Μεταναστευτικό: Σε 1.100 στρέμματα θα γίνουν τα νέα hotspots σε Σάμο, Λέσβο, Χίο

Δείτε ποια γεωτεμάχια επιτάσσονται με κυβερνητική απόφαση και για ποιες δομές θα χρησιμοποιηθούν

Συνολικά 1.100 στρέμματα επιτάσσονται σε Σάμο, Λέσβο και Χίο για τη δημιουργία νέων δομών, που θα φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες τους προσεχείς μήνες εν μέσω των αντιδράσεων που καταγράφονται στις τοπικές κοινωνίες των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. «Για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνεχής και αδιατάρακτη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος διάδοσης λοιμωδών, μολυσματικών ή μεταδοτικών νόσων στις νήσους Λέσβο, Χίο και Σάμο επιτάσσονται τα εξής ακίνητα», αναφέρεται στη σχετική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, με την επίταξη να έχει διάρκεια 3 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, επιτάσσεται γεωτεμάχιο εκτός οικισμού εμβαδού 216.067,87τμ στο δήμο Ανατολικής Σάμου στη θέση «ΖΕΡΒΟΥ», γεωτεμάχιο εκτός οικισμού 260.986τμ στο δήμο Δυτικής Λέσβου στη θέση «ΚΑΡΑΒΑΣ» και γεωτεμάχιο εκτός οικισμού επίσης 624.713,10τμ στο δήμο Χίου, που βρίσκεται σε θέση «ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΛΑΚΟΣ-ΨΕΙΡΑ». Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην υπουργική απόφαση, δεν υπάρχει αναφορά για «κλειστές» δομές καθώς οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα χρησιμοποιηθούν, όπως σημειώνεται, για την εγκατάσταση και λειτουργία Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων.



Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: α)Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης(ΚΥΤ), β)Κινητές Μονάδες Υποδοχής και Ταυτοποίησης, γ)ανοικτές Δομές Προσωρινής Υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία, δ)ανοικτές δομές Προσωρινής Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, που βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής ή των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί. Στα γεωτεμάχιο που επιτάσσονται είναι δυνατό να δημιουργηθούν ανοικτές δομές Προσωρινής Υποδοχής Αιτούντων Διεθνή Προστασία καθώς και διακριτοί χώροι με τις κατάλληλες προδιαγραφές για την παραμονή ατόμων, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.



Είχε προηγηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας», στην οποία καθοριζόταν «ως έκτακτη ανάγκη σε περίοδο ειρήνης που επιβάλλει την επίταξη ακινήτων πραγμάτων, υπό την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 18 του Συντάγματος, ορίζεται, για την εφαρμογή του παρόντος, κάθε άμεση κοινωνική ανάγκη για την αντιμετώπιση της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης ή υγείας που προκαλείται από τη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση σε νήσους υποδοχής μεταναστών και προσφύγων των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου».

Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου που εκδίδεται εντός 2 μηνών καθορίζεται εύλογη αποζημίωση των δικαιούχων ιδιωτών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, στους οποίους ανήκουν τα ακίνητα, που επιτάσσονται, με την οφειλόμενη αποζημίωση να καταβάλλεται εφάπαξ μετά τη λήξη της επίταξης ή ανά μήνα, αν η επίταξη παρατείνεται πέραν του διμήνου.



Διαβάστε εδώ την απόφαση επίταξης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr