Κανονισμός πυροπροστασίας: Προστατεύουν οι μάντρες από τις κουκουνάρες;
blogtzanakis-_1_

Στέφανος Τζανάκης

Κανονισμός πυροπροστασίας: Προστατεύουν οι μάντρες από τις κουκουνάρες;

Ειδικός δεν είμαι, αλλά πώς μπορεί να θεωρείται εξίσου επικίνδυνο σε περιπτώσεις πυρκαγιάς το πεύκο με την ελιά;

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γεωπόνος για να γνωρίζει ότι οι κουκουνάρες του πεύκου μπορούν να εκτοξευθούν δεκάδες μέτρα και να μεταφέρουν τη φωτιά, ενώ η ελιά πρακτικά δεν καίγεται και μετά από κάποια – λίγα – χρόνια δίνει και πάλι καρπό. Κι όμως, ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας βάζει στην ίδια κατηγορία μία βόμβα – κάτι τέτοιο είναι το πεύκο όταν υπάρχει φωτιά - με ένα δένδρο, όπως είναι η ελιά.

Ο κανονισμός αφορά χιλιάδες ακίνητα – και τους ιδιοκτήτες τους σε όλη την Ελλάδα, διότι δεν έχει να κάνει μόνον με τις δασικές εκτάσεις, αλλά και με τις χορτολιβαδικές – εν ολίγοις, με ο,τιδήποτε έχει κτιστεί εκτός των πόλεων.

Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι και ο υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης – ότι μόνον οι ιδιοκτήτες ακινήτων «μέσα στο δάσος» μπορούν να προστατεύσουν τα σπίτια τους πληρώνοντας για μάντρες, για μεταλικές σίτες και πυρίμαχες θερμοπορσόψεις. Ωραία – μόνον που εκατοντάδες χωριά σε όλη την Ελλάδα είναι χτισμένα μέσα ή δίπλα σε δάση και πολύ περισσότεροι κοντά σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί δασικές χωρίς να είναι δάσος. Επίσης, όσοι έχουν χτίσει σε χορτολιβαδικές εκτάσεις δεν ζουν μέσα στο δάσος – και παρά τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το ποιους αφορά ο κανονισμός, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι το ζήτημα τους αφορά. Αυτούς και την τσέπη τους…

Τα ερωτήματα είναι πολλά: Πώς θα προστατεύσει μία τσιμεντένια μάντρα ύψους 1,5 μέτρων ένα ακίνητο σε μία πευκόφυτη περιοχή; Ακόμα κι αν το σπίτι είναι σε απόσταση 100 μέτρων από ένα φλεγόμενο πεύκο, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να εκτοξευθεί μία φλεγόμενη κουκουνάρα που θα μεταφέρει τη φωτιά σε αυτό. Στη μεγάλη φωτιά της Βαρυμπόμπης, η Πυροσβεστική είχε επιχειρήσει να φτιάξει ένα «φράγμα» επιστρατεύοντας δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα ώστε να μην περάσει η πυρκαγιά στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού. Σε λιγότερο από δύο λεπτά, η φωτιά είχε περάσει – οι κουκουνάρες είναι ανίκητες, ειδικά όταν η φωτιά περνά από πεύκο σε πεύκο. Επομένως, μία μάντρα που ανάλογα την έκταση του οικοπέδου μπορεί να κοστίσει από 10.000 ευρώ ως και 40.000 ευρώ και παραπάνω δεν πρόκειται να προστατεύσει το παραμικρό. Για να μην πούμε για τα κουφώματα, τις σίτες και τις θερμοπροσώψεις...

Κλείσιμο
Όταν τα ποσά που απαιτούνται είναι τόσο μεγάλα, είναι προφανές ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να συμμορφωθούν – ειδικά όταν καλούνται να επωμιστούν όλο το κόστος, χωρίς καν τη δυνατότητα να λάβουν , για παράδειγμα, ένα άτοκο δάνειο για μέρος ή το σύνολο της δαπάνης τους. Αυτό θα τους καταστήσει αυτομάτως παρανόμους, πράγμα που σημαίνει ότι όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει το ποσοστό των ασφαλισμένων ακινήτων θα πάει στράφι, μιας και οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν νοείται να αποζημιώνουν ακίνητα που δεν τηρούν τη νομιμότητα. Εν ολίγοις, ένας ιδιοκτήτης που εμπίπτει στον κανονισμό και δεν διαθέτει μάντρα, αλλά απλή περίφραξη και ασφαλίζει σήμερα το ακίνητό του, δεν πρόκειται να αποζημιωθεί σε περίπτωση πυρκαγιάς από τη στιγμή που η ανέγερσή της, αν και οικονομικά ανέφικτη γι’ αυτόν, θα καταστεί απαραίτητη προϋπόθεση για να θεωρείται νόμιμος. Επομένως, για όσους δεν θα έχουν τα χρήματα για τις δαπάνες πυροπροστασίας, μοναδικές διέξοδοι θα απομείνουν ο καθαρισμός του οικοπέδου και η προσευχή να μην πιάσει φωτιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK