Παγκόσμια ημέρα φιλιού: Η τέχνη συναντά την αγάπη

Παγκόσμια ημέρα φιλιού: Η τέχνη συναντά την αγάπη

Είτε πρόκειται για ένα φιλί σε ερωτικό σύντροφο, σε συγγενικό πρόσωπο ή ακόμα και σε κάποιο φίλο, τα φιλιά σήμερα έχουν την τιμητική τους 

fili
«Ένα φιλί, και τα όνειρα γίνονται πάλι», είχε τραγουδήσει η Χάρις Αλεξίου και σήμερα - την Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού - θυμόμαστε όλοι τι σημαίνει πραγματικά για εμάς αυτός ο στίχος.

Είτε πρόκειται για ένα φιλί σε ερωτικό σύντροφο, σε συγγενικό πρόσωπο ή ακόμα και σε κάποιο φίλο, τα φιλιά σήμερα έχουν την τιμητική τους. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιουλίου και ως έθιμο ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο και υιοθετήθηκε παγκοσμίως στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Όσο για το «γιατί;», δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά, αφού τα φιλιά εκτός από έκφραση στοργής, αγάπης και πάθους έχουν και επιστημονικά οφέλη, ανεβάζοντας τη σεροτονίνη και μειώνοντας το στρες στον οργανισμό, μεταξύ πολλών άλλων. 

Και επειδή η τέχνη μιμείται την πραγματικότητα και εκφράζει τη δύναμη που έχουν ορισμένες στιγμές μεταξύ των ανθρώπων, ας δούμε τα πιο όμορφα φιλιά που μας έχει προσφέρει. 

«Το Φιλί» του Γκουστάβ Κλίμτ


Ξεκινάμε με τον διασημότερο πίνακα του Κλιμτ, που δείχνει ένα ανδρόγυνο να αγκαλιάζεται στοργικά και τον άνδρα να δίνει ένα γλυκό φιλί στην γυναίκα. Ο πίνακας υιοθετεί το στιλ Art Nouveau, ενώ επικρατούν έντονα χρώματα, κυρίως κίτρινο με ένα φοντο από χρυσό να περιβάλλει το ζευγάρι, δείχνοντας, έτσι το μεγαλείο της στιγμής.

Κλείσιμο
klimt

Ο πίνακας έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για μια σκηνή της ταινίας «Το Νησί των Καταραμένων» με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, σε μια σκηνή που ονειρεύεται ότι αγκαλιάζει την γυναίκα του πριν αυτή γίνει στάχτη. 

shutter-island

H Λαίδη και ο Αλήτης (1995, Clyde Geronimi)

Και ποιος δεν θυμάται την επική στιγμή που τα σκυλάκια της ομώνυμης ταινίας, Λαίδη και Αλήτης, έτρωγαν μακαρόνια όντες ερωτευμένοι και έχοντας βγει ραντεβού και καταλήγουν να μοιράζονται ένα μακαρόνι, πράξη που κατέληξε σε ένα γλυκό φιλί. Για όποιον είναι λάτρης των σκυλιών και της αγάπης, αυτή η ταινία είναι το κάτι άλλο, για μικρούς και μεγάλους. 

laidi-alitis



Τιτανικός (1997, Τζέιμς Κάμερον)

Είναι μερικές ταινίες που δεν χρειάζονται συστάσεις και ο Τιτανικός δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ταινία που κάνει ακόμα και σήμερα πολύ κόσμο να κλαίει από συγκίνηση μας χάρισε και ένα από τα πιο όμορφα φιλιά στην ιστορία του σινεμά. 

titanic


Kiss V, Ρόι Λίχτενσταιν


Το Kiss V είναι ένα μόνο από τα πολλά pop art έργα τέχνης εμπνευσμένα από κόμικς που δημιούργησε ο Λιχτενστάιν στο απόγειο της καριέρας του. γεμάτη φωτεινά χρώματα και κουκκίδες, αυτή η εικόνα είναι γεμάτη πάθος, αλλά και πόνο, καθώς δείχνει μια δακρυσμένη γυναίκα να ανταλλάζει ένα παθιασμένο φιλί με έναν άνδρα. Η ερμηνεία για το αν πρόκειται για επανένωση ή για αποχωρισμό υπόκειται στην ερμηνεία του θεατή.



Αστυνομικοί που φιλιούνται, Banksy 2004

Το 2004, έξω από μια παμπ του Μπράιτον στη Μεγάλη Βρετανία, ο Banksy ζωγράφισε ένα γκράφιτι δύο αστυνομικών που φιλιούνται - το οποίο μεταφέρει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για τη σχέση της αστυνομίας με την ομοφυλοφιλία, καταρρίπτοντας, παράλληλα, το στερεότυπο της τοξικής αρρενοπότητας. 



Moonlight (2017), Μπάρι Τζένκινς

Μια από τις πιο συγκλονιστικές και αληθινές σκηνές φιλιού - καθώς δείχνει πως ένα φιλί μπορεί να γίνει αποδεκτό ή να απορριφθεί. Ένας πληγωμένος και απόμακρος έφηβος που έχει μια σχέση που εξελίσσεται με το δικό της τρόπο, και στη συνέχεια ένα φιλί, με τον συμμαθητή του, γεμάτη ειλικρίνια και ευάλωτα συναισθήματα. 

Moonlight: Kevin and Chiron kiss (2017 movie)


Spider- Man (2002, Σάμ Ράιμι)

Kανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον Spider- Man και την Mary -Jane, που φιλιούνται με έναν τρόπο που θυμίζει κλασσικό Χόλιγουντ: μετά τη σωτηρία της από τον ήρωα, η Mary-Jane του δίνει ένα φιλί ευγνωμοσύνης. 

spider-man


Casablanca (1942, Michael Curtiz)

Μια ταινία που έχει γράψει ιστορία και έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στο σινεμά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα μας (για τους πιο κλασσικούς). «Φίλα με, σαν να ήταν η τελευταία φορά», λέει η πρωταγωνίστρια στον εκλεκτό της καρδιάς της, σε μια ατάκα που έχει μείνει ανεξίτιλη σε όποιον την έχει ακούσει. 
Casablanca 70th Anniversary Edition | Kiss Me | Warner Bros. Entertainment



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Καρβέλας δηλώνει οπαδός του Χριστιανισμού: Αν υπάρχει Θεός θα είμαι ένα από τα αγαπημένα του τέκνα

Με έγγραφο της ΑΑΔΕ επιτίθεται εκ νέου ο Ρέμος στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος - Λένε ψέματα, επιμένει


O Πιέρ Σαρκοζί dj, τα «χρυσά» πάρτι και ο Γερμανός που άνοιξε σαμπάνια 130.000 ευρώ στη Μύκονο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης