Κορωνοϊός – New York Times: Πωλούν αίμα ιαθέντων για έως και 40.000 δολάρια το 1ml

Κορωνοϊός – New York Times: Πωλούν αίμα ιαθέντων για έως και 40.000 δολάρια το 1ml

Κορωνοϊός: Φαινόμενα κερδοσκοπίας από εταιρείες βιοτεχνολογίας στην πώληση αίματος ασθενών που ανέρρωσαν – Η τελική τιμή καθορίζεται από τον όγκο των αντισωμάτων που έχει το δείγμα

Κορωνοϊός – New York Times: Πωλούν αίμα ιαθέντων για έως και 40.000 δολάρια το 1ml
Σε κερδοσκοπία επιδίδονται εταιρείες βιοτεχνολογίας, με το αίμα ασθενών  που ανέρρωσαν από τον νέο κορωνοϊό. Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, εταιρείες βιοτεχνολογίας επωφελούνται οικονομικά πωλώντας ελάχιστες ποσότητες αίματος έναντι αδράς –έως και εξωφρενικής -αμοιβής. Η τελική τιμή ορίζεται από τον όγκο των αντισωμάτων που περιέχει το δείγμα.

Οι δότες αίματος, ιαθέντες από την Covid-19 θέλουν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. Ωστόσο ενδέχεται να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η διαδικασία έχει τόσο μεγάλα κέρδη για τις εταιρείες.

Από 350 έως 40.000 δολάρια το 1 ml

Έγγραφα, email και τιμοκατάλογοι που έχουν στα χέρια τους οι New York Times δείχνουν ότι αρκετές εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσφέρονται να πουλήσουν δείγματα αίματος ανθρώπων με κορωνοϊό σε υψηλές τιμές σε εργαστήρια και εταιρείες που κάνουν δοκιμές.

Μία τέτοια εταιρεία είναι η Cantor BioConnect στην Καλιφόρνια, η οποία χρεώνει από 350 έως 40.000 δολάρια για ένα χιλιοστόλιτρο (1 ml) αίματος – δηλαδή λιγότερο από το ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού.

Ινδική εταιρεία έχει χρεώσει έως και 50.000 δολάρια

Μια άλλη εταιρεία, η ινδική Advy Chemical, έχει χρεώσει έως και 50.000 δολάρια, ενώ σύμφωνα με τους NYT, όσο περισσότερα αντισώματα υπάρχουν στο δείγμα, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή.

Οι εταιρείες επιμένουν ότι δεν βγάζουν κέρδη από αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, πολλοί γιατροί αποκαλούν αυτή την πρακτική «ανήθικη».

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ αυτές τις τιμές», δήλωσε ο Δρ Τζόι Φιτσετ, ιατρικός διευθυντής της Mologic, μια βρετανικής εταιρείας δοκιμών. Στον Φίτσετ προσφέρθηκαν τέτοιους είδους δείγματα σε υψηλές τιμές. «Τα χρήματα βγαίνουν από τα δεινά των ανθρώπων» είπε.

Η εκτίναξη της τιμής οφείλεται στον ανταγωνισμό για τα δείγματα

Οι ερευνητές που προσπαθούν να αναπτύξουν τεστ αντισωμάτων χρειάζονται δείγματα από άτομα που είχαν τον ιό και των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα έμαθε να κατασκευάζει αντισώματα για να τον καταπολεμήσει. Ο ανταγωνισμός για τα δείγματα προκάλεσε ελλείψεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Βρετανία, όπου οι ερευνητές συνήθως βασίζονται στο κεντρικό σύστημα δημόσιας υγείας, και όχι στην εμπορική αγορά, για να έχουν δείγματα.

Άλλοι δωρητές παίρνουν αμοιβή κι άλλοι το κάνουν εθελοντικά

Κλείσιμο
Οι κερδοσκοπικές εταιρείες διαφημίζουν ότι πληρώνουν τους δωρητές- 100 δολάρια στην περίπτωση της Cantor BioConnect – την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες βασίζονται σε προσωπικές σχέσεις για να βρουν εθελοντές.

Η Αλέσια Τζέκινς, που έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, είχε κανονίσει να παράσχει το αίμα της στην Cantor BioConnect. Ωστόσο, όταν έμαθε για τις τιμές που θα χρεώνει η εταιρεία από έναν δημοσιογράφο, άλλαξε γνώμη.

«Είναι πολύ λυπηρό και λάθος να εκμεταλλεύεται κανείς μια πανδημία» δήλωσε.


Ειδήσεις σήμερα:

Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα και πώς θα λειτουργήσουν


Χαρδαλιάς: Τη Δευτέρα δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό - Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα


Πιάνουν δουλειά από τη Δευτέρα οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network