Χρηματιστήριο Αθηνών: Επικράτησαν ξανά οι πωλητές ελέω μερισμάτων και τραπεζών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επικράτησαν ξανά οι πωλητές ελέω μερισμάτων και τραπεζών

Βγήκαν άμυνες όταν απειλήθηκαν οι 1.400 μονάδες - Ισχυρές απώλειες για Motor Oil και Metlen που «έκοψαν» μέρισμα

5534803
Στο «κόκκινο» για δεύτερη διαδοχική μέρα κινήθηκε η Λεωφόρος Αθηνών, με το μπαράζ των αποκοπών μερισμάτων να λειτουργεί επιβαρυντικά για την εγχώρια αγορά. Οι πωλητές στόχευσαν εκ νέου στις τραπεζικές μετοχές, ενώ το κλίμα χειροτέρευσε μετά την αναδίπλωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, παρά το ανοδικό ξεκίνημά τους.

Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (26/6) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 13,82 μονάδες ή -0,97% και έκλεισε στις 1.406,24 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά έχασε για λίγο ακόμη και τις 1.400 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.399,55 μονάδες. Υψηλό ημέρας ήταν οι 1.419,75 μονάδες.

Ο ΓΔ έκλεισε κοντά στο χαμηλό διμήνου των 1.404,11 μονάδων (κλείσιμο της 17ης Ιουνίου). Έπονται οι 1.392,62 μονάδες της 19ης Απριλίου. Πλέον απομένουν δύο συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί ο Ιούνιος και το α’ εξάμηνο, με τον ΓΔ να χάνει -1,79% σε επίπεδο μήνα, ενώ ενισχύεται κατά +8,75% από την έναρξη του 2024.

Η προσπάθεια ανάκαμψης σε Ελλάδα και Ευρώπη βρήκε «τοίχο» λόγω των πολιτικών τριγμών που προκαλούν οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε δύο γύρους, στο τέλος της τρέχουσας και της επόμενης εβδομάδας. Η νευρικότητα στο εξωτερικό αποτυπώθηκε με το αρνητικό γύρισμα και με τον δείκτη CAC 40 στο Παρίσι να αναδεικνύεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή.

Κλείσιμο
Σε εγχώριο επίπεδο, ήταν η σειρά της Motor Oil και της Metlen να επιβαρύνουν το ταμπλό, καθώς «έκοψαν» μέρισμα σήμερα. «Βουτιά» και για τις τραπεζικές μετοχές, λόγω των πιέσεων που δέχεται ο κλάδος από τις φήμες για πιθανή φορολόγηση των υπερκερδών, καθώς και για κρατική παρέμβαση σχετικά με τις χρεώσεις.

Σε αναζήτηση καταλυτών

Από το κρίσιμο σημείο στήριξης των 1.420 μονάδων ξεκίνησε η συνεδρίαση της Τετάρτης κι ενώ απομένουν άλλες δύο για να ολοκληρωθεί ο Ιούνιος, το β’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο. Πιθανές οι κινήσεις ωραιοποίησης χαρτοφυλακίων (window dressing) από τους επενδυτές στη λήξη της περιόδου. Ο ΓΔ κινείται σε πτωτικό έδαφος σε επίπεδο μήνα και πρέπει να επανέλθει πάνω από τις 1.430 μονάδες για να αντιστρέψει το σκηνικό. Κοντά στο +9% η επίδοση από την έναρξη του 2024.

Οι επενδυτές αναζητούν νέους θετικούς καταλύτες, καθώς ο «πάγος» του MSCI (διατήρησε την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές) και η επιβολή έκτακτου φόρου στα διυλιστήρια χάλασαν το κλίμα ευφορίας που δημιούργησε η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Το μπαράζ των αποκοπών μερισμάτων επιβαρύνει περαιτέρω την αγορά, καθώς 9+1 εισηγμένες «έκοψαν» χθες μέρισμα (επιστροφή κεφαλαίου για τον ΟΠΑΠ). Σήμερα σειρά είχαν άλλες τρεις εταιρείες, οι οποίες θα επιβραβεύσουν τους μετόχους τους τις επόμενες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 1,5 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύθηκε σήμερα η Metlen, με την έναρξη της πληρωμής του να έχει προγραμματιστεί για τις 2 Ιουλίου. Μέρισμα 1,4 ευρώ «έκοψε» και η Motor Oil, με έναρξη πληρωμής στις 3 Ιουλίου. Συμπεριλαμβανομένου του προμερίσματος 0,4 ευρώ που έχει ήδη καταβληθεί, το συνολικό μέρισμα της MOH για το 2023 ανέρχεται στο 1,8 ευρώ/μτχ. Αποκοπή μερίσματος σήμερα και για τη Fourlis. Το καθαρό ποσό μετά την παρακράτηση φόρου 5% ανέρχεται σε 0,114 ευρώ και θα καταβληθεί στις 3 Ιουλίου.

Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές

Με απώλειες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, καθώς επικρατεί σκεπτικισμός στις τάξεις των traders εν όψει των επερχόμενων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Αντίδραση έβγαλε χθες ο Nasdaq στο sell off της Δευτέρας, ενώ αντίθετα ο Dow Jones διόρθωσε μετά το ράλι που είχε προηγηθεί. Ξανά στις παρυφές των 5.500 μονάδων ο S&P 500.

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται πλέον σε αρνητικό έδαφος. Στο -0,7% ο γαλλικός CAC 40 και στο -0,8% ο ισπανικός IBEX 35. Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, οι οποίες ενδέχεται να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο σε πανευρωπαϊκή βάση. Στα «ραντάρ» των επενδυτών και οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα.

Θετικά πρόσημα για τις περισσότερες αγορές στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, με εξαίρεση την Αυστραλία. Ο πληθωρισμός στη χώρα της Ωκεανίας αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, επαναφέροντας στο προσκήνιο την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα RBA. Στο -0,71% ο δείκτης ASX 200, ενώ αντίθετα ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε κατά +1,26%. Κέρδη άνω του +1% και για τους κινεζικούς δείκτες.


Ειδήσεις σήμερα:

Πώς φτάσαμε στη συμφωνία που χάρισε στον Τζούλιαν Ασάνζ την ελευθερία του μετά από 13,5 χρόνια

Μητσοτάκης στην ΚΟ: Οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια - Η κριτική των βουλευτών


Ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή απειλή κατά συρροή στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ - Έρευνα και για προγενέστερες πράξεις του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης