Ακτοπλοΐα: Εξυπηρετεί το 85% των εμπορευματικών μεταφορών και το 100% των αναγκών τροφοδοσίας των νησιών

Ακτοπλοΐα: Εξυπηρετεί το 85% των εμπορευματικών μεταφορών και το 100% των αναγκών τροφοδοσίας των νησιών

Ο κλάδος της Ελληνικής Επιβατηγού Ναυτιλίας διαχειρίζεται ποσοστό περίπου 18% της ευρωπαϊκής ακτοπλοϊκής κίνησης σε σχέση με το 2% του πληθυσμού της χώρας μας έναντι της Ε.Ε.

naftilias
Mε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας και την 50ή επέτειο από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS) - τη σημαντικότερη Σύμβαση στον κόσμο για την ασφάλεια, το γεγονός ότι η ναυτιλιακή κοινότητα βρίσκεται σε ένα καθοριστικό σημείο ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, παγκόσμιων προκλήσεων, ασφάλειας και μεταστροφής προς την πράσινη ενέργεια σε ένα τόσο μεταβαλλόμενο περιβάλλον o Πρόεδρος Διονύσης Θεοδωράτος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.) δηλώνουν την αμέριστη στήριξη και της Επιβατηγού Ναυτιλίας σε δράσεις:

· Αξιοποίησης των βέλτιστων πρακτικών, συνέργειας και συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους διεθνείς και εθνικούς φορείς ναυτιλιακής πολιτικής για την αναβάθμιση της ναυτιλίας και την επίτευξη υψηλότερων στόχων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα, όπως και υψηλότερων επιδόσεων στην εκπαίδευση των ναυτικών και βελτιστοποίησης των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στα πλοία.

· Εφαρμογής βιώσιμων ναυτιλιακών μεθόδων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υποστήριξης της καινοτομίας στην παραγωγή των εναλλακτικών καυσίμων και της χρήσης νέων τεχνολογιών για μια πιο πράσινη και βιώσιμη στο σύνολό της ναυτιλία.

Οι θαλάσσιες μεταφορές συνεχίζουν να είναι ο ασφαλέστερος, πιο φιλικότερος προς το περιβάλλον και πιο ενεργειακά αποδοτικός τρόπος μεταφοράς του παγκόσμιου εμπορίου και εκατομμυρίων επιβατών.

Κλείσιμο
Η επιβατηγός ναυτιλία συμβάλλει και επιτελεί σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό σύστημα θαλασσίων μεταφορών.

Ο κλάδος της Ελληνικής Επιβατηγού Ναυτιλίας διαχειρίζεται ποσοστό περίπου 18% της ευρωπαϊκής ακτοπλοϊκής κίνησης σε σχέση με το 2% του πληθυσμού της χώρας μας έναντι της Ε.Ε.

Εξυπηρετεί το 85% των εμπορευματικών μεταφορών και το 100% των αναγκών τροφοδοσίας των νησιών της χώρας μας.

Βελτιώνει την προσβασιμότητα των νησιωτικών μας περιοχών επειδή αποτελεί το μοναδικό τρόπο μεταφοράς και συνδεσιμότητας των περιοχών αυτών.

Ο Σ.Ε.Ε.Ν.στο πλαίσιο αυτό στηρίζει και συμμετέχει σε μια σταθερή στρατηγική:

Ø Πράσινης ναυτιλίας που να υποστηρίζει την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη, την ασφαλή, ενεργειακά αποδοτική και προσιτή θαλάσσια μεταφορά, η οποία σέβεται το περιβάλλον.

Ø Χρήσης νέων τεχνολογιών παραγωγής και διάθεσης καθαρών καυσίμων με τεχνικές ενέργειας αποδοτικότερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον για μια πιο πράσινη στο σύνολό της ναυτιλία αλλά και δράσεων της ψηφιοποίησης.

Ø Στήριξης και κινητοποίησης όλων των ανάλογων για την επίτευξη του στόχου πόρων, πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία Προγραμμάτων και Ταμείων, επιχορήγησης των φιλικότερων προς το περιβάλλον ναυτιλιακών επενδύσεων.

Ø Καθορισμού διεθνών προτύπων ασφάλειας για την κατασκευή, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία πλοίων, πρόληψης και προστασία της ζωής.

Ø Ανάπτυξης υποδομών ασφαλούς εφοδιασμού των πλοίων με εναλλακτικές μορφές ενέργειας, εξοικονόμησης πόρων και την οικονομική επιβράβευση της χρήσης των μορφών αυτών ενέργειας από τα πλοία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας απαιτεί συλλογική προσπάθεια για τον συνεχιζόμενο μετασχηματισμό και τις προκλήσεις του μέλλοντος με ασφάλεια. 

Ειδήσεις σήμερα:

Επική γκάφα του προέδρου της Αϊτής από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: Ήπιε νερό από την... κανάτα! - Δείτε βίντεο

Συνεχίζει τη μάχη η Μαρινέλλα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, σταθερά κρίσιμη η κατάστασή της

Στη Φλόριντα ο τυφώνας Ελέν, τουλάχιστον ένας νεκρός - Δείτε αυτοκίνητα να περνούν γέφυρα που χτυπιέται από τους ανέμους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης