότι εξυπηρετούσε ως κρατικός λειτουργός, κατέχοντας το ύψιστο αξίωμα του υπουργού, ενεργούσε με μοναδικό σκοπό την απόκτηση, μέσω του Χρίστου Καλογρίτσα, τον οποίο αυτός καθοδηγούσε σε κάθε ενέργειά του, τηλεοπτικού σταθμού φερέφωνου των πολιτικών ιδεών και δράσεων της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του ιδίου».

Και στη συνέχεια: «Ενεργώντας εξακολουθητικά με πράξεις και παραλείψεις, με πρόθεση παρέβη τα υπηρεσιακά απολύτως συνυφασμένα με την υπουργική του ιδιότητα καθήκοντα, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας με αδιαφανείς διαδικασίες και αδιαφανές ιδιοκτησιακό καθεστώς την απόκτηση μέσω της δημοπρασίας και υπό τον μανδύα της νομιμότητας την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού ο οποίος τυπικά μεν θα λειτουργούσε από τον συγκατηγορούμενό του Χρήστο Καλογρίτσα, στην πραγματικότητα όμως και κατ’ ουσίαν θα τελούσε υπό τις εντολές του, την καθοδήγηση και τον έλεγχο αυτού και του κόμματός του, με σκοπό να περιποιήσει στον ίδιο ως κυβερνητικό στέλεχος παράνομη και θίγουσα την υπηρεσιακή χρηστότητα και καθαρότητα δύναμη επιρροής στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, ώστε να αποκτήσει αυτός και το κόμμα του με αυτόν τον τρόπο υπεροχή στον τομέα της επικοινωνίας και της ενημέρωσης του κοινού». Αυτά τα ολίγα σε σχέση με τις «στέρεες πολιτικές βάσεις» του «Νίκου».

Ας δούμε όμως και τον «έγκριτο οικονομολόγο». Ανατρέχοντας πάλι στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, θα δούμε ότι ο κ. Παππάς, προκειμένου να εξασφαλίσει τις οικονομικές προϋποθέσεις για την υποψηφιότητα του «καναλιού Καλογρίτσα», του Καλογρίτσα που μόνο στον μπακάλη της γειτονιάς του δεν χρωστούσε, απευθύνθηκε σε ιδιοκτήτες λιβανέζικου ομίλου ζητώντας μία εικονική σύμβαση υπέρ του Καλογρίτσα και κατόπιν προσέφυγε και σε επιχειρηματίες, όπως τον κ. Μαρινάκη και τον Δ. Κοντομηνά, ζητώντας να χρηματοδοτήσουν τον Καλογρίτσα, διαμηνύοντας μάλιστα ότι ενεργεί σύμφωνα με τη βούληση του κ. Τσίπρα. Και τέλος, ο «έγκριτος οικονομολόγος Νίκος» προφανώς βρισκόταν πίσω και από την προκλητικά χαριστική έκδοση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής που εξασφαλίστηκε στον Χρήστο Καλογρίτσα για να λάβει μέρος στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών.

Πολάκης και Παππάς είναι τώρα οι δύο πυλώνες στους οποίους στηρίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης για να δημιουργηθούν εσωκομματικοί συσχετισμοί που θα αποτρέψουν προσωρινά την ανατροπή του. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται αφελής. Διότι ο κ. Πολάκης έχει δική του πολιτική ατζέντα και αποδεδειγμένα πολύ εύκολα στρέφεται εναντίον εκείνου που μόλις προ ολίγου έχει υποστηρίξει. Και διότι ο κ. Παππάς, κινούμενος πάντα στα παρασκήνια, με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία αλλάζει, κατά το συμφέρον του, στρατόπεδα. Αυτοί οι δύο σημερινοί ευκαιριακοί σύμμαχοι του εορτάζοντος τώρα επί τετραήμερο τους γάμους του Στέφανου Κασσελάκη προλέγουν ότι με αυτούς που έχει μπλέξει δεν θα είναι και ο πολιτικός του βίος εξίσου ανθόσπαρτος. Διότι αργά ή γρήγορα θα τον κρεμάσουν και αυτόν στα μανταλάκια όπως έκαναν προηγουμένως με τον Τσίπρα.

* Ο Πάνος Λουκάκος είναι δημοσιογράφος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ