ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Η Ιπποκράτους, ο Παπαδήμος και οι «καμικάζι» του

Η Ιπποκράτους, ο Παπαδήμος και οι «καμικάζι» του

«Αν θέλει να είναι πρωθυπουργός να κατέβει στις εκλογές», λένε με νόημα στη νέα ηγετική ομάδα του   ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνουν ότι «τα κόμματα δεν χρειάζονται επιδιαιτητή στις σχέσεις τους»

Η Ιπποκράτους, ο Παπαδήμος και οι «καμικάζι» του
Προς όσους πιστεύουν ότι θα κάνει κόμμα ή ότι θα δεχτεί να συμμετάσχει ως υπουργός σε κάποια μελλοντική κυβέρνηση απάντησε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της αντικατάστασης του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Αρνήθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να γίνει σαφές ότι η μόνη θέση που τον ενδιαφέρει είναι αυτή του πρωθυπουργού και καμία άλλη, με εξαίρεση ίσως αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν συμφωνήσουν στο πρόσωπό του τα κόμματα. Αυτό πιστεύει ότι δικαιούται μετά το επιτυχημένο πέρασμά του από το Μέγαρο Μαξίμου. Στο επιτελείο του επικρατεί πραγματικά ενθουσιασμός. Οι συνεργάτες του σε ιδιωτικές τους συνομιλίες λένε στους καλεσμένους τους ότι είναι αυτοί που έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία. «Θα μας έδιωχναν αν δεν πήγαινε ο ίδιος στο αποφασιστικό Eurogroup», υποστηρίζουν, αφήνοντας αιχμές και κατά του κ. Βενιζέλου, ο οποίος τότε είχε επιτρέψει να διαφανεί η δυσφορία του για το «καπέλωμα».

Αν τότε όμως, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, είχε έναν λόγο να είναι δυσαρεστημένος, τώρα ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δύο, καθώς είναι γνωστό ότι προτιμούσε να τον αντικαταστήσει ο κ. Παπαδήμος. Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να μπει άλλη ιδιότητα δίπλα στο όνομά του, ούτε στο βιογραφικό του. Ενοχλημένη είναι η Ιπποκράτους και για τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο κ. Παπαδήμος είναι έτοιμος να συνεχίσει ως πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές. «Αν θέλει να είναι πρωθυπουργός, να κατέβει στις εκλογές», είναι μία φράση που ακούστηκε πρόσφατα στο επιτελείο του νέου αρχηγού. Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι αυτός ήταν το κρίσιμο πρόσωπο το τελευταίο δίμηνο. Ηταν ο άνθρωπος που κράτησε το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και ο βασικός διαπραγματευτής με την τρόικα.

Κλείσιμο
Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί επικίνδυνες και τις τοποθετήσεις πως η πολιτική έχει ανάγκη από έναν Παπαδήμο. Κρίνει τις τοποθετήσεις αυτές απολίτικες και καλεί όσους τις διακινούν να περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Στις συζητήσεις του με στελέχη τονίζει ότι τα κόμματα δεν χρειάζονται επιδιαιτητή στις σχέσεις τους και ότι η επιλογή Παπαδήμου ήταν η κατάληξη μιας σειράς αποτυχημένων χειρισμών του κ. Γιώργου Παπανδρέου που είχαν φέρει τη χώρα στη γωνία. Ακόμη, ότι καλό είναι όλοι να συνεργαστούν ώστε να μην επαναληφθεί αυτό το προηγούμενο, όχι για να μην ξαναγίνει πρωθυπουργός ένας τεχνοκράτης, αλλά για να μην ξαναβρεθεί η χώρα σε τόσο δυσχερή θέση. Πρόκειται για θέσεις που έχουν ακούσει τόσο η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου όσο και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τις περισσότερες δηλώσεις υπέρ της παράτασης της θητείας του νυν πρωθυπουργού. Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό εργασίας τους τελευταίους έξι μήνες, ο κ. Βενιζέλος κρίνει ως πλέον καθοριστική τη δική του συμμετοχή και τον ρόλο του υπουργείου Οικονομικών. Αντίθετα, ο κ. Παπαδήμος φέρεται να πιστεύει ότι με τις αποφάσεις του δημιούργησε μια νέα κουλτούρα στην ελληνική διοίκηση και ότι διαμόρφωσε ένα επιτελείο το οποίο είναι έτοιμο να συνεχίσει τη διακυβέρνηση. Για την ακρίβεια, θεωρεί ότι θα πρέπει να συνεχίσει, καθώς είναι παρακινδυνευμένη η αλλαγή προσώπων. «Αν οι πολιτικοί βάλουν πολιτικούς, το οικοδόμημα θα καταρρεύσει και σε λίγους μήνες θα χρεοκοπήσουμε», προειδοποιεί μέσω του «ΘΕΜΑτος» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Ο κ. Παπαδήμος, αν και δεν έκανε καμία κριτική στον προκάτοχό του, δεν κρύβει σε ανθρώπους που εμπιστεύεται ότι παρέλαβε χάος. Στο Μέγαρο Μαξίμου ακούγεται πως βρήκε εκατοντάδες συμβούλους οι οποίοι δεν είχαν καθορισμένα καθήκοντα και περιγραφή εργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη στελέχωση του γραφείου του από μηδενική βάση. Και όσους από τους παλιούς κράτησε, το έκανε απλώς για να μην έχει πρόβλημα με τον κ. Παπανδρέου. Το εξάμηνο που όλα δείχνουν ότι θα κλείσει στη θέση του προέδρου της κυβέρνησης του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει και να δημιουργήσει μια επιτελική ομάδα (Σταυρόπουλος, Παγουλάτος, Χαρδούβελης), την οποία ο ίδιος κρίνει ασυναγώνιστη και πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιοδήποτε πολιτικό επιτελείο.

Μέχρι στιγμής ο κ. Παπαδήμος έχει αφήσει στην άκρη τα αιτήματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης για συνέντευξη. Η κατάσταση αυτή όμως θα αλλάξει, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να απευθυνθεί στην κοινή γνώμη. Μια πρώτη ιδέα είναι να παραχωρήσει συνεντεύξεις στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες, χωρίς να αποκλείεται να προστεθούν τελικά και μία-δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις. Βέβαια, δεν είναι μόνο η επικοινωνιακή ανάγκη που θέλει να καλύψει. Είναι και η υποχρέωση που αισθάνεται προς όσους βοήθησαν το εγχείρημά του, αλλά και ενδέχεται να σταθούν στο πλευρό του και στο μέλλον.




Όλοι οι άνθρωποι του Πρωθυπουργού


Οι αφανείς εργάτες της νέας δανειακής σύμβασης

Εξι γυναίκες και πέντε άνδρες με μέσο όρο ηλικίας λίγο πάνω από τα 30, αποσπασμένοι από την Τράπεζα της Ελλάδος ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αριστούχοι φοιτητές με μεταπτυχιακά, επιλέχθηκαν από τον διευθυντή του οικονομικού γραφείου του Μεγάρου Μαξίμου κ. Γκίκα Χαρδούβελη με τη μέθοδο των ενδιάμεσων συνεντεύξεων. Απέναντί τους ήταν τρίτα πρόσωπα, τα οποία είχαν και την ευθύνη της εισήγησης. Κυρίες και κύριοι, η «μυστική 11άδα» του κ. Λουκά Παπαδήμου φωτογραφήθηκε αποκλειστικά για το «ΘΕΜΑ». Είναι τα «τρομερά παιδιά» του πρωθυπουργού, που έζησαν εκ των έσω την περιπέτεια των διαπραγματεύσεων.


Κατερίνα Καπόλα



Εύκολα θα μπορούσε να την αποκαλέσει κανείς «αμαζόνα», αλλά μη σας ξεγελά το παρουσιαστικό της. Πήρε το μεταπτυχιακό της στα Νομικά στη Βοστόνη και διαθέτει διπλή ειδίκευση σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Τεχνολογίας των Πληροφοριών και το Διεθνές και Επιχειρησιακό Δίκαιο. Τελείωσε το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και πήρε το πρώτο της πτυχίο από τη Νομική Θράκης. Πήγε στις ΗΠΑ μέσω του φημισμένου Yale, όπου παρακολούθησε εντατικά μαθήματα αγγλικής γλώσσας.


Βαγγέλης Λάζος



Αριστούχος του Τμήματος Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά με master. Σύμφωνα με όσους συνεργάστηκαν μαζί του, «αυτό το παιδί έχει λαμπρό μέλλον».


Στέλιος Παναγιώτου



Στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος. Δούλεψε στον ιδιωτικό τομέα στο Λονδίνο, επέστρεψε στην Ελλάδα για να κάνει τη θητεία του και από εκεί, μέσω ΤτΕ, βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ως ειδικός επί των διαρθρωτικών αλλαγών.


Μελίνα Βασαρδάνη



Αποσπασμένη και αυτή από την Τράπεζα της Ελλάδος, ασχολήθηκε και «τρέχει» ακόμη τα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Με πτυχία από την Αθήνα και το Λονδίνο, ανέλαβε μία από τις πιο δύσκολες αποστολές.


Κώστας Κωτσής



Συνταξιούχος του υπουργείου Οικονομικών. Διετέλεσε σε επιτελικά πόστα τη δεκαετία του ’80 και του ’90, δίπλα σε όλους τους υπουργούς Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Μετά το 2001 ακολούθησε τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.


Δημήτρης Ρακιτζής



Εργαζόταν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ενα από τα νεότερα μέλη της ομάδας, με ειδίκευση στις αγορές. Από το Αριστοτέλειο βρέθηκε στο φημισμένο London School of Economics και στη συνέχεια στις τάξεις της ΕΚΤ.


Ευτυχία Μιχαηλίδου



Είναι ένα ακόμη στέλεχος από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για την επικεφαλής της ομάδας, υπάλληλο καριέρας με δύο παιδιά. Εχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα από το πρώτο μνημόνιο και ασχολείται κυρίως με τις τράπεζες.


Αλεξάνδρα Σιγάλα



Είναι το μοναδικό στέλεχος από την εποχή του... Ηρακλή Πολεμαρχάκη. Εχει πτυχίο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό στο Warwick, ενώ στο βιογραφικό της ξεχωρίζει η εθελοντική συμμετοχή της σε προγράμματα διδασκαλίας ελληνικών σε μετανάστες.


Δήμος Ιωάννου



Είναι στέλεχος της ΕΚΤ. Αφησε για λίγο την οικογένειά του στη Φρανκφούρτη (39 ετών με δύο παιδιά) ανταποκρινόμενος στο αίτημα του κ. Παπαδήμου, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί όταν ο πρωθυπουργός ήταν αντιπρόεδρος υπό τον κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Από principal economist της ΕΚΤ, η κύρια αποστολή του ήταν η προετοιμασία της ελληνικής αποστολής για τις Συνόδους Κορυφής.


Ελισάβετ Μάρη



Είναι η μάνατζερ του μνημονίου. Αριστούχος ως φοιτήτρια, πέρασε από τη Eurobank και τελικά προσελήφθη από την Pricewater house Coopers. Στην ομάδα έχει τον κρίσιμο ρόλο να λέει στα υπουργεία τι έχουν ακόμη να κάνουν. Στον ιδιωτικό τομέα είναι υπεύθυνη στο τμήμα ελέγχου και αξιολόγησης των οικονομικών στοιχείων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.


Αννα Μπαρμπούνη




Μόλις που ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της μετά το πρώτο της πτυχίο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Είναι προσωπική επιλογή του κ. Γκίκα Χαρδούβελη.


Νατάσα Ρόβα



Εχει την ευθύνη του συντονισμού.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης