The night manager: το κατασκοπευτικό θρίλερ που έλειπε από την τηλεόραση
The night manager: το κατασκοπευτικό θρίλερ που έλειπε από την τηλεόραση
Η νέα σειρά του BBC τα έχει όλα: Τζον Λε Καρέ, Χιου Λόρι, Τομ Χίντλστον και γυρίσματα σε όλη την Ευρώπη
Όταν βλέπεις ότι μία σειρά στηρίζεται στο έργο του Τζον Λε Καρέ
, δεν έχεις παρά να σταθείς και να την ψάξεις λίγο περισσότερο. Όταν, δε, δεις ότι στην ίδια σειρά πρωταγωνιστούν οι Χιου Λόρι και Τομ Χίντλστον , έχεις ένα παραπάνω κίνητρο για να δεις τουλάχιστον το πρώτο επεισόδιο. Και όταν δεις το πρώτο επεισόδιο και ενθουσιαστείς με τις ερμηνείες, την πλοκή και τα πολυτελή σκηνικά, δεν έχεις παρά να δεις και τον υπόλοιπο κύκλο. Όχι ότι το The night manager είναι δα καμία μεγάλη σαπουνόπερα. Έξι επεισόδια είναι όλα κι όλα.Η αρχή του The night manager μας βρίσκει στην Αίγυπτο εν μέσω της Αραβικής Άνοιξης (Ιανουάριος 2011). Ο Τζόναθαν Πάιν (Τομ Χίντλστον) είναι ο υπεύθυνος νυχτερινής βάρδιας του πολυτελούς ξενοδοχείου Νεφερτίτη και έχει ένα δύσκολο έργο: να ηρεμήσει τα νεύρα των φοβισμένων πελατών του, ενώ έξω ακούγονται εκρήξεις και πέφτουν χημικά. Μία από αυτούς είναι και η Σοφία, η ερωμένη του Φρέντι Χαμίντ, μέλους μίας από τις πιο ισχυρές οικογένειες της χώρας. Η Σοφία φοβάται επίσης για τη ζωή της, όμως για λόγους που έχουν να κάνουν με την επιλογή του συντρόφου της και όχι τόσο με τις αναταραχές. Αναθέτει στον Πάιν να αποθηκεύσει για αυτή ένα μακροσκελές έγγραφο με μία λίστα όπλων και του λέει να το μεταβιβάσει στη βρετανική πρεσβεία αν αυτή πάθει κάτι. Το έγγραφο αυτό, στο οποίο δεσπόζει το όνομα Ironlast -η εταιρεία του Ρίτσαρντ Ρόπερ (Χιου Λόρι)-, δεν περιέχει μόνο ελαφρύ οπλισμό, αλλά και χημικά όπλα και μαχητικά αεροσκάφη (το F-22 στη λίστα φαντάζει πάντως λίγο υπερβολικό), ικανά για να ξεκινήσουν έναν ολόκληρο πόλεμο.
Ο Πάιν θορυβείται από αυτή τη μακάβρια λίστα για ψώνια και την προωθεί αμέσως στη βρετανική πρεσβεία. Θέλοντας, όμως, να κάνει το σωστό, πετάει στον ιστό της αράχνης το άτομο που του έδωσε το έγγραφο και τα αποτελέσματα είναι ολέθρια. Τέσσερα χρόνια μετά από αυτό το περιστατικό, βλέπουμε τον Πάιν να εργάζεται σε ένα ξενοδοχείο στις χιονισμένες Ελβετικές Άλπεις. Χάρη σε ένα καπρίτσιο της τύχης, εκεί θα συναντηθεί για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο με τον άνθρωπο που του άλλαξε τη ζωή: τον Ρόπερ, που επισκέπτεται το ίδιο ξενοδοχείο. Ο Πάιν αποφασίζει να γκρεμίσει αυτόν τον αδίστακτο έμπορο όπλων και επικοινωνεί με το μοναδικό άτομο από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες που προσπάθησε να τον βοηθήσει ήδη από την περιπέτειά του στο Κάιρο, την Άντζελα Μπερ (Ολίβια Κόλμαν). Το κυνήγι ξεκινά…
Το BBC δεν τσιγκουνεύτηκε τα λεφτά για αυτή την παραγωγή. Ο προϋπολογισμός των σχεδόν 26 εκατ. ευρώ καθιστά τη μίνι σειρά των έξι επεισοδίων μία από τις πιο ακριβές παραγωγές του αγγλικού τηλεοπτικού δικτύου (στην οποία συμμετέχουν επίσης το AMC και το The Ink Factory, το οποίο ανήκει στους γιους του Λε Καρέ). Το μεγάλο μπάτζετ είναι εμφανές σε κάθε σκηνή: από το πεντάστερο ξενοδοχείο του Μαρακές, στο οποίο γυρίστηκαν οι σκηνές του ξενοδοχείου του Καΐρου, μέχρι την πολυτελή βίλα στη Μαγιόρκα και το πανάκριβο θέρετρο στην Ελβετία. Όμως όλα αυτά συνθέτουν απλά ένα σκηνικό στο οποίο αλληλεπιδρούν με απόλυτη μαεστρία οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές.
Ας ξεκινήσουμε ανάποδα. Ο σαρδόνιος Χιου Λόρι είναι ιδανικός στον ρόλο του εμπόρου όπλων και μάλιστα έχει «χτίσει» έναν κακό που θα μπορούσε να είναι κάλλιστα η επόμενη Νέμεση του Τζέιμς Μποντ. Ένα τρικ στο πρώτο επεισόδιο γιγάντωσε τον μύθο του χαρακτήρα του: εκτός από ένα μικρό πέρασμα στην αρχή, όπου φαίνεται σε ένα βίντεο του YouTube να κηρύττει τη φιλανθρωπική του δράση, ο Ρόπερ μπαίνει στο παιχνίδι παρά μόνο έπειτα από 40 λεπτά, και ενώ όλοι συζητούν πόσο επικίνδυνος και αδίστακτος είναι («ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου», σύμφωνα με τη Σοφία). Πρόκειται για τη μεγάλη επιστροφή του Λόρι στη βρετανική τηλεόραση, καθώς είχε να εμφανιστεί σε κάποιον ρόλο εδώ και 13 χρόνια. Ο ίδιος αναφέρει ότι ήθελε να αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου ήδη από τότε που κυκλοφόρησε, το 1993: «Τότε φυσικά ονειρευόμουν -κάπως αλαζονικά- την πιθανότητα να παίξω τον χαρακτήρα του Τζόναθαν Πάιν. Τώρα κάθομαι αναπαυτικά και παρακολουθώ τον αρρενωπό και γοητευτικό Τομ Χίντλστον».
Τα καλά λόγια του Λόρι για τον Χίντλστον είναι απολύτως δικαιολογημένα και δεν συνιστούν απλά άλλη μία κίνηση αβροφροσύνης. Αν εξαιρέσεις λίγα λεπτά αμηχανίας στην αρχή, ο υπνωτιστικός Χίντλστον είναι χάρμα ιδέσθαι στον ρόλο του Άγγλου τζέντλεμαν Τζόναθαν Πάιν που προσπαθεί να κάνει το σωστό. Η αποφασιστικότητά του θυμίζει κάτι από Τζάστιν Κουέιλ (Ρέιφ Φάινς) στην ταινία «Ο επίμονος κηπουρός», η οποία βασίζεται επίσης σε μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ. Ιδιαίτερη δυναμική προσδίδει, ωστόσο, και η Ολίβια Κόλμαν, η οποία υποδύεται έναν χαρακτήρα που στο βιβλίο ήταν ανδρικός! Η -βραβευμένη με Όσκαρ- σκηνοθέτρια Σουζάν Μπίερ, η οποία σκηνοθετεί τη σειρά αναφέρει σχετικά: «Αποφασίσαμε ότι ο Μπερ θα έπρεπε να ενσαρκωθεί από μία γυναίκα και όχι από έναν άνδρα όπως στο βιβλίο, επειδή πιστέψαμε ότι υπήρχε μία συναρπαστική χημεία μεταξύ μίας γυναίκας και ενός άνδρα στον αγώνα ισχύος που έχουν ο Ρόπερ και η Μπερ». Η ιδέα αποδείχτηκε άκρως επιτυχημένη. Εκτός από τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία που απέκτησε το καστ, η Κόλμαν δημιούργησε έναν δυναμικό χαρακτήρα που σε ένα επίπεδο είναι εξίσου αποφασιστικός με αυτόν του Ρόπερ. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό, που ο ίδιος ο Λε Καρέ αποκάλυψε ότι ευχήθηκε να είχε γράψει τον χαρακτήρα ως γυναίκα στο βιβλίο του.
Όλα αυτά στηρίζονται στην εξαιρετική πρώτη ύλη που προσέφερε το ομότιτλο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ. Ο τελευταίος είναι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς κατασκοπευτικών θρίλερ. Μέχρι στιγμής, μάλιστα, 15 έργα του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη. Ανάμεσα σε αυτά είναι ο Κατάσκοπος που γύρισε απ` το κρύο με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, το Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι (γυρίστηκε ταινία με πρωταγωνιστή τον Γκάρι Όλντμαν, αλλά και μίνι σειρά -πάλι από το BBC με πρωταγωνιστή τον Άλεκ Γκίνες), ο Επίμονος κηπουρός και ο Νο1 καταζητούμενος με τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν (ήταν, μάλιστα, η τελευταία ταινία του ηθοποιού που προβλήθηκε πριν από τον θάνατό του).
Το βιβλίο The night manager (Νυχτερινή βάρδια στα ελληνικά) εκδόθηκε το 1993 και ήταν το πρώτο έργο του Λε Καρέ μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τη συνακόλουθη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Έγινε best-seller τόσο στη Βρετανία, όσο και στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους (ο πρεσβύτερος, μια και ο νεότερος πιθανότατα προτιμά άλλα είδη λογοτεχνίας) έγραψε στον Λε Καρέ: «Ήθελα να σου πω για την ευχαρίστηση που έδωσες σε αυτόν τον απόμαχο πρόεδρο, τον απόμαχο τύπο της CIA [σσ. ο Μπους ήταν διευθυντής της υπηρεσίας την περίοδο 1976-77]». Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου η Paramount έσπευσε να αγοράσει τα δικαιώματα για να κάνει μία ταινία με σκηνοθέτη τον μοναδικό Σίντνεϊ Πόλακ. Ένα μεταγενέστερο πρότζεκτ θα προσλάμβανε τον Μπραντ Πιτ για να συμμετάσχει ως παραγωγός, αλλά και για να υποδυθεί τον Πάιν. Οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό, τα δικαιώματα επέστρεψαν στους γιους του συγγραφέα, Στέφεν και Σάιμον Κόρνγουελ και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι ενέργειες για τη μίνι σειρά.
Οι δημιουργοί της σειράς έκαναν ένα ριζικό λίφτινγκ στο περιεχόμενο του βιβλίου για να το φέρουν πιο κοντά στη σύγχρονη εποχή. Έτσι, τα κολομβιανά καρτέλ ναρκωτικών αντικαταστάθηκαν από παραστρατιωτικούς της Μέσης Ανατολής, ο κατάσκοπος Μπερ έγινε γυναίκα, ενώ το κέντρο επιχειρήσεων του Ρόπερ μεταφέρθηκε από το υπερπολυτελές γιοτ του σε μία βίλα στη Μαγιόρκα. Οι αλλαγές αυτές έκαναν στην αρχή τον Λε Καρέ να αναρωτηθεί σε ένα άρθρο του στον Guardian: «Ένας ταπεινός άνθρωπος όπως ο εαυτός μου θα αποκρινόταν δικαιολογημένα: γιατί να μη γράψετε το δικό σας καταραμένο μυθιστόρημα; Με τόσες αλλαγές, τι έμεινε από το δικό μου;». Το ερώτημα ήταν σαφώς ρητορικό, καθώς ο ίδιος προσθέτει: «Περιέργως, η απάντηση είναι: έμειναν πολλά [από το βιβλίο], περισσότερα από όσα τολμούσα να ελπίζω». Τελικά, ο Λε Καρέ ενθουσιάστηκε με τη σειρά, κατατάσσοντάς τη στις αγαπημένες του μεταφορές έργων του, μαζί με τη σειρά του BBC Tinker Tailor Soldier Spy και τον Επίμονο κηπουρό. Ο ίδιος, κάνει, μάλιστα μία καμεό εμφάνιση στη νέα παραγωγή.
Η καμεό εμφάνιση του Λε Καρέ στη σειρά
Η επιτυχία που έκανε το The night manager στη Βρετανία είναι εμφατική. Προσελκύει περισσότερους από 6 εκατ. τηλεθεατές την ώρα προβολής του και περισσότερους από 8 εκατ. τηλεθεατές συνολικά. Απομένει να δούμε πώς θα τα πάει στην τεράστια αμερικανική αγορά, όπου θα κάνει πρεμιέρα στις 19 Απριλίου από το AMC. Όπως και να έχει, η όρεξη των δημιουργών άνοιξε για τα καλά και ήδη συζητείται η ανανέωση της σειράς για δεύτερη σεζόν, η οποία επίσης θα έχει μόλις έξι επεισόδια.
Παρακολουθώντας τη σειρά θαρρείς πως ξεφυλλίζεις ένα βιβλίο. Τόσο η πλοκή όσο και οι χαρακτήρες χτίζονται με μη γραμμικό, αλλά συστηματικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφούνται με ρεαλιστικό τρόπο οι συμπεριφορές των υπηρεσιών πληροφοριών («Θα επιδιώξουμε, όχι τις ελπίδες και τα όνειρά μας, αλλά την τέχνη του εφικτού», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας συνεργάτης της Μπερ για μία προγραμματισμένη συνάντηση των υπηρεσιών τους). Και όλο αυτό υποστηρίζεται από τις εξαιρετικές ερμηνείες του πρωταγωνιστικού τρίπτυχου Χίντλστον, Λόρι και Κόλμαν. Η τηλεοπτική μεγάλη φόρμα φαίνεται πως ταιριάζει γάντι στο έργο του Λε Καρέ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα