Αποκαλύπτουμε τα μυστικά της νέας Ferrari!

Αποκαλύπτουμε τα μυστικά της νέας Ferrari!

Η Ferrari F10 είναι το πρώτο φετινό μονοθέσιο που αποκαλύπτεται. Κοιτώντας από εμπρός το μονοθέσιο ξεχωρίζει κανείς το υπερυψωμένο ρύγχος (σ.σ: μια τάση που στοιχηματίζουμε ότι θα φορεθεί πολύ φέτος) και την καθαρή σχεδίαση κάτω απ’ αυτό.

Αποκαλύπτουμε τα μυστικά της νέας Ferrari!
  • Η F10 είναι φαρδύτερη και μακρύτερη από την προκάτοχό της
  • Το κιβώτιο είναι πιο μικρό
  • Το σύστημα ψύξης επανασχεδιασμένο
  • Οι κόκκινοι ποντάρουν πολλά στη συνεργασία με τη Shell


Κλείσιμο
Η Ferrari F10 είναι το πρώτο φετινό μονοθέσιο που αποκαλύπτεται.
Κοιτώντας από εμπρός το μονοθέσιο ξεχωρίζει κανείς το υπερυψωμένο ρύγχος (σ.σ: μια τάση που στοιχηματίζουμε ότι θα φορεθεί πολύ φέτος) και την καθαρή σχεδίαση κάτω απ’ αυτό. Τα εμπρός ελαστικά φέτος είναι πιο στενά δηλαδή έχουν μικρότερη μετωπική επιφάνεια ενώ τα ρεζερβουάρ είναι διπλάσια καθότι απαγορεύονται οι ανεφοδιασμοί στη διάρκεια του αγώνα. Στο ρύγχος της F10 υπάρχει ένα κανάλι που διοχετεύει τον αέρα στην εισαγωγή του κινητήρα. Στην εμπρός αεροτομή εντύπωση προκαλούν τα διπλά πλευρικά αεροδυναμικά βοηθήματα στις άκρες της που λειτουργούν ως διευθυντές ροής υποκαθιστώντας τα «τάσια» που των τροχών που απαγορεύτηκαν φέτος. Μεγαλύτερα από πέρυσι είναι τα ανοίγματα των ψυγείων όπως και αρκετά ογκώδες το κάλυμμα του κινητήρα προφανώς για να χωρά το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ.
Μιλώντας στην παρουσίαση της Ferrari, ο επικεφαλής σχεδιαστής Νίκος Τομπάζης αποκάλυψε:
«Εγκαταλείψαμε νωρίς την εξέλιξη του περσινού μονοθεσίου για να επικεντρωθούμε στην νέα F10. Το φετινό μονοθέσιο είναι μακρύτερο και φαρδύτερο. Αυτό συνέβη για να μπορέσουμε να χωρέσουμε στο πίσω μέρος, το μεγαλύτερο τεπόζιτο. Όπως ίσως γνωρίζετε οι αλλαγές στους κανονισμούς φέτος απαγορεύουν τους ανεφοδιασμούς κατά τη διάρκεια του αγώνα. Έτσι έπρεπε να χωρέσουμε ρεζερβουάρ διπλάσιας χωρητικότητας (σ.σ: γύρω στα 275lt). Αυτό μας υποχρέωσε να αλλάξουμε όλο το σχέδιο του μονοθεσίου. Ξεκινώντας από μπροστά ανυψώσαμε το ρύγχος και επανασχεδιάσαμε το χώρο κάτω απ’ αυτό, με γνώμονα τη βέλτιστη ροή αέρα προς το σώμα του μονοθεσίου αλλά και κάτω απ’ αυτό. Η εμπρός ανάρτηση έχει σημαντικές αλλαγές στην κινηματική της. Προσπαθήσαμε πολύ για να καταλάβουμε πως δουλεύουν τα νέα στενότερα εμπρός ελαστικά και να τα εκμεταλλευτούμε πλήρως. Δουλέψαμε σκληρά στο προσομοιωτή σ’ αυτή την περιοχή για να βρούμε τον καλύτερο συνδυασμό.



Μεγάλος πονοκέφαλος ήταν η αναρρόφηση καυσίμου από το τεπόζιτο. Σ’ ένα τόσο μεγάλο δοχείο είναι καθοριστικής σημασίας να μπορείς να εκμεταλλευτείς μέχρι και το τελευταίο κυβικό εκατοστό καυσίμου, δεν θες να υπάρχει σταγόνα στο τεπόζιτο στο τέλος του αγώνα. Όπως προείπα το μεγαλύτερο τεπόζιτο μας υποχρέωσε να φτιάξουμε πιο φαρδύ σασί. Αυτό μας οδήγησε στη δημιουργία νέου συστήματος ψύξης γιατί εάν είχαμε τοποθετήσει τα παλιά ψυγεία δίπλα στο τεπόζιτο το μονοθέσιο θα ήταν πολύ φαρδύ κάτι που θα επιδρούσε αρνητικά στην αεροδυναμική απόδοση. Έτσι αναγκαστήκαμε να τροποποιήσουμε το σχήμα και τη θέση των ψυγείων.
Στη συνολική αεροδυναμική απόδοση μια από τις πιο σημαντικές περιοχές είναι το πίσω μέρος. Πέρυσι δεν μπορέσαμε να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση από τη σχεδίαση του διπλού διαχύτη γιατί αρχικά ερμηνεύσαμε διαφορετικά τον κανονισμό. Βασικό πρόβλημα ήταν το μέγεθος του κιβωτίου της F2009 το οποίο ήταν πολύ μεγάλο και πολύ φαρδύ οπότε περιόριζε τις δυνατότητες που είχαμε στη βελτίωση της διάταξης του διπλού διαχύτη.
Φέτος επανασχεδιάσαμε το κιβώτιο και το κάναμε μικρότερο ώστε να υπάρχει περισσότερος χώρος για το διαχύτη ενώ δουλέψαμε και πάνω στη πίσω ανάρτηση.
Η περιοχή γύρω από το διαχύτη διαφέρει πολύ από το περσινό μονοθέσιο».

Εξοικονόμηση καυσίμου

Ο υπεύθυνος κινητήρων της Ιταλικής ομάδας Λούκα Μαρμορίνι που επέστρεψε στα παλιά του λημέρια μετά την αποχώρηση της Toyota τόνισε: « Η απαγόρευση των ανεφοδιασμών είναι μια πρόκληση. Η κατανάλωση καυσίμου είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την απόδοση. Όσο λιγότερο καις τόσο πιο ελαφρύς θα είσαι και θα πηγαίνεις πιο γρήγορα. Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά στη χαρτογράφηση αλλά και με τους οδηγούς όπως επίσης και με τη Shell που μας προμηθεύει καύσιμο και λιπαντικό. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε πλεονέκτημα τόσο στην κατανάλωση όσο και στην μείωση των τριβών. Καθώς η εξέλιξη του κινητήρα απαγορεύεται επανασχεδιάσαμε την εξάτμιση ενώ αλλάξαμε και τη θέση κάποιων περιφερειακών υποσυστημάτων καθώς πλέον δεν υπάρχει KERS. Επίσης βελτιώσαμε την κατασκευαστική διαδικασία με στόχο την βελτίωση της αξιοπιστίας και τη μείωση του κόστους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης