Κομισιόν: Γιατί η Αθήνα δεν έχει πολλές πιθανότητες να γίνει η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Κομισιόν: Γιατί η Αθήνα δεν έχει πολλές πιθανότητες να γίνει η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Συνολικά 19 πόλεις της ΕΕ διεκδικούν να φιλοξενήσουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων - Τον Νοέμβριο η απόφαση για το πού θα μεταφερθεί ο Οργανισμός

Κομισιόν: Γιατί η Αθήνα δεν έχει πολλές πιθανότητες να γίνει η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων
Μια παράπλευρη απώλεια για την Μεγάλη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. και παράλληλα μια ευκαιρία για τις υπόλοιπες 27 χώρες, είναι αυτή της μετεγκατάστασης των δύο ευρωπαϊκών οργανισμών που έχουν, προς το παρόν, την έδρα τους στο Λονδίνο. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δύο υπηρεσίες που απασχολούν περισσότερους από 1000 μόνιμους υπαλλήλους, με  ετήσιο προϋπολογισμό άνω των 400 εκατ. ευρώ και που έχουν μετατραπεί σε μήλον της Έριδος για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.

Στις 22 Ιουνίου οι ηγέτες της Ε.Ε των 27 ενέκριναν τη διαδικασία για τη μετεγκατάσταση των οργανισμών. Υποβλήθηκαν 8 προσφορές για τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) και 19 προσφορές για τη φιλοξενία του, μεγαλύτερου οργανισμού, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Κλείσιμο
Οι πόλεις που υπέβαλαν την υποψηφιότητά τους για να φιλοξενήσουν τους δύο αυτούς οργανισμούς πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

1. Εξασφάλιση ότι ο οργανισμός θα είναι σε λειτουργία κατά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε 
2. Προσβασιμότητα της τοποθεσίας
3. Σχολεία για τα παιδιά του προσωπικού του οργανισμού
4. Πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους/τις συζύγους και τα παιδιά των εργαζομένων
5. Επιχειρησιακή συνέχεια
6. Γεωγραφική εξάπλωση

Μια από τις 19 πόλεις που διεκδικεί τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι και η Αθήνα, η οποία προτείνει ως έδρα του, το πολύπαθο κτήριο Κεράνη, στην λεωφόρο Θηβών. Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την αξιολόγηση κάθε πρότασης (εκτός από τα σημεία που δεσμεύεται από εμπιστευτικότητα), πετώντας το μπαλάκι της τελικής απόφασης στο Συμβούλιο της Ε.Ε. (γενικών υποθέσεων) που θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Νοέμβριο. 



Τα κενά της ελληνικής πρότασης 

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η υποψηφιότητα της Αθήνας, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς σε πολλά και βασικά κριτήρια, η ελληνική πρόταση δεν παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες. Αναφορικά με το κτήριο Κεράνη, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση προτείνει ως έδρα του οργανισμού, η Κομισιόν θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με όλες τις επιμέρους απαιτήσεις, όπως το κόστος χρήσης και συντήρησης. 

Αναφορικά  με τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της Αθήνας, απαραίτητη προϋπόθεση καθώς περισσότεροι από τους μισούς υπάλληλους του Οργανισμού έχουν παιδιά, η έκθεση σημειώνει ότι ενώ η ελληνική πρόταση περιγράφει λεπτομερώς την ύπαρξη παιδικών σταθμών, κέντρων προσχολικής εκπαίδευσης, νηπιαγωγείων, σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με διδασκαλία μαθημάτων στα ελληνικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και πολωνικά, δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τη διαθεσιμότητα των θέσεων. Κάτι το οποίο η Κομισιόν εντοπίζει και αναφορικά με τις πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  

Η έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής εντοπίζει κενά και στο κριτήριο της “συνέχειας” της λειτουργίας του οργανισμού, καθώς υπογραμμίζει ότι η ελληνική πρόταση παρέχει γενικές πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη σχολών που σχετίζονται με τις επιστήμες υγείας και φαρμάκων, ενώ αναφέρεται στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα Γραφείο Διασύνδεσης για να διευκολύνει την μετεγκατάσταση του προσωπικού του  Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και των οικογενειών τους. 



Τι είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και γιατί τον διεκδικούν 19 χώρες

Κύρια αποστολή του οργανισμού είναι η έγκριση και ο έλεγχος φαρμάκων στην ΕΕ, μιας αγοράς 500 εκ. πολιτών. Ο EMA διευκολύνει την ανάπτυξη φαρμάκων και την πρόσβαση σε αυτά, αξιολογεί αιτήσεις για χορήγηση αδειών κυκλοφορίας, ελέγχει την ασφάλεια των φαρμάκων καθ΄ όλον τον κύκλο ζωής τους και παρέχει πληροφορίες σε επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε ασθενείς. Απασχολεί 897 εργαζόμενους και έχει ετήσιο προϋπολογισμό άνω των 300 εκ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι που ασχολούνται με τους τομείς που ελέγχει ο οργανισμός επισκέπτονται κάθε χρόνο την έδρα του, το Λονδίνο, με τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης να αγγίζουν τον ίδιο αριθμό, ανά έτος. 

Οι πόλεις που έχουν υποβάλει την υποψηφιότητα τους για να φιλοξενήσουν τον Οργανισμό είναι οι εξής: 

Άμστερνταμ. Αθήνα. Βαρκελώνη. Βόννη. Μπρατισλάβα .Βρυξέλλες. Βουκουρέστι
Κοπεγχάγη. Δουβλίνο. Ελσίνκι. Λίλ. Μάλτα. Μιλάνο. Πόρτο. Σόφια. Στοκχόλμη. Βιέννη. Βαρσοβία. Ζάγκρεμπ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης