Υπουργός Εξωτερικών Κύπρου: Καμία συζήτηση έξω από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για το Κυπριακό

Υπουργός Εξωτερικών Κύπρου: Καμία συζήτηση έξω από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για το Κυπριακό

Όποια μετακίνηση από το πλαίσιο αυτό θα συνιστά αυτοχειρία, ξεκαθάρισε ο κ. Κόμπος

Υπουργός Εξωτερικών Κύπρου: Καμία συζήτηση έξω από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για το Κυπριακό
Το μήνυμα ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για οτιδήποτε έξω από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας» έστειλε από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Όπως σημείωσε, μάλιστα, «όποια μετακίνηση από το πλαίσιο αυτό θα συνιστά αυτοχειρία».

Σύμφωνα με τον ίδιο «είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα αλλά από το πολύ προχωρημένο σημείο που σταματήσαμε» τονίζοντας πως η κυπριακή κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες για την επανενεργοποίηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μέσω του ρόλου που η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει με σκοπό να υπάρξει κινητικότητα.

«Μετά από 7 χρόνια είχαμε τον διορισμό προσωπικής απεσταλμένης από τον ΓΓ του ΟΗΕ η οποία έχει το καθήκον να διερευνηθούν οι τρόποι για να φτάσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε αλλά έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία δημόσια ρητορική από την άλλη πλευρά η οποία παραπέμπει ακριβώς μία επιχειρηματολογία για λύση δύο κρατών, κυριαρχική ισότητα ή συνεργασίας οντοτήτων. (…) Έχουμε καταβάλει σημαντική προσπάθεια να πείσουμε ήμασταν έτοιμοι για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις όχι αγνοώντας το κεκτημένο που έχει δημιουργηθεί αλλά αντιθέτως αξιοποιώντας στο σύνολο του κεκτημένου έως τη διακοπή των συνομιλιών στο δείπνο στο Κραν Μοντάνα. Αυτό ήταν το πιο προχωρημένο σημείο που είχαμε φτάσει. Θέλουμε να πάρουμε το νήμα ακριβώς από εκείνο το σημείο» συμπλήρωσε ο κ. Κόμπος.

Όπως είπε «δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε μία μανιχαϊστική αντίληψη που να αγνοεί τη βούληση του άλλου, όταν η άλλη πλευρά επίμονα είναι τοποθετημένη έξω από το πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας περί Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και επιμονή σε λύσεις και ιδέες που αφορούν στη λύση των δύο κρατών, όπως και αν το παρουσιάσει κάποιος από άποψη ρητορικής και ορολογίας».

Συμπλήρωσε, δε, πως «πρέπει να βρούμε τρόπους να γεφυρωθεί το χάσμα. Αλλά δεν γίνεται με απλοϊκή λογική που λέει ας μοιράσουμε τη διαφορά. Αυτό, όπως έχω αναφέρει, αγνοεί τα σημεία αφετηρίας των δύο πλευρών. Αν η μία πλευρά ξεκινάει με τη νομιμότητα και η άλλη με την παρανομία το σημείο προσγείωσης θα είναι η παρανομία». Ξεκαθαρίζοντας, στο πλαίσιο αυτό, πως μία τέτοια εξέλιξη θα είναι ένα εξαιρετικά κακό προηγούμενο για άλλες περιπτώσεις παρόμοιας φύσης που η διεθνής κοινότητα θα έχει να αντιμετωπίσει και θα αποτελέσει, επίσης, μία μορφή ενθάρρυνσης για μελλοντικές περιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν.

Επιπρόσθετα, τόνισε πως δεν υπάρχει η «πολυτέλεια του χρόνου στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα νεκρού χρόνου, που για εμάς είναι χαμένος χρόνος. Γι’ αυτό πιέζουμε για να φτάσουμε στις διαπραγματεύσεις έχοντας απέναντι μία εκ διαμέτρου αντίθετη ρητορική που δημιουργεί στον διεθνή παράγοντα μία καχυποψία για την αισιόδοξη έκβαση του σεναρίου».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «δεν έχουμε πολυτέλεια χρόνου λόγω και των ενεργειών αποσχιστικής φύσης που ασκούν πίεση. Η περίπτωση της Αμμοχώστου είναι μία, ο σφετερισμός περιουσιών, οι παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ στο παρελθόν, το περασμένο καλοκαίρι εξαιρετικά σοβαρό συμβάν στην νεκρή ζώνη στην Πύλα». Όπως είπε, «η κατάσταση χειροτερεύει και από την πλευρά μας εντατικοποιούμε τις προσπάθειες να φτάσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσπαθούμε να πείσουμε ότι είναι η μόνη διέξοδος μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίζουμε και να αντιδρούμε καθημερινά στις ενέργειες αποσχιστικής φύσης που με στρατηγική μεθοδολογική προσέγγιση η άλλη πλευρά προτάσσει» ξεκαθαρίζοντας πως ως άλλη πλευρά εννοεί την Άγκυρα και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Αναφερόμενος στην γενικότερη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της Κύπρου τόνισε πως στόχος είναι η μεγέθυνση του διπλωματικού αποτυπώματος της χώρα. «Δε θέλουμε να είμαστε μονοθεματικοί, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ή να σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε το εθνικό θέμα που για εμάς είναι υπαρξιακό ζήτημα. Βλέπουμε ότι η ενεργή παρουσία μας και δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά και ως κράτος – μέλος της ΕΕ που αποτελεί “γέφυρα” προς την περιοχή συνεχόμενων κρίσεων, μπορεί να αυξήσει το διπλωματικό μας κεφάλαιο προς όφελος ει δυνατόν των εξελίξεων στο εθνικό μας θέμα» σημείωσε.

Κλείσιμο
Όπως είπε, εκτός από ρητορική διατύπωση αυτό έχει γίνει πράξη με το σχέδιο Αμάλθεια για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ενώ απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες και κινήσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την προετοιμασία αντίδρασης στην περίπτωση νέας αύξησης της έντασης στην Μέση Ανατολή, όπως το σχέδιο Εστία για την εκκένωση πολιτών τρίτων χωρών από περιοχές έντασης. Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που μπορεί να προκαλέσει η αναφλεξη της έντασης στην περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα:

Βρέφος 9 μηνών μαχαίρωσε ο δράστης που σκότωσε 6 τομα στο εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ - Πώς τον εξουδετέρωσε η αστυνομικός

Τα μασούρια με τις χρυσές λίρες ήταν νομίσματα των 20 λεπτών - Απάτη €143.000 από Ρομά

Επέστρεψε η «Παμ» στο Scorpios Bar - Λύθηκε η παρεξήγηση με την ιδιοκτήτρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης