GP Κίνας: Στην εξωτική Σαγκάη

GP Κίνας: Στην εξωτική Σαγκάη

Όλα είναι έτοιμα για τον τρίτο αγώνα του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της F1 που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην υπερσύγχρονη πίστα της Σαγκάη (σ.σ: μετάδοση ΕΤ1 14:00).

GP Κίνας: Στην εξωτική Σαγκάη
Όλα είναι έτοιμα για τον τρίτο αγώνα του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της F1 που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην υπερσύγχρονη πίστα της Σαγκάη (σ.σ: μετάδοση ΕΤ1 14:00).

Το Κινέζικο GP διεξήχθη για πρώτη φορά το 2004
Κλείσιμο
και από τότε έως σήμερα αναδείχτηκαν οκτώ διαφορετικοί νικητές. Πρόπερσι ήταν η μοναδική φορά που κάποιος σημείωσε δυο νίκες ο λόγος για το Λιούις Χάμιλτον που οδηγούσε για λογαριασμό της McLaren τότε. Στην πρεμιέρα κέρδισε ο Μπαρικέλο με τη Ferrari, το 2005 ήταν η σειρά του Αλόνσο με τη Renault, το 2006 ο Μ.Σουμάχερ με τη Ferrari. Το 2007 κέρδισε ο Ράικονεν επίσης με Ferrari, το 2008 ο Χάμιλτον με McLaren, ενώ το 2009 ο Φέτελ με Red Bull πήρε εκεί την πρώτη νίκη της καριέρας του οδηγώντας για την ομάδα που τον έστεψε 3 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή. Το 2010 υπό βροχή κέρδισε ο Τζένσον Μπάτον με τη McLaren. Πέρυσι ήταν η σειρά του Νίκο Ρόσμπεργκ με τη Mercedes ν' ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στην παρθενική νίκη της Mercedes ως κατασκευαστή στη σύγχρονη εποχή. Ήταν και η πρώτη νίκη του Γερμανού κατασκευαστή από το 1955 και το Ιταλικό GP με το Χουάν Μανουέλ Φάντζιο.

Σε μεγάλο βαθμό η νίκη της W03 οφείλονταν σ’ ένα συνδυασμό καιρικών συνθηκών (σ.σ: κρύο, βροχή) και ιδιαιτεροτήτων όσον αφορά στη χάραξη της πίστας στη Σαγκάη (σ.σ: μεγάλες ευθείες, αργές στροφές) που κολάκευαν τις δυνατότητες της Mercedes (σ.σ: ισχυρός κινητήρας) χωρίς να τονίζουν τις αδυναμίες της (σ.σ: αεροδυναμική απόδοση).
Σημειώστε πως έχει βρέξει στους έξι από τους επτά τελευταίους αγώνες στην πίστα της Σαγκάη. Πλην των Μπαρικέλο, Σουμάχερ οι υπόλοιποι έξι νικητές των προηγούμενων GP στην Κίνα θα εκκινήσουν την Κυριακή διεκδικώντας τη νίκη στο συγκεκριμένο αγώνα.



Φέτος ένα χρόνο μετά την παρθενική νίκη της Mercedes τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Στο ρόστερ της ομάδας τη θέση του Σουμάχερ έχει πάρει ο Χάμιλτον και η W04 είναι σαφώς πιο ανταγωνιστική. Ο ισχυρός άντρας και μέτοχος της ομάδας Τότο Βολφ τονίζει: «Πολλοί αναρωτιούνται αν μπορούμε να επαναλάβουμε εδώ την περσινή νίκη. Αλλά προφανώς τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε καλά και οι πιλότοι μας αποδίδουν τα μέγιστα. Ο ρυθμός βελτίωσης του μονοθεσίου θα παίξει φέτος καθοριστικό ρόλο και ήδη έχουμε κάποια νέα αεροδυναμικά βοηθήματα έτοιμα για την Κίνα. Στόχος μας είναι να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς και στα δυο πρωταθλήματα».

Από την πλευρά του ο Λιούις Χάμιλτον συμπλήρωσε: «Νομίζω πως πέρυσι η Mercedes βρέθηκε σε μια μοναδική κατάσταση που την εκμεταλλεύτηκε χωρίς κανένα λάθος. Τα ελαστικά είναι διαφορετικά φέτος οπότε πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα. Αποκλείεται να κάνουμε περίπατο. Αν όμως το μονοθέσιο δουλεύει καλά και πετύχουμε ένα αποτέλεσμα ανάλογο με το περσινό αυτό θα είναι φανταστικό.

Η πίστα βρίσκεται 30km βορειοδυτικά της Σαγκάη μιας μεγαλούπολης με πληθυσμό 17 εκ. κατοίκων. Τo SIC (Shangai International Circuit) χτίστηκε από το γερμανό αρχιτέκτονα Χέρμαν Τίλκε και έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει 200 χιλιάδες θεατές. Με λίγη φαντασία μπορεί να διακρίνει κανείς στη χάραξη της πίστας 2 σαλιγκάρια στις στροφές 1,2,3 και 10,11 και 12.  Μετά τη στροφή 13 βρίσκεται η μεγαλύτερη ευθεία του πρωταθλήματος με μήκος 1.2km, οι πιλότοι μένουν στο γκάζι για 17sec.

Δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει στον αγώνα ειδικά από τη στιγμή που οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για άστατο καιρό, συννεφιά αλλά μικρή πιθανότητα βροχής. Η Pirelli θα έχει στη διάθεση των ομάδων τη μεσαία (άσπρο σιρίτι) και τη μαλακή γόμα (κίτρινο σιρίτι) συνδυασμός που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά φέτος. Τα ελαστικά καταπονούνται ιδιαίτερα στη στροφή 1 όπου καλούνται να δώσουν πρόσφυση για σχεδόν ένα κύκλο αλλά και στην οβάλ στροφή 13.
Για τα ελαστικά στη Σαγκάη πολύ σημαντικό είναι το σωστό σετάρισμα του μονοθεσίου, κυρίως στον εμπρός άξονα. Οι γρήγορες, παρατεταμένες στροφές, κυρίως η Νο 1, καταπονούν εξαιρετικά τα εμπρός ελαστικά και απαιτείται προσοχή στη φθορά τους. Επιπλέον στη Σαγκάη απαντάται και το πιο βίαιο σημείο φρεναρίσματος όλη τη χρονιά. Τα μονοθέσια επιβραδύνουν στο τέλος της μεγάλης ευθείας από τα 315km/h στα 65km/h με τη μέγιστη τιμή της φόρτισης να φτάνει τα 6.4g. Οι πιλότοι ασκούν στο πεντάλ του φρένου δύναμη 174kg.

Μιλώντας σχετικά ο αγ. διευθυντής της ομάδας Πωλ Χέμπερι τόνισε μεταξύ άλλων: «« Η Κίνα συχνά μας έχει δώσει από τους καλύτερους αγώνες της χρονιάς με τη στρατηγική να παίζει καθοριστικό ρόλο στη δράση. Με όλες μας τις γόμες να είναι φέτος πιο μαλακές η φθορά των ελαστικών έχει συνειδητά αυξηθεί προς όφελος της απόδοσης. Η εμπειρία δείχνει πως ομάδες και πιλότοι δε θα χρειαστούν πολύ καιρό για να κατανοήσουν πλήρως την λειτουργία των ελαστικών. Η πίστα της Σαγκάη δεν φθείρει τα ελαστικά στο βαθμό που τα έφθειρε η πίστα της Σεπάνγκ στη Μαλαισία. Τούτου δοθέντος εκτιμούμε πως η πλειονότητα των πιλότων θα κάνει τρία πιτ στοπ αλλά δεν αποκλείεται κάποιοι να επιχειρήσουν να βγάλουν τον αγώνα με δυο. Πέρυσι ο Ρόσμπεργκ έκανε την έκπληξη και κέρδισε γιατί διαχειρίστηκε άριστα τα ελαστικά. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική μπορεί να είναι τώρα στην αρχή της περιόδου η βέλτιστη διαχείριση των ελαστικών». 

Προφανώς ένα σημαντικό θέμα του επερχόμενου αγώνα είναι και η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των πιλότων της Red Bull στη Μαλαισία. Ο Φέτελ ζήτησε συγνώμη από τα μέλη της ομάδας και μένει να δούμε αν θα υπάρξει αντίδραση από τον Μαρκ Γουέμπερ στην πίστα.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 10:00 το πρωί και θα μεταδοθεί από την ΕΤ1 και την ΕΡΤ HD στις 14:00


GP Κίνας, 3ος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος

 

Μήκος πίστας: 5.451m

Ρεκόρ γύρου: 1:32.238 (Μ. Σουμάχερ, 2004)

Γύροι: 56

Απόσταση: 305.066m

Στροφές: 16 (7 αριστερές, 9 δεξιές)

Τέρμα γκάζι: 62% του γύρου

Αλλαγές σχέσεων: 55

Ελαστικά: Μεσαία, μαλακή γόμα


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης