Ενώ σε όλο τον κόσμο η ανεργία μαστίζει, στα
Χάμπτονς οι θέσεις εργασίας αφθονούν και οι επιχειρηματίες αναζητούν απεγνωσμένα κόσμο για να τις καλύψει. Λογικό, αν σκεφτείς ότι τα ενοίκια στο κοσμοπολίτικο θέρετρο είναι τόσο υψηλά που ένας απλός εργάτης δύσκολα μπορεί να τα πληρώσει, από τη στιγμή μάλιστα που οι μισθοί δεν είναι ανάλογοι των εξόδων που προκύπτουν ακόμα και από τον πιο ταπεινό τρόπο ζωής. Ενας άλλος λόγος που το εργατικό δυναμικό σπανίζει είναι ότι οι ΗΠΑ περνούν από κόσκινο τους μη Αμερικανούς πολίτες που θέλουν να εργαστούν στη χώρα και δίνουν βίζες με το σταγονόμετρο.
Και ενώ τα Χάμπτονς βρίσκονται στο τουριστικό τους peak, οι επιχειρηματίες κλαίνε για τα χρήματα που χάνουν. Ο
Ερικ Λεμονίδης -παντού υπάρχει ένας Ελληνας- συνιδιοκτήτης του «Almond», ανέφερε στους «New York Times» ότι υποχρεώθηκε να κλείνει το bar restaurant του δύο φορές την εβδομάδα γιατί δεν βρίσκει αρκετούς μάγειρες να δουλέψουν στην κουζίνα. Για την έλλειψη προσωπικού διαμαρτύρεται και ο Ζακ Ερντεμ, ιδιοκτήτης των πολύ δημοφιλών εστιατορίων του Σαουθάμπτον, «75 Main» και «Blu Mar», ο οποίος αδυνατεί να εξυπηρετήσει την υψηλή πελατεία του που έχει ρεζερβάρει τα τραπέζια του από την πρώτη μέρα που άνοιξε, στις αρχές Ιουνίου, μέχρι και το τέλος της σεζόν. Από την άλλη μεριά, βέβαια, όλοι τρίβουν τα χέρια τους από χαρά που ο κόσμος εξακολουθεί να θεωρεί τα Χάμπτονς κορυφαίο προορισμό για τα Σαββατοκύριακα - και όχι μόνο. Αλλωστε το καλοκαιρινό θέρετρο των
Νεοϋορκέζων δεν ήταν ποτέ μια περαστική μόδα και με το πέρας του lockdown όλοι κάνουν ουρά για μια θέση στον ήλιο των Χάμπτονς.
Για να είμαστε σαφείς, τα Χάμπτονς δεν είναι ένα μόνο μέρος. Είναι μια συστάδα από χωριά και οικισμούς που απλώνονται από το Σαουθάμπτον έως το Ιστ Χάμπτον και σχηματίζουν το Σάουθ Φορκ του Λονγκ Αϊλαντ, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Τα κυματάκια -λέμε τώρα- του Ατλαντικού σκάνε πάνω σε θεσπέσιες παραλίες με κατάλευκη άμμο, ειδικά σχεδιασμένες για κοσμοπολίτες παραθεριστές που χαλαρώνουν στις hi-end ξαπλώστρες τους, κρατώντας στο ένα χέρι το signature cocktail και στο άλλο τη λαβίδα για τον αστακό. Αν γυρίσουμε όμως λίγο πίσω τον χρόνο, κάπου στα 1600, η περιοχή έκανε ποδαρικό στην Ιστορία ως αποικία Βρετανών πουριτανών, οι οποίοι καλλιεργούσαν τη γη, ψάρευαν και ασχολούνταν με τη φαλαινοθηρία. Τα πράγματα άλλαξαν στα τέλη του 19ου αιώνα όταν επεκτάθηκε η σιδηροδρομική γραμμή του Λονγκ Αϊλαντ. Τα βαγόνια άρχισαν να μεταφέρουν πλούσιους Νεοϋορκέζους που ήθελαν να αποδράσουν για λίγες μέρες σε ένα παραθαλάσσιο μέρος σπάνιας φυσικής ομορφιάς και πολύ κοντά στο Μεγάλο Μήλο. Στις αρχές του 20ού αιώνα, άρχισαν να χτίζονται και οι πρώτες βίλες και επαύλεις, οι οποίες σήμερα κοστίζουν μυθικά ποσά. Σε χρόνο dt τα Χάμπτονς μετατράπηκαν στο μέρος όπου αξίζει να είσαι αν θες να αξίζεις να λέγεσαι.
Πολιτικοί, επιχειρηματίες και σταρ μπλέκονται γλυκά με άσημους κοινούς θνητούς με φουσκωμένο πορτοφόλι.
Στα Χάμπτονς στοιχίζει ακόμα και ο αέρας που αναπνέεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τα σχεδόν 81 χιλιόμετρα ακτογραμμής, είναι δύσκολο να βρεις πρόσβαση σε κάποια από τις υπέροχες παραλίες αν δεν έχεις φροντίσει να αγοράσεις ή έστω να ενοικιάσεις θέση για πάρκινγκ - για αρκετές εκατοντάδες δολάρια το ενοίκιο, οπότε φαντάζεστε πού κυμαίνεται το ποσό για την αγορά. Πολλές, δε, από αυτές τις παραλίες ανήκουν σε τεράστια beach clubs, στα οποία πρέπει να είσαι μέλος για να σου επιτρέψουν να πατήσεις το καλομανικιουρισμένο πόδι σου. Στο «Dune Deck», για παράδειγμα, ένα εντυπωσιακό beach club που άνοιξε το 2017, η ετήσια συνδρομή είναι 365.000 δολάρια. Αστείο ποσό βέβαια για τους διάφορους megastars που έχουν αγοράσει εκεί επαύλεις, για να πετάγονται για λίγες μέρες πολυτελούς ανάπαυλας από τις δουλειές τους.
Διάσημοι κάτοικοι
Η Τζένιφερ Λόπεζ είναι θαμώνας των Χάμπτονς από το 2013, όταν αγόρασε μια έπαυλη αξίας 10 εκατ. δολαρίων στο Γουότερ Mιλ. Η Γκουίνεθ Πάλτροου, από την άλλη, γεννήθηκε θαμώνας των Χάμπτονς, αφού παιδιόθεν έκανε εκεί διακοπές με τους γονείς της, τον παραγωγό και σκηνοθέτη Μπρους Πάλτροου και την ηθοποιό Μπλάιθ Ντάνερ. Οποτε κουράζεται με τη ζωή στο Λος Αντζελες, όπου βρίσκεται το ένα της σπίτι, μετακομίζει στο δεύτερο, στο Αμάγκανσετ, στα Χάμπτονς. Εκεί ήταν που παντρεύτηκε και τον συγγραφέα, σκηνοθέτη και παραγωγό Μπραντ Φάλτσακ, το 2018, σε μια σεμνή τελετή με σεμνούς σελέμπριτι καλεσμένους. Eνα κομψό σπιτάκι με ιδιωτική παραλία, που κόστισε μόλις 26 εκατ. δολάρια, στεγάζει την καλοκαιρινή ευτυχία του
ζεύγους Μπιγιονσέ και Jay-Z και των τριών παιδιών τους, στο Ιστ Χάμπτον.