Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην εποχή του κορωνοϊού

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην εποχή του κορωνοϊού

Έκανε χθες την πρώτη του συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην εποχή του κορωνοϊού

Την παρθενική του συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης έκανε χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποδεικνύοντας πως, όταν είναι απαραίτητο, οι συλλογικές εργασίες μπορούν κάλλιστα να ολοκληρωθούν εξ αποστάσεως και μάλιστα το ίδιο αποτελεσματικά. Τα 15 συνολικά μέλη του ΚΑΣ έδωσαν το παρών στο προγραμματισμένο ραντεβού τους από το σπίτι τους, συζήτησαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και έκαναν τις εισηγήσεις τους σχετικά με σημαντικές εργασίες του υπουργείου Πολιτισμού μεταξύ των οποίων και ο απαρχαιωμένος, μέχρι προσφάτως, φωτισμός της Ακρόπολης

«Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και των στοχαστικών προσαρμογών που πλέον απαιτούνται» δήλωσε ικανοποιημένη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης περνώντας ένα αισιόδοξο μήνυμα και στα άλλα υπουργεία τα οποία προσπαθούν να ανταποκριθούν στις δύσκολες νέες συνθήκες χωρίς ωστόσο να μειωθεί η παραγωγικότητά τους σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην εποχή του κορωνοϊού
«Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και των στοχαστικών προσαρμογών που πλέον απαιτούνται» τόνισε η Λίνα Μενδώνη

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης
Όσον αφορά στον φωτισμό της Ακρόπολης εγκρίθηκε, ομόφωνα, η μελέτη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του με την χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογικών μέσων έτσι ώστε, το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο το έργο να έχει ολοκληρωθεί. Ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για ολοκλήρωση των εργασιών μέσα στον Ιούνιο οι ειδικές συνθήκες, ωστόσο, που έχει επιβάλλει στη χώρα μας η επέλαση του κορωνοϊού, θα έχει ως αποτέλεσμα κάποιες καθυστερήσεις και σε αυτό το επίπεδο.

H νέα μελέτη προβλέπει την αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων με άλλα νέας τεχνολογίας, τα οποία είναι καλύτερα αισθητικά, έχουν μεγαλύτερη απόδοση και διάρκεια ζωής, ευκολία συντήρησης, εξοικονόμηση ενέργειας και ευελιξία στη δημιουργία σεναρίων φωτισμού.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων δομών της Ακρόπολης, που προωθεί το ΥΠΠΟΑ, συμπεριλαμβάνει το Ηρώδειο, τη στοά του Ευμένους, το Ασκληπιείο, το Διονυσιακό Θέατρο, το μνημείο Θρασύλλου όπως και  τα μνημεία της Νότιας Κλιτύος.

Η πρόταση που εγκρίθηκε ομόφωνα  από το ΚΑΣ, την 1η Οκτωβρίου 2019,  περιλαμβάνει την εκπόνηση νέας μελέτης φωτισμού για όλα τα προηγούμενα μνημεία, με βελτιώσεις στα σημεία που έχουν εντοπιστεί τεχνικές και αισθητικές ατέλειες.  Προβλέπει  την αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων τύπου HID με λαμπτήρες τύπου LED, που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για 20-25 χρόνια, με ελάχιστο κόστος συντήρησης ενώ τα φωτοτεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά τους είναι ίδια αν όχι καλύτερα

«Η μελέτη αυτή επιτυγχάνει την ανάδειξη των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου. Τονίζει την τρίτη διάσταση, μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης. Μειώνει, περίπου κατά 40%, τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων, κάνοντας οικονομία στην ενέργεια» εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην εποχή του κορωνοϊού
Μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να είναι έτοιμο το αναβαθμισμένο σύστημα φωτισμού της Ακρόπολης

Τα σημερινά προβλήματα

Να σημειώσουμε εδώ πως η πρώτη σχετική έγκριση από το ΚΑΣ, το 2003, αφορούσε στον περιμετρικό φωτισμό των Προπυλαίων, του Παρθενώνα και του Ερεχθείου, των τειχών καθώς και του ναού του Ηφαίστου στο Θησείο. Με  την πάροδο των χρόνων, όμως, διαπιστώθηκαν μεγάλες αλλοιώσεις τόσο στον αρχικό φωτισμό, όσο και στα φωτιστικά σώματα, από την φυσική φθορά αλλά και από τις δυσκολίες στη συντήρηση του εξοπλισμού και τις παρεμβάσεις από τη λειτουργία του εργοταξίου. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λοιπόν χαρακτηρίζεται από ακατάλληλους λαμπτήρες, μετακινήσεις προβολέων, ακαταλληλότητα φωτισμού του ναού της Νίκης, καθώς κατά τον αρχικό φωτισμό φθορά φίλτρων και φωτιστικών σωμάτων, μη λειτουργία περιμετρικών προβολέων του βράχου και του Διονυσιακού Θεάτρου, αυθαίρετη τοποθέτηση φωτιστικών, καταστροφή προβολέων από το κεραυνικό πλήγμα της προηγούμενης χρονιάς, έλλειψη λαμπτήρων HID στην αγορά, χρήση μεγάλου αριθμού λαμπτήρων.

Ειδικότερα στη βόρεια και την ανατολική κλιτύ του βράχου παρατηρούνται κακή στόχευση φωτιστικών και ανομοιόμορφη ένταση του φωτισμού, φύτευση που παρεμποδίζει τις δέσμες φωτός, άναρχα τοποθετημένη καλωδίωση, παρεμβαλλόμενες κατασκευές που εξυπηρετούν τις αναστηλωτικές εργασίες (σκαλωσιές, γερανοί) και δυσμενές ανάγλυφο εδάφους. με νέας τεχνολογίας. Τέλος, θα βελτιστοποιηθούν οι οδεύσεις των καλωδιώσεων στα μνημεία.

 

 Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Το ΚΑΣ θα συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης

Κορωνοϊός - Λίνα Μενδώνη: Ενθαρρύνει τις εναλλακτικές πολιτιστικές δράσεις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης