«Ποδαρικό» στις αγορές με 10ετές ομόλογο για έως 3 δισ. ευρώ

«Ποδαρικό» στις αγορές με 10ετές ομόλογο για έως 3 δισ. ευρώ

Στόχος η άντληση 12 δισ. συνολικά εφέτος – Άνοδος επιτόκιου εν μέσω πανδημίας και ανατιμήσεων

newmone
Το πρώτο βήμα μέσα στο 2022 κάνει τις επόμενες ώρες οι Ελλάδα, προκειμένου να αντλήσει σταδιακά από τις διεθνείς χρηματαγορές 12 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά εφέτος, όπως προβλέπει το δανειακό πρόγραμμα του ελληνικού Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Ήδη από χθες ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή σε Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale, να αναλάβουν την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η νέα ομολογιακή έκδοση έχει στόχο την άντληση περίπου 3 δισ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή σημειώνεται εν μέσω νέου κύματος “πανδημίας” ανατιμήσεων και ανόδου του πληθωρισμού, που πιέζουν αναδικά τα επιτόκια δανεισμού όλων των χωρών. Με βάση τη διακύμανση της αγοράς , το ελληνικό δεκαετές ομόλογο «τιμολογείται» ελαφρώς πάνω από 1,6%, ενώ το καλοκαίρι η Ελληνική Δημοκρατία είχε δανειστεί ξανά με δεκαετές αλλά με επιτόκιο τότε 0,91%.

Η Αθήνα απέχει ακόμα δύο σκαλοπάτια για να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης. Εισέρχεται όμως στην μάχη των αγορών ομολόγων με μία «πνοή» μελλοντικής αναβάθμισης από τον Fitch που την Παρασκευή αναβάθμισε σε θετική την προοπτική για περαιτέρω άνοδο της πιστοπλητικής ικανότητος της χώρας.

Κλείσιμο
Ο ΟΔΔΗΧ έχει θέσει στα 12 δισ. τον «πήχη» του δανειακού προγράμματος για το 2022, έχοντας αντλήσει το 2021 συνολικά 15,8 δισ. ευρώ μέσω εκδόσεων ομολόγων 30ετούς, 10ετούς, 5ετούς διάρκειας, των επανεκδόσεων και της τελευταίας ανταλλαγής ομολόγων από το PSI που δεν είχαν συμμετάσχει στο swap του Δεκεμβρίου 2017, με τις προσφορές στα βιβλία να φτάνουν τα 124,7 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

«Καταλύτης» οι τοξικολογικές εξετάσεις για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη

Σε «κατάψυξη» μπαίνει από σήμερα η χώρα - Έρχονται χιόνια και στην Αθήνα

Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων από τα μέσα του Νοεμβρίου στη Βραζιλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης