Αναλλοίωτο το πολιτικό σκηνικό
Θωμάς Γεράκης

Θωμάς Γεράκης

Αναλλοίωτο το πολιτικό σκηνικό

Η πλούσια επικαιρότητα ανατρέπει το στερεότυπο πως τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις. Οι πολιτικές διεργασίες έχουν πάρει φωτιά και οι εξελίξεις επέσπευσαν τη διενέργεια των δημοσκοπήσεων που έρχονται να καταγράψουν την επίδραση των γεγονότων στην κοινή γνώμη και τις τυχόν διαφοροποιήσεις στους κομματικούς συσχετισμούς

Φαίνεται ότι οι βασικοί ποιοτικοί διαχρονικοί δείκτες όπως αξιολόγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών, παράσταση νίκης κ.λπ. παραμένουν σχετικά σταθεροί, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές. Η συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι κατά πολύ καλύτερη από εκείνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός και να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ενώ στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. έχει σταθερό μεγάλο προβάδισμα.

Το ίδιο παρατηρείται και στην ερώτηση της πρόθεσης ψήφου, όπου οι επιμέρους μεταβολές δεν αξιολογούνται στατιστικά σημαντικές. Το κυβερνών κόμμα δείχνει να αντέχει με απώλεια της τάξης του 0,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής καταγράφουν σχετική αύξηση 0,5% έκαστο, ενώ στα μικρότερα κόμματα οι διαφοροποιήσεις δεν ξεπερνούν το 0,2%. Γενική παρατήρηση είναι ότι οι συσπειρώσεις των κομμάτων δείχνουν τάση ενίσχυσης με παράλληλη μείωση των εισροών/εκροών ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων, γεγονός που εξισορροπεί τις αυξομειώσεις των ποσοστών.

Η πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθεί να επιθυμεί, αλλά και να πιστεύει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Η ακρίβεια/ανατιμήσεις και γενικότερα ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται αποτελούν το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί τους Ελληνες πολίτες. Μεταξύ των λοιπών θεμάτων της επικαιρότητας που ανησυχούν την κοινή γνώμη ξεχωρίζουν επίσης με σειρά προτεραιότητας η τουρκική προκλητικότητα, η αυξημένη εγκληματικότητα/φαινόμενα βίας, οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό.

Οι πιθανές φυσικές καταστροφές κατατάσσονται χαμηλά στον πίνακα ανησυχιών, με το 35,4% να θεωρεί ότι οι καλοκαιρινές φωτιές αντιμετωπίστηκαν φέτος καλύτερα, το 18,3% χειρότερα και το 43,5% περίπου με τον ίδιο τρόπο όπως και παλαιότερα.

Το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αν και αναφέρεται στα θέματα που τους απασχολούν περισσότερο μόνο από το 16% των πολιτών, θεωρείται σοβαρό ή κατακριτέο από την πλειοψηφία των ερωτώμενων. Ωστόσο για το 62% δεν αποτελεί λόγο παραίτησης της κυβέρνησης και προκήρυξης εκλογών. Λόγο παραίτησης, αν αποδειχθούν οι καταγγελίες, αποτελεί για το 38% που συντίθεται στη συντριπτική του πλειοψηφία από ψηφοφόρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, αν και ψηλά στην επικαιρότητα, αν και διαφορετικής τάξης απ’ όλα τα υπόλοιπα, φαίνεται ότι δεν είναι το μείζον, ούτε το μόνο που διαμορφώνει την εικόνα της κυβέρνησης. Σίγουρα την πλήττει στο μαλακό υπογάστριο, αλλά στην εξέλιξή του θα συνυπολογιστεί μεταξύ πολλών άλλων προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Το βασικότερο όλων φαίνεται ότι είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες και η εξασφάλιση μιας ανεκτής καθημερινότητας τους επόμενους μήνες. Η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, που σηματοδοτεί την έναρξη της επόμενης πολιτικής περιόδου, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδιαίτερο βάρος εν όψει ενός αχαρτογράφητου χειμώνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης