Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου τις επόμενες δεκαετίες

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου τις επόμενες δεκαετίες

Πώς διαμορφώνονται οι παγκόσμιες αγορές οι οποίες επηρεάζουν τη διεθνή ναυτιλία και τις εφοδιαστικές αλυσίδες σύμφωνα με ανάλυση του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers

tanker
Μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου τις επόμενες δεκαετίες προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ο οποίος δημοσίευσε τις Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές 2024.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων και των εναλλακτικών καυσίμων, τα οποία θα μειώσουν τη χρήση πετρελαίου στις οδικές μεταφορές, τις αερομεταφορές και τη ναυτιλία.

Ο ΙΕΑ εξακολουθεί να προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί έως το 2030 και στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά, φθάνοντας τα 73 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2050.

«Αυτή η μετατόπιση θα οδηγήσει σε πλεόνασμα προσφοράς πετρελαίου και σε καθοδική πίεση στις τιμές. Επίσης, ο ΙΕΑ υπογραμμίζει τη σημασία των μέτρων πολιτικής για την προώθηση της μετάβασης σε καθαρότερες πηγές ενέργειας και προβλέπει ότι το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ θα μειωθεί από 34% σε 33% έως το 2030, λόγω της αύξησης της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ, ιδίως στην Αμερική» αναφέρουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers:

Κλείσιμο
«Ο ΙΕΑ προβλέπει σημαντική υπερκάλυψη της προσφοράς την επόμενη δεκαετία, φέρνοντας τα πετρογονανθρώπινα κράτη σε δύσκολη θέση. Σε ένα εναλλακτικό σενάριο με μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων του καθαρού μηδενισμού, το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να είναι ακόμη χαμηλότερο, φθάνοντας το 21,36% μέχρι το 2050. Ο ΟΠΕΚ έχει απορρίψει σταθερά τις πτωτικές προβλέψεις του ΙΕΑ, μείωσε πρόσφατα τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης για το 2025 και υιοθέτησε μια πιο προσεκτική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης των σχεδίων για την επαναφορά των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

«Πονοκέφαλος» η εκτόξευση των ενοικίων: Έως 50% η αύξηση στην Αττική, τα 4 μέτρα του 2025

Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει τα θησαυροφυλάκια της Χεζμπολάχ - Τι είναι η ιδιότυπη τράπεζα Al Qard Al Hassan

Βίντεο: Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ιαπωνίας ζήτησε συγγνώμη από θανατοποινίτη που πέρασε 50 χρόνια στη φυλακή για έγκλημα που δεν διέπραξε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης