Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν αρνήθηκα ποτέ το διάλογο, αλλά δεν αγαπώ τα αίματα

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν αρνήθηκα ποτέ το διάλογο, αλλά δεν αγαπώ τα αίματα

Για τον Νίκο Φίλη: «Είναι προβληματικός άνθρωπος, ασυνεπής στις πράξεις του και στα λόγια του» - Επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Άμυνας του είχε δηλώσει έτοιμος «να ρίξει την κυβέρνηση» - «Είμαι επιφυλακτικός για την ανέγερση του τζαμιού», δήλωσε

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν αρνήθηκα ποτέ το διάλογο, αλλά δεν αγαπώ τα αίματα
Λάβρος κατά του υπουργού Παιδείας τον οποίο χαρακτήρισε «προβληματικό και ασυνεπή», αλλά και καταγορηματικός εναντίον του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας εμφανίσθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι και τον Αλέξη Παπαχελά.
Ο Αρχιεπίσκοπος με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές υπερασπίσθηκε τις θέσεις της Εκκλησίας τόσο στα ζητήματα που αφορούν την πρόσφατη κρίση με την κυβέρνηση, όσο και στα θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας και συνολικά των σχέσεων με την Πολιτεία. «Δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός», είπε ευθέως. «Για το κράτος είναι πολίτες, για μας είναι οι πιστοί».
Ο κ.Ιερώνυμος επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για την «κατάσβεση» της φωτιάς που είχαν προκαλέσει οι αλλαγές Φίλη στα θρησκευτικά,  παρουσία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και του υπουργού Παιδείας, ο κ.Καμμένος του είχε δηλώσει πρόθυμος «να ρίξει την κυβέρνηση» εφόσον δεν βρισκόταν λύση.

Παράλληλα, ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας, δήλωσε επιφυλακτικός ως προς τη σκοπιμότητα της ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους υπό τις παρούσες συνθήκες και σημείωσε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος της ισλαμοποίησης.

Ο κ.Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στον προκάτοχό του, τον μακαριστό Χριστόδουλο, σημειώνοντας ότι είχαν διαφορές και ο ίδιος νιώθει πικραμμένος σε ορισμένα ζητήματα, ωστόσο, όπως πρόσθεσε θα κριθούν και οι δύο από την Ιστορία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σχέση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τις συζητήσεις τους, λέγοντας ότι γνωρίζονταν πριν ο κ.Τσίπρας ανέλθει στο σημερινό του αξίωμα και πρόσθεσε ότι οι μεταξύ τους συζητήσεις αφορούν και ευρύτερα ζητήματα πέρα από τις σχέσεις του κράτους με την εκκλησία. Ο ίδιος πάντως, δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει η υστεροφημία του.
Κλείσιμο



Για τον μακαριστό Χριστόδουλο είπε:


«Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρίσματα. Και ο Χριστόδουλος είχε τα δικά του χαρίσματα και τάλαντα. Και γω το ίδιο. Δεν πιστεύω στις συγκρούσεις, πιστεύω στη συνεργασία, αλλά δεν κάνω πίσω στις Αρχές μου. Θα βρω τρόπο και θα τις υπερασπιστώ μέχρι τέλους. Οι Αρχές μου είναι μεγάλα θέματα: Η Πίστη μας, η Ορθοδοξία μας, ο κίνδυνος του αφελληνισμού που είναι ορατός πια, για να πάμε και στις οικογένειές, μας στην Ιστορία μας. Η Ιστορία αν τη μελετήσουμε θα βρούμε ανθρώπους που έχουν προσόντα, ταλέντα. Εκτιμώ το έργο του Χριστοδούλου, παρόλο που είμαι πικραμμένος. Σέβομαι το έργο του, είχαμε διαφορετική άποψη σε μερικά πράγματα. Η Ιστορία θα πει ποιός είχε δίκιο».

-«Δεν είναι του χαρακτήρα μου να καλέσω τον κόσμο στο δρόμο. Δεν αγαπώ τα αίματα, τις συγκρούσεις. Δεν αρνήθηκα το διάλογο με κανέναν πρωθυπουργό. Εκτιμώ τις προσπάθειές τους, προσπαθώ να επισημάνω τα λάθη, μέσα από τη συζήτηση και περιμένω. Δεν θα μείνω με κλειστά τα μάτια αν δω ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Είμασταν γνωστοί πριν γίνει πρωθυπουργός. Συνεχίζουμε να έχουμε κατά καιρούς ορισμένες συναντήσεις. Μέσα μου υπερισχύει το δημιουργικό πνεύμα. Οι συζητήσεις μας είναι δημιουργικές και πηγαίνουμε πέρα από τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Το έχουμε ανάγκη και οι δύο. Προσδιορίζουμε τί θέλουμε για να κάνουμε καλή συζήτηση».

Για τα Θρησκευτικά: Ο πρωθυπουργός μου είπε δεν θα κάνουμε τίποτα. Δυστυχώς ο κ.Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Είναι ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί. Από τέτοιους ανθρώπους δεν περιμένεις.

Ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε επιπλέον ότι «υπάρχει σύγχιση αποστολής και ρόλου: Τί δουλειά έχει η Πολιτεία στο παγκάρι της Εκκλησίας; Η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να πει τί θέλει, να πει πώς θέλει τα θρησκευτικά;»

Συνεχίζοντας τις αναφορές του στην πρόσφατη κρίση με την κυβέρνηση και στη συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου, ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας πρόσθεσε:
«Ξέροντας το χαρακτήρα του υπουργού, στη συνάντησή μας στο μέγαρο Μαξίμου ρώτησα τον κ.Φίλη μπροστά στον πρωθυπουργό, αν συμφωνεί με όσα είχαμε πει. Μου είπε ότι εφόσον ήταν παρών ο πρωθυπουργός, ο υπουργός κάνει ό,τι λέει εκείνος. Στην πορεία τα άλλαξε όλα».


Σε ερώτηση για τη δημιουργία επιτροπής που θα χειρίζεται τα ζητήματα της Εκκλησίας, ως τρόπο για να παραμείνει στη θέση του ο υπουργός Παιδείας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε:« Είναι τρόπος πλαϊνός αλλά δεν λύνει το θέμα. Το Μάθημα των θρησκευτικών θα είναι,  όμως,  στα χέρια του υπουργού Παιδείας. Αν ο κ.Φίλης πειθαρχήσει σ΄αυτό που είναι και απόφαση του πρωθυπουργού, εγώ δεν έχω θέμα. Εγώ πρέπει να προασπίσω τις θέσεις της Εκκλησίας και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Εκκλησίας».

Για τις άλλες θρησκείες: «Αν δείτε τα βιβλία θα δείτε ότι υπάρχουν ήδη μαθήματα, να τα εμπλουτίσουμε, αλλά να μην τα χαλάσουμε όλα».

«Δεν έχουμε ακραίους ή ταλιμπάν στην Εκκλησία», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Αρχιεπίσκοπος που χαρακτήρισε, μάλιστα, την Εκκλησία ως τον πιο δημοκρατικό θεσμό, όπου ακούγονται όλες οι απόψεις. «Έχουμε ανθρώπους που θέλουν μια άλλη αντιμετώπιση», παρατήρησε.  Ερωτηθείς ειδικά για τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιο, απάντησε ότι «δεν κάνει λάθος, το πρόβλημα είναι ο τρόπος που τα λέει».

Για τη ρήση Καμμένου «θα ρίξω την κυβέρνηση», στη συνάντηση που είχε γίνει στο Μαξίμου, επιβεβαίωσε ότι πράγματι ο υπουργός Αμυνας το είπε και τον παρακάλεσε να μη φύγουν από τη συνάντηση στο Μαξίμου αν δεν βρισκόταν λύση.






 Για το χωρισμό κράτους - εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Πώς να γίνει διαχωρισμός; Υπάρχει μητρική σχέση με το λαό. Ως προς τη διοίκηση είναι άλλο πράγμα. Αυτό που είναι πολίτες για το κράτος, είναι πιστοί για μας. Αν έφευγε από το Σύνταγμα ότι η Ορθοδοξία είναι η επικρατούσα θρησκεία θα είχα αντίρρηση. Είμαστε το 98%. Αυτό γιατί ξέρω τί κρύβεται πίσω. Για μένα δεν υπάρχει χωρισμό»ς.

Ερωτηθείς για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία του κλήρου από το Δημόσιο, απάντησε:
«Αυτά που ζούμε εμείς σήμερα τα έζησαν νωρίτερα άλλα κράτη της Ευρώπης. Εάν μας δώσει το κράτος όλη την περιουσία που μας έχει πάρει, όλη την περιουσία, και ιδιαίτερα τις καταχρηστικές απαλλοτριώσεις, τότε μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι έκαναν και οι Γερμανοί. Είπαν, δεν μπορούμε να σας πούμε τί κάνει η περιουσία σας, αλλά ούτε και να σας πληρώνουμε. Παίρνουν εφάπαξ κεφάλαιο κάθε χρόνο 1 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τα έξοδά τους. Αν τεθεί το θέμα αυτό, ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να καταγραφεί και να καταλογιστεί».

Ο κ.Ιερώνυμος έκανε εκτενείς αναφορές στις απαλλοτριώσεις εκκλησιαστικής περιουσίας και τις δωρεές προς το Δημόσιο και αναρωτήθηκε: «Πού θα πάμε εμείς και πώς θα διεκδικήσουμε αυτή την περιουσία;»

Μάλιστα για την εκκλησιαστική περιουσία, ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι «έγινε καταλήστευση. Να τα μαζέψουμε όλα αυτά και να δώσει το κράτος επιχορήγηση έναντι αυτών για να πληρώνουμε εμείς τους ιερείς. Η εκκλησιαστική περιουσία είναι μια περιουσία 1.000 νομικών προσώπων. Δεν είναι εύκολα πράγματα να διατεθούν. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Βάσει του νόμου που υπογράψαμε με την κυβέρνηση Σαμαρά να έρθουμε να συνεργαστούμε για την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας και για την Εκκλησία και για το κράτος. Έχει τη δυνατότητα όμως το κράτος να μας πει πώς;»


Στην ερώτηση τι ζητάει από ένα χρεοκοπημένο κράτος η Εκκλησία, απάντησε ότι «έχουμε υποχρεώσεις. Επιτρέπει ο καυγάς αυτός να αφήσει 10.000 οικογένειες ιερέων να υποφέρουν;»
«Για μας δεν υπάρχει χωρισμός. Δεν διώχνουμε τους ανθρώπους. Υπάρχουν προβλήματα τεράστια, αλλά δεν θα κοιτάξουμε τα δικαιώματά μας, να τα υπερασπιστούμε; Τα Ιδρύματα για παράδειγμα. Εχουμε 700 ιδρύματα, θα τα συντηρήσει το κράτος;»

Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Ο κ.Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Πατριαρχείο, σημειώνοντας ότι πλέον έχουε εξομαλυνθεί. Μάλιστα, σχολιάζοντας την σχετική αναφορά του υπουργού Παιδείας ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι οι σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ.Ιερώνυμος σχολίασε ότι «αυτό είναι ενδεικτικό του χαρακτήρα του κ.Φίλη».

Για την επέμβαση του κράτους στην εκπαίδευση του κλήρου: «Έρχεται ο κ.Φίλης και ο κάθε κ.Φίλης να μιλάει για την εκπαίδευση των κληρικών. Μπορούμε να πούμε εμείς θα σας κάνουμε εμείς τους αστυνομικούς;» αναρωτήθηκε.


Για το τζαμί

Ερωτηθείς για την επικείμενο ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, ο κ.Ιερώνυμος σημείωσε ότι αυτό ήταν κάτι που είχε δεχθεί ο μακαριστός Χριστόδουλος και ο ίδιος όταν είχε αναλάβει είχε πει ναι. Ωστόσο, τώρα πια έχει ενδοιασμούς, αφού τα δεδομένα έχουν αλλάξει.  «Δεν είναι ο καιρός για τέτοια πράγματα. Θα μπορούσε να αναβληθεί ώσπου να ξεκαθαρίσει τί θα γίνει. Θα μείνουν εδώ; Θα είναι τόπος προσευχής ή θα είναι τόπος διδασκαλίας; Και ποιος θα διδάξει; Και ο άλλος ο κίνδυνος είναι ότι θα γίνει αφορμή πολέμου μεταξύ τους. Θα αρχίσει άλλος καυγάς και η κυβέρνηση θα έχει μεγάλους μπελάδες. Είναι μεγάλη δοκιμασία, ένα μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Είμαι επιφυλακτικός. Να βάλουμε όρους και όρια. 'Ολοι μιλάνε για τους μουσουλμάνους και να βοηθήσουμε, αλλά με την προϋπόθεση να μείνουν στην Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι να βάζουν πασσάλους».


Για την προσφορά της Εκκλησίας

Ο κ.Ιερώνυμος έκανε αναφορά στη στήριξη που προσφέρει η Εκκλησία σε φτωχές οικογένειες και ευχαρίστησε όλους όσοι τη συνδράμουν σ' αυτή την προσπάθεια.

Για τους πρόσφυγες
«Συγκινηθήκαμε περισσότερο απ΄όλους. Βοηθάμε, αλλά πλέον είμαστε λίγο μακριά. Είμαι λίγο επιφυλακτικός. Δεν θέλουμε οι δικοί μας να λένε βοηθάτε εκεί και όχι εδώ. Φοβάμαι ότι η φιλοξενία των ξένων έχει γίνει λίγο επαγγελματική».

Για τον κίνδυνο ισλαμοποίησης
«Είναι μια απόπειρα αλλοίωσης αυτού του τόπου από κέντρα που ξέρουμε. Ο τόπος μας προχωράει στον αφελληνισμό και τον αποχριστιανισμό. Εκείνοι που δεν το βλέπουν είναι μακριά νυχτωμένοι και κείνοι που το βλέπουν χαίρονται γιατί το σχέδιό τους προχωρά». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ο μουσουλμάνος δεν αφομοιώνονται. «Εξαιρέσεις υπάρχουν. Το μουσουλμανικό στοιχείο δεν αφομοιώνεται. Μάλλον εμείς θα πάμε προς τα εκεί και όχι αυτοί».






 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης