Κορωνοϊός: Μετά την πρόπολη του Κραουνάκη, οι... βδέλλες του εγγονού του Ζαμπέτα

Κορωνοϊός: Μετά την πρόπολη του Κραουνάκη, οι... βδέλλες του εγγονού του Ζαμπέτα

Σύμφωνα με τον εγγονό του αείμνηστου Γιώργου Ζαμπέτα και ιδιοκτήτη του πρώτου «βδελλοθεραπευτηρίου» στην Αθήνα, το δάγκωμα από τη βδέλλα καταπραΰνει από τα συμπτώματα της γρίπης και του κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Μετά την πρόπολη του Κραουνάκη, οι... βδέλλες του εγγονού του Ζαμπέτα
Η φρενίτιδα για τον κορωνοϊό και στην Ελλάδα δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για την εμφάνιση απίθανων πρακτικών που εφαρμόζονταν στη χώρα μας πριν από περίπου 100 χρόνια, την εποχή που χτύπησε η θανατηφόρος «ισπανική γρίπη» και είχε σημάνει πανελλήνιος συναγερμός με… μαντζούνια.
Κορωνοϊός: Μετά την πρόπολη του Κραουνάκη, οι... βδέλλες του εγγονού του Ζαμπέτα
Κορωνοϊός: Μετά την πρόπολη του Κραουνάκη, οι... βδέλλες του εγγονού του Ζαμπέτα

Τότε οι εφημερίδες έγραφαν για το μοναδικό αποτελεσματικό φάρμακο, «την αποφυγήν των συγκεντρώσεων»,  για να αποτρέψουν τον κόσμο από τα γιατροσόφια που πλημμύριζαν τις γειτονιές. Σκόρδα, ούζο, διαβάσματα, μαντζούνια, ακόμη και βδέλλες και ότι μπορούσε να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

Πόσο όμως απέχει το μακρινό παρελθόν με το σήμερα; Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης προκάλεσε σεισμό στο twitter όταν συμβούλεψε τους διαδικτυακούς του φίλους «να κλείσουν την τηλεόραση και να ανοίξουν τα παράθυρα» προσθέτοντας ότι η «προπόλη είναι σοβαρό γιατρικό, με πρόπολη πασαλείβουν οι μέλισσες το πτώμα της νεκρής μέλισσας μέσα στη κυψέλη για πλήρη αντισηψία».

Τώρα μαθαίνουμε από τον Γιώργο Ζαμπέτα, εγγονού του αξέχαστου Γιώργου Ζαμπέτα, ότι και η βδελλοθεραπεία μπορεί να επιστρατευθεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο ίδιος καθώς εισάγει ζωντανές βδέλλες από την Σλοβακία, για λογαριασμό του «πρώτου πιστοποιημένου βδελλοθεραπευτήριου στην Ελλάδα» το οποίο άνοιξε πρόσφατα στο Αιγάλεω και είχαμε την δυνατότητα να επισκεφτούμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.

«Οι θεραπευτικές ιδιότητας της ιατρικής βδέλλας οφείλονται σε ένα μεγάλο αριθμό ενζύμων που εκκρίνονται από τους σιελογόνους αδένες της» λέει στο protothema.gr ο ιδιοκτήτης του «βδελλοθεραπευτηρίου».

Προσθέτει δε ότι η βδελλοθεραπεία έχει καταπραϋντική δράση κατά των συμπτωμάτων της γρίπης και του κορωνοϊού, καθώς ανακουφίζει από τον υψηλό πυρετό και τη ρινική καταρροή. «Σίγουρα δεν θεραπεύεται ο κορωνοϊός με την βδέλλα, όμως σίγουρα η βδέλλα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στον ανθρώπινο οργανισμό από τα συμπτώματα του ιού», συμπληρώνει.
Κλείσιμο
Κορωνοϊός: Μετά την πρόπολη του Κραουνάκη, οι... βδέλλες του εγγονού του Ζαμπέτα

Ο ιδιοκτήτης του «βδελλοθεραπευτηρίου» αναφέρει ότι τις βδέλλες τις προμηθεύεται από την Σλοβακία, σε αποστειρωμένες συσκευασίες και πως δεν έχει αποδειχθεί ότι μεταδίδουν ιούς. «Δεν υπάρχει κανένας φόβος να χρησιμοποιηθούν» λέει, προσθέτοντας ότι αφού η βδέλλα «κάνει τη δουλειά της», είτε πετάγεται στα σκουπίδια είτε παραδίδεται στον ασθενή που την έχει χρησιμοποιήσει ώστε να την χρησιμοποιήσει ξανά στο μέλλον κατόπιν οδηγιών που θα του δοθούν.

Οι υποστηρικτές της βδελλοθεραπείας λένε ότι είναι χρήσιμη στην αγωγή πολλών καρδιακών και πνευμονολογικών παθήσεων, όπως η υψηλή πίεση, το άσθμα, η βρογχίτιδα και πως η θεραπεία με βδέλλες έχει χρησιμοποιηθεί και για την αποφυγή εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.

Σημειώνεται ότι οι βδέλλες εξακολουθούν να συνταγογραφούνται ευρύτατα στη Ρωσία, όπου χρησιμοποιούνται περίπου 10 εκατομμύρια κατ’ έτος και σε πολλές περιπτώσεις θεωρούνται ένα ευτελές αντιπηκτικό φάρμακο. Στη Ρωσία μία ιατρική βδέλλα κοστίζει λιγότερο από ένα δολάριο και συνήθως για τη θεραπεία απαιτούνται τρία έως επτά μικρά πλάσματα. Οι θεραπείες με βδέλλες, που προσφέρονται σε ολόκληρη τη χώρα, διαρκούν 30 έως 40 λεπτά, όμως από τις οπές που ανοίγουν εξακολουθεί να τρέχει αίμα επί έξι ώρες ή μέχρι να αντιμετωπιστεί φυσικά το δηλητήριο που έχουν αυτά τα πλάσματα.

Στις ΗΠΑ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιτρέπει την πώληση βδελλών ως ιατρικών συσκευών, ενώ ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να απομονώσουν τα χημικά συστατικά στο δηλητήριο των ζώων έτσι ώστε να μπορέσουν να τα χορηγήσουν με έναν λιγότερο αηδιαστικό τρόπο.

Διαβάστε επίσης:


Κλειστά σχολεία-κορωνοϊός: Πώς θα γίνει η αναπλήρωση των μαθημάτων - Σενάριο για Πανελλαδικές τον Σεπτέμβριο

Κορωνοϊός: Οι τέσσερις άξονες του σχεδίου των «27» για την αντιμετώπιση της επιδημίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή