Πώς θα αντιμετωπισθεί η έλλειψη εργατών στον πρωτογενή τομέα λόγω κορωνοϊού
xatzivasileiou

Τάσος Χατζηβασιλείου

Πώς θα αντιμετωπισθεί η έλλειψη εργατών στον πρωτογενή τομέα λόγω κορωνοϊού

Για να προστατευθεί το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Δυστυχώς, η παρούσα υγειονομική κρίση προκαλεί πολλά προβλήματα στην οικονομία και μας φέρνει αντιμέτωπους με δύσκολες προκλήσεις, τις οποίες εσείς και η κυβέρνηση συνολικά αντιμετωπίζετε με επιτυχία. Όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες.

Δυστυχώς, δεδομένων των σημερινών συνθηκών περιορισμού, δημιουργείται μεγάλη έλλειψη εργατών γης, γεγονός που πλήττει ιδιαίτερα και την περιοχή μου, την Π.Ε. Σερρών. Στο πλαίσιο των ορθών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας, έχουν περιοριστεί – ή και εκμηδενιστεί - οι μετακινήσεις έμπειρων εργατών γης στη χώρα μας, τόσο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Βουλγαρία, Ρουμανία), όσο και από τρίτες χώρες. Υπό κανονικές συνθήκες, οι περισσότερες αγροτικές εργασίες θα έπρεπε να ξεκινήσουν εντός των επομένων 15 ημερών.

Ενδεικτικά, σας αναφέρω ορισμένες περιπτώσεις που απαιτούν εργατικά χέρια στο προσεχές διάστημα:

Καπνός: σημαντικό αγροτικό προϊόν, με εξαγωγική αξία, το οποίο καλλιεργείται με παραδοσιακό τρόπο σε πολλές περιοχές της χώρας (π.χ. στην πατρίδα μου, τις Σέρρες), με αποτέλεσμα να απαιτούνται εργατικά χέρια από τη σπορά μέχρι και την συγκομιδή.

Κλείσιμο
Βαμβάκι: αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αγροτικά προϊόντα της χώρας, με καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα. Μετά την σπορά, ακολουθούν σκαλίσματα ζιζανίων που απαιτούν εργατικά χέρια. Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται ο αραβόσιτος, ο ηλίανθος, η βιομηχανική τομάτα κλπ.Εαρινά κηπευτικά, πατάτα, θερμοκήπια: σημαντικά προϊόντα της διατροφικής αλυσίδας, η καλλιέργεια των οποίων απαιτεί χειρωνακτική εργασία.

Δενδρώδεις καλλιέργειες: οι εργάτες είναι απαραίτητοι κατά τη συγκομιδή των προϊόντων.

Κτηνοτροφία: στο συγκεκριμένο τομέα απασχολούνται για σημαντικό χρονικό διάστημα εντός του έτους ημεδαποί και αλλοδαποί εργάτες, ως βοσκοί.

Από το Μάιο, θα χρειαστούν χιλιάδες εργάτες γης, προκειμένου να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να εξασφαλιστεί το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων. Προς τη σωστή κατεύθυνση, η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την 6μηνη παράταση των αδειών εργασίας που έχουν εκδοθεί για πολίτες τρίτων χωρών και τη νέα διαδικασία εφάπαξ έκδοσης αδειών 3μηνης ισχύος για
εργάτες που θα απασχολούνται τουλάχιστον επί 20 ημέρες σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Επιπλέον των ανωτέρω εξαιρετικών πρωτοβουλιών, θα ήθελα να καταθέσω επιγραμματικά ορισμένες προτάσεις, που έχουν στόχο την διασφάλιση του αναγκαίου εργατικού δυναμικού και την προστασία του αγροκτηνοτροφικού εισοδήματος:

Πρώτον, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα για τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ να διακόπτουν προσωρινά το επίδομα ανεργίας μέχρι και 2 μήνες, προκειμένου να μπορούν να απασχολούνται ως έκτακτοι εργάτες στον πρωτογενή τομέα, με καθεστώς εργόσημου.

Σε περίπτωση που αυτό εξεταστεί θετικά, τότε οι συγκεκριμένοι θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους επί του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Δεύτερον, να εξεταστεί από τον ΟΑΕΔ η περίπτωση της επιδότησης εργασίας στους συγκεκριμένους εργάτες γης, προκειμένου να προσελκύσουμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ενδιαφερομένων. Σαφώς, μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση για τη διεύρυνση του πεδίου δράσης του ΟΑΕΔ στον πρωτογενή τομέα.

Τρίτον, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για άφιξη εργατών γης (για παράδειγμα στις καπνικές καλλιέργειες της Μακεδονίας και της Θράκης), θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα για ελεγχόμενη έλευση κοινοτικών εργατών στην Ελλάδα και η παραμονή τους σε αυστηρό 14ήμερο αποκλεισμό (καραντίνα), υπό τον όρο ότι ο εργοδότης εξασφαλίζει διακριτό χώρο φιλοξενίας. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι κοινοτικοί εργάτες (κυρίως Βούλγαροι και Ρουμάνοι) έρχονται σταθερά στη χώρα μας επί πολλά χρόνια και εργάζονται με απόλυτη νομιμότητα.

Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, καταθέτω αυτές τις προτάσεις θέλοντας να δηλώσω εκ νέου ότι στηρίζω τις αποφάσεις σας και ότι παραμένω στρατευμένος στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Με τις πιο θερμές ευχές μου για Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

Τάσος Χατζηβασιλείου
Βουλευτής Σερρών ΝΔ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network