Μείζον ζήτημα η αύξηση της εγκληματικότητας στην Ανατολική Αττική
avgerinos01

Θανάσης Αυγερινός

Μείζον ζήτημα η αύξηση της εγκληματικότητας στην Ανατολική Αττική

Το φως της δημοσιότητας είδαν πρόσφατα στοιχεία τα οποία “ρίχνουν φως” σχετικά με τον συνεχώς διευρυνόμενο όγκο εγκληματικότητας και παραβατικότητας στην Αττική

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα τεράστιο και πολύπλοκο ζήτημα που ιδίως στην Ανατολική Αττική των 580 χιλιάδων κατοίκων η κατάσταση σίγουρα προβληματίζει, με τελευταίο σύμπτωμα την έξαρση διαρρήξεων οικιών και εξαπάτησης ηλικιωμένων σε όλο το μήκος της επικράτειας της. Αναφέρω τελευταίο, γιατί προηγούνται σωρεία άλλων μορφών διατάραξης της έννομης τάξης, όπως για παράδειγμα η καθημερινή πια και όλων των μορφών οδηγική παραβατικότητα, που δυστυχώς έχει ως αποτέλεσμα τα συνεχή δυστυχήματα, με αριθμό θυμάτων που συγκρίνονται με αυτούς εμπόλεμης ζώνης και φτάνει στη δράση συμμοριών ανηλίκων και στη γενικευμένη ανασφάλεια που επικρατεί στους πολίτες και όχι μόνο στις γυναίκες ή τους ηλικιωμένους, ιδίως τις νύχτες.

Επί χρόνια οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρουν τα μεγάλα ζητήματα που επήλθαν ως επακόλουθο των συγχωνεύσεων των Αστυνομικών Τμημάτων, που η τότε ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη χαρακτήριζε ως επιβεβλημένη, στο πλαίσιο της δημιουργίας των φερόμενων ως πιο λειτουργικών, πιο οργανωμένων και, το σημαντικότερο, καλύτερα στελεχωμένων Αστυνομικών Τμημάτων στις πόλεις της Ανατολικής Αττικής. Δυστυχώς, η πορεία του σχεδίου αυτού δεν φαίνεται να δικαίωσε αυτήν την επιλογή, καθώς περίπου 7 χρόνια μετά, αντί να έχουμε λιγότερες, αλλά καλύτερα οργανωμένες και με πλήρη δύναμη αστυνομικές δομές σε σχέση με πριν, τελικά καταλήξαμε να έχουμε και λιγότερα Αστυνομικά Τμήματα αλλά δυστυχώς και λιγότερους αστυνομικούς να υπηρετούν πραγματικά σε αυτά!

Σύμφωνα λοιπόν με τα σχετικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, στην Αστυνομική Διεύθυνση Νοτιοανατολικής Αττικής τα εκεί 10 Τμήματα Ασφαλείας έχουν οργανική δύναμη 384 άτομα αλλά παρόντες είναι μόνο 139! Παράλληλα, έχουν μειώσει τις περιπολίες σε μόλις 5 ημερησίως για το παραλιακό τόξο από Άλιμο έως και Σούνιο!

Η εικόνα και στην Αστυνομική Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής δεν διαφέρει, αφού η δύναμη των 22 Αστυνομικών της Τμημάτων παρουσιάζει μείωση σε ποσοστό περίπου 45%! Περίπου 500 αστυνομικοί αυτής της Διεύθυνσης είναι αποσπασμένοι στη Διεύθυνση Επισήμων, ενώ περίπου 200 αστυνομικοί φυλούν καθημερινά πολιτικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς, πρεσβείες, στόχους οικονομικού ενδιαφέροντος, υπουργεία ακόμη και πρυτάνεις. Βάση των σχετικών δημοσιογραφικών αναφορών, στην συγκεκριμένη διεύθυνση έβγαιναν 12 περιπολίες, ενώ μετά τις ανωτέρω “απώλειες” δεν βγαίνουν πάνω από 5 περιπολίες την ημέρα!

Κλείσιμο
Η οργανική δύναμη των 20 Τμημάτων Ασφαλείας της Βορειοανατολικής Αττικής φτάνει τους 668 αστυνομικούς, αλλά οι αληθινά υπηρετούντες είναι μόνο 413. Πώς να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους οι αστυνομικοί, όταν για παράδειγμα στο Διόνυσο η οργανική δύναμη αστυνομικών έπρεπε να ήταν 53 αλλά η παρούσα είναι 26, στον Μαραθώνα 55 αλλά η πραγματική είναι μόνο 26, στην Παιανία 50 αλλά παρόντες είναι μόνο 23, στην Παλλήνη 61 και απέμειναν 35, στη Ραφήνα 56 αλλά οι υπηρετούντες φτάνουν μόλις τους 31, στο Α.Τ. Ωρωπού 63 με πραγματική παρουσία 27 και σε αυτό των Σπάτων-Αρτέμιδας 52 αλλά με παρόντες μόνο 38!

Τις νύχτες η κατάσταση καταφανώς επιδεινώνεται αφού στην Αστυνομική Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής από τα 20 Τμήματα Ασφαλείας, την νύχτα δεν λειτουργούν τα 15 από αυτά! Αντίστοιχη είναι δυστυχώς η κατάσταση τα βράδια και στην Αστυνομική Διεύθυνση Νοτιοανατολικής Αττικής.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν δίχως άλλο, όλα όσα ζει στην καθημερινότητα του ο απλός πολίτης. Είναι όμως και αποκαλυπτικά μιας στρεβλής κατάστασης που έχει αφεθεί να εξυφαίνεται εδώ και δεκαετίες με ευσυνείδητους αστυνομικούς να πασχίζουν κάθε μέρα να προασπίσουν τη ζωή και τις περιουσίες των συμπολιτών μας, αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους τους να βρίσκονται μόνιμα απόντες από τις οργανικές τους θέσεις στα Αστυνομικά Τμήματα των πόλεων μας. Απόντες από το έργο που τους ανέθεσε ο Ελληνικός λαός, για το οποίο πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης που δικαιούται ασφάλεια για τον ίδιο και την οικογένεια του.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου έχει μπροστά του ένα πολύ δύσκολο έργο, αφού καλείται να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις χρόνιες δομικές αδυναμίες και παθογένειες που ταλανίζουν την Ελληνική Αστυνομία. Το να τις περιορίσει, θα ήταν όχι μόνο ένα σοβαρότατο επίτευγμα της Κυβέρνησης αλλά και ένα τεράστιο κέρδος για τον απλό πολίτη, ο οποίος αντιμετωπίζει καθημερινά την ανασφάλεια στις γειτονιές και τους δρόμους. Η Κυβέρνηση θα έχει συντελέσει ένα τεράστιο επίτευγμα, εφόσον φροντίσει να καλυφθούν αποτελεσματικά οι οργανικές θέσεις των Αστυνομικών Τμημάτων και Τμημάτων Ασφαλείας που άλλωστε το ίδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει προβλέψει στο οργανόγραμμα του.

Κομβικό σημείο για την ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων είναι να λυθεί ο “γόρδιος δεσμός” της αποδέσμευσης των αστυνομικών που υπηρετούν στη Διεύθυνση Επισήμων. Η λύση όμως της επιστροφής στις οργανικές θέσεις όσων αστυνομικών έχουν διατεθεί εκεί είναι αμφιλεγόμενη, διότι έχει ξαναδοκιμαστεί και αποτύχει στο παρελθόν. Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι μάλλον η αποδέσμευση της Διεύθυνσης Επισήμων από την Ελληνική Αστυνομία, έτσι ώστε κανένα στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., κανένας αστυνομικός να μην αποσπάται σε έργο που δεν συνάδει με το κύριο και βασικό καθήκον της, που είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου και η επιβολή του νόμου υπέρ των πολιτών. Αυτό είναι το μείζον καθήκον της ΕΛ.ΑΣ.

Σκόπιμο και εύστοχο θα ήταν οι υποχρεώσεις φύλαξης επισήμων να ανατεθούν σε άλλη, πιο συγκεντρωτική αστυνομική δομή, όπως είναι πια η νεοσύστατη Δικαστική Αστυνομία που δεν έχει τις αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ., της οποίας η αποστολή αφορά την “καρδιά” της ασφάλειας της καθημερινότητας του πολίτη, της επιβολής της τάξης και της εξασφάλισης της κοινωνικής ειρήνης εν γένει. Εξάλλου, είναι και λογικό το αντικείμενο της προστασίας επισήμων και άλλων κρίσιμων στόχων, όπως είναι οι μάρτυρες δικαστηρίων, να εφάπτεται περισσότερο αρμονικά με την αποστολή της Δικαστικής Αστυνομίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να ξαναγίνουν διαθέσιμοι να προσφέρουν το έργο τους προς την κοινωνία, επιτελώντας αστυνομικό έργο στο πεδίο, έτσι ώστε οι πόλεις μας να απαλλαγούν από την ανομία και την παραβατικότητα και οι πολίτες να αισθάνονται σίγουροι για την ασφάλεια των ιδίων, των οικογενειών και των περιουσιών τους.

* Ο Θανάσης Αυγερινός είναι Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network