Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Άλλο ο εκσυγχρονισμός και άλλο ο μοντερνισμός
Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Άλλο ο εκσυγχρονισμός και άλλο ο μοντερνισμός
«Άλλος ο τολμηρός και δύσκολος ριζοσπαστισμός στην πολιτική πράξη και άλλος ο απλός και εύκολος εγκλωβισμός στο απλό lifestyle», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ
«Άλλο ο εκσυγχρονισμός και άλλο ο μοντερνισμός», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σχολίασε ότι είναι «διαφορετικές οι πραγματικές τάσεις στην κοινωνία, διαφορετικές στη μόδα ή στα κοινωνικά δίκτυα».
«Αλλαγές παντού και τώρα. Αυτό πρέπει να υλοποιήσουμε. Οι ευθύνες μας αυξάνονται καθώς παρά το γεγονός ότι το σύστημα μας είναι κοινοβουλευτικό ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι στη βουλή. Αυτό φαντάζομαι θα κληθούν να το υπηρετήσουν με επάρκεια εκλεγμένοι συνεργάτες του όπως ο κ. Πολάκης και ο κ. Παππάς. Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκφέρει ένα νέο λόγο μέσα από παλιές βραχνιασμένες φωνές και πως θα οικοδομηθεί από τα ίδια υλικά με τα οποία κατέρρευσε. Άλλο ο εκσυγχρονισμός και άλλο ο μοντερνισμός. Άλλος ο τολμηρός και δύσκολος ριζοσπαστισμός στην πολιτική πράξη και άλλο ο εύκολος εγκλωβισμός στο προσωπικό lifestyle. Εμείς ελάχιστα θα ασχοληθούμε με αυτούς. Θα ασχοληθούμε με άλλες αναμετρήσεις με πρώτες τις αυτοδιοικητικές εκλογές», τόνισε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΚΟ της ΝΔ
«Είναι η πρώτη μας συνεδρίαση, επίσημη, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ύστερα από έναν εκλογικό θρίαμβο. Προφανώς και έχει ένα κλίμα κομματικής ανάτασης. Θέλω, λοιπόν, καταρχάς και σε επίπεδο ολομέλειας Κοινοβουλευτικής Ομάδας να σας συγχαρώ για την εκλογή σας, την επανεκλογή σας, να συγχαρώ ιδιαίτερα τους 27 πρωτοεκλεγέντες συναδέλφους μας.
Επιτρέψτε όμως μου να δώσω εξ αρχής στη σημερινή μας συνάντηση έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Την αντιμετωπίζω ως μία νέα αφετηρία ενεργοποίησης και δουλειάς, καθώς ξέρω πολύ καλά ότι τη θετική πορεία της χώρας τη σκιάζουν δύο αρνητικές συγκυρίες: οι καταστροφές από τις επιθέσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η “πολιορκία” των νοικοκυριών από την εισαγόμενη ακρίβεια και ειδικά την ακρίβεια στα τρόφιμα.
Οι σκέψεις μας όμως, σήμερα, είναι στον Βόλο και στη Βόρεια Εύβοια. Μην ξεχνάμε ότι οι περιοχές αυτές, ειδικά ο Βόλος, μετά την πλημμύρα του “Daniel” δέχθηκαν μια δεύτερη σφοδρότατη επίθεση, με μία καταιγίδα με διάρκεια.
Το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι το κράτος είναι παρόν, μαζί με τους κατοίκους. Δίνουμε τη μάχη με όλα τα μέσα και θα σταθούμε και πάλι δίπλα σε όσους επλήγησαν, δυστυχώς, για ακόμα μία φορά.
Αντιλαμβάνομαι απόλυτα και την ψυχική πίεση των συμπολιτών μας, οι οποίοι αισθάνονται ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες, για δεύτερη φορά, πλημμυρίζει το σπίτι τους. Θα είμαστε δίπλα τους να τους βοηθήσουμε και πάλι να ξαναφτιάξουν αυτά τα οποία έχασαν και να το κάνουν και με καλύτερο τρόπο, να ξαναφτιάξουμε τις υποδομές μας με καλύτερο τρόπο απ’ ό,τι τις είχαμε φτιάξει στο παρελθόν.
Παράλληλα, βέβαια, με τα μέτωπα της συγκυρίας, η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και στην εφαρμογή του προγράμματός μας, του προγράμματος της δεύτερης θητείας, του προγράμματος για το οποίο πήραμε τη νωπή εντολή του ελληνικού λαού.
Συνδέονται, άλλωστε, οι δύο αυτοί στόχοι, υπηρετώντας από κοινού τον στόχο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος και για μία καλύτερη καθημερινότητα του πολίτη.
Και, πράγματι, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μέσα σε τρεις μήνες οι δεσμεύσεις μας ήδη γίνονται πραγματικότητα. Επτά νομοσχέδια έχουν ήδη ψηφιστεί. Θυμίζω ότι όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και ζουν στο εξωτερικό μπορούν πια να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους χωρίς κανέναν περιορισμό.
Με το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, ανάμεσα στα άλλα, αυξάνονται οι μισθοί σχεδόν 700.000 δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά -αυξάνονται σημαντικά- ύστερα από 14 χρόνια.
Εξακολουθούν φυσικά οι αυξήσεις των συνταξιούχων από 1/1/24, πλαισιωμένες βέβαια και από πρόσθετες φοροελαφρύνσεις, ενώ τον Απρίλιο του επόμενου έτους θα πάρει σειρά και η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αλλά όχι μόνο. Στην απασχόληση εισάγονται τομές σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με το νομοσχέδιο το οποίο πρόσφατα ψηφίστηκε. Οι εργαζόμενοι τώρα μπορούν να αυξάνουν τα έσοδά τους με μια δεύτερη δουλειά, ταυτόχρονα όμως με πλήρη προστασία των δικαιωμάτων τους. Ενώ αυτό θα ισχύει και για τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα μπορούν να εργάζονται πλέον χωρίς να βλέπουν τη σύνταξή τους να περικόπτεται κατά 30%.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν μόνιμες και σταθερές αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα. Δεν τα επικαλούμαι αυτά με έπαρση, ούτε με αλαζονεία, η έπαρση και η αλαζονεία παραμένουν οι εχθροί μας. Ούτε για να υποστηρίξω πως η δράση μας δεν έχει λάθη ή καθυστερήσεις. Αλλά για να επισημάνω, ακόμα μια φορά, ότι αυτή η παράταξη είναι και συνεχής αλλά είναι και συνεπής.
Με το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, υλοποιήσαμε τις μισές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Παραμένουμε, όμως, μία παράταξη βαθιά ριζωμένη στην πραγματικότητα. Δεν παρασυρόμαστε από τις επιτυχίες, αγνοώντας έτσι τις δυσκολίες. Είμαστε πάντα έτοιμοι να αναμετρηθούμε με τα όποια απρόοπτα χτυπήματα, όπως η μεγαλύτερη πυρκαγιά, η μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία μας ή τα πρόσφατα προβλήματα από την κακοκαιρία, την οποία ακόμα και σήμερα διαχειριζόμαστε.
Εσείς, άλλωστε, εκπρόσωποι όλων των Περιφερειών του τόπου, ξέρετε τις προσπάθειές μας να αμυνθούμε και σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση της φύσης. Ειδικά στη Θεσσαλία, στον Έβρο, ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους συναδέλφους, πρώτα και πάνω από όλα σώζοντας ανθρώπινες ζωές, στην συνέχεια περιθάλποντας και αποζημιώνοντας με μεγάλη ταχύτητα όσους χτυπήθηκαν. Και τώρα αποκαθιστώντας τις υποδομές και σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα.
Αυτή τη φορά, όμως, με πιο στέρεα θεμέλια που δίνουν ο επιστημονικός σχεδιασμός αλλά και τα πρακτικά συμπεράσματα της εμπειρίας, κάτι το οποίο έλειπε δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες.
Θα έλεγε κανείς ότι οι κύκλοι του χρόνου μάς θέλουν να ζυγίζουμε τις ικανότητές μας. Με δοκιμασίες στην αρχή κάθε τετραετίας, που τελικά εξελίσσονται σε επιτυχίες πριν το τέλος της. Έτσι, να θυμίσω, έγινε το 2020 με τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και διαδοχικά μετά με την πανδημία του κορονοϊού. Έτσι θα γίνει και τώρα: θα μετατρέψουμε κάθε δυσκολία σε ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι.
Σε μια Ελλάδα πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική, με τη μεγάλη εικόνα να δείχνει ένα κράτος το οποίο, όπως είχα δεσμευθεί προεκλογικά, κατέκτησε επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα. Θερμά συγχαρητήρια σε όσους αγωνίστηκαν για να πετύχουμε αυτόν τον μεγάλο στόχο, στην προηγούμενη αλλά και τη νυν ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Ένας εθνικός στόχος ο οποίος με μεγάλη προσπάθεια έγινε πράξη. Και βέβαια, στη μεγάλη εικόνα πρέπει να συμπεριλάβουμε τους πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης -από τους υψηλότερους στην Ευρώπη-, το ρεκόρ του τουρισμού, το γεγονός ότι έχουμε περιορίσει πια την ανεργία μας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών.
Είμαστε μια χώρα η οποία μπορεί πια να αντιστέκεται και να μένει όρθια στις απρόβλεπτες αντιξοότητες. Διαθέτουμε και τη δύναμη και την ωριμότητα να ξεπερνάμε εμπόδια, αλλά κυρίως είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να απαντήσουμε στα λάθη του παρελθόντος, όσο και στα στοιχήματα του μέλλοντος.
Παρά τα σύννεφα και τις δυσκολίες της επικαιρότητας, λοιπόν, ο εθνικός ορίζοντας παραμένει καθαρός και η Νέα Δημοκρατία η μόνη παράταξη που εγγυάται την ασφαλή πορεία του τόπου προς αυτό.
Πυξίδες μας είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και ο οδικός χάρτης για το 2024 που παρουσίασα πριν από λίγες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη.
Ένα σχέδιο το οποίο κινείται ουσιαστικά σε δύο επίπεδα: πρώτο και πολύ επίκαιρο, αυτό της ανάσχεσης της ακρίβειας -όπως είπα- με πάγιες αυξήσεις, αλλά και με στοχευμένες κινήσεις υπέρ των πιο ευάλωτων. Δεύτερο και σημαντικότερο, με ορίζοντα τετραετίας, εκείνο της υπέρβασης των μεγάλων παθογενειών του κράτους, με μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν καλύτερη την πραγματικότητα και την καθημερινότητα όλων των Ελλήνων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζετε τις νέες πρωτοβουλίες μας στο μέτωπο των εισαγόμενων αυξήσεων, ειδικά στο θέμα των τροφίμων. Ενδεικτικά αναφέρω μία ακόμα νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης: τα προϊόντα εκείνα τα οποία για τους επόμενους έξι μήνες θα μπορούν να εγγυώνται οι παραγωγοί, αλλά και οι έμποροι, ότι θα έχουν μείωση της τάξης του 5% , θα έχουν ειδική ένδειξη στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Για τα φρούτα και τα λαχανικά θα παρακολουθούμε πια κεντρικά τις τιμές τους από την παραγωγή στη λιανική. Στον ιστότοπο e-Katanalotis, στον οποίο ήδη υπάρχουν πολύ χρηστικές πληροφορίες, θα δημοσιεύονται κάθε μέρα όλες οι τιμές, ενώ προφανώς θα εξακολουθούμε με πολύ μεγάλη ένταση να υλοποιούμε ελέγχους για τη σωστή λειτουργία της αγοράς και για την πάταξη περιστατικών αισχροκέρδειας.
Είναι ένα ακόμα ανάχωμα στον πληθωρισμό, δίπλα στα άλλα μέτρα στήριξης -το “Καλάθι του Νοικοκυριού”, το οποίο έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολύ αποτελεσματικός θεσμός προκειμένου να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συγκρισιμότητα μεταξύ των τιμών σε βασικά είδη καταναλωτών.
Αλλά προφανώς θα εξακολουθούμε, όπως έχω δεσμευτεί, να στηρίζουμε στοχευμένα τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Αναφέρω, ενδεικτικά, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο των αγροτών, την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του Market Pass, η οποία θα γίνει εντός των επομένων εβδομάδων, τα επιδόματα θέρμανσης, τα οποία θα διατεθούν φέτος σε περισσότερα νοικοκυριά, τον διπλασιασμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και την ενίσχυση 750.000 συνταξιούχων που πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου. Και βέβαια, την επέκταση του Market Pass σε σχεδόν 800.000 συμπολίτες μας, στις περιοχές οι οποίες δοκιμάστηκαν.
Όλες αυτές είναι κινήσεις που συγκροτούν ένα δίχτυ ασφάλειας προσαρμοσμένο στην επίκαιρη απειλή του πληθωρισμού, της ακρίβειας που πράγματι πολιορκεί τα νοικοκυριά, ώστε μετά το πέρασμα αυτής της ακρίβειας να παραμείνουν ενεργά τα μόνιμα μέτρα, τα οποία τονώνουν σε σταθερή βάση το εισόδημα.
Το έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σήμερα: η ακρίβεια κάποια στιγμή θα υποχωρήσει -βέβαια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φροντίσει γι’ αυτό με πολύ δραστικές παρεμβάσεις στο επίπεδο της αύξησης των επιτοκίων, που ως κύριο σκοπό έχουν ακριβώς τη συγκράτηση της ακρίβειας. Όταν όμως υποχωρήσει η ακρίβεια, οι αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα -οι αυξήσεις των μισθών, οι μόνιμες μειώσεις των φόρων- έχουν έρθει για να μείνουν και να στηρίξουν το διαθέσιμο εισόδημα σε βάθος χρόνου.
Διότι ακριβώς οι υψηλές τιμές είναι η μία μόνο όψη της πραγματικότητας, δύσκολη, επώδυνη για τα νοικοκυριά, ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της πραγματικότητας: το ΑΕΠ το οποίο αυξάνεται γρήγορα, οι επενδύσεις οι οποίες εξακολουθούν να έρχονται στη χώρα, τουρισμός, εξαγωγές και βέβαια η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Διότι όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο μεγαλύτερη δύναμη έχει ο εργαζόμενος για να διεκδικήσει τελικά καλύτερες απολαβές και ο στόχος μας να πετύχουμε μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας είναι εφικτός και θα τον πετύχουμε.
Όλα αυτά μερικές φορές τα υποτιμούμε, μέσα στη βοή της καθημερινότητας και την ανάγκη να “τρέχουμε” πίσω από τη διαχείριση κρίσεων, που δυστυχώς προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Εκτιμήστε, όμως, τη σημασία αυτής της νέας οικονομικής πραγματικότητας και σκεφτείτε πού θα ήμασταν σήμερα, σε τι δύσκολη θέση θα ήμασταν σήμερα, εάν έπρεπε να διαχειριστούμε αυτές τις φυσικές καταστροφές με τα οικονομικά δεδομένα του 2019, πόσο μεγάλη πίεση αυτό θα σήμαινε για τα δημόσια οικονομικά.
Τι θα σήμαινε, παραδείγματος χάρη, να μην έχουμε στη διάθεσή μας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να μπορούμε γρήγορα να χρηματοδοτήσουμε τους δρόμους οι οποίοι καταστράφηκαν, τις γέφυρες τις οποίες πρέπει να ξαναφτιάξουμε, τις σιδηροδρομικές γραμμές που τις πήρε το ποτάμι και πρέπει να τις ξαναφτιάξουμε γρήγορα, τα μεγάλα έργα αποκατάστασης τα οποία θα γίνουν στην περιοχή του Έβρου και ειδικά στη Δαδιά.
Έχουμε αυτή τη στιγμή εξασφαλίσει παραπάνω από 600 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, με μία επαναδιαπραγμάτευση που κάναμε, έτσι ώστε να μπορούμε γρήγορα τα χρήματα αυτά να τα χρησιμοποιήσουμε για σημαντικές παρεμβάσεις διόρθωσης βασικών υποδομών που κατέρρευσαν από τον “Daniel”.
Έχουμε ψηφίσει, δε, και τη σχετική διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να υλοποιήσει πολύ γρήγορα, με κεντρικό συντονισμό, όλα αυτά τα έργα.
Αυτά, λοιπόν, είναι τα θετικά αποτελέσματα μίας οικονομικής πολιτικής που ενίσχυσε τη δημοσιονομική θέση της χώρας και ταυτόχρονα εξασφάλισε στην πατρίδα μας σημαντικούς πρόσθετους -το τονίζω- πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους. Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης αυτή η κυβέρνηση το διαπραγματεύτηκε και έφερε στη χώρα 31 δισεκατομμύρια ευρώ.
Προσοχή όμως, μένουμε πάντα στο δρόμο της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Με μέτρο το αληθινό μας ύψος και όχι τη μεγεθυμένη σκιά από το φως των βημάτων μας.
Μπορούμε έτσι να απελευθερώσουμε τις τριετίες από 1/1/2024, αυξάνοντας τις αποδοχές των μισθωτών. Μπορούμε και το κάνουμε γιατί το αντέχει σήμερα η ελληνική οικονομία.
Όμως τίποτα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα μας οδηγήσει σε μια ανεύθυνη παροχολογία, την οποία δυστυχώς ο τόπος την έχει πληρώσει ακριβά.
Το σήμερα δεν θα υπονομεύσει το αύριο. Κάθε μέτρο μας θα είναι μετρημένο, έστω και σε ένα κομματικό σκηνικό το οποίο αναδεικνύει την παράταξή μας σε μοναδικό υπόλογο για το τι συμβαίνει σήμερα.
Είπα και στη Θεσσαλονίκη -πιστεύω ότι αξίζει να το επαναλάβω και σήμερα- ότι στο εξής η κυβέρνηση θα στοχοποιείται αυτόματα για κάθε αστοχία που προκύπτει, ανεξάρτητα από την ευθύνη της. Και σωστά, θα έλεγα. Αυτό είναι το κόστος της πολιτικής κυριαρχίας το οποίο οφείλουμε να αναλάβουμε.
Έχοντας απέναντί μας όχι τόσο τους πολιτικούς μας αντιπάλους, οι οποίοι ακόμα και τώρα είναι σαφές ότι αναζητούν βηματισμό. Απέναντί μας είναι τα προβλήματα, είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι και ο χειρότερος και ο πιο δύσκολος αντίπαλος.
Είναι μια πραγματικότητα δομημένη πάνω σε παθογένειες δεκαετιών, που δείχνουν συχνά τα δόντια τους όσο τις πλησιάζεις και δοκιμάζεις να τις αλλάξεις. Πότε με τη μορφή της σύγχυσης αρμοδιοτήτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πότε με τη μορφή της ανομίας, πότε με τη μορφή της αδράνειας που συχνά μοιράζονται και η πολιτεία αλλά και οι πολίτες.
Γι’ αυτό ακριβώς, το δεύτερο και πιο δύσκολο μέτωπο της νέας μας θητείας θα είναι το μέτωπο του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού, της εθνικής προσπάθειας, δηλαδή, να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, μεταφράζοντας κάθε βραχίονα του κράτους σε μια ευκαιρία για ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον και σαρώνοντας κάθε συμπεριφορά η οποία αντιστέκεται στην πρόοδο.
Δεν υπάρχει υγιής και παραγωγική οικονομία όταν την “πριονίζει” ύπουλα η φοροδιαφυγή. Δεν υπάρχει ουσιαστικά δικαιοσύνη αν δεν απονέμεται έγκαιρα. Δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή χωρίς διάχυτο το αίσθημα της ασφάλειας, από τα σύνορα του κράτους μέχρι την τελευταία γειτονιά της Αθήνας.
Αναφέρομαι, συνεπώς, στον πυρήνα όσων δυστυχώς κρατούν ακόμα τη χώρα πίσω, από την καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων μέχρι την ατιμωρησία που ευνοεί την παρανομία, από τη χρόνια ατολμία μπροστά στις αναγκαίες τομές που πρέπει να γίνουν στην υγεία έως συχνά -το είδαμε αυτό και πρόσφατα- την αδυναμία της αυτοδιοίκησης να υπηρετήσει τον πραγματικό της ρόλο.
Ναι, είναι προβλήματα παγιωμένα επί δεκαετίες. Ήρθε, όμως, ο καιρός να αναμετρηθούμε με αυτά. Γιατί αν στην πρώτη τετραετία καταφέραμε, επιτυχημένα πιστεύω, να ανακουφίσουμε την κοινωνία από τις πληγές της, τώρα έχει έρθει ο καιρός να αντιπαλέψουμε τις αιτίες που προκαλούν αυτές τις πληγές.
Είναι μια μάχη η οποία θα είναι σκληρή και θα είναι και επίπονη. Και μόλις χθες, ενδεικτικά το αναφέρω, στο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίναμε δύο τέτοιες τομές, αλλάζοντας επιτέλους τον τρόπο ορισμού των διοικήσεων στο Δημόσιο, ώστε σε θέσεις ευθύνης να τοποθετούνται τα κατάλληλα στελέχη.
Θέλω να γνωρίζει, κυρίες και κύριοι, ένα νέο παιδί το οποίο, παραδείγματος χάρη, έχει αφιερώσει πολλά χρόνια να σπουδάσει πολιτικές διαχείρισης δημόσιας υγείας, οικονομικά της υγείας, ότι ναι, έχει τη δυνατότητα να μπορεί το βιογραφικό του να κριθεί αξιοκρατικά. Και εφόσον αξίζει να μπορεί να πάρει τη θέση διοικητή ενός νοσοκομείου, χωρίς να έχει καμία πολιτική γνωριμία. Αυτό είναι το αίτημα της κοινωνίας και αυτό θα το κάνουμε πράξη.
Διαβατήριο για την πρόοδο πρέπει να είναι οι ικανότητες. Η διάθεση για σκληρή δουλειά, η ποιότητα του βιογραφικού, η εργασιακή εμπειρία, όχι οι πολιτικές γνωριμίες.
Από την άλλη, μιας και αναφέρθηκα στον χώρο της υγείας, εξακολουθούμε να δίνουμε σημαντικές πρακτικές λύσεις για χρόνια προβλήματα τα οποία απασχολούν την υγεία.
Μετά την πολύ σημαντική παρέμβαση την οποία δρομολογούμε για τη νέα λειτουργία του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με μεγαλύτερη ταχύτητα και αξιολογώντας με πολύ μεγαλύτερη επάρκεια την κρισιμότητα των περιστατικών, έρχεται τώρα μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, την οποία παρουσίασε χθες ο Υπουργός Υγείας στο Υπουργικό Συμβούλιο, για την αντιμετώπιση της μάστιγας των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Είμαστε, δυστυχώς, από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη ως προς την αδυναμία μας να αντιμετωπίζουμε γρήγορα τέτοια περιστατικά. Η διαφορά μεταξύ της γρήγορης αντιμετώπισης ενός εγκεφαλικού και της καθυστερημένης περίθαλψης ενός ασθενή από μία εξειδικευμένη μονάδα μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου ή ακόμα πιο συχνά η διαφορά μεταξύ μιας καλής ζωής και μιας ζωής τραγικής υπό το φάσμα της παράλυσης.
Δεκαεπτά, λοιπόν, νέες μονάδες γρήγορης αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων δημιουργούνται στη χώρα μας, για να μπορέσουμε επιτέλους να φτάσουμε και στον τομέα αυτόν εκεί που πρέπει, δηλαδή στον μέσο όρο της Ευρώπης.
Δεν θα επαναλάβω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ τις κατευθύνσεις των Προγραμματικών μας Δηλώσεων και τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία ανακοίνωσα στη Θεσσαλονίκη. Μίλησα εξάλλου εκεί για τις πρωτοβουλίες ανάταξης της οικονομίας, για τις μεγάλες αλλαγές που προωθούμε στην υγεία, στη Δικαιοσύνη, στη λειτουργία του κράτους. Μάλιστα, την επόμενη μέρα, στη συνέντευξη Τύπου, ανέλυσα και πολύ πιο λεπτομερώς τις στοχευμένες πολιτικές μας σε όλα αυτά τα πεδία.
Σήμερα, επιτρέψτε μου να επιμείνω λίγο περισσότερο στα δικά μας καθήκοντα, στον ξεχωριστό ρόλο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, του συνεπέστερου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας. Δεν ξεχνώ ότι εσείς ήσασταν αυτοί -158 βουλευτές ξεκινήσαμε την προηγούμενη θητεία- που βάλατε πλάτη σε όλες τις μεγάλες δυσκολίες, για να ξαναβρεθούμε εδώ σήμερα πάλι με 158 βουλευτές και τη Νέα Δημοκρατία πολιτικά κυρίαρχη.
Να κρατήσουμε, λοιπόν, τις καλές πρακτικές της προηγούμενης τετραετίας και να κοιτάξουμε να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας. Να σας ενθαρρύνω και πάλι να συμβάλλετε δημιουργικά στην διαμόρφωση των νομοσχεδίων, όπως κάνετε εξάλλου. Η αντιπολίτευση αδυνατεί, φαίνεται, να το κάνει. Αλλά να εξακολουθείτε να μεταφέρετε και τα βιώματα των κοινωνιών που εκπροσωπείτε, όχι μόνο σε επίπεδο των τοπικών αιτημάτων που αφορούν τις περιοχές σας, αλλά και σε επίπεδο ενός γενικότερου προβληματισμού για την κατεύθυνση της κυβέρνησης.
Ξέρετε πολύ καλά ότι και η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοιχτή. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους συνεργάτες μου στο Μέγαρο Μαξίμο. Σας καλώ να βρούμε αυτή τη δύσκολη, μερικές φορές, ισορροπία να μην αρνούμαστε τις αδυναμίες οι οποίες μπορεί να υπάρχουν ή τα προβλήματα, τα αντικειμενικά προβλήματα, τα οποία έχουμε μπροστά μας.
Δεν έχει κανένα νόημα να αρνούμαστε αυτή τη στιγμή δημόσια ότι υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας, αφού υπάρχει και το ξέρουμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Μην επιτρέψετε, όμως, σε κανέναν να μηδενίσει το πολύ σημαντικό έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει και την προηγούμενη τετραετία και αυτά τα οποία ήδη έχουμε κάνει τους πρώτους τρεις μήνες.
Μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε μόνο στους πολίτες. Σε αυτούς λογοδοτούμε. Οφείλουμε να τους ακούμε, να τους μιλάμε, να τους εξηγούμε. Είναι εντυπωσιακό πώς μέσα από την προσωπική επικοινωνία μπορούμε να αλλάξουμε απόψεις ή να σπάσουμε στερεότυπα τα οποία πολλές φορές μπορεί να καλλιεργούνται, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Αυτή είναι μια δουλειά που την ξέρετε καλά και σας ενθαρρύνω να συνεχίσουμε να την κάνουμε, ειδικά για τους βουλευτές οι οποίοι για πρώτη φορά εκλέχτηκαν στο κοινοβούλιο. Έχει μία ξεχωριστή σημασία αυτή την εμπιστοσύνη των πολιτών να την τιμήσετε στο ακέραιο.
Όλα αυτά θα απασχολήσουν ασφαλώς και την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τον Γραμματέα μας. Προτείνω και πάλι για Γραμματέα τον Σταύρο Καλαφάτη, ο οποίος δεν έχει απλά την εμπειρία -με τον Σταύρο μπήκαμε μαζί στη Βουλή πριν από σχεδόν 20 χρόνια-, αλλά κυρίως έχει την όρεξη να ανταποκριθεί στις σημαντικές ευθύνες αυτής της κρίσιμης θητείας και της θέσης στην οποία θα πρέπει να την υπηρετήσει.
Στο επόμενο διάστημα οι αντιπαραθέσεις σε αυτή την αίθουσα, δεν έχω καμία αμφιβολία, θα είναι σκληρές, γιατί θα έρθουμε με νομοσχέδια τα οποία αποδομούν παθογένειες, πίσω από τις οποίες μερικές φορές υπάρχουν και οχυρωμένα συμφέροντα.
Δεν το έχω κρύψει, οι επιλογές μας μπορεί να “ξεβολέψουν” μερικούς, όμως να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι τελικά θα ευνοήσουν τους πολλούς. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ισχυρές αντιστάσεις, με τις οποίες, ωστόσο, όπως έχω πει, ούτε θα συμβιβαστούμε και σίγουρα δεν θα συγκυβερνήσουμε.
Αλλαγές παντού και τώρα. “Μεγάλες αλλαγές” ήταν το σύνθημα το οποίο κυριάρχησε και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτό πρέπει να υλοποιήσουμε.
Και βέβαια, οι ευθύνες μας αυξάνονται, καθώς, παρά το γεγονός ότι το σύστημά μας είναι ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι στη Βουλή.
Θα απουσιάζουν έτσι οι συγκεκριμένες θέσεις, το σχέδιο της αντιπολίτευσης, οι συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία θέτουμε, τουλάχιστον σε επίπεδο αρχηγού της αντιπολίτευσης. Αλλά αυτό φαντάζομαι ότι θα κληθούν να το υπηρετήσουν, είμαι σίγουρος με επάρκεια, εκλεγμένοι συνεργάτες του, όπως ο κ. Πολάκης ή ο κ. Παππάς.
Θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να δούμε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκφέρει έναν νέο λόγο μέσα από παλιές βραχνιασμένες φωνές. Όπως και πώς θα οικοδομηθεί με τα ίδια σαθρά υλικά από τα οποία μόλις κατέρρευσε.
Σε κάθε περίπτωση, ο δημοκρατικός διάλογος περιμένει και τη δική του συμμετοχή, τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, τη συμμετοχή του νέου του αρχηγού. Όχι με συνθήματα αλλά με επιχειρήματα, με συγκεκριμένο σχέδιο και όχι απλά ποθώντας την εξουσία. Και με την κοινωνία κυρίως να απαιτεί χειροπιαστά αποτελέσματα, αντί για μια δημαγωγία με καινούργιες λέξεις.
Άλλο ο εκσυγχρονισμός και άλλο ο μοντερνισμός. Διαφορετικές οι τάσεις, οι πραγματικές τάσεις στην κοινωνία, διαφορετικές στη μόδα ή στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως, βέβαια, άλλος ο τολμηρός και δύσκολος ριζοσπαστισμός στην πολιτική πράξη και άλλος ο απλός και εύκολος εγκλωβισμός στο προσωπικό lifestyle.
Μόνο ο καιρός θα δείξει, φίλες και φίλοι, αν η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να απαγκιστρωθεί από τον κακό της εαυτό ή αν θα μείνει εγκλωβισμένη σε αυτόν.
Εμείς, όπως είπα, ελάχιστα θα ασχοληθούμε με αυτούς. Στρεφόμαστε σε άλλες αναμετρήσεις, με πρώτες τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε λίγες μέρες από τώρα. Καθίστανται προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, γιατί συνδέονται με τα αναπτυξιακά σχέδια σε όλη τη χώρα. Αναφέρομαι, προφανώς, στις επιλογές τις οποίες θα κάνουν οι πολίτες για Περιφερειάρχες, αλλά και τις επιλογές που θα κάνουν στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας, όπου η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει ξεκάθαρη πολιτική στήριξη. Ναι, είναι κι αυτή μια πολιτική σύγκρουση. Είναι η επόμενη μάχη, η μεγάλη μάχη μετά τις εθνικές εκλογές, η οποία πρέπει να κερδηθεί.
Και, φυσικά, αντιλαμβάνεστε ότι τη στήριξη αυτή τη δώσαμε διότι διεκδικούμε στις θέσεις των Περιφερειαρχών να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να συμμερίζονται τις κυβερνητικές στοχεύσεις και μπορούν να υπηρετήσουν αύριο τα αναπτυξιακά σχέδια τα οποία έχουμε ήδη εκπονήσει και έχουμε παρουσιάσει στις τοπικές κοινωνίες.
Γι’ αυτό και στόχος μας είναι στις 13 Περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους Δήμους, μαζί με το γαλάζιο της Νέας Δημοκρατίας να νικήσει και η συνέχεια της δημιουργίας. Και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να το πετύχουμε.
Σας ζητώ, λοιπόν, όλες και όλοι να βάλετε πλάτη σε αυτή τη μάχη. Ας αφήσουμε στην άκρη τις όποιες μικρές προσωπικές διαφωνίες ή πικρίες μπορεί να υπάρχουν. Είναι σημαντικό για τη Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είμαι σίγουρος ότι όλες και όλοι θα στηρίξουμε τους υποψήφιούς μας σε αυτήν την προσπάθεια. Η πολιτική μας κυριαρχία δεν αρκεί να εκδηλώνεται μόνο στις εθνικές κάλπες, αλλά πρέπει να δικαιώνεται καθημερινά και μέσα από τις τοπικές κοινωνίες.
Κλείνω -γιατί θέλω να δώσω, αγαπητέ Σταύρο, τον λόγο σε όσους συναδέλφους θέλουν να μιλήσουν, για να σας ακούσω- με δύο δεδομένα:
Να ξαναπώ πόσο πολύ εκτιμώ και τιμώ την προσωπική μας σχέση και την προσωπική συνεργασία. Να επαναλάβω και πάλι -το ξέρετε, εξάλλου, από την εμπειρία σας και την προηγούμενη τετραετία- ότι είμαι πάντα ανοιχτός και διαθέσιμος, να ακούσω τους προβληματισμούς σας, τις σκέψεις σας, τις ιδέες σας.
Και επίσης να πω, κλείνοντας, ότι το μέτρο της ευθύνης μας δεν ορίζει απλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε, αλλά αυτό το οποίο η πατρίδα και οι πολίτες απαιτούν από εμάς να κάνουμε. Θα σεβαστούμε στο ακέραιο την εντολή την οποία μας έδωσε ο ελληνικός λαός στις κάλπες του Ιουνίου και θα τιμήσουμε με το παραπάνω την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, όπως το κάναμε και την πρώτη τετραετία».
Ειδήσεις σήμερα:
Βίντεο: Η συγκλονιστική στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου στη Βόρεια Εύβοια
14χρονος μαχαίρωσε δάσκαλους και μαθητές σε σχολείο της Ισπανίας - Τουλάχιστον 4 τραυματίες
Στο φως email του διεστραμμένου Βρετανού ζωολόγου - «Είμαι άνθρωπος που θέλει πάντα έναν σκύλο κοντά του»
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σχολίασε ότι είναι «διαφορετικές οι πραγματικές τάσεις στην κοινωνία, διαφορετικές στη μόδα ή στα κοινωνικά δίκτυα».
«Αλλαγές παντού και τώρα. Αυτό πρέπει να υλοποιήσουμε. Οι ευθύνες μας αυξάνονται καθώς παρά το γεγονός ότι το σύστημα μας είναι κοινοβουλευτικό ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι στη βουλή. Αυτό φαντάζομαι θα κληθούν να το υπηρετήσουν με επάρκεια εκλεγμένοι συνεργάτες του όπως ο κ. Πολάκης και ο κ. Παππάς. Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκφέρει ένα νέο λόγο μέσα από παλιές βραχνιασμένες φωνές και πως θα οικοδομηθεί από τα ίδια υλικά με τα οποία κατέρρευσε. Άλλο ο εκσυγχρονισμός και άλλο ο μοντερνισμός. Άλλος ο τολμηρός και δύσκολος ριζοσπαστισμός στην πολιτική πράξη και άλλο ο εύκολος εγκλωβισμός στο προσωπικό lifestyle. Εμείς ελάχιστα θα ασχοληθούμε με αυτούς. Θα ασχοληθούμε με άλλες αναμετρήσεις με πρώτες τις αυτοδιοικητικές εκλογές», τόνισε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΚΟ της ΝΔ
Φωτογραφίες από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Είναι η πρώτη μας συνεδρίαση, επίσημη, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ύστερα από έναν εκλογικό θρίαμβο. Προφανώς και έχει ένα κλίμα κομματικής ανάτασης. Θέλω, λοιπόν, καταρχάς και σε επίπεδο ολομέλειας Κοινοβουλευτικής Ομάδας να σας συγχαρώ για την εκλογή σας, την επανεκλογή σας, να συγχαρώ ιδιαίτερα τους 27 πρωτοεκλεγέντες συναδέλφους μας.
Επιτρέψτε όμως μου να δώσω εξ αρχής στη σημερινή μας συνάντηση έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Την αντιμετωπίζω ως μία νέα αφετηρία ενεργοποίησης και δουλειάς, καθώς ξέρω πολύ καλά ότι τη θετική πορεία της χώρας τη σκιάζουν δύο αρνητικές συγκυρίες: οι καταστροφές από τις επιθέσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η “πολιορκία” των νοικοκυριών από την εισαγόμενη ακρίβεια και ειδικά την ακρίβεια στα τρόφιμα.
Οι σκέψεις μας όμως, σήμερα, είναι στον Βόλο και στη Βόρεια Εύβοια. Μην ξεχνάμε ότι οι περιοχές αυτές, ειδικά ο Βόλος, μετά την πλημμύρα του “Daniel” δέχθηκαν μια δεύτερη σφοδρότατη επίθεση, με μία καταιγίδα με διάρκεια.
Το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι το κράτος είναι παρόν, μαζί με τους κατοίκους. Δίνουμε τη μάχη με όλα τα μέσα και θα σταθούμε και πάλι δίπλα σε όσους επλήγησαν, δυστυχώς, για ακόμα μία φορά.
Αντιλαμβάνομαι απόλυτα και την ψυχική πίεση των συμπολιτών μας, οι οποίοι αισθάνονται ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες, για δεύτερη φορά, πλημμυρίζει το σπίτι τους. Θα είμαστε δίπλα τους να τους βοηθήσουμε και πάλι να ξαναφτιάξουν αυτά τα οποία έχασαν και να το κάνουν και με καλύτερο τρόπο, να ξαναφτιάξουμε τις υποδομές μας με καλύτερο τρόπο απ’ ό,τι τις είχαμε φτιάξει στο παρελθόν.
Παράλληλα, βέβαια, με τα μέτωπα της συγκυρίας, η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και στην εφαρμογή του προγράμματός μας, του προγράμματος της δεύτερης θητείας, του προγράμματος για το οποίο πήραμε τη νωπή εντολή του ελληνικού λαού.
Συνδέονται, άλλωστε, οι δύο αυτοί στόχοι, υπηρετώντας από κοινού τον στόχο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος και για μία καλύτερη καθημερινότητα του πολίτη.
Και, πράγματι, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μέσα σε τρεις μήνες οι δεσμεύσεις μας ήδη γίνονται πραγματικότητα. Επτά νομοσχέδια έχουν ήδη ψηφιστεί. Θυμίζω ότι όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και ζουν στο εξωτερικό μπορούν πια να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους χωρίς κανέναν περιορισμό.
Με το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, ανάμεσα στα άλλα, αυξάνονται οι μισθοί σχεδόν 700.000 δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά -αυξάνονται σημαντικά- ύστερα από 14 χρόνια.
Εξακολουθούν φυσικά οι αυξήσεις των συνταξιούχων από 1/1/24, πλαισιωμένες βέβαια και από πρόσθετες φοροελαφρύνσεις, ενώ τον Απρίλιο του επόμενου έτους θα πάρει σειρά και η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αλλά όχι μόνο. Στην απασχόληση εισάγονται τομές σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με το νομοσχέδιο το οποίο πρόσφατα ψηφίστηκε. Οι εργαζόμενοι τώρα μπορούν να αυξάνουν τα έσοδά τους με μια δεύτερη δουλειά, ταυτόχρονα όμως με πλήρη προστασία των δικαιωμάτων τους. Ενώ αυτό θα ισχύει και για τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα μπορούν να εργάζονται πλέον χωρίς να βλέπουν τη σύνταξή τους να περικόπτεται κατά 30%.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν μόνιμες και σταθερές αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα. Δεν τα επικαλούμαι αυτά με έπαρση, ούτε με αλαζονεία, η έπαρση και η αλαζονεία παραμένουν οι εχθροί μας. Ούτε για να υποστηρίξω πως η δράση μας δεν έχει λάθη ή καθυστερήσεις. Αλλά για να επισημάνω, ακόμα μια φορά, ότι αυτή η παράταξη είναι και συνεχής αλλά είναι και συνεπής.
Με το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, υλοποιήσαμε τις μισές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Παραμένουμε, όμως, μία παράταξη βαθιά ριζωμένη στην πραγματικότητα. Δεν παρασυρόμαστε από τις επιτυχίες, αγνοώντας έτσι τις δυσκολίες. Είμαστε πάντα έτοιμοι να αναμετρηθούμε με τα όποια απρόοπτα χτυπήματα, όπως η μεγαλύτερη πυρκαγιά, η μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία μας ή τα πρόσφατα προβλήματα από την κακοκαιρία, την οποία ακόμα και σήμερα διαχειριζόμαστε.
Εσείς, άλλωστε, εκπρόσωποι όλων των Περιφερειών του τόπου, ξέρετε τις προσπάθειές μας να αμυνθούμε και σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση της φύσης. Ειδικά στη Θεσσαλία, στον Έβρο, ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους συναδέλφους, πρώτα και πάνω από όλα σώζοντας ανθρώπινες ζωές, στην συνέχεια περιθάλποντας και αποζημιώνοντας με μεγάλη ταχύτητα όσους χτυπήθηκαν. Και τώρα αποκαθιστώντας τις υποδομές και σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα.
Αυτή τη φορά, όμως, με πιο στέρεα θεμέλια που δίνουν ο επιστημονικός σχεδιασμός αλλά και τα πρακτικά συμπεράσματα της εμπειρίας, κάτι το οποίο έλειπε δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες.
Θα έλεγε κανείς ότι οι κύκλοι του χρόνου μάς θέλουν να ζυγίζουμε τις ικανότητές μας. Με δοκιμασίες στην αρχή κάθε τετραετίας, που τελικά εξελίσσονται σε επιτυχίες πριν το τέλος της. Έτσι, να θυμίσω, έγινε το 2020 με τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και διαδοχικά μετά με την πανδημία του κορονοϊού. Έτσι θα γίνει και τώρα: θα μετατρέψουμε κάθε δυσκολία σε ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι.
Σε μια Ελλάδα πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική, με τη μεγάλη εικόνα να δείχνει ένα κράτος το οποίο, όπως είχα δεσμευθεί προεκλογικά, κατέκτησε επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα. Θερμά συγχαρητήρια σε όσους αγωνίστηκαν για να πετύχουμε αυτόν τον μεγάλο στόχο, στην προηγούμενη αλλά και τη νυν ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Ένας εθνικός στόχος ο οποίος με μεγάλη προσπάθεια έγινε πράξη. Και βέβαια, στη μεγάλη εικόνα πρέπει να συμπεριλάβουμε τους πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης -από τους υψηλότερους στην Ευρώπη-, το ρεκόρ του τουρισμού, το γεγονός ότι έχουμε περιορίσει πια την ανεργία μας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών.
Είμαστε μια χώρα η οποία μπορεί πια να αντιστέκεται και να μένει όρθια στις απρόβλεπτες αντιξοότητες. Διαθέτουμε και τη δύναμη και την ωριμότητα να ξεπερνάμε εμπόδια, αλλά κυρίως είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να απαντήσουμε στα λάθη του παρελθόντος, όσο και στα στοιχήματα του μέλλοντος.
Παρά τα σύννεφα και τις δυσκολίες της επικαιρότητας, λοιπόν, ο εθνικός ορίζοντας παραμένει καθαρός και η Νέα Δημοκρατία η μόνη παράταξη που εγγυάται την ασφαλή πορεία του τόπου προς αυτό.
Πυξίδες μας είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και ο οδικός χάρτης για το 2024 που παρουσίασα πριν από λίγες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη.
Ένα σχέδιο το οποίο κινείται ουσιαστικά σε δύο επίπεδα: πρώτο και πολύ επίκαιρο, αυτό της ανάσχεσης της ακρίβειας -όπως είπα- με πάγιες αυξήσεις, αλλά και με στοχευμένες κινήσεις υπέρ των πιο ευάλωτων. Δεύτερο και σημαντικότερο, με ορίζοντα τετραετίας, εκείνο της υπέρβασης των μεγάλων παθογενειών του κράτους, με μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν καλύτερη την πραγματικότητα και την καθημερινότητα όλων των Ελλήνων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζετε τις νέες πρωτοβουλίες μας στο μέτωπο των εισαγόμενων αυξήσεων, ειδικά στο θέμα των τροφίμων. Ενδεικτικά αναφέρω μία ακόμα νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης: τα προϊόντα εκείνα τα οποία για τους επόμενους έξι μήνες θα μπορούν να εγγυώνται οι παραγωγοί, αλλά και οι έμποροι, ότι θα έχουν μείωση της τάξης του 5% , θα έχουν ειδική ένδειξη στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Για τα φρούτα και τα λαχανικά θα παρακολουθούμε πια κεντρικά τις τιμές τους από την παραγωγή στη λιανική. Στον ιστότοπο e-Katanalotis, στον οποίο ήδη υπάρχουν πολύ χρηστικές πληροφορίες, θα δημοσιεύονται κάθε μέρα όλες οι τιμές, ενώ προφανώς θα εξακολουθούμε με πολύ μεγάλη ένταση να υλοποιούμε ελέγχους για τη σωστή λειτουργία της αγοράς και για την πάταξη περιστατικών αισχροκέρδειας.
Είναι ένα ακόμα ανάχωμα στον πληθωρισμό, δίπλα στα άλλα μέτρα στήριξης -το “Καλάθι του Νοικοκυριού”, το οποίο έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολύ αποτελεσματικός θεσμός προκειμένου να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συγκρισιμότητα μεταξύ των τιμών σε βασικά είδη καταναλωτών.
Αλλά προφανώς θα εξακολουθούμε, όπως έχω δεσμευτεί, να στηρίζουμε στοχευμένα τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Αναφέρω, ενδεικτικά, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο των αγροτών, την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του Market Pass, η οποία θα γίνει εντός των επομένων εβδομάδων, τα επιδόματα θέρμανσης, τα οποία θα διατεθούν φέτος σε περισσότερα νοικοκυριά, τον διπλασιασμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και την ενίσχυση 750.000 συνταξιούχων που πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου. Και βέβαια, την επέκταση του Market Pass σε σχεδόν 800.000 συμπολίτες μας, στις περιοχές οι οποίες δοκιμάστηκαν.
Όλες αυτές είναι κινήσεις που συγκροτούν ένα δίχτυ ασφάλειας προσαρμοσμένο στην επίκαιρη απειλή του πληθωρισμού, της ακρίβειας που πράγματι πολιορκεί τα νοικοκυριά, ώστε μετά το πέρασμα αυτής της ακρίβειας να παραμείνουν ενεργά τα μόνιμα μέτρα, τα οποία τονώνουν σε σταθερή βάση το εισόδημα.
Το έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σήμερα: η ακρίβεια κάποια στιγμή θα υποχωρήσει -βέβαια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φροντίσει γι’ αυτό με πολύ δραστικές παρεμβάσεις στο επίπεδο της αύξησης των επιτοκίων, που ως κύριο σκοπό έχουν ακριβώς τη συγκράτηση της ακρίβειας. Όταν όμως υποχωρήσει η ακρίβεια, οι αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα -οι αυξήσεις των μισθών, οι μόνιμες μειώσεις των φόρων- έχουν έρθει για να μείνουν και να στηρίξουν το διαθέσιμο εισόδημα σε βάθος χρόνου.
Διότι ακριβώς οι υψηλές τιμές είναι η μία μόνο όψη της πραγματικότητας, δύσκολη, επώδυνη για τα νοικοκυριά, ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της πραγματικότητας: το ΑΕΠ το οποίο αυξάνεται γρήγορα, οι επενδύσεις οι οποίες εξακολουθούν να έρχονται στη χώρα, τουρισμός, εξαγωγές και βέβαια η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Διότι όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο μεγαλύτερη δύναμη έχει ο εργαζόμενος για να διεκδικήσει τελικά καλύτερες απολαβές και ο στόχος μας να πετύχουμε μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας είναι εφικτός και θα τον πετύχουμε.
Όλα αυτά μερικές φορές τα υποτιμούμε, μέσα στη βοή της καθημερινότητας και την ανάγκη να “τρέχουμε” πίσω από τη διαχείριση κρίσεων, που δυστυχώς προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Εκτιμήστε, όμως, τη σημασία αυτής της νέας οικονομικής πραγματικότητας και σκεφτείτε πού θα ήμασταν σήμερα, σε τι δύσκολη θέση θα ήμασταν σήμερα, εάν έπρεπε να διαχειριστούμε αυτές τις φυσικές καταστροφές με τα οικονομικά δεδομένα του 2019, πόσο μεγάλη πίεση αυτό θα σήμαινε για τα δημόσια οικονομικά.
Τι θα σήμαινε, παραδείγματος χάρη, να μην έχουμε στη διάθεσή μας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να μπορούμε γρήγορα να χρηματοδοτήσουμε τους δρόμους οι οποίοι καταστράφηκαν, τις γέφυρες τις οποίες πρέπει να ξαναφτιάξουμε, τις σιδηροδρομικές γραμμές που τις πήρε το ποτάμι και πρέπει να τις ξαναφτιάξουμε γρήγορα, τα μεγάλα έργα αποκατάστασης τα οποία θα γίνουν στην περιοχή του Έβρου και ειδικά στη Δαδιά.
Έχουμε αυτή τη στιγμή εξασφαλίσει παραπάνω από 600 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, με μία επαναδιαπραγμάτευση που κάναμε, έτσι ώστε να μπορούμε γρήγορα τα χρήματα αυτά να τα χρησιμοποιήσουμε για σημαντικές παρεμβάσεις διόρθωσης βασικών υποδομών που κατέρρευσαν από τον “Daniel”.
Έχουμε ψηφίσει, δε, και τη σχετική διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να υλοποιήσει πολύ γρήγορα, με κεντρικό συντονισμό, όλα αυτά τα έργα.
Αυτά, λοιπόν, είναι τα θετικά αποτελέσματα μίας οικονομικής πολιτικής που ενίσχυσε τη δημοσιονομική θέση της χώρας και ταυτόχρονα εξασφάλισε στην πατρίδα μας σημαντικούς πρόσθετους -το τονίζω- πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους. Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης αυτή η κυβέρνηση το διαπραγματεύτηκε και έφερε στη χώρα 31 δισεκατομμύρια ευρώ.
Προσοχή όμως, μένουμε πάντα στο δρόμο της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Με μέτρο το αληθινό μας ύψος και όχι τη μεγεθυμένη σκιά από το φως των βημάτων μας.
Μπορούμε έτσι να απελευθερώσουμε τις τριετίες από 1/1/2024, αυξάνοντας τις αποδοχές των μισθωτών. Μπορούμε και το κάνουμε γιατί το αντέχει σήμερα η ελληνική οικονομία.
Όμως τίποτα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα μας οδηγήσει σε μια ανεύθυνη παροχολογία, την οποία δυστυχώς ο τόπος την έχει πληρώσει ακριβά.
Το σήμερα δεν θα υπονομεύσει το αύριο. Κάθε μέτρο μας θα είναι μετρημένο, έστω και σε ένα κομματικό σκηνικό το οποίο αναδεικνύει την παράταξή μας σε μοναδικό υπόλογο για το τι συμβαίνει σήμερα.
Είπα και στη Θεσσαλονίκη -πιστεύω ότι αξίζει να το επαναλάβω και σήμερα- ότι στο εξής η κυβέρνηση θα στοχοποιείται αυτόματα για κάθε αστοχία που προκύπτει, ανεξάρτητα από την ευθύνη της. Και σωστά, θα έλεγα. Αυτό είναι το κόστος της πολιτικής κυριαρχίας το οποίο οφείλουμε να αναλάβουμε.
Έχοντας απέναντί μας όχι τόσο τους πολιτικούς μας αντιπάλους, οι οποίοι ακόμα και τώρα είναι σαφές ότι αναζητούν βηματισμό. Απέναντί μας είναι τα προβλήματα, είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι και ο χειρότερος και ο πιο δύσκολος αντίπαλος.
Είναι μια πραγματικότητα δομημένη πάνω σε παθογένειες δεκαετιών, που δείχνουν συχνά τα δόντια τους όσο τις πλησιάζεις και δοκιμάζεις να τις αλλάξεις. Πότε με τη μορφή της σύγχυσης αρμοδιοτήτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πότε με τη μορφή της ανομίας, πότε με τη μορφή της αδράνειας που συχνά μοιράζονται και η πολιτεία αλλά και οι πολίτες.
Γι’ αυτό ακριβώς, το δεύτερο και πιο δύσκολο μέτωπο της νέας μας θητείας θα είναι το μέτωπο του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού, της εθνικής προσπάθειας, δηλαδή, να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, μεταφράζοντας κάθε βραχίονα του κράτους σε μια ευκαιρία για ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον και σαρώνοντας κάθε συμπεριφορά η οποία αντιστέκεται στην πρόοδο.
Δεν υπάρχει υγιής και παραγωγική οικονομία όταν την “πριονίζει” ύπουλα η φοροδιαφυγή. Δεν υπάρχει ουσιαστικά δικαιοσύνη αν δεν απονέμεται έγκαιρα. Δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή χωρίς διάχυτο το αίσθημα της ασφάλειας, από τα σύνορα του κράτους μέχρι την τελευταία γειτονιά της Αθήνας.
Αναφέρομαι, συνεπώς, στον πυρήνα όσων δυστυχώς κρατούν ακόμα τη χώρα πίσω, από την καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων μέχρι την ατιμωρησία που ευνοεί την παρανομία, από τη χρόνια ατολμία μπροστά στις αναγκαίες τομές που πρέπει να γίνουν στην υγεία έως συχνά -το είδαμε αυτό και πρόσφατα- την αδυναμία της αυτοδιοίκησης να υπηρετήσει τον πραγματικό της ρόλο.
Ναι, είναι προβλήματα παγιωμένα επί δεκαετίες. Ήρθε, όμως, ο καιρός να αναμετρηθούμε με αυτά. Γιατί αν στην πρώτη τετραετία καταφέραμε, επιτυχημένα πιστεύω, να ανακουφίσουμε την κοινωνία από τις πληγές της, τώρα έχει έρθει ο καιρός να αντιπαλέψουμε τις αιτίες που προκαλούν αυτές τις πληγές.
Είναι μια μάχη η οποία θα είναι σκληρή και θα είναι και επίπονη. Και μόλις χθες, ενδεικτικά το αναφέρω, στο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίναμε δύο τέτοιες τομές, αλλάζοντας επιτέλους τον τρόπο ορισμού των διοικήσεων στο Δημόσιο, ώστε σε θέσεις ευθύνης να τοποθετούνται τα κατάλληλα στελέχη.
Θέλω να γνωρίζει, κυρίες και κύριοι, ένα νέο παιδί το οποίο, παραδείγματος χάρη, έχει αφιερώσει πολλά χρόνια να σπουδάσει πολιτικές διαχείρισης δημόσιας υγείας, οικονομικά της υγείας, ότι ναι, έχει τη δυνατότητα να μπορεί το βιογραφικό του να κριθεί αξιοκρατικά. Και εφόσον αξίζει να μπορεί να πάρει τη θέση διοικητή ενός νοσοκομείου, χωρίς να έχει καμία πολιτική γνωριμία. Αυτό είναι το αίτημα της κοινωνίας και αυτό θα το κάνουμε πράξη.
Διαβατήριο για την πρόοδο πρέπει να είναι οι ικανότητες. Η διάθεση για σκληρή δουλειά, η ποιότητα του βιογραφικού, η εργασιακή εμπειρία, όχι οι πολιτικές γνωριμίες.
Από την άλλη, μιας και αναφέρθηκα στον χώρο της υγείας, εξακολουθούμε να δίνουμε σημαντικές πρακτικές λύσεις για χρόνια προβλήματα τα οποία απασχολούν την υγεία.
Μετά την πολύ σημαντική παρέμβαση την οποία δρομολογούμε για τη νέα λειτουργία του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με μεγαλύτερη ταχύτητα και αξιολογώντας με πολύ μεγαλύτερη επάρκεια την κρισιμότητα των περιστατικών, έρχεται τώρα μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, την οποία παρουσίασε χθες ο Υπουργός Υγείας στο Υπουργικό Συμβούλιο, για την αντιμετώπιση της μάστιγας των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Είμαστε, δυστυχώς, από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη ως προς την αδυναμία μας να αντιμετωπίζουμε γρήγορα τέτοια περιστατικά. Η διαφορά μεταξύ της γρήγορης αντιμετώπισης ενός εγκεφαλικού και της καθυστερημένης περίθαλψης ενός ασθενή από μία εξειδικευμένη μονάδα μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου ή ακόμα πιο συχνά η διαφορά μεταξύ μιας καλής ζωής και μιας ζωής τραγικής υπό το φάσμα της παράλυσης.
Δεκαεπτά, λοιπόν, νέες μονάδες γρήγορης αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων δημιουργούνται στη χώρα μας, για να μπορέσουμε επιτέλους να φτάσουμε και στον τομέα αυτόν εκεί που πρέπει, δηλαδή στον μέσο όρο της Ευρώπης.
Δεν θα επαναλάβω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ τις κατευθύνσεις των Προγραμματικών μας Δηλώσεων και τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία ανακοίνωσα στη Θεσσαλονίκη. Μίλησα εξάλλου εκεί για τις πρωτοβουλίες ανάταξης της οικονομίας, για τις μεγάλες αλλαγές που προωθούμε στην υγεία, στη Δικαιοσύνη, στη λειτουργία του κράτους. Μάλιστα, την επόμενη μέρα, στη συνέντευξη Τύπου, ανέλυσα και πολύ πιο λεπτομερώς τις στοχευμένες πολιτικές μας σε όλα αυτά τα πεδία.
Σήμερα, επιτρέψτε μου να επιμείνω λίγο περισσότερο στα δικά μας καθήκοντα, στον ξεχωριστό ρόλο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, του συνεπέστερου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας. Δεν ξεχνώ ότι εσείς ήσασταν αυτοί -158 βουλευτές ξεκινήσαμε την προηγούμενη θητεία- που βάλατε πλάτη σε όλες τις μεγάλες δυσκολίες, για να ξαναβρεθούμε εδώ σήμερα πάλι με 158 βουλευτές και τη Νέα Δημοκρατία πολιτικά κυρίαρχη.
Να κρατήσουμε, λοιπόν, τις καλές πρακτικές της προηγούμενης τετραετίας και να κοιτάξουμε να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας. Να σας ενθαρρύνω και πάλι να συμβάλλετε δημιουργικά στην διαμόρφωση των νομοσχεδίων, όπως κάνετε εξάλλου. Η αντιπολίτευση αδυνατεί, φαίνεται, να το κάνει. Αλλά να εξακολουθείτε να μεταφέρετε και τα βιώματα των κοινωνιών που εκπροσωπείτε, όχι μόνο σε επίπεδο των τοπικών αιτημάτων που αφορούν τις περιοχές σας, αλλά και σε επίπεδο ενός γενικότερου προβληματισμού για την κατεύθυνση της κυβέρνησης.
Ξέρετε πολύ καλά ότι και η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοιχτή. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους συνεργάτες μου στο Μέγαρο Μαξίμο. Σας καλώ να βρούμε αυτή τη δύσκολη, μερικές φορές, ισορροπία να μην αρνούμαστε τις αδυναμίες οι οποίες μπορεί να υπάρχουν ή τα προβλήματα, τα αντικειμενικά προβλήματα, τα οποία έχουμε μπροστά μας.
Δεν έχει κανένα νόημα να αρνούμαστε αυτή τη στιγμή δημόσια ότι υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας, αφού υπάρχει και το ξέρουμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Μην επιτρέψετε, όμως, σε κανέναν να μηδενίσει το πολύ σημαντικό έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει και την προηγούμενη τετραετία και αυτά τα οποία ήδη έχουμε κάνει τους πρώτους τρεις μήνες.
Μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε μόνο στους πολίτες. Σε αυτούς λογοδοτούμε. Οφείλουμε να τους ακούμε, να τους μιλάμε, να τους εξηγούμε. Είναι εντυπωσιακό πώς μέσα από την προσωπική επικοινωνία μπορούμε να αλλάξουμε απόψεις ή να σπάσουμε στερεότυπα τα οποία πολλές φορές μπορεί να καλλιεργούνται, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Αυτή είναι μια δουλειά που την ξέρετε καλά και σας ενθαρρύνω να συνεχίσουμε να την κάνουμε, ειδικά για τους βουλευτές οι οποίοι για πρώτη φορά εκλέχτηκαν στο κοινοβούλιο. Έχει μία ξεχωριστή σημασία αυτή την εμπιστοσύνη των πολιτών να την τιμήσετε στο ακέραιο.
Όλα αυτά θα απασχολήσουν ασφαλώς και την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τον Γραμματέα μας. Προτείνω και πάλι για Γραμματέα τον Σταύρο Καλαφάτη, ο οποίος δεν έχει απλά την εμπειρία -με τον Σταύρο μπήκαμε μαζί στη Βουλή πριν από σχεδόν 20 χρόνια-, αλλά κυρίως έχει την όρεξη να ανταποκριθεί στις σημαντικές ευθύνες αυτής της κρίσιμης θητείας και της θέσης στην οποία θα πρέπει να την υπηρετήσει.
Στο επόμενο διάστημα οι αντιπαραθέσεις σε αυτή την αίθουσα, δεν έχω καμία αμφιβολία, θα είναι σκληρές, γιατί θα έρθουμε με νομοσχέδια τα οποία αποδομούν παθογένειες, πίσω από τις οποίες μερικές φορές υπάρχουν και οχυρωμένα συμφέροντα.
Δεν το έχω κρύψει, οι επιλογές μας μπορεί να “ξεβολέψουν” μερικούς, όμως να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι τελικά θα ευνοήσουν τους πολλούς. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ισχυρές αντιστάσεις, με τις οποίες, ωστόσο, όπως έχω πει, ούτε θα συμβιβαστούμε και σίγουρα δεν θα συγκυβερνήσουμε.
Αλλαγές παντού και τώρα. “Μεγάλες αλλαγές” ήταν το σύνθημα το οποίο κυριάρχησε και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτό πρέπει να υλοποιήσουμε.
Και βέβαια, οι ευθύνες μας αυξάνονται, καθώς, παρά το γεγονός ότι το σύστημά μας είναι ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι στη Βουλή.
Θα απουσιάζουν έτσι οι συγκεκριμένες θέσεις, το σχέδιο της αντιπολίτευσης, οι συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία θέτουμε, τουλάχιστον σε επίπεδο αρχηγού της αντιπολίτευσης. Αλλά αυτό φαντάζομαι ότι θα κληθούν να το υπηρετήσουν, είμαι σίγουρος με επάρκεια, εκλεγμένοι συνεργάτες του, όπως ο κ. Πολάκης ή ο κ. Παππάς.
Θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να δούμε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκφέρει έναν νέο λόγο μέσα από παλιές βραχνιασμένες φωνές. Όπως και πώς θα οικοδομηθεί με τα ίδια σαθρά υλικά από τα οποία μόλις κατέρρευσε.
Σε κάθε περίπτωση, ο δημοκρατικός διάλογος περιμένει και τη δική του συμμετοχή, τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, τη συμμετοχή του νέου του αρχηγού. Όχι με συνθήματα αλλά με επιχειρήματα, με συγκεκριμένο σχέδιο και όχι απλά ποθώντας την εξουσία. Και με την κοινωνία κυρίως να απαιτεί χειροπιαστά αποτελέσματα, αντί για μια δημαγωγία με καινούργιες λέξεις.
Άλλο ο εκσυγχρονισμός και άλλο ο μοντερνισμός. Διαφορετικές οι τάσεις, οι πραγματικές τάσεις στην κοινωνία, διαφορετικές στη μόδα ή στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως, βέβαια, άλλος ο τολμηρός και δύσκολος ριζοσπαστισμός στην πολιτική πράξη και άλλος ο απλός και εύκολος εγκλωβισμός στο προσωπικό lifestyle.
Μόνο ο καιρός θα δείξει, φίλες και φίλοι, αν η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να απαγκιστρωθεί από τον κακό της εαυτό ή αν θα μείνει εγκλωβισμένη σε αυτόν.
Εμείς, όπως είπα, ελάχιστα θα ασχοληθούμε με αυτούς. Στρεφόμαστε σε άλλες αναμετρήσεις, με πρώτες τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε λίγες μέρες από τώρα. Καθίστανται προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, γιατί συνδέονται με τα αναπτυξιακά σχέδια σε όλη τη χώρα. Αναφέρομαι, προφανώς, στις επιλογές τις οποίες θα κάνουν οι πολίτες για Περιφερειάρχες, αλλά και τις επιλογές που θα κάνουν στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας, όπου η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει ξεκάθαρη πολιτική στήριξη. Ναι, είναι κι αυτή μια πολιτική σύγκρουση. Είναι η επόμενη μάχη, η μεγάλη μάχη μετά τις εθνικές εκλογές, η οποία πρέπει να κερδηθεί.
Και, φυσικά, αντιλαμβάνεστε ότι τη στήριξη αυτή τη δώσαμε διότι διεκδικούμε στις θέσεις των Περιφερειαρχών να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να συμμερίζονται τις κυβερνητικές στοχεύσεις και μπορούν να υπηρετήσουν αύριο τα αναπτυξιακά σχέδια τα οποία έχουμε ήδη εκπονήσει και έχουμε παρουσιάσει στις τοπικές κοινωνίες.
Γι’ αυτό και στόχος μας είναι στις 13 Περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους Δήμους, μαζί με το γαλάζιο της Νέας Δημοκρατίας να νικήσει και η συνέχεια της δημιουργίας. Και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να το πετύχουμε.
Σας ζητώ, λοιπόν, όλες και όλοι να βάλετε πλάτη σε αυτή τη μάχη. Ας αφήσουμε στην άκρη τις όποιες μικρές προσωπικές διαφωνίες ή πικρίες μπορεί να υπάρχουν. Είναι σημαντικό για τη Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είμαι σίγουρος ότι όλες και όλοι θα στηρίξουμε τους υποψήφιούς μας σε αυτήν την προσπάθεια. Η πολιτική μας κυριαρχία δεν αρκεί να εκδηλώνεται μόνο στις εθνικές κάλπες, αλλά πρέπει να δικαιώνεται καθημερινά και μέσα από τις τοπικές κοινωνίες.
Κλείνω -γιατί θέλω να δώσω, αγαπητέ Σταύρο, τον λόγο σε όσους συναδέλφους θέλουν να μιλήσουν, για να σας ακούσω- με δύο δεδομένα:
Να ξαναπώ πόσο πολύ εκτιμώ και τιμώ την προσωπική μας σχέση και την προσωπική συνεργασία. Να επαναλάβω και πάλι -το ξέρετε, εξάλλου, από την εμπειρία σας και την προηγούμενη τετραετία- ότι είμαι πάντα ανοιχτός και διαθέσιμος, να ακούσω τους προβληματισμούς σας, τις σκέψεις σας, τις ιδέες σας.
Και επίσης να πω, κλείνοντας, ότι το μέτρο της ευθύνης μας δεν ορίζει απλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε, αλλά αυτό το οποίο η πατρίδα και οι πολίτες απαιτούν από εμάς να κάνουμε. Θα σεβαστούμε στο ακέραιο την εντολή την οποία μας έδωσε ο ελληνικός λαός στις κάλπες του Ιουνίου και θα τιμήσουμε με το παραπάνω την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, όπως το κάναμε και την πρώτη τετραετία».
Ειδήσεις σήμερα:
Βίντεο: Η συγκλονιστική στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου στη Βόρεια Εύβοια
14χρονος μαχαίρωσε δάσκαλους και μαθητές σε σχολείο της Ισπανίας - Τουλάχιστον 4 τραυματίες
Στο φως email του διεστραμμένου Βρετανού ζωολόγου - «Είμαι άνθρωπος που θέλει πάντα έναν σκύλο κοντά του»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα