Πετρέλαιο - Φυσικό αέριο: Οι ελπίδες για τον πόλεμο και η επιστροφή της πανδημίας ρίχνουν -αλλά όχι πολύ- τις τιμές

Πετρέλαιο - Φυσικό αέριο: Οι ελπίδες για τον πόλεμο και η επιστροφή της πανδημίας ρίχνουν -αλλά όχι πολύ- τις τιμές

Η προβλεπόμενη μείωση της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα σημαντικότερος παράγοντας για την συγκράτηση των τιμών - Μεγάλη άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο - Συνεδριάζει η FED για την προβλεπόμενη αύξηση  των αμερικανικών επιτοκίων - Χαμηλότερα τα ευρωπαϊκά - Σημαντική μείωση της τιμής του χρυσού, που θεωρείται ασφαλες καταφύγιο σε περιόδους κρίσης

oil-refinery-0
Συνεχίστηκε την Τρίτη η πτώση στις τιμές του πετρελαίου - εν μέρει λόγω των ελπίδων στις αγορές για μία αποκλιμάκωση της πολεμικής κατάστασης στην Ουκρανία μετά από την ρωσική εισβολή, εδώ και ήμερες. Μικρή αποκλιμάκωση, με πτώση 1,7%, κατέγραψε και η τιμή του φυσικού αερίου, που παραμένει πάντως στα πολύ υψηλά επίπεδα των 112,5 ευρώ ανά MWh.

Ωστόσο, η πτώση των τιμών του πετρελαίου - που είχαν φτάσει στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 130 δολαρίων ανά βαρέλι και έχουν χάσει 30% σε μία εβδομάδα- έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η επιδημία του κορωνοϊού χτυπά και πάλι την Κίνα, όπου 30.000.000 άνθρωποι έχουν μπει για άλλη μία φορά σε σκληρό lockdown: Οι αγορές προεξοφλούν ότι η κατάσταση θα επιβαρυνθεί περαιτέρω - πράγμα που θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο από την Κίνα, όπως είχε συμβεί τους πρώτους μήνες του 2020, όταν ξεκινούσε η πανδημία στην χώρα. Μία τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε επιδείνωση των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει διεθνώς έναν νέο κύκλο αύξησης των τιμών.  

Το αμερικανικό αργό κατέγραφε πτώση κατά 5,15% στις 19.45 ώρα Ελλάδας, στα 96,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε πέσει και στα 93,5 δολάρια. Το Brent σημείωνε μεγαλύτερη πτώση - κατά 6,5% - μένοντας οριακά πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι (100,38). Ωστόσο, τα χαμηλά ημέρας ήταν στα 97,5 δολάρια ανά βαρέλι.

Κάτω ο χρυσός, πάνω η Wall Street

Ο παγκόσμιος «δείκτης ανησυχίας» - ο χρυσός - κατέγραφε αισθητή πτώση 1,5%, στα 1.925 δολάρια η ουγγιά, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε ξεπεράσει τα 2000 δολάρια, ενώ ο Dow Jones  σημείωνε άνοδο άνω των 300 μονάδων στις 20.20 ώρα Ελλάδα, με τους δείκτες S&P και  Nasdaq να σημειώνουν επίσης ισχυρή άνοδο. Νωρίτερα, τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικρή πτώση, ενώ ελεγχόμενα χαμηλότερα έκλεισε και το χρηματιστήριο Αθηνών, αρκετά υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας, στις 825,16 μονάδες. 

Σταθεροποιείται η κατάσταση στα σιτηρά

Κλείσιμο
Πτωτική είναι η πορεία των τιμών στα σιτηρά, το καλαμπόκι και την σόγια, ωστόσο σε επίπεδα πολύ υψηλότερα σε σχέση με εκείνα που ίσχυαν πριν από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την πλευρά της , η Ρωσία -  από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον πλανήτη - δηλώνει ότι δεν πρόκειται να έχει πρόβλημα παραγωγής (υπάρχει ωστόσο το πρόβλημα της μεταφοράς, λόγω των κυρώσεων), ενώ η ουκρανική παραγωγή  προβλέπεται μειωμένη κατά 40% , ίσως και περισσότερο, αναλόγως των εξελίξεων στο μέτωπο του πολέμου. 



Ειδήσεις σήμερα:

Κανονικά, αλλά εξ αποστάσεως, ασκεί τα καθήκοντά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρέθηκε θετικός στην Covid

Inventing Anna: Πώς σχολίασε η απατεώνισσα Άννα Σόροκιν την ερμηνεία της Τζούλια Γκάρνερ


Καιρός: Πρόσκαιρη βελτίωση και άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα - Νέα κακοκαιρία από την Πέμπτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης