Αξιοσημείωτη αντοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Αξιοσημείωτη αντοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η έρευνα της MARC για το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» διενεργήθηκε σε μια περίοδο πυκνή σε πολιτικά γεγονότα. Σε μια περίοδο γενικευμένης ανασφάλειας για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις οικονομικές του επιπτώσεις

Με πρόσφατο τον απόηχο από τα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., την αλλαγή του ονόματος του ΚΙΝ.ΑΛ., την αύξηση του κατώτατου μισθού, τα κυβερνητικά μέτρα ανάσχεσης των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων και έναν χρόνο περίπου πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας της, εμφανίζει αξιοσημείωτη αντοχή. Αντοχή ασυνήθη στην πρόσφατη πολιτική ιστορία για κυβερνητικά κόμματα στο δεύτερο μισό της θητείας τους, πολλώ δε μάλλον εν μέσω πολλαπλών κρίσεων.

Μάλιστα, μετά τις ανακοινώσεις των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων στήριξης καταγράφεται βελτίωση της εκλογικής επίδοσης της Ν.Δ., που ανεβάζει και πάλι τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφιο ποσοστό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να υπερέχει σε δημοτικότητα έναντι των πολιτικών του αντιπάλων και συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό εμπιστοσύνης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας σε περιόδους κρίσεων.

Κλείσιμο
Είναι φανερό πως οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, ιδίως για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, είχαν θετική επίδραση στην εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ωστόσο, η οριστική αποτίμηση της κρατικής παρέμβασης και ο πολιτικός της αντίκτυπος θα φανούν στη συνέχεια, μετά την υλοποίησή της. Θα αξιολογηθεί στην πράξη, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που αδυνατούν να υπολογίσουν το όφελος που προκύπτει για τον οικογενειακό προϋπολογισμό ή για τα έξοδα της επιχείρησής τους.

Ταυτόχρονα, η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα δεν εμφανίζουν ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Παρά την αύξηση της αντιπολιτευτικής πίεσης, δεν κατορθώνει ακόμη να πείσει ως αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή ευρύτερα ακροατήρια. Η διείσδυση στους ψηφοφόρους του Κέντρου αποδεικνύεται μία όχι εύκολη υπόθεση.

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει σε σχέση με τον Μάρτιο πτώση της τάξης του 0,7%, αλλά διατηρεί την υψηλή του συσπείρωση, καθώς και τα στατιστικά σημαντικά μετεκλογικά του κέρδη. Ωστόσο, η μείωση της δημοτικότητας του Νίκου Ανδρουλάκη είναι αυτήν τη φορά μεγαλύτερη. Από 43,7% τον Μάρτιο σε 35% τον Μάιο. Η μείωση της δημοτικότητας του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ εντοπίζεται κυρίως στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. και χρονικά αρχίζει να καταγράφεται μετά τις δηλώσεις του πως δεν θα συναινέσει σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα μικρότερα κόμματα διατηρούν τα ποσοστά τους χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις και οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται σε παραπλήσια ποσοστά με την προηγούμενη έρευνα.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν πως οι πολιτικοί συσχετισμοί χαρακτηρίζονται κυρίως από την απουσία σοβαρών μεταβολών, ικανών να ανατρέψουν τη μεγάλη εικόνα.

Ωστόσο, η περίοδος που έχουμε μπροστά μας κάθε άλλο από κανονική και προβλέψιμη μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου με τις οικονομικές επιπτώσεις και τις δυσκολίες που επιφέρουν, τα Ελληνοτουρκικά, η πορεία της πανδημίας, είναι σημαντικές παράμετροι και ίσως όχι οι μόνες που θα επηρεάσουν μελλοντικά απόψεις, στάσεις και συμπεριφορές.Οι πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται υπό συνεχή αξιολόγηση και θα κριθούν από το κατά πόσο μπορούν με υπευθυνότητα και, δεδομένων των συνθηκών, πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες προκλήσεις.

Τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς είμαστε σε βαθιά, αχαρτογράφητα νερά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network