Στο ΣτΕ συζητήθηκε και πάλι το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους αρνητές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Στο ΣτΕ συζητήθηκε και πάλι το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους αρνητές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει μεταξύ άλλων πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας – Ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματική η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στο ΣτΕ συζητήθηκε και πάλι το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους αρνητές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού
Δεύτερη φορά συζητήθηκε στην μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το πρόστιμο των 100 ευρώ που προβλέπεται για τους ανεμβολίαστους αρνητές άνω των 60 ετών, καθώς το Δημόσιο έστειλε τελικά τα στοιχεία που ζήτησε το δικαστήριο με προδικαστικό απόφασή του, ανεξάρτητα εάν τα στοιχεία αυτά είναι στατιστικά

Τον περασμένο μήνα (18.4.2022) η Ολομέλεια του ΣτΕ με προδικαστική απόφασή της για το θέμα του προστίμου ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης και κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να προσκομίσουν στοιχεία (το λεγόμενο φάκελο), προκειμένου το δικαστήριο να συζητήσει και πάλι την υπόθεση και να εκδώσει την οριστική κρίση του.

Να κριθεί αντισυνταγματικό το πρόστιμο ζητούν οι προσφεύγοντες

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μεταξύ των άλλων έχουν προσφύγει ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι, κ.λπ., οι οποίοι είναι άνω των 60 ετών.

Όλοι οι προσφεύγοντες είναι αρνητές εμβολιασμού κατά του COVID-19 και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη μηναία καταβολή προστίμου των 100 ευρώ σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν και για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε (23 Μαρτίου 2022), την αναστολή επιβολής του προστίμου, από τα μέσα του περασμένου Απριλίου (15 Απριλίου 2022).

Κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας η εισηγήτρια της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Μαριλένα Τριπολιτσιώτη ανέφερε ότι το Δημόσιο συμμορφώθηκε προς την προδικαστική απόφαση του δικαστηρίου και απέστειλε στοιχεία, τα οποία όμως ήταν στατιστικά, και αφορούν τον αριθμό των θανάτων ανά ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων ανά ηλικιακή ομάδα, εκτίμηση για τον αριθμό των θανόντων άνω των 59 ετών, κ.λπ.

Τι υποστηρίζουν οι αρνητές του εμβολίου

Ο προσφεύγων δικηγόρος Νικόλαος Φραγκάκης ανέφερε ότι τα στοιχεία του Δημοσίου δεν απαντούν στα κρίσιμα σημεία του όλου θέματος και επισήμανε ότι το Δημόσιο οφείλει να σεβαστεί τους ηλικιωμένους οι οποίοι σε όλη τους τη ζωή έχουν προσφέρει. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το Δημόσιο προσβάλει την τρίτη ηλικία, την κοροϊδεύει, την εκβιάζει με το κατάπτυστο αυτό μέτρο της επιβολής προστίμου.

Ο Πανεπιστημιακός καθηγητής Πάνος Λαζαράτος (συνήγορος ορισμένων εκ των προσφευγόντων), χαρακτήρισε ανεπαρκή τα στοιχεία που προσκόμισε το Δημόσιο, ενώ τόνισε ότι το μέτρο της επιβολής του προστίμου είναι ρατσιστικό και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Ακόμη, ο κ. Λαζαράτος τόνισε ότι τα στοιχεία του Δημοσίου καταγράφουν το αυτονόητο, χωρίς να λένε κάτι παραπάνω από τα γνωστά μέχρι τώρα στοιχεία και χωρίς να δικαιολογούν την επιβολή του μέτρου, αλλά και χωρίς να απαντούν γιατί επιλεγείσαν οι μεγάλες ηλικίες, αφού το 90% των ασθενών από COVID-19 είναι κάτω των 60 ετών.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Λαζαράτος στην αντισυνταγματικότητα της επιβολής του μέτρου, καθώς παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, αφού μεγάλος αριθμός πολιτών άνω των 60 ετών λαμβάνει συντάξεις στα επίπεδα των 300-400 ευρώ.

Κλείσιμο
Στην δίκη είχαν ασκήσει παρέμβαση υπέρ του κύρους των προσφευγόντων ορισμένοι δικηγόροι, οι οποίοι είτε αναφέρθηκαν σε γενικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την επιδημία και τους θανάτους, είτε έκαναν γενικές αναφορές, χωρίς να εισέλθουν σε νομικά επιχειρήματα.

Το Δημόσιο επικαλείται δύο υγειονομικές εκθέσεις

Παροδική ένταση υπήρξε μεταξύ του προέδρου του ΣτΕ Δημήτρη Σκαλτσούνη και ενός εκ των συνηγόρων του Δημοσίου, καθώς ο τελευταίος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου ανέφερε ότι η κόπωση είναι κακώς σύμβουλος. Αφορμή για την μικρή αυτή αψιμαχία ήταν η μεγάλη διάρκειας της ακροαματικής διαδικασίας, καθώς ήδη είχε προηγηθεί άλλη δίκη η οποία διήρκεσε και αυτή για πολλές ώρες.

Από την πλευρά του το Δημόσιο υποστήριξε ότι πριν την επιβολή του προστίμου ελήφθησαν υπόψη δύο υγειονομικές εκθέσεις από τις οποίες αφού έγινε εκτίμηση των υγειονομικών δεδομένων, κρίθηκε αναγκαίο το μέτρο του προστίμου των 100 ευρώ.

Έγιναν επίσης γενικές αναφορές για την υποχρέωση του κράτους να προστατεύει υγειονομικά τους πολίτες, ενώ επισημάνθηκε ότι το πρόστιμο δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, δεν προσβάλλει την προσωπικότητα των πολιτών ούτε την ανθρώπινη αξία.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.




Ειδήσεις σήμερα:

Αυτός είναι ο 55χρονος από την Καβάλα που στραγγάλισε τη σύζυγό του και μετά επιχείρησε να αυτοκτονήσει


Νέο πλήγμα σε ρωσική φρεγάτα στη Μαύρη Θάλασσα αναφέρουν τα τοπικά μέσα της Ουκρανίας


«Κόμβος» κοκαΐνης η Ευρώπη λέει η ΕΕ - Αυξάνεται η παραγωγή αλλά και οι συνεργασίες με τα μεξικανικά καρτέλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης