Επιτροπεία για χρόνια και νέα μέτρα το 2019 - 2020 δείχνει ο Βίζερ

Επιτροπεία για χρόνια και νέα μέτρα το 2019 - 2020 δείχνει ο Βίζερ

Απαιτούνται σοβαρές προϋποθέσεις για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, τονίζει ο Πρόεδρος του Euro Working Group - Τι λέει για τη διάδοχη κατάσταση του τρίτου μνημονίου

Επιτροπεία για χρόνια και νέα μέτρα το 2019 - 2020 δείχνει ο Βίζερ
Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στο «μικροσκόπιο» των δανειστών για πολλά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα τη διετία 2019 - 2020. 

Στη συνέντευξη του στο insider.gr ο κ. Βίζερ δηλώνει αισιόδοξος ότι η χώρα μας μπορεί να σταθεί στα πόδια της, εν τούτοις επισημαίνει πως για να συμβεί αυτό απαιτούνται σοβαρές προϋποθέσεις.

Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει, περιλαμβάνεται και η έγκαιρη και επίπονη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Επίσης υπαινίσσεται ότι θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα το 2019 και το 2020 κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι οικονομικά εφικτό να τελειώσει το τρίτο πρόγραμμα χωρίς διάδοχη κατάσταση ο κ. Βίζερ απαντά πως «Η προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές στο τέλος του προγράμματος αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται, για να σταθεί στα πόδια της μετά τον Αύγουστο του 2018. Αν γνωρίζεις, με άλλα λόγια, ότι το πρόγραμμα θα τελειώσει σε μερικούς μήνες, το κίνητρο είναι μεγάλο για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον, η προοπτική καθίσταται οικονομικώς εφικτή χάρη στις περιορισμένες για το προσεχές διάστημα χρηματοοικονομικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα χαίρει ήδη ενός εξαιρετικά ευεργετικού προγράμματος δανεισμού σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση παγκοσμίως, εκτός από το Βατικανό, με υπέρ εκτενείς ωριμάνσεις και περιόδους χάριτος, και με υπέρ χαμηλά επιτόκια. Απολαμβάνει μία χρηματοοικονομική νιρβάνα».
Κλείσιμο

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απαντά ότι αυτό θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος.

«Υπάρχει η συμφωνία του Eurogroup τον Ιούνιο του 2016 ότι στο τέλος μιας πετυχημένης ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος, αν είναι απαραίτητο, θα ληφθούν αποφάσεις για ελάφρυνση χρέους. Η Ελλάδα χαίρει ήδη εξαιρετικά ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών. Το καλοκαίρι του 2018 θα γίνει μια ανάλυση και η απόφαση θα ληφθεί στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Θα δούμε στο τέλος του προγράμματος αν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οσο για το εάν είναι εφικτό να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δεδομένου ότι θα πρέπει να προχωρήσουν ενενήντα πέντε προαπαιτουμένα, ο κ. Βίζερ εμφανίζεται αισιόδοξος. Οπως δηλώνει στο insider.gr «τα περισσότερα προαπαιτούμενα αφορούν σε μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί και νομοθετηθεί, είναι επομένως πλήρως εφικτό να ολοκληρωθεί η εφαρμογή των 95 δράσεων εντός του φθινοπώρου, κάτι στο οποίο συμφωνούν και ορισμένα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης».

Παρόλα αυτά, διευκρινίζει, η επόμενη ημέρα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ενδέχεται να βρει την Ελλάδα με νέα έκτακτα μέτρα.

«Αν υπάρξει απόφαση για ελάφρυνση του χρέους, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Κάποιες αποφάσεις θα εφαρμοστούν άμεσα, ενώ άλλες θα υλοποιούνται τμηματικά στο πέρασμα του χρόνου, όπως η μεταφορά των κερδών SMP και ANFA. Θα υπάρξει ακόμη ένα πλαίσιο πολιτικής, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί το 2019 και το 2020. Πρόκειται για ένα πλαίσιο, που δεν είχαμε στις περιπτώσεις άλλων κρατών υπό πρόγραμμα και συνδέεται με τις αποφάσεις, που λήφθηκαν για την ανάγκη νέων έκτακτων μέτρων εφόσον υπάρξει ανάγκη κατά τη διάρκεια των ετών 2019 και 2020.

Μπορεί να δούμε νέα μέτρα, αλλά εξαρτάται από ποια σενάρια θα επαληθευτούν, οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ ή οι πιο αισιόδοξες από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Υπάρχει ακόμη το πλαίσιο εποπτείας, που έχει εφαρμοστεί στα κράτη, που ήταν σε πρόγραμμα, όπως έγινε σε Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο. Η Ελλάδα θα υπαχθεί σε ανάλογη εποπτεία μέχρι την αποπληρωμή του 75% των χρεών, αλλά ο βαθμός εποπτείας τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια θα είναι πιο έντονος σε σύγκριση, για παράδειγμα, με την Ιρλανδία», εξηγεί ο κ. Βίζερ.

Τέλος, εκφράζει την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα ζητήσει την ενεργοποίηση γραμμής πίστωσης».

«Η περίπτωση γραμμής πίστωσης θα αφορούσε στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά το 2019 και 2020 η Ελλάδα δεν έχει σημαντικές λήξεις ομολόγων. Πέρα, όμως, από το ότι δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα ζητήσει γραμμή πίστωσης ούτε τα άλλα κράτη μέλη θα θελήσουν να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας. Θέλουν να κλείσουν το ζήτημα και μια γραμμή πίστωσης, ακόμη και προληπτική, είναι εργαλείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) οπότε εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο αυτό», καταλήγει.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης