Τα όρια της ψυχραιμίας…
Χρ. Ι. Στεφανάδης

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Τα όρια της ψυχραιμίας…

Η έννοια της ψυχραιμίας από κοινωνικής και πολιτικής πλευράς, αναφέρεται σε έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε προκλήσεις, σε ασύμμετρα ήπια αντίδραση σε άδικες φραστικές και έμπρακτες επιθέσεις και σε υποχώρηση ακόμα και εμπρός σε προφανείς άδικες συμπεριφορές.

Από βιολογικής πλευράς, η ψυχραιμία είναι κάτι διαφορετικό.

Ως γνωστό, τα θηλαστικά, και επομένως το ανθρώπινο είδος, ανήκουν στους θερμόαιμους οργανισμούς. Δηλαδή η θερμοκρασία του σώματός τους, δεν ακολουθεί εκείνη του περιβάλλοντος που βρίσκονται, αλλά διατηρείται μέσα σε πολύ στενά όρια. Αυτό επιτυγχάνεται με πολύπλοκους μηχανισμούς που έχουν αναπτύξει κατά την διάρκεια των χιλιάδων χρόνων της εξέλιξης, αυτοί οι οργανισμοί. .

Ένα θερμόαιμο ζώο, και ο άνθρωπος , διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός του συνήθως πάνω από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός , παρά τις μεγάλες αυξομειώσεις που μπορεί αυτό το περιβάλλον να παρουσιάζει.

Αντίθετα, τα ψυχρόαιμα ζώα της γης (όπως τα ερπετά), αδυνατούν να ρυθμίσουν την εσωτερική θερμοκρασία τους, η οποία προσαρμόζεται με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος και έτσι γίνονται ευάλωτα σε ακραίες αλλαγές της θερμοκρασίας. Δηλαδή, καθώς η θερμοκρασία της γης ανεβαίνει με τα χρόνια, τα ψυχρόαιμα ζώα θα αναγκαστούν να ζήσουν σε θερμοκρασίες πολύ πιο κοντά στα όριά τους, και δύσκολα θα επιβιώσουν με τις αναμενόμενες κλιματικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια. Η λύση γι' αυτά τα ζώα θα είναι είτε να μεταναστεύσουν προς τα βόρεια, είτε σε μεγαλύτερα υψόμετρα, είτε να περνάνε πλέον περισσότερη ώρα στην σκιά , είτε να αναπτύξουν σταδιακά μεγαλύτερη αντοχή στην ζέστη.

Γιατί αναφέρω αυτά; Το τελευταίο χρονικό διάστημα, συνεχώς επαναλαμβανόμενα ,με κλιμακούμενη ένταση και προκλητικότητα, οι Τούρκοι, και κυρίως ο Τούρκος πρόεδρος, προβαίνουν σε απαράδεκτες, επιθετικές και προσβλητικές δηλώσεις εναντίον της πατρίδας μας, αλλά και σε ευθείες απειλές πολέμου, εάν δεν υποχωρήσουμε σε παράλογες διεκδικήσεις, πέρα από κάθε έννοια λογικής και διεθνούς δικαίου. Την περιλαμβάνει στα…

σύνορα της καρδιάς του…, , θυμίζει την ήττα μας στον Σαγγάριο ( μετά από περίπου 100 χρόνια !) απειλώντας μας ότι θα μας ρίξει ξανά στην θάλασσα και αμφισβητεί προκλητικά την συνθήκη της Λωζάννης και επομένως τα Ελληνικά σύνορα…Μιλάει περιφρονητικά και αρνείται για την ύπαρξη της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα νησιά μας και υπογράφει συνθήκες με την “κυβέρνηση” της Λιβύης , εξαφανίζοντας πρακτικά την ύπαρξη της Κρήτης!
Παράλληλα οι Τούρκοι παραβιάζουν συνεχώς και συστηματικά τον Ελληνικό εναέριο χώρο και προκαλούν έμπρακτα τον ευρύτερο Ελληνισμό, με τις απειλές και τις παρεμβάσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου .

Όλα αυτά , η Ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα διαχειρίζεται με ψυχραιμία. Προσηλωμένη στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, όπως το κεκτημένο του σύγχρονου πολιτισμού επιβάλλει, αλλά και στην αμετακίνητη ρεαλιστική άποψη, ότι από μία πολεμική σύρραξη δεν υπάρχει κερδισμένος. Και δεν αντιδρά κατά σύμμετρο τρόπο.

Όλα αυτά, ο Ελληνικός λαός τα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, όπως αρμόζει σε ένα λαό που εισήγαγε πρώτος την αξία της λογικής, του διαλόγου και του μέτρου , στην παγκοσμιότητα.

Κλείσιμο
…Ξανά στην βιολογία … Όπως έγραψα στην αρχή του άρθρου, το ανθρώπινο είδος ανήκει στα θερμόαιμα όντα. Όταν η θερμοκρασία του αίματος στον άνθρωπο πέσει χαμηλά, αρχίζουν να αναστέλλονται λειτουργίες ζωτικών οργάνων όπως της καρδιάς και του εγκεφάλου. . Αυτή η ψύξη του αίματος, χρησιμοποιείται στην ιατρική κατά την διάρκεια μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων, όπως στην καρδιοχειρουργική.

Επομένως , οι συνεχείς συστάσεις για ψυχραιμία, μπροστά σε εξαιρετικά θερμόαιμους γείτονες, και κυρίως τους Τούρκους, είναι μάλλον σίγουρο ότι θα οδηγήσει τον Λαό σε υποτονία, κατατονία και τελικά αναστολή των βασικών λειτουργιών του, που είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ελληνισμού!.
Όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα θερμόαιμα έμβια όντα.

Ο μεγάλος Σταγειρίτης φιλόσοφος, ο Αριστοτέλης, έγραψε σε δοκίμιο του περί μακροβιότατος και βραχυβιότητάς:

“ …πρέπει να δεχθούμε ότι το ζώο είναι από την φύση του και υγρό και θερμό. Και αυτό είναι το ζην. Το γήρας είναι ψυχρό και ξηρό, όπως είναι ο θάνατος…”

Επομένως, ψυχραιμία στα κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά με μέτρο και σε βαθμό που αυτή η ψυχραιμία ,δεν θα γίνει επικίνδυνη για τις σωστές αντιδράσεις του οργανισμού που λέγεται Ελληνικό έθνος!
Αντιδράσεις σε κάθε ακραίες προκλήσεις.

Ακραίες προκλήσεις , που αυτή την εποχή προέρχονται από τους Ανατολικούς μας γείτονες.

* Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Είναι καθηγητής καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης