Υπουργείο Εσωτερικών για επιστολική ψήφο: Πάνω από 230 βουλευτές υπέρ - Μην χάσουμε την ιστορική ευκαιρία, λέει η Κεραμέως

Υπουργείο Εσωτερικών για επιστολική ψήφο: Πάνω από 230 βουλευτές υπέρ - Μην χάσουμε την ιστορική ευκαιρία, λέει η Κεραμέως

Φυσική συνέχεια η αυτονόητη επέκτασή της, αναφέρουν πηγές του υπουργείου, απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

epistoliki-psifos-m
Η κατάθεση της τροπολογίας με την οποία καθιερώνεται η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές, απαντά στο αυτονόητο ερώτημα που εξέφρασαν ομόφωνα οι φορείς της ομογένειας.

«Από τη στιγμή που κόμματα που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές; » αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις σχετικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση.

Στο ερώτημα «γιατί έρχεται τώρα η συγκεκριμένη τροπολογία», η απάντηση είναι ότι «την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε μία πρωτοφανής ιστορική συναίνεση στην επιστολική ψήφο για ‘Ελληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πολιτικό μας σύστημα επέδειξε τη δέουσα ωριμότητα και φάνηκε ικανό να συναινέσει στην εφαρμογή του μέτρου της επιστολικής για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Εφόσον λοιπόν διαφάνηκε η ιστορική αυτή συναίνεση, που τιμά το Κοινοβούλιο, η φυσική συνέχεια ήταν η αυτονόητη επέκταση της επιστολικής ψήφου για Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Και αυτός είναι και όλος ο πλούτος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να βελτιώνονται νομοσχέδια ως αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που οδηγεί σε συναινέσεις. Αλίμονο αν τα νομοσχέδια ψηφίζονται αυτολεξεί όπως κατατίθενται στην αρχή μιας διαδικασίας» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Όπως δηλώνουν από το υπουργείο Εσωτερικών, η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή μίας τριήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να συζητηθεί, σημειώνοντας ότι η Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει για όσο χρειαστεί.

Κλείσιμο
«Η συζήτηση για τη διευκόλυνση του δικαιώματος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού συζητείται στη Βουλή τα τελευταία 50 χρόνια. Ας μην αφήσουμε να περάσουν 50 ακόμα χρόνια. Η πατρίδα μας έχει μόνο να κερδίσει από την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών της με τον απόδημο Ελληνισμό» καταλήγουν.

Κεραμέως: Ο καθένας και η κάθε μία κρίνεται

«Εφόσον διαμορφώνεται μια συναίνεση για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γιατί όχι και για τις εθνικές εκλογές; Πρόκειται για μα αυτονόητη επέκταση μιας διευκόλυνσης που την συζητάμε πέντε δεκαετίες» ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης στην ανακοίνωση της κατάθεσης τροπολογίας για την επέκταση της δυνατότητας επιστολικής ψήφους για τους κατοίκους του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές.

Η κυρία Κεραμέως είπε ότι «επί 50 χρόνια σε αυτή την Αίθουσα συζητάμε για το εάν θα διευκολύνουμε τους Έλληνες συμπολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό στην άσκηση του ιερού τους δικαιώματος ψήφου». Επισήμανε ότι στην κατεύθυνση αυτή γίνονται από το 2019 «βήματα που υπερβαίνουν κόμματα και χρώματα». «Πάμε», είπε η υπουργός, «βήμα - βήμα όλα μαζί τα κόμματα».

Σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή της Βουλής «συντελέστηκε ένα πολύ σημαντικό βήμα» με τις συναινέσεις που εκφράστηκαν επί της Αρχής του νομοσχεδίου και οι οποίες «ξεπερνούν τις 230 ψήφους» για την δυνατότητα επιστολικής ψήφου των Ελλήνων που ζούν στο εξωτερικό για τις ευρωεκλογές». «Εμείς» είπε η υπουργός, «σε αυτό το δεδομένο που τιμά όχι τη ΝΔ αλλά το εθνικό κοινοβούλιο και το πολιτικό μας σύστημα δεν μείναμε παθητικά και ερχόμαστε στην αρχή τριήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια και λέμε ότι εφόσον διαμορφώνεται μια συναίνεση για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γιατί όχι και για τις εθνικές εκλογές;». Παρατήρησε πως όλοι οι φορείς των αποδήμων, ζήτησαν την επέκταση της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές.

Η υπουργός απέρριψε τις επικρίσεις περί πραξικοπηματικής πρωτοβουλίας και νομοθετικό αυταρχισμό διερωτώμενη πως είναι δυνατόν να λέγοντας αυτά όταν μιλάμε «για την άρση των πρακτικών εμποδίων στην άσκηση του δικαιώματος της ψήφου».

Επισήμανε, ότι υπάρχει ρητή Συνταγματική πρόβλεψη (αρθ 51 παρ.4 Σ) «που προβλέπει την ύπαρξη ενισχυμένης πλειοψηφίας, 200 βουλευτών για μια τέτοια ψήφιση» και πρόσθεσε ότι «ο καθένας και η κάθε μία, κρίνεται» και «θα ήταν λάθος να μην αδράξουμε αυτή την ευκαιρία προς όφελος του απόδημου Ελληνισμού και της χώρας μας. Καθώς η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από το να συσφίξει έτι περαιτέρω τους δεσμούς αυτούς με τον πολύτιμο απόδημο Ελληνισμό μας».

Η κατάθεση της τροπολογίας

Το απόγευμα, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κατέθεσε τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο που εισάγει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές είπε πως «η ευρεία συναίνεση επί της αρχής αποτελεί ένα ιδιαιτέρως θετικό μήνυμα, αφού αποδεικνύει ότι για μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, μπορούμε να λειτουργήσουμε πέρα και πάνω από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Πέρα και πάνω από κόμματα.



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμα μεγάλη αλλαγή.



Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές.



Αυτό ακριβώς προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και η οποία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 Βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία και γι’ αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθe βουλευτή πέρα και πάνω από κόμματα
».




Δείτε εδώ την τροπολογία που κατέθεσε η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός σημείωσε ότι ήδη από τις τοποθετήσεις των κομμάτων διαφαίνεται ευρεία πλειοψηφία 230 βουλευτών που συμφωνεί με την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές. «Αν συμφωνούμε για τις ευρωεκλογές γιατί να μην το εφαρμόσουμε και στις εθνικές εκλογές;» είπε.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή αφορά την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου για όλους τους εκλογείς εντός και εκτός Ελλάδα αποκλειστικά στις ευρωεκλογές. Η υπερψήφιση του σχεδίου νόμου απαιτεί απλή πλειοψηφία καθώς καθορίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι από την εγχώρια νομοθεσία.

Η τροπολογία που κατέθεσε η κ. Κεραμέως για την επέκταση της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές μόνο, όμως για τους Έλληνες του εξωτερικού απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Να σημειωθεί ότι κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σύνολο των εκπροσώπων του Απόδημου Ελληνισμού επικρότησε την εισαγωγή της επιστολικής για τις ευρωεκλογές και κάλεσε την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επεκτείνει το μέτρο και στις εθνικές εκλογές ώστε μετά την άρση των νομικών εμποδίων να αρθούν και όλα τα πρακτικά προσκόμματα που εμπόδιζαν την ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις αναμετρήσεις.

Η κυρία Κεραμέως επανήλθε στο θέμα της τροπολογίας μετά από τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που μίλησαν για αιφνιδιαστική κίνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι η θετική στάση που είχαν εκφράσει επι της αρχής για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές τίθεται εν αμφιβόλω.

«Την προηγούμενη εβδομάδα τοποθετήθηκαν όλα τα κόμματα. Και κόμματα που έχουν συνολικά πάνω από 230 βουλευτές εξέφρασαν θετική θέση για την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να καθίσουμε παθητικά και να κάνουμε ότι δεν έγινε τίποτα; Ήταν υποχρέωση της εθνικής αντιπροσωπείας να το εκμεταλλευτούμε. Και ερχόμαστε σήμερα να πούμε ότι εφόσον διαμορφώνεται συναίνεση για τους Έλληνες του εξωτερικού για τις ευρωεκλογές γιατί όχι και στις εθνικές. Το συζητάμε 5 δεκαετίες τώρα» ανέφερε η υπουργός για να προσθέσει «όσοι βουλευτές θέλουν να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν ''ναι'' στην τροπολογία. Όσοι δεν το θέλουν θα καταψηφίσουν. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Για να εγκριθεί η τροπολογία θέλει τουλάχιστον 200 βουλευτές. Η πατρίδα μας έχει μόνο να κερδίσει από την ισότιμη συμμετοχή στις εκλογές των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θεόφιλος Ξανθόπουλου είπε ότι «δεν παύετε να μας εκπλήσσετε. Μετατρέψατε την αρχική μας συναίνεση σε επικοινωνιακό τρικ μικροκομματικής αντίληψης».

Ο Μιχάλης Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ μίλησε για αιφνιδιασμό και πρόσθεσε πως «είστε τυχοδιώκτες τη συναίνεση την χρησιμοποίειται για δικό σας όφελος. Η συζήτηση ξεκινά από μηδενική βάση».

Από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας σημείωσε: «Προφανώς η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση για να προχωρήσει σε αυτό τον αιφνιδιασμό».

Από την Νέα Αριστερά ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για «πραξικόπημα» και κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να παραχωρήσουν συναίνεση.

«Είστε πονηρούληδες και ζυγίζετε αντιδράσεις» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «βάλατε και το τυρί και την φάκα και τσίμπησαν κάποια κόμματα, όχι όπως εμείς».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας σημείωσε πως η θέση του κόμματος της για την επιστολική ψήφο και την διευκόλυνση των εκλογέων παραμένει σταθερή, ωστόσο τόνισε ότι ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υποβαθμίζει την συζήτηση κι υπονομεύει την συναίνεση.

Ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης είπε: «Δεν μπορώ να καταλάβω τον πανικό και την οργή της αντιπολίτευσης για την προαναγγελία της τροπολογίας για τους Έλληνες του εξωτερικού. Βλέπω αμηχανία επι της διαδικασίας γιατί δεν έχουν να πουν τίποτα για την ουσία. Ακούστηκε ακόμα και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Ακούστηκε αιφνιδιασμός. Σε τι; Σε κάτι που απαιτούνται 200 ψήφοι. Θα ήταν αιφνιδιασμός αν μπορούσε να περάσει μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας. Η ψήφιση της τροπολογίας απαιτεί 200 βουλευτές και η υπουργός το θέτει στην έναρξη της 3ήμερης συζήτησης ώστε να φανεί αν η αντιπολίτευση όσα λέει τα εννοεί».

Και πρόσθεσε: «Άκουσα την Ελληνική Λύση να μιλά για τυρί και φάκα. Αυτά τα βλέπουν μόνο οι ποντικοί. Η θέση της Ελληνική Λύσης είναι υπέρ της επιστολικής και τώρα λέει άλλα. Ας μας εξηγήσουν τι ισχύει. Οποτεδήποτε βρίσκαμε συναινέσεις για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού σπεύδαμε να τις εκμεταλλευτούμε. Η ουσία της διαφωνίας είναι απλή. Είστε δίγλωσσοι. Αλλα λέτε στο εξωτερικό και στους απόδημους Έλληνες και άλλα λέτε στο εσωτερικό. Σε 3 ημέρες θα τεθείτε ενώπιον των ευθυνών σας. Εμείς λέμε ότι τώρα θα κληθούμε να λύσουμε τα προβλήματα των Απόδημων Ελλήνων. Την Τετάρτη για αυτό θα κριθείτε».

Κεραμέως: Από το 2019 τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Αναφερόμενη στην τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές, που πυροδότησε αντιδράσεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης, η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αυτή η τροπολογία κατατέθηκε ως επιστέγασμα της συναίνεσης που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα επί της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου.

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στα βήματα που προηγήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ψήφο των ομογενών.

«Το 2019, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου, φέρνει τον πρώτο νόμο. Τον πρώτο νόμο για να διευκολυνθεί η άσκηση του δικαιώματος ψήφου από Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Ξεκινάει μια συζήτηση επί της επιστολικής ψήφου. Το 2021, επί υπουργίας Μάκη Βορίδη. Έρχεται νέα νομοθετική πρόταση για την άρση όλων των νομικών περιορισμών που υπήρχαν στην άσκηση δικαιώματος ψήφου, από Έλληνες του εξωτερικού. Και πάλι συζήτηση για την επιστολική ψήφο. Ιούλιος 2023, με την παρουσία ηγεσία, έρχεται νομοσχέδιο που αφορά στην άρση όλων των νομικών περιορισμών εκ νέου και με αυξημένη πλειοψηφία 208 βουλευτών και τεσσάρων κομμάτων της Βουλής, αίρονται αυτοί οι νομικοί περιορισμοί, με άλλη συζήτηση στη Βουλή για την επιστολική ψήφο. Ο πρωθυπουργός, το Νοέμβριο ανακοινώνει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ότι έρχεται πιο νωρίς, αυτό που είχε πει, πρωτοβουλία για επιστολική ψήφο. Κατατίθεται το νομοσχέδιο. Γίνεται μια αναλυτικότατη, πάρα πολύ πλούσια, πολύ βαθιά συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Διαφαίνεται μια πλειοψηφία σε ό,τι αφορά την άσκηση δικαιώματος ψήφου, μέσω επιστολικής ψήφου, από Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές. Ποια πιο λογική φυσική συνέχεια αυτής της διαφαινόμενης συναίνεσης, από το να επεκταθεί η επιστολική ψήφος, πάλι για τους Έλληνες του εξωτερικού μόνο, στις εθνικές εκλογές; Η απόλυτη φυσική συνέχεια», είπε η υπουργός Εσωτερικών.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η κ. Κεραμέως απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν στην τροπολογία, λέγοντας: «Τι προτιμάτε; Να κατατίθενται νομοσχέδια, να μην αλλάζει ούτε κόμμα και να ψηφίζονται αυτολεξεί; Να μην γίνεται ουσιαστικός διάλογος; Αυτή η διαδικασία αποδεικνύει τον πλούτο του κοινοβουλευτικού διαλόγου». Η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η τροπολογία είναι η φυσική συνέχεια της συζήτησης που προηγήθηκε και είναι η απόδειξη ότι ο κοινοβουλευτικός διάλογος μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Είναι θέμα της τροπολογίας η θέση σας; Οι Έλληνες που μας παρακολουθούν τι λένε; Είστε ή δεν είστε υπέρ του να μπορούμε να ψηφίζουμε με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές; Αυτό είναι το μόνο ερώτημα που τίθεται και αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλούμαστε και οι τριακόσιοι βουλευτές να απαντήσουμε», είπε η Νίκη Κεραμέως.


Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Βρέθηκε σε βάλτο η σορός του 31χρονου Μπάμπη που είχε εξαφανιστεί - Βίντεο από τις έρευνες της ΕΛΑΣ

Χαλκίδα: Βίντεο από τον γάμο του 43χρονου - Στους καλεσμένους η 39χρονη με τον σύζυγό της

Ποινή - χάδι σε άνδρα που έριχνε φόλες σε ζώα

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Βρέθηκε σε βάλτο η σορός του 31χρονου Μπάμπη που είχε εξαφανιστεί

Καιρός: Τσουχτερό κρύο και τις επόμενες ημέρες - Προσοχή στον παγετό συνιστούν οι μετεωρολόγοι

Συμβούλιο της Επικρατείας: Δεν αλλάζει το επώνυμο επειδή είναι... κακόηχο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης