Η ανάσχεση στον Έβρο ευκαιρία για νέα αρχή
Στυλιανός Κυμπουρόπουλος

Στυλιανός Κυμπουρόπουλος

Η ανάσχεση στον Έβρο ευκαιρία για νέα αρχή

Η Ευρώπη και η Διεθνής Κοινότητα εξαιτίας και της ελληνικής αβελτηρίας ή της διεθνιστικής ιδεολογικής εμμονής της απελθούσας κυβέρνησης επί πέντε τουλάχιστον χρόνια αδιαφορούσε για τον μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού. Η αδιαφορία αυτή όμως πλέον τερματίζεται καθώς πλέον βρισκόμαστε σε τέλμα. Οι ωραιοποιήσεις πλέον δεν μπορούν να αντέξουν. Τα ελληνικά νησιά έχουν φτάσει στα όρια τους, οι τοπικές κοινωνίες έχουν μπει στο περιθώριο και η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις αντοχές της.

Ως χώρα υπήρξαμε φιλόξενη, προστρέξαμε τους ανήμπορους, βάλαμε τα συμφέροντα μας σε δεύτερη μοίρα προς χάρη της Ένωσης. Όμως αυτό δεν εκτιμήθηκε. Όλοι αρκέστηκαν στα ευχολόγια, στις δηλώσεις συμπαράστασης και στις συμβολικές ενισχύσεις. Η Ελλάδα και ο Λαός της βρέθηκαν μόνοι να αγωνίζονται όχι μόνο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αλλά και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μίας ελοχεύουσας εθνικής απειλής. Η απόλυτα αποτυχημένη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποθήκη μεταναστών και έδωσε στην Τουρκία επιπλέον εργαλεία πίεσης στην άσκηση της επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής της.

Η συμφωνία αυτή η οποία ουδέποτε πρακτικά λειτούργησε ξεψύχησε οριστικά με την απροκάλυπτη απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να καθοδηγήσει στίφη χιλιάδων μεταναστών για να εισβάλουν αρχικά από τον Έβρο και μετά και από τα νησιά στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή αποτελεί καταφανεί εχθρική ενέργεια κατά της χώρας μας και ως τέτοια μόνο μπορεί να απαντηθεί. Η ελληνική κυβέρνηση ορθότατα αποφάσισε να μην μείνει άπραγη και κινητοποίησε τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ποια είναι όμως η επόμενη ημέρα; Η Ελλάδα γνωρίζουμε πως δεν θα ανεχθεί την προοσβολή της κυριαρχίας της. Η Τουρκία θα συνεχίσει την απαράδεκτη πολιτική της; Η Ευρώπη θα ορθώσει το ανάστημα της; Δεν είμαι προφήτης και ούτε επιζητώ τέτοιο ρόλο. Γνωρίζω όμως πως για να επέλθει μία οριστική και λειτουργική λύση στο πρόβλημα οφείλουν κατελάχιστο να γίνουν τα κάτωθι.

Η Τουρκία για να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της λύσης θα πρέπει να δεχθεί με μία απόλυτα νέα Ευρωτουρκική συμφωνία την άμεση λειτουργία χώρων hot spot στην επικράτεια της, ως η πρώτη ασφαλής χώρα άφιξης των προσφύγων-μεταναστών ( Εκτός και αν η Τουρκία δηλώσει πως βρίσκεται σε πόλεμο και έχει απολέσει τον έλεγχο στο εσωτερικό της). Στα hot spot αυτά οι πρόσφυγες-μετανάστες θα αιτούνται ασύλου σε επιτροπές των χωρών ενδιαφέροντος τους και εφόσον λάβουν αυτό το δικαίωμα να προωθούνται.

Σε αντίθετηπερίπτωση θα απελαύνονται. Εφόσον η Τουρκία αδυνατεί ( προφανώς λόγω ανικανότητας των διωκτικών αρχών της) να σταματήσει τα κυκλώματα μεταφοράς προσφύγων θα πρέπει να δώσει την δυνατότητα δράσης της Europol στην επικράτεια της και στα παράλια της στην Frontex και στην EuropeanGendarmerieForce. Όμως και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Χρειάζεται η ΕΕ να ξεκαθαρίσει πως δεν εκβιάζεται, δεν ανέχεται να συμπλέκονται άσχετες υποθέσεις στις σχέσεις της με τρίτα κράτη, δεν επιτρέπει να αμφισβητούνται τα σύνορα της.
Αν η Τουρκία δεν αποδεχθεί όχι απλά να τερματίσει τις επιθετικές ενέργειες της κατά της Ελλάδας αλλά και να αποδεχθεί τους ευρωπαικούς όρους οφείλει η Ένωση άμεσα να τερματίσει τις ενταξιακές διπραγματεύσεις μαζί της, να καταγγείλει την συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης και να προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις.

Ξέρω πως κάποιοι θα θεωρήσουν όλα τα ανωτερω υπεροβολικά, πως θα επικαλεστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα προτάξουν διάφορες άλλες ουμανιστικού χαρακτήρα αντιθέσεις. Τους κατανοώ. Όμως την ιδια στιγμή τους δηλώνω πως τα κράτη έχουν το δικαίωμα της αυτοάμυνας και η Ελλάδα δεν το έχει αποποιηθεί. Γνωρίζω επίσης πως η εισβολή από οποιουσδήποτε και αν γίνεται και για οποιοδήποτε λόγω και αν πραγματοποιείται δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Ξέρω πως κανένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να υποκύπτει σε εκβιασμούς. Πιστεύω επίσης βαθειά πως η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης είναι προς τον Λαό της και δευτερευόντως προς τρίτους.

Κάποιοι θα αναρωτηθούν και εντάξει στον Έβρο τους απωθούμε όμως στα νησιά τι θα κανουμε; Τα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες βουλιάζουν και η Ελλάδα θα μείνει άπραγη; Την απάντηση την δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Αν η απόπειρα του ελληνικού Λιμενικού να τους αποτρέψει να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα αποτύχει και βουλιάξουν εντός των υδάτων μας τότε είναι ευθύνη μας να τους διασώσουμε να τους καταγράψουμε και να τους γυρίσουμε πίσω στην Τουρκία με το πρώτο καράβι και αν το ναυάγιο προκλήθηκε ηθελημένα να τους διώξουμε ποινικά για την πρόκληση ναυαγίου.

Κλείσιμο
Αν το σκάφος βουλιάξει εξαιτίας της παρουσίας του ελληνικού Λιμενικού στα τουρκικά χωρικά ύδατα τότε είναι ευθύνη της Τουρκίας να τους περισυλλέξει. Σε καμία πάντως περίπτωση η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επιτρέψει την εκμετάλλευση των μεταναστών για να αποσπάσει η αυταρχική ηγεσία της Τουρκίας οικονομικά ή γεωπολιτικά ανταλλάγματα. Όπως έστρωσε ο Ερντογάν στην Συρία θα πρέπει και να κοιμηθεί. Και αν ο τουρκικός λαός αισθάνεται δυσφορία να το δείξει. Η Ελλάδα όμως δεν υποχωρεί και δεν εγκαταλείπει τα δικαιώματα της τώρα είναι σειρά της ΕΕ να δράσει και της Τουρκίας να λογικευτεί και να εγκαταλείψει τους μεγαλοιδεατισμούς και τις απειλές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης