ΥΠΟΙΚ: Νέο Μεσοπρόθεσμο 2024-2027 με «κρυφές» παροχές

ΥΠΟΙΚ: Νέο Μεσοπρόθεσμο 2024-2027 με «κρυφές» παροχές

Προϋπολογισμός 4ετίας με ανάπτυξη και επιστροφή σε πλεονάσματα

ΥΠΟΙΚ: Νέο Μεσοπρόθεσμο 2024-2027 με «κρυφές» παροχές
Οικονομικό πρόγραμμα τετραετίας με ανάπτυξη και πρωτογενή πλεονάσματα σχεδιάζει να καταθέσει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση. Αν και δεν ενσωματώνει από τώρα όλες τις κυβερνητικές προβλέψεις και εξαγγελίες, αλλά προς το παρόν θέτει σαν βάση του σχεδιασμού, πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα στα επόμενα χρόνια, αν δεν άλλαζε τίποτε στην οικονομική πολιτική από το 2024 και μετά.

Η υποχρέωση για σύνταξη και υποβολή Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2024-2027 επέστρεψε φέτος για την Ελλάδα και όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Μετά το περσινό σοκ της ενεργειακής κρίσης όμως, επέστρεψε και η υποχρέωση τήρησης δημοσιονομικών στόχων και κανόνων.

Αυτό υπενθυμίζει το υπουργείο Οικονομικών και προς όλα τα υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου, στους οποίους απέστειλε χθες οδηγία να βάλουν «φρένο» στις ανάγκες τους και να αποστείλουν έως 6 Μαρτίου τις προβλέψεις και τις δεσμεύσεις τους, για τα όρια δαπανών στα οποία μπορούν να κινηθούν.

Η εγκύκλιος- οδηγία του υπουργείου Οικονομικών υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη. Εφιστά προσοχή στις δαπάνες, στις οποίες μπαίνουν ανώτατα όρια ώστε να επιτευχθεί η δραστική συμπίεσή τους, με έμφαση στην εξέλιξη του μισθολογικού κόστους του κάθε φορέα. Τους ζητά να υποβάλουν την εκτίμηση της εν λόγω δαπάνης, χωρίς να ενσωματώνεται η υπόθεση αύξησης του προσωπικού λόγω νέων προσλήψεων, μετακινήσεων, μετατάξεων κ.λπ.

Όλα αυτά δείχνουν όμως, ότι στην κυβέρνηση αναζητούν «καθαρό διάδρομο» για παροχές, φοροελαφρύνσεις, προσλήψεις και αυξήσεις στο δημόσιο, στην προσεχή 4ετία. Ενόψει της τελικής υποβολής του νέου Μεσοπρόθεσμου, η κυβέρνηση ξεκινά να καταγράφει τι θα συμβεί αν δεν αλλάξει τίποτε στην οικονομική πολιτική το 2024. Θα μπορεί όμως έτσι μετά να αποτυπώνει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του ενός ή του άλλου μέτρου πολιτικής, που θα λάβει στη συνέχεια. Αποφεύγεται έτσι ο διπλοϋπολογισμός του κόστους, «καθώς οι εκτιμήσεις για το σύνολο των προσλήψεων της Γενικής Κυβέρνησης και για το σχετικό κόστος γίνονται συγκεντρωτικά και όχι ανά φορέα». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα αποφασίζει «κεντρικά» για όλες τις προσλήψεις και τα μέτρα πολιτικής όταν έρθει η ώρα, και όχι κάθε φορέα ξεχωριστά.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεπέρασαν τους 15.000 οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία - Βέλη κατά Ερντογάν

Εκτός φυλακής ο Πέτρος Φιλιππίδης παρά την καταδίκη σε 8 χρόνια κάθειρξη

Survivor All Star: Νίκησαν οι Κόκκινοι, πήρε μήνυμα από την Καρολίνα ο Μάριος - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης