Κρήτη, το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» της Ανατολικής Μεσογείου
troupiwtis

Πέτρος Τρουπιώτης

Κρήτη, το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» της Ανατολικής Μεσογείου

Η Κρήτη συνδέει τον γεωγραφικό χώρο του Αιγαίου, της Κεντρικής και της Ανατολικής Μεσογείου και αποτελεί το «φυσικό αβύθιστο αεροπλανοφόρο», που εξασφαλίζει τον έλεγχο και την πρόσβαση στον θαλάσσιο άξονα Μεσόγειος - Αιγαίο - Στενά Δαρδανελίων - Μαύρη Θάλασσα

Ταυτόχρονα, η θέση της συνιστά κομβικό σημείο πρόσβασης στη διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα, καθιστώντας την, ένα από τα σημαντικότερα γεωστρατηγικά σημεία της υφηλίου και το τελευταίο οχυρό στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Είναι γεγονός, ότι κύρια ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη εμφανίζονται είτε με τη μορφή αναταραχών και εντάσεων, είτε με αναθεωρητικές βλέψεις από δρώντες της ευρύτερης περιφέρειάς μας. Πέριξ της χώρας μας έχει δημιουργηθεί ένα τρίγωνο αστάθειας με κορυφές τη Συρία, την Λιβύη και την Ουκρανία, με την τελευταία να αντιμετωπίζει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας, η οποία μέσα από ένα αναθεωρητικό «πουτινικό» δόγμα επιδιώκει να εδραιώσει τετελεσμένα αλλαγής συνόρων, εν είδει αναπαλαίωσης ενός μετα-Σοβιετικού modus operandi στην περιοχή.

Ασταθής επίσης είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στη Συρία και στον Λίβανο, ενώ και τα Δυτικά Βαλκάνια δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, αφού εθνοτικές και εθνικιστικές αντιπαραθέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες γεωπολιτικές εξελίξεις. Γνωστή εξάλλου είναι η τεταμένη κατάσταση μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου και η θεσμική πολυπλοκότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, χωρίς να παραλείπονται εδώ οι συστηματικές προσπάθειες για θρησκευτική και πολιτιστική χειραγώγηση του μουσουλμανικού πληθυσμού των Βαλκανίων από την Τουρκία.

Επίσης, το Κυπριακό παραμένει κρίσιμο πρόβλημα στην περιοχή, ενώ η σταθερότητα στη Βόρειο Αφρική απειλείται από την ανασφάλεια που προκαλείται από την τρομοκρατία, τον βίαιο εξτρεμισμό και το διεθνές έγκλημα.

Κλείσιμο
Και φυσικά κορωνίδα όλων ο τουρκικός αναθεωρητισμός, που αποτελεί μία από τις σοβαρότερες αιτίες αποσταθεροποίησης για την περιοχή, με την Τουρκία και την νέο-οθωμανική της στρατηγική να μετουσιώνεται στο κάλπικο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο προσβάλει άμεσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Σε αυτήν την περιοχή δεσπόζει η Κρήτη.

Το νησί αποτελεί το επίκεντρο και τον κοινό παρονομαστή αντιμετώπισης οποιασδήποτε απειλής εναντίον της χώρας μας.

Είναι το προπύργιο της παρουσίας και της προβολής της σημαίας και της ισχύος μας στην Ανατολική και στην Κεντρική Μεσόγειο.

Αποτελεί το ανάχωμα πάνω στο οποίο προσκρούει και σταματά ο τουρκικός αναθεωρητισμός.

Γι’ αυτό και η αγωνιώδης προσπάθεια της Τουρκίας είτε να την «εξαφανίσει» με το παράνομο και ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ή να την προσαρτήσει με τους «χάρτες Μπαχτσελί».

Αν και όλα αυτά συνέβαιναν εδώ και αρκετό καιρό, η Κρήτη ως περιοχή συγκέντρωσης δυνάμεων και κύρια αμυντική τοποθεσία για την Ελλάδα, δεν ήταν πάντα αντιληπτή από την Ελληνική Στρατηγική Σκέψη όπως της αξίζει.

Αυτό φαινεται πως άλλαξε τον Ιανουάριο του 2020, με την ανάληψη της νέας ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ. Ταυτόχρονα με την άμεση αντιμετώπιση του αποχαλινωμένου τουρκικού αναθεωρητισμού και της «υβριδικής επίθεσης» του Μαρτίου του 2020, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνέλαβε την αναγκαιότητα αλλαγής του Δόγματος Άμυνας και Αποτροπής με κομβικό ρόλο για την Κρήτη.

Γι’ αυτό και η αναθεώρηση της Δομής Δυνάμεων που άρχισε να καταρτίζεται τότε, μεσούσης της κρίσης του Μαρτίου και όλο το 2020, είχε ως κομβικό σημείο την Κρήτη και την ενδυνάμωσή της. Τότε ήταν που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή στα Γενικά Επιτελεία να εργαστούν εντατικά, μεθοδικά και γρήγορα για:

- Την ταχύτατη κατασκευή ενός πλήρως λειτουργικού Ναυστάθμου στη Σούδα με νέους προβλήτες, υποστήριξη, ενδιαιτήσεις και λοιπές εγκαταστάσεις, ώστε να μπορεί να ναυλοχεί εκεί ο μισός Ελληνικός Στόλος.
- Την ταυτόχρονη βελτίωση και επαύξηση των δυνατοτήτων της ναυτικής βάσης του Κυριαμαδίου.
- Την άμεση ανάληψη ενεργειών ώστε να δημιουργηθούν και επανδρωθούν 4 Αερομεταφερόμενα Τάγματα Πεζικού, που μαζί με την 1η ΜΑΛ θα αποτελούν τμήματα άμεσης και δυναμικής ενέργειας για την ενίσχυση των νήσων του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου.
- Την κατασκευή υποδομών για την φιλοξενία μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου ή σε άλλο κατάλληλο χώρο συγκέντρωσης και αερομεταφοράς των παραπάνω δυνάμεων.
- Την εκκίνηση διαδικασιών από την Πολεμική Αεροπορία για την κατασκευή δεύτερου Πολεμικού Αεροδρομίου στο Καστέλι, παράλληλα με την κατασκευή του πολιτικού αεροδρομίου εκεί, ώστε να είναι δυνατή η στάθμευση τουλάχιστον μιας Μοίρας Μαχητικών Αεροσκαφών.

Η στρατηγική σκέψη πρέπει να προηγείται της πραγματικότητας και να προλαμβάνει την απειλή πριν αυτή εκδηλωθεί. Αυτό δεν είχε γίνει αντιληπτό από όλους μέχρι το 2020, αν και οι ενδείξεις υπήρχαν… όπως για παράδειγμα με την Λιβύη που έπαψε να υφίσταται ως κράτος από το 2011.

Το κενό ισχύος που δημιουργήθηκε ήταν σαφές ότι κάποιος θα έσπευδε να το καλύψει, και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Τουρκία ήταν παρούσα εκεί στρατιωτικά πολύ πριν το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Αυτό όμως δεν είχε ανησυχήσει κανέναν.

Όμως, έστω και αργά το θέμα αναδείχθηκε, η απειλή αποκαλύφθηκε και οι ενέργειες έχουν δρομολογηθεί.

Το ΓΕΕΘΑ “πιέζει” τα Επιτελεία για επιτάχυνση των εργασιών και έγκαιρη προετοιμασία των εγκαταστάσεών τους. Θα πάρει χρόνο φυσικά, όμως το πρώτο βήμα έγινε. Η σύλληψη της ιδέας από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ η αποδοχή από τον πρωθυπουργό Κ Μητσοτάκη και η ταχύτατη έκδοση εντολών που ήδη υλοποιούνται, βάζουν την Ελλάδα στον χάρτη της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου με ισχυρή στρατιωτική παρουσία ότι και να γίνει.

Αν ευοδωθούν δε και τα σχέδιά του για τη δημιουργία του Στρατηγείου Ελληνικής Ναυτικής Δύναμης και του Συμμαχικού Πολυεθνικού Στρατηγείου Ναυτικών Δυνάμεων Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που θα δύνανται να αναλάβουν αποστολές από τη Συμμαχία, τότε «η επιτυχία θα ξεπεράσει την φαντασία».

Όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να τα σκεφτείς, να τα προγραμματίσεις και να τα υλοποιήσεις με μέθοδο, πρόγραμμα, υπομονή και επιμονή, υπερνικώντας ή και αγνοώντας «σταθερές» και προκαταλήψεις που εμφανίζονται εν είδει “παραδόσεων” και ήδη επιτυχημένων συνταγών... Όλα αυτά φαίνεται πως υπάρχουν στην κορυφή της Ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων και όπως όλα τα σοβαρά πράγματα, το Project «ΚΡΗΤΗ» έχει εμπνευστή με ονοματεπώνυμο.

*O Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network