Τρίτη νύχτα αγωνίας πέρασαν οι Κεφαλονίτες
Τρίτη νύχτα αγωνίας πέρασαν οι Κεφαλονίτες
Στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» κοιμήθηκαν το βράδυ 1.300 κάτοικοι του νησιού - Ακατάλληλα έξι στα δέκα σπίτια στο Ληξούρι - Στο Αργοστόλι ένα στα τέσσερα σπίτια που ελέγχθησαν κρίθηκαν ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα
UPD:
3
ΣΧΟΛΙΑ
«Χορεύουν» με τα Ρίχτερ ο οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς αφού η σεισμική ακολουθία που ακολούθησε την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 15.56 το μεσημέρι της Κυριακής συνεχίζεται χωρίς διακοπή.
Για τρίτη βραδιά διανυκτέρευσαν μακριά από τα σπίτια τους με την αγωνία για κάποιον δυνατό μετασεισμό να είναι έντονη και τους σεισμολόγους να μην μπορούν να αποκλείσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Να σημειωθεί ότι μόνο την Τρίτη στην Κεφαλονιά σημειώθηκαν -σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου- 15 μετασεισμοί, ο ισχυρότερος εκ των οποίων ήταν 4,6 Ρίχτερ.
Οι συνεχείς μετασεισμοί δημιουργούν ανησυχία στους κατοίκους του νησιού. Όσοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους διανυκτέρευσαν και το βράδυ της Τρίτης μέσα στα αυτοκίνητά τους ή στο πλοίο Super Fast 11 που έχει δέσει στο Αργοστόλι γι' αυτό τον σκοπό.
Στο λιμάνι του Αργοστολίου κατέφθασε, λίγο μετά τις 8 το απόγευμα της Τρίτης το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρητικότητας 1.300 ατόμων.
Για τρίτη βραδιά διανυκτέρευσαν μακριά από τα σπίτια τους με την αγωνία για κάποιον δυνατό μετασεισμό να είναι έντονη και τους σεισμολόγους να μην μπορούν να αποκλείσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Να σημειωθεί ότι μόνο την Τρίτη στην Κεφαλονιά σημειώθηκαν -σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου- 15 μετασεισμοί, ο ισχυρότερος εκ των οποίων ήταν 4,6 Ρίχτερ.
Στο λιμάνι του Αργοστολίου κατέφθασε, λίγο μετά τις 8 το απόγευμα της Τρίτης το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρητικότητας 1.300 ατόμων.
Περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι που τα σπίτια τους υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κρίθηκαν ακατάλληλα από τους ελεγκτές πέρασαν τη νύχτα στο πλοίο.
Δεν λείπουν πάντως και τα παράπονα των κατοίκων του νησιού για το ποιος δικαιούται να καταλύσει στα πλοία αφού δεν ακολουθείται κάποιου είδους σειρά προτεραιότητα, ούτε και δίνεται προβάδισμα σε όσους έχουν μεγαλύτερα προβλήματα αλλά ακολουθείται η γραμμή... όποιος προλάβει.
Ο δήμαρχος της Κεφαλονιάς και πρώην βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Παρίσης σε τηλεοπτική του παρέμβαση στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το μεσημέρι της Τρίτης υποστήριξε: «Τίποτα δεν χρειάζομαι από την Αθήνα. Είναι δρομολογημένα τα πάντα».
Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή
Τα σχολεία στην Κεφαλονιά θα παραμείνουν κλειστά και τις επόμενες τρεις ημέρες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Την επόμενη Δευτέρα θα ξανανοίξει το 95% των σχολείων», είπε στο protothema.gr ο κ. Παρίσης. Διευκρινίζεται ότι από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο των κτιρίων τρία σχολεία στην περιοχή του Ληξουρίου κρίθηκαν ακατάλληλα. Οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι είναι σχεδόν κατεστραμμένες, η παραλία έχει «ανοίξει», μικρή καθίζηση έχει υποστεί η πλατεία και μέχρι και στο κοιμητήριο της περιοχής οι περισσότεροι τάφοι έχουν καταστραφεί.
Επίσης εκκενώθηκε και το χωριό Αθέρας υπό τον φόβο κατολισθήσεων.
Ακατάλληλα έξι στα δέκα σπίτια στο Ληξούρι - Άντεξαν τα κτίρια του νησιού
Εκατοντάδες σπίτια στην περιοχή του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές, αναφέρουν πληροφορίες και ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι από συνεργεία μηχανικών. Σύμφωνα με τα kefalonitikanea.gr, από τα 150 σπίτια που ελέγχθησαν στο Ληξούρι σε ποσοστό 60% κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Στο Αργοστόλι, από την άλλη, ένα στα τέσσερα σπίτια που ελέγχθησαν κρίθηκαν ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα.
Στο σύνολό τους τα κτίρια στο νησί ανταποκρίθηκαν καλά στον πολύ ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό) παρά το γεγονός ότι οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν ότι την ώρα του σεισμού οι κατασκευές επιβαρύνθηκαν επιπλέον με το 40% του βάρους τους λόγω της επιτάχυνσης.
Πολλοί θεωρούν ότι ο αυστηρός Οικοδομικός Κανονισμός που επιβλήθηκε στην Κεφαλονιά, το νησί που ανήκει ίσως στην πιο σεισμογενή ζώνη της χώρας, αποδείχθηκε σωτήριος. Μετά την ισοπέδωση του νησιού από τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ τον Αύγουστο του 1953, οι κατασκευές έχουν ενισχυθεί σημαντικά, σε βαθμό που να θεωρούνται πρότυπο για όλη την χώρα. «Στην Κεφαλονιά έγινε πολύ καλή δουλειά. Πόσα θύματα είχαμε στην Αθήνα και στην Καλαμάτα από σεισμούς του ίδιου μεγέθους;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο ομότιμης καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος.
Ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι που πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών στο νησί έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικά προβλήματα στα κτίρια των δικαστηρίων, του Γηροκομείου, της παλιάς Νομαρχίας και 3 σχολείων στο Ληξούρι. Επίσης, μέχρι στιγμής, 55 από τα 100 σπίτια που έχουν ελεγχθεί στο Ληξούρι παρουσιάζουν πρόβλημα.
Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Δευτέρα. Προβλήματα υπάρχουν στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς ενώ απο το σεισμό επλήγη και το λιμάνι του Αργοστολίου. Στην προβλήτα υπάρχει μεγάλη ρωγμήΑναφέρεται Προβλήματα
Κακοκαιρία
Μετά το σεισμό στην Κεφαλονιά ενέσκυψε κύμα κακοκαιρίας με τοπικές καταιγίδες, βροχές και δυνατούς ανέμους που αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες.
Για τους κατοίκους η μεγαλύτερη αγωνία είναι αν ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί το απόγευμα της Κυριακής ήταν ο κύριος. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, αυτό το ερώτημα θα μπορεί να απαντηθεί όταν μελετηθεί η μετασεισμική ακολουθία, αν και μέχρι στιγμής αυτή εξελίσσεται ομαλά και συνηγορεί στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για το κύριο γεγονός.
«Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς» τονίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία, μετά τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Κυριακής.
«Ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πώς είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά» σημείωσε ο κ.Λέκκας και πρόσθεσε ότι «με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων». Ο καθηγητής Γεωλογίας σημειώνει μάλιστα ότι «θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός έως 5,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά έτσι ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».
Ερωτηθείς για την εκτίμησή του ότι δεν θα ξεπεράσουν οι μετασεισμικές δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ, ο κ. Λέκκας τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό εξάγεται από την εμπειρία που έχουμε από σεισμούς και μετασεισμούς από όλον τον κόσμο. Κάπου εκεί θα πρέπει να είναι ο κύριος μετασεισμός. Βέβαια δεν ακολουθείται αυτό σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά σε ένα ποσοστό της τάξεως του 90% έχουμε μια τέτοια διαδικασία. Θα ήταν καλό να υπήρχε ένας τέτοιος σεισμός έτσι ώστε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».
UPD:
3
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα