Εικόνα άκρων στη Wall Street: Ιστορικό ρεκόρ για τον Dow και δραματική πτώση για τις τεχνολογικές

Εικόνα άκρων στη Wall Street: Ιστορικό ρεκόρ για τον Dow και δραματική πτώση για τις τεχνολογικές

Πάνω από τις 41.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Dow - Η χειρότερη συνεδρίαση για τις τεχνολογικές μετοχές από το 2022 - Ανελέητο σφυροκόπημα στις εταιρείες ημιαγωγών

28063215
Σε συνεδρίαση-ορόσημο για την μέχρι τώρα χρονιά εξελίχτηκε η σημερινή για την Wall Street δημιουργώντας σε επενδυτές και αναλυτές το εύλογο ερώτημα αν μπαίνει πλέον φρένο στην φρενήρη αναπτυξιακή πορεία των μετοχών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Προφανώς η απάντηση θα φανεί το επόμενο διάστημα, όμως για την ώρα το «άγριο» σφυροκόπημα στις τεχνολογικές μετοχές άφησε λαβωμένα όλα τα πάλαι ποτέ αστέρια των Big Tech και του AI που οδήγησαν την κούρσα των πολλαπλών ρεκόρ σε S&P 500 και Nasdaq από την περσινή χρονιά και όλο το πρώτο εξάμηνο.

Στον αντίποδα τα παραδοσιακά «βαριά» χαρτιά υψηλής κεφαλαιοποίησης του Dow, κυρίως του βιομηχανικού και μεταποιητικού κλάδου, που είχαν μείνει πολύ πίσω από το εν λόγω τεχνολογικό ράλι, πήραν εύλογα «αμπάριζα» τις τελευταίες ημέρες, καθώς το σερί των ευοίωνων οικονομικών στοιχείων και των θετικών δηλώσεων από αξιωματούχους της Fed, ανάμεσα τους και ο Τζερόμ Πάουελ, «κλείδωσαν» την προοπτική έναρξης των περικοπών των επιτοκίων από το Σεπτέμβριο, αν όχι και νωρίτερα σύμφωνα με κάποια… αουτσάιντερ σενάρια.

Κάπως έτσι στη συνεδρίαση της Τετάρτης προέκυψε η παράδοξη εικόνα των δύο αντίθετων άκρων για τους δείκτες.

Κλείσιμο
Ο Dow Jones, μετά και το θεαματικό ράλι των 740 μονάδων την Τετάρτη, βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω από το ορόσημο των 41.000 μονάδων, κλείνοντας στις 41.198 μονάδες αυξημένος κατά 0,59%.

Αντιθέτως ο S&P 500 κατέγραψε σημαντική πτώση κατά 1,39% στις 5.588 μονάδες και ο Nasdaq έκανε «βουτιά» ύψους 2,77% κατρακυλώντας στις 17.996 μονάδες, κάτω δηλαδή και από το όριο των 18.000 μονάδων.

Για τις τεχνολογικές μετοχές δεν ήταν απλά η χειρότερη συνεδρίαση της χρονιάς, αλλά η χειρότερη από το 2022!

«Είχαμε μια τόσο εκπληκτική πορεία για τον τεχνολογικό κλάδο τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, οπότε ήταν αναμενόμενο ο κόσμος να ξεκινήσει τις ρευστοποιήσεις για να αποκομίσει τα κέρδη» σχολίασε ο Ατζάι Ρατζαντιάκσα της Barclays, μιλώντας στους Financial Times.

Αντιστοίχως η Bespoke Investment Group σε ανάλυση της, σύμφωνα με το Bloomberg, αναρωτήθηκε αν ήρθε η ώρα της διόρθωσης σε σχέση με τις μεγάλες αποκλίσεις που υπήρχαν μεταξύ συγκεκριμένων εταιρειών με πολύ ισχυρές επιδόσεις (όπως βέβαια οι Υπέροχες Επτά) σε σχέση με τη γενική εικόνα στους δείκτες και την υπόλοιπη αγορά.

Βεβαίως, το σημερινό sell off στις τεχνολογικές αγορά είχε συγκεκριμένη αφορμή και μάλιστα όχι με μία αλλά με δύο αρνητικές ειδήσεις που αφορούσαν τον κλάδο και οι οποίες προέρχονταν από αμφότερους τους προεδρικούς μονομάχους των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από δημοσίευμα του Bloomberg και το οποίο δεν διέψευσε ο Λευκός Οίκος, το οποίο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε τους συμμάχους της πως ετοιμάζεται να λάβει νέα σκληρά μέτρα για να εμποδίσει τις tech εταιρείες να εξάγουν κρίσιμης τεχνολογίας εξοπλισμό, κυρίως μικροτσίπ, προς την Κίνα. Αυτό μάλιστα δεν αφορά μόνο τις εγχώριες εταιρείες, όπως το αστέρι της Nvidia που σχεδιάζει φέτος να πουλήσει μικροτσίπ ΑΙ στην Κίνα αξίας 12 δισ. δολαρίων, αλλά και ξένες εταιρείες όπως η ιαπωνική Tokyo Electron και η ολλανδική ASML.

Το δεύτερο «χτύπημα» ήρθε από τον έτερο προεδρικό μονομάχο της κούρσας και πλέον φαβορί για τη νίκη, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο του την φίλη και σύμμαχο Ταϊβάν. Ο συντηρητικός υποψήφιος σε ένα ακόμη προστατευτικό κρεσέντο υποστήριξε πως η Ταϊβάν θα πρέπει να πληρώνει τις ΗΠΑ για την αμυντική βοήθεια που της παρέχει, ενώ επιτέθηκε στην περιοχή τονίζοντας πως έχει καταφέρει να κερδίσει από τις ΗΠΑ περίπου το 100% της δραστηριότητας στον κλάδο των ημιαγωγών.

«Δεν είμαστε (υπονοώντας… έχουμε καταντήσει) κάτι διαφορετικό από μια ασφαλιστική εταιρεία. Η Ταϊβάν δεν μας δίνει απολύτως τίποτε» τόνισε περιφρονητικά ο Τραμπ, σε συνέντευξη του στο Bloomberg.

Η προοπτική αύξησης της πίεσης στον κλάδο ανεξαρτήτως από το ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές πυροδότησε ένα παγκόσμιο sell off στις τεχνολογικές μετοχές και δη, στις μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών διεθνώς, όχι μόνο στη Wall Street. Αν και προφανώς αυτές που έχουν να χάσουν τα περισσότερα είναι οι αμερικανικές επιχειρήσεις.

«Οι επενδυτές είχαν συνηθίσει σε non stop καλές ειδήσεις για τις τεχνολογικές μετοχές, οπότε η παραμικρή ένδειξη αρνητικών εξελίξεων αιφνιδίασε τον κόσμο και προκάλεσε πανικό στις αγορές» υποστήριξε από την πλευρά του ο Νταν Κόουτσουορθ της AJ Bell, με τον Στιβ Σόσνικ της Interactive Brokers να στέκεται στο γεγονός ότι οι μετοχές του κλάδου δέχτηκαν πλήγμα και από τις δύο πλευρές της πολιτικής σκηνής.

Σε επίπεδο μετοχών, όπως αναφέραμε, τα τεχνολογικά αστέρια έχασαν για τα καλά τη λάμψη τους με θεαματικές απώλειες. Ανάμεσα τους η Meta, η Microsoft, η Apple και η Netflix.

Ωστόσο, την ισχυρότερη πίεση δέχτηκαν οι εταιρείες μικροτσίπ. Αναφέρουμε ενδεικτικά την πτώση της ASML Holding και της Taiwan Semiconductor Manufacturing κατά 12% και 7%, τη βουτιά της Arm, της Qualcomm και της Advanced Micro Devices κοντά στο 8% και την κάμψη της Nvidia κατά πάνω από 6%.

Ο δείκτης VanEck Semiconductor ETF έχασε περίπου 6%, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2022.

Οι μετοχές του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα κινήθηκαν καλύτερα και μάλιστα μετρούν τα ισχυρότερα κέρδη για την εβδομάδα με άνοδο της τάξεως του 3,5% μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες.

Από κοντά και ο ενεργειακός κλάδος, χάρη στα νέα ισχυρά κέρδη των πετρελαϊκών τιμών.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Ακριβή μου MyCoast: 220 ευρώ η πρώτη ξαπλώστρα κύμα στην Αττική

Οργανωμένος οπαδός σε αντιδήμαρχο: Θα ρίξουμε καμιά φάπα; - Οι συνομιλίες που «καίνε» τα μέλη της συμμορίας εκβιαστών

Κύπρος - Ο ευρωβουλευτής με τα πενηντάευρα: Και τώρα ο Φειδίας με τον «Λουκάνικο» και τα «βιντεούθκια»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης