Περί Ομοψυχίας…
Χρ. Ι. Στεφανάδης

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Περί Ομοψυχίας…

Ένα μάθημα από το παρελθόν…

Πριν από το 1912, έτος που έγινε η Ικαριακή επανάσταση, το νησί της Ικαρίας ήταν κάτω από τον Τούρκικο ζυγό.

Στο υπό την Τουρκική κατοχή νησί, ένας σκληρός Αγάς , άρχοντας του νησιού, βασάνιζε τους ταλαίπωρους και εξαθλιωμένους κατοίκους.

Μια μέρα έφτασε στο σημείο να αναγκάσει δύο άνδρες να τον κουβαλήσουν από το νότιο μέρος του νησιού στο βόρειο, μία απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων, με τα χέρια τους πάνω σε ένα φορείο, μέσα από απόκρημνα βουνά!

Οι δυστυχείς αχθοφόροι του υπέρβαρου Τούρκου, κατάκοποι, ανέβηκαν το βουνό και έφτασαν σε ένα δύσβατο πέρασμα. Από κάτω ήταν γκρεμός βάθους πάνω από 800 μέτρα. Βόρεια στο βάθος του ορίζοντα μόλις φαίνονταν η Χίος και οι ιστορικές Μικρασιατικές ακτές. Ανατολικά οι Φούρνοι και η Σάμος. Νότια η Πάτμος και η Λέρος…

Οι βαστάζοι κοντοστάθηκαν. Ανέπνευσαν καθαρό βουνίσιο Βόρειο άνεμο και για μια στιγμή αισθάνθηκαν ελεύθεροι. Κοίταξαν κάτω μακριά το χωριό τους, που στο φτωχικό τους σπίτι περίμενε μια γυναίκα εξουθενωμένη από τον καθημερινό μόχθο της επιβίωσης και ζώντας με την αγωνία για τις διαθέσεις του Τούρκου τύραννου… Και τα παιδιά τους , σκελετωμένα από την πείνα , να μεγαλώνουν μόνο με την λαχτάρα μιας ελεύθερης πατρίδας…

Σιωπηλά, σαν να ήταν συνενοημένοι , πήραν τη μεγάλη απόφαση: να γκρεμίσουν τον τύραννο στο βάραθρο. Λέει ο ένας στον άλλο συνθηματικά: “Συγκούδουνο το αρνί;” Δηλαδή να πάει το αρνί μαζί με το κουδούνι; Που σήμαινε να γκρεμιστεί ο αγάς μαζί με το φορείο; Απάντησε χωρίς δισταγμό ο δεύτερος βαστάζος: “Συγκούδουνο”. Και αμέσως έριξαν τον τύραννο στον γκρεμνό. Ο Τούρκος τσακίστηκε στους απόκρημνους βράχους του νησιού , που στους μυθικούς χρόνους, είχε πέσει ο Ίκαρος, αναζητώντας την ελευθερία. Ενώ αντίθετα, τον τύραννο, τον θυσίασαν οι καταπιεσμένοι στον βωμό της ελευθερίας…

Ο νέος Αγάς, αφέντης του νησιού που όρισε ο σουλτάνος, συγκέντρωσε τον Ικαριακό λαό και απαίτησε να του παραδώσουν τους δράστες. Γιατί, σε αντίθετη περίπτωση , θα τιμωρούσε σκληρά, όλους τους κατοίκους του νησιού. Και η ιστορία έχει καταγράψει τι εννοούσαν οι βάρβαροι κατακτητές “τιμωρία”.

Οι κάτοικοι, όμως, δεν τους παρέδωσαν. Στην επίμονη ερώτησή του “Ποιος σκότωσε τον Αγά;” η απάντηση του κόσμου ήταν: “Ούλοι εμείς εφέντη”. Όλοι μας! Έτσι, προκειμένου να εξολοθρεύσει όλο το νησί , ο Αγάς δεν τιμώρησε κανένα!...

Για την ιστορία, η Ικαρία επαναστάτησε μόνη της ενάντια στους Οθωμανούς το 1912,ανακηρύχθηκε ως ελευθέρα πολιτεία Ικαρίας (αυτό το μικρό νησί!) και ακολούθως ενώθηκε με την μητέρα πατρίδα…

Κλείσιμο
Το δίδαγμα από την πραγματική αυτή ιστορία, είναι ότι η ομοψυχία, είναι η μεγαλύτερη δύναμη για την επίτευξη ενός συλλογικού σκοπού.

Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όταν η ομοψυχία έχει αφετηρία το δίκαιο! Στην περίπτωση αυτή, η ομοψυχία , έχει μεγαλύτερη δύναμη και από κάθε οπλικό σύστημα …
Διαπιστώσεις του παρόντος…

Οι Τούρκοι μας προκαλούν, μας απειλούν, μας ειρωνεύονται .

Με πρωτόγονο και πρωτόγνωρο για τον αιώνα που ζούμε τρόπο, προκαλούν και όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Παραχαράζουν την ιστορία και θεωρούν ότι ο “χρόνος μηδέν”, που άρχισαν όλα, είναι η άλωση της Κωνσταντινούπολης!

Και αγνοούν τις χιλιάδες χρόνια ιστορικής παρουσίας των Ελλήνων , όχι μόνο στον σημερινό γεωγραφικό χώρο που περικλείεται από τα σημερινά μας σύνορα, αλλά σε πολύ ευρύτερη περιοχή, που συμπεριλάμβανε και την σημερινή Τουρκία.

Εμπρός σε αυτή την οριακή κατάσταση , που το έθνος μας αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση και εξωτερική απειλή μετά το 1974, η ομοψυχία είναι πλέον αναγκαία από ποτέ.

Ομοψυχία λαού , πολιτικών δυνάμεων και πολιτικών αρχηγών.

Η κυβέρνηση, χειρίζεται με σύνεση και απόλυτη υπευθυνότητα την κρίση.

Έχει ενημερώσει σε κάθε κατεύθυνση, ότι οι γείτονες, εάν επιχειρήσουν έρευνα στα Ελληνικά νερά, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα . Ο Έλληνας πρωθυπουργός ,ενημέρωσε τους πολίτικούς αρχηγούς για την κατάσταση και περί του πρακτέου. Φαίνεται ότι σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, υπάρχει ομοψυχία..

Ίσως παραφωνία (ή θέλω να πιστεύω, παρερμηνεία), ήταν οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν, σαν πρόταση συμψηφισμού(!) , ποινικών , ενδεχόμενα, αδικημάτων πρώην Υπουργών, ως αντίδωρο της εθνικής ομοψυχίας…

Η πολιτική ωριμότητα, η υπευθυνότητα και η γενναιότητα στην ανάληψη ευθυνών από όλους , αναζητούνται επειγόντως.

Ο Ελληνικός λαός κρίνει.

Και η Ελληνική ιστορία χιλιάδων χρόνων, παρακολουθεί !


Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης 
είναι Καθηγητής Καρδιολογίας












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης