Η μάχη για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ: Ο Δούκας παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων - Η αντίδραση Ανδρουλάκη

Η μάχη για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ: Ο Δούκας παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων - Η αντίδραση Ανδρουλάκη

Οι έντονες διεργασίες και ο ανοιχτός πόλεμος ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής και της εκλογής νέας ηγεσίας

DOUKASNEW
Σκηνικό άγριας κόντρας εξελίσσεται στην κορυφή του ΠΑΣΟΚ εν’ όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την προσεχή Κυριακή και ενώ ο Χάρης Δούκας παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων, προτείνοντας συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την εκλογή ηγεσίας εντός του φθινοπώρου.

Όσο ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να ροκανίσει τον χρόνο, ο Χάρης Δούκας φαίνεται αποφασισμένος να «κάψει» κάθε «χαρτί» μετάθεσης των εξελίξεων από τη Χαριλάου Τρικούπη, σπεύδει να προσδιορίσει το πεδίο της εσωκομματικής αναμέτρησης περιγράφοντας τα βήματα της επανεκκίνησης και ζητεί ως εκ τούτου καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ. Ο Δήμαρχος Αθηναίων απορρίπτει κάθε πρόταση για εκλογές στο ΠΑΣΟΚ το 2025, αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές εντός του κόμματος με την γραμμή των άμεσων και καθαρών λύσεων και «αναγκάζει» τη σημερινή ηγεσία – σύμφωνα με ανθρώπους της πλατείας Κοτζιά- να τοποθετηθεί επί του χρονοδιαγράμματος που έθεσε χθες προκαλώντας αμηχανία και εκνευρισμό στη Χαριλάου Τρικούπη. Με επιστολή του στον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Ανδρέα Σπυρόπουλο ο οποίος ετοιμάζεται να μιλήσει για το εκλογικό αποτέλεσμα και το ρόλο του εφεξής κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και στον εκπρόσωπο Τύπου, Θανάση Γλαβίνα ο οποίος έχει αναλάβει να προαναγγείλει την παρέμβαση Ανδρουλάκη, ο κ. Δούκας κατέθεσε χθες μια εν πολλοίς ενωτική πρόταση για κάλπες στο ΠΑΣΟΚ στις 3 και 10 Νοεμβρίου.

Η πρόταση Δούκα επιβεβαιώνει καταρχάς την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία και δίνει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εξετάσουν εκ των προτέρων το σενάριο που έτσι κι αλλιώς κερδίζει έδαφος στο εσωκομματικό πεδίο και παραπέμπει ευθέως στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Η πρόταση κουμπώνει με την εισήγηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για κάλπες μέχρι το τέλος του χρόνου, που ως γνωστόν προσπάθησε να αναχαιτίσει αρχικά η Χαριλάου Τρικούπη με την επίκληση του καταστατικού. Η εξέλιξη των πραγμάτων μετά και τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δείχνει πάντως ότι η πρόβλεψη του καταστατικού για εκλογές το φθινόπωρο του 2025 δεν μπορεί να σταθεί στο δημόσιο διάλογο- ούτε και να υιοθετηθεί τελικά ως λύση από το Νίκο Ανδρουλάκη. Τι πρότεινε συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Αθηναίων ο οποίος θα ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του στη συνεδρίαση της Κυριακής; Πρώτον να οργανωθεί σε ενωτικό κλίμα η ιδρυτική επέτειος των 50 χρόνων του ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτέμβρη, δεύτερον να προγραμματιστεί Προγραμματική Συνδιάσκεψη για τις αρχές του Οκτωβρίου, όπου υποψήφιοι αρχηγοί και στελέχη να περιγράψουν το σχέδιο της επόμενης μέρας και τρίτον να στηθούν οι κάλπες για την εκλογή ηγεσίας σε δύο γύρους, στις 3 και 10 Νοεμβρίου.

«Στόχος όλων μας είναι να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε την επανεκκίνηση που χρειαζόμαστε, ώστε να γίνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής η μεγάλη δύναμη που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Αυτό προϋποθέτει δημιουργική συζήτηση, χωρίς εντάσεις και πολώσεις», εξηγεί μέσω της επιστολής του ο Χάρης Δούκας τονίζοντας ότι και στην Κεντρική Επιτροπή πρέπει να ακουστούν, «χωρίς αποκλεισμούς», όλες οι φωνές του κόμματος. Η οργάνωση των εκλογών πρέπει, σύμφωνα με την πρόταση Δούκα, να ακολουθεί το μοντέλο του 2017 και του 2021 για την εκλογή ηγεσίας. Το κυριότερο σημείο της πρότασης αφορά βέβαια στην ανάγκη να αναπτυχθεί αναλυτική πολιτική συζήτηση για την αναγκαία επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σε χρόνο που δεν επιτρέπει μακροχρόνιες εσωστρεφείς διαδικασίες. «Ελπίζω ότι θα σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης μας απέναντι στους πολίτες και την χώρα», ήταν η καταληκτική φράση του κ. Δούκα που προκάλεσε την άμεση αντίδραση όχι όμως και την άρνηση της Χαριλάου Τρικούπη να πάρει θέση όσον αφορά στην ουσία της πρότασης.

Η Χαριλάου Τρικούπη ξεκίνησε τον «πόλεμο» στον Δήμαρχο Αθηναίων και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι: «Η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος σε όλα τα επίπεδα». Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που έσπευσαν να απαντήσουν στον κ. Δούκα – όχι ο Γραμματέας και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος με δική τους επιστολή- ισχυρίστηκαν ότι ο οδικός χάρτης είναι υπόθεση της μονοήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. «Ως εκ τούτου, θα αναμέναμε από τον κ. Δούκα να έρθει στη συνεδρίαση του οργάνου του οποίου είναι μέλος και να εκθέσει τις απόψεις του, και όχι να τις κοινοποιεί στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μέσω του email τρίτου προσώπου», απάντησαν χαρακτηριστικά από τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ την ίδια ώρα έψαχναν να βρουν επιχειρήματα απόρριψης της πρότασης στον …μαραθώνιο δρόμο. «Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων αγνοεί ότι στις 10 Νοεμβρίου 2024, ημερομηνία που προτείνει για τη διενέργεια του β΄ γύρου των εσωκομματικών εκλογών, θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος δρόμος», έλεγαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, αφήνοντας στην άκρη την πρόταση επί των πολιτικών βημάτων που εισηγούνται στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Το επιτελείο Δούκα στη συνέχεια ξεφύλλισε κεφάλαια από την κομματική του εμπειρία- σε αυτό έχουν ρόλο-κλειδί στελέχη με διαδρομή στο χώρο, όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας που έζησε από κοντά την αναμέτρηση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία το 2017. «Σας ενημερώνουμε ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη της ηγεσίας στην κεντροαριστερά διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου του 2017, την ημέρα δηλαδή του Μαραθωνίου. Στις εκλογές αυτές συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης ως υποψήφιος. Όντως, λοιπόν, η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος», υπογράμμισε το επιτελείο Δούκα που ετοιμάζεται για μια σκληρή νέα αναμέτρηση στο εσωκομματικό πεδίο και σε χρόνο πλέον αρκετά κοντινό.

Κλείσιμο
Ο κ. Δούκας, όπως και ο Παύλος Γερουλάνος αναμένεται, εφόσον ανοίξει διάπλατα η διαδικασία την Κυριακή, να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους και μαζί να παρουσιάσουν τα πρώτα δείγματα γραφής από την πλατφόρμα τους για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς γενικότερα. Ο κ. Γερουλάνος εκτιμά, όπως έλεγαν χθες συνεργάτες του, ότι «ο κόσμος θα μας γυρίσει την πλάτη όσο ακούει να συγκρουόμαστε για τα διαδικαστικά». Εντούτοις έχει και εκείνος ταχθεί υπέρ της άμεσης εκλογής ηγεσίας από τη βάση, από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ- κάτι που θα υποστηρίξουν πολλά στελέχη και βουλευτές πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες της Κυριακής. «Στα του οίκου μας, θα αντιστέκομαι μέχρι το τέλος και στην πόλωση και στο να απομακρυνθούμε από την πολιτική μεριά των πραγμάτων. Δεν περιμένει όλος ο κόσμος με αγωνία να ακούσει μια βαριά πολιτική ανάλυση, αλλά πιστεύω ότι αν τοποθετούμαστε δίχως σοβαρή πολιτική ανάλυση, τότε, αργά ή γρήγορα, θα μας θεωρήσει ανίκανους και θα μας προσπεράσει», δήλωσε προ ημερών ο κ. Γερουλάνος με φόντο την εσωκομματική συζήτηση που έχει ξεκινήσει. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που σκέφτεται σοβαρή το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί δημοσίως και πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το σίγουρο είναι ότι στη συνεδρίαση θα πάρουν το λόγο και άλλα πρόσωπα που ακούγεται ότι ενδέχεται να κατέβουν στην αναμέτρηση. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πέον στενού συνεργάτη επί χρόνια του Νίκου Ανδρουλάκη, του Ανδρέα Σπυρόπουλου. Παραιτήθηκε από τη θέση του Γραμματέα αμέσως μετά από την εκλογική ήττα της 9ης Ιουνίου αλλά η παραίτησή του κρατήθηκε στο συρτάρι του κ. Ανδρουλάκη μέχρι τώρα; Εάν ο κ. Σπυρόπουλος αποχωρήσει από τον 5ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, τότε θα ανοίξει αυτομάτως και θέμα εκλογής νέου Γραμματέα. Προεκλογικά ακουγόταν ότι στην περίπτωση που εκλεγεί ευρωβουλευτής ο κ. Σπυρόπουλος ο κ. Ανδρουλάκης θα πρότεινε να τον αντικαταστήσει δια της κάλπης ο Νίκος Μήλης- ένα από τα λίγα στελέχη που πήραν το λόγο για να υποστηρίξουν την ηγεσία στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε εισηγήσεις να προτείνει για Γραμματέα, άλλο στέλεχος που δεν προέρχεται από τον στενό προεδρικό πυρήνα. Ακούστηκε το όνομα του Παύλου Χρηστίδη ο οποίος δεν ασχολείται πάντως με αυτό το σενάριο και του Στέφανου Παραστατίδη.

Εάν βέβαια ο κ. Ανδρουλάκης υιοθετήσει την πρόταση στελεχών για άμεση προσφυγή στις κάλπες, τότε οι προβολείς θα στραφούν εκ των πραγμάτων στην οργάνωση της κορυφαίας διαδικασίας και στον αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση της Κυριακής θα σφραγίσει την αφετηρία της επόμενης μέρα στο ΠΑΣΟΚ, με τις ηχηρές παρουσίες και απουσίες στην συνεδρίαση. Ο Γιώργος Παπανδρέου για παράδειγμα που απέφυγε να τοποθετηθεί αναλυτικά παρόλο που παρέστη στο Πολιτικό Συμβούλιο μία εβδομάδα πριν, θα απουσιάζει από τη συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς θα βρίσκεται στη Σάμο για το Συμπόσιο της Σύμης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης