Επιτροπή Περιβάλλοντος Βουλής: Προστασία των υπεραιωνόβιων δέντρων ηλικίας 1.000 ετών

Επιτροπή Περιβάλλοντος Βουλής: Προστασία των υπεραιωνόβιων δέντρων ηλικίας 1.000 ετών

Η επιτροπή Περιβάλλοντος ανέδειξε τη σημασία καταγραφής και αυξημένης νομικής προστασίας των υπεραιωνόβιων δέντρων και ιστορικών δασών της χώρας και υπέβαλε πρόταση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος

Επιτροπή Περιβάλλοντος Βουλής: Προστασία των υπεραιωνόβιων δέντρων ηλικίας 1.000 ετών
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, βασιζόμενη σε έρευνες πολλών επιστημόνων της χώρας αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, όπως η έρευνα της ομάδας του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας για τα αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου, που έχει τεθεί και υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αφιέρωσε δύο ειδικές συνεδριάσεις στην καταγραφή, την ανάδειξη και την προστασία των υπεραιωνόβιων δέντρων από την εποχή της Επανάστασης του 1821.

Τα υπεραιωνόβια αυτά δέντρα, όπως πλάτανοι, ελιές, ιτιές και βελανιδιές, ιερά δέντρα κάποια εξ’ αυτών, ήταν τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα με τους Έλληνες και την Επανάσταση που υμνήθηκαν από τη δημοτική παράδοση, ενώ προσωποποίησαν μέσα στο δημοτικό τραγούδι την ίδια την Ελλάδα και τους αγωνιστές της.

Στο ειδικό αφιέρωμα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος ανέδειξε την σημασία καταγραφής και αυξημένης νομικής προστασίας των υπεραιωνόβιων δέντρων και ιστορικών δασών της χώρας και υπέβαλε πρόταση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία αυτών των υπεραιωνόβιων δέντρων, επιπροσθέτως όσων ήδη εντάσσονται στη λίστα των «Μνημείων της Φύσης» υπό την UNESCO.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, δήλωσε ότι «τα δέντρα αυτά αφενός συνδέονται με σπουδαία ιστορικά γεγονότα κατά την Ελληνική Επανάσταση και αφετέρου μας μεταφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα και πρέπει να αποτελέσουν διατηρητέα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού. Τα υπεραιωνόβια δέντρα είναι «ζωντανά μνημεία φυσικής ιστορίας, τα οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και για τις μέλλουσες γενεές».

Κλείσιμο
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής την πρόθεσή του να δημιουργήσει Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Υπεραιωνόβιων Δέντρων του 1821.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο πλάτανος στο Ναύπλιο, η βελανιδιά στην Πύλο, η υπεραιωνόβια ελιά στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στο Βαρθολομίο, αλλά και δέντρα με ιστορία χιλιετών, η οποία χρονολογείται άνω των 1.000 ετών, που πλέον αποτελούν «ζωντανά ιστορικά μνημεία και μνημεία της φύσης» και αξίζει να προστατεύουν. Για τα δέντρα αυτά θα ακολουθήσει βιολογική και ιστορική τεκμηρίωση, καθώς και δημιουργία ειδικού ιστότοπου, ειδικής σημάνσεως και αυξημένου συστήματος προστασίας.

Ειδήσεις σήμερα

Λοιμωξιολόγοι: Με αρνητικό rapid test και η επιστροφή από τα νησιά για τους ανεμβολίαστους

Τραγωδία στη Νίκαια: «Σκότωσε το αγγελάκι μου, θα δώσω ό,τι έμεινε, τα ματάκια της, την καρδούλα της» λέει ο πατέρας της 7χρονης

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οριστικά χωρίς θεατές στις κερκίδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης