«Αντίδωρο» ο ΦΠΑ για τους μετανάστες που θα δεχτεί η Ελλάδα

«Αντίδωρο» ο ΦΠΑ για τους μετανάστες που θα δεχτεί η Ελλάδα

Πανηγύριζε για την «εξαιρετικά θετική εξέλιξη» ο πρωθυπουργός, την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάριζε ότι Μαδρίτη και Αθήνα δέχθηκαν να «επαναπατριστούν» όσοι πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο στις δύο αυτές χώρες, αλλά θα εντοπίζονται σε γερμανικό έδαφος και στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία - Το μέτρο θα ισχύει, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα...

«Αντίδωρο» ο ΦΠΑ για τους μετανάστες που θα δεχτεί η Ελλάδα
Την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας -πρόκειται για την Λέσβο, την Χίο, την Σάμο, τη Κω, και την Λέρο.

Κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετικά θετική εξέλιξη», ο πρωθυπουργός... πανηγύρισε, στην ουσία, τα «φτωχά» ανταλλάγματα που θα λάβει η χώρα μας, προκειμένου, στον αντίποδα, να παίρνει πίσω όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι, για οποιονδήποτε λόγο, από δω και πέρα, θα εντοπίζονται επί γερμανικού εδάφους.

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου, την ώρα που ο κ. Τσίπρας «πανηγύριζε» ενώπιον μερίδας των ελληνικών ΜΜΕ, ήταν χαρακτηριστικές. Αν και δεν κατάφερε να συνάψει αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία, η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να νιώσει «ανακουφισμένη», καθώς η Μαδρίτη και η Αθήνα δέχθηκαν να «επαναπατριστούν» όσοι πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο στις δύο αυτές χώρες, αλλά θα εντοπίζονται σε γερμανικό έδαφος και στα σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο δέχθηκε να εξετάσει περιπτώσεις επανένωσης οικογενειών, αποδεχόμενο εν μέρει έναν αριθμό προσώπων, όπως ασυνόδευτα παιδιά και συζύγους, που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, είπε ότι έδωσε εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα, «άδικη», όπως την χαρακτήρισε, αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Ο ίδιος είπε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε έρθει στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Σε μια έξαρση... εγωισμού, μάλιστα, ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, ο κ. Τσίπρας απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Όταν βλέπετε ότι η χώρα μπορεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις πριν λήξει το πρόγραμμα, αντιλαμβάνεστε ότι τα περιθώρια ελευθερίας θα είναι μεγαλύτερα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Αυτή την ελευθερία όμως, τόνισε, θα την αξιοποιήσουμε με προσοχή, γιατί δεν θα γυρίσουμε πίσω στις σπατάλες και την κακοδιαχείριση.

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ για επιστροφές αιτούντων άσυλο από Γερμανία σε Ελλάδα και Ισπανία. Έκανε λόγο για μέτωπο λογικής στο μεταναστευτικό, βάσει αρχών. Σημείωσε ότι οι δευτερογενείς ροές είναι πλέον πολυ μικρές, από τη στιγμή που έκλεισε η Βαλκανική Οδός και πως η Γερμανία δεσμεύεται άμεσα να «ξεπαγώσει» τα χιλιάδες αιτήματα επανενώσεων οικογενειών, μέλη των οποίων βρίσκονται σε Γερμανία και Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι δεν θα επιβαρυνθεί η Ελλάδα με επιπλέον πρόσφυγες, που θα εγκλωβιστούν εντός της ελληνικής επικράτειας.

Οι «νικητές» και οι «χαμένοι» της συμφωνίας

Κλείσιμο
Η συμφωνία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό αποτελεί μια καθοριστική επικράτηση της «σκληρής γραμμής» των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών που επιθυμούσαν μια κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος. Ανάμεσά σε αυτά και η Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχασε» στην προσπάθειά της να διαφυλάξει την αλληλεγγύη εντός της ΕΕ, καθώς πλέον τα κράτη-μέλη που έχουν τον πρώτο λόγο, αντικαθιστούν την αλληλεγγύη με τον εθελοντισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα όχι μόνο δεν κερδίζει κάτι ουσιαστικό, αλλά χάνει και τυπικά κάθε πιθανότητα «υποχρεωτικής μετεγκατάστασης», αναμένοντας τις «πρόθυμες χώρες», που θα δεχθούν «εθελοντικά» να αναλάβουν μέρος του τεράστιου κόστους. Η χώρα μας δεν κερδίζει ούτε περαιτέρω χρηματοδότηση για τα hot spots στα νησιά και την ενδοχώρα, σε αντίθεση με την Ισπανία, που θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση και την Τουρκία που, εκτός από τα τρία επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ, παραμένει χώρα-κλειδί για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος.

Πέρα από τις χώρες του Βίσενγκραντ, ανάμεσα στους κερδισμένους της χθεσινής, μαραθώνιας, συνεδρίασης συγκαταλέγεται και η Γερμανία, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με μια πανευρωπαική συμφωνία, που απαιτούσε το αδελφό κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών.

Επιγραμματικά

* Με τη συμφωνία των «28» η Ελλάδα και η Ιταλία πρέπει να ξεχάσουν την μετεγκατάσταση προσφύγων από την επικράτειά τους σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ. Όπως αναφέρει ρητώς η συμφωνία, εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, όσοι άνθρωποι διασώζονται στη θάλασσα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα μεταφέρονται σε ελεγχόμενα κέντρα που έχουν συσταθεί. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μπορούν να δεχθούν τη μετεγκατάσταση, μόνο σε «εθελοντική βάση». Μια αναφορά που μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί, δύο περίπου χρόνια μετά την παταγώδη αποτυχία της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης.

* Οι «28» επιβεβαίωσαν τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Στο κοινό ανακοινωθέν η ΕΕ ζητεί περαιτέρω προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία («δήλωση», όπως ονομάζεται επισήμως, καθώς ως «Συμφωνία» θα αντιμετώπιζε τεράστια νομικά ζητήματα) αλλά και τις διμερείς συμφωνίες όλων, ανεξαιρέτως, των κρατών-μελών με την Τουρκία, για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών. Η ΕΕ ζητεί ουσιαστικά από την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφής μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία για να περιορίσει τις αυξημένες ροές από τα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο. Επιπλέον, η ΕΕ αποδεσμεύει τη δεύτερη δόση προς την Τουρκία, ύψους τριών δισ. ευρώ.

* Ενίσχυση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία εξελίσσονται σε καθοριστικούς εταίρους για την ΕΕ. Με τη συμφωνία ζητείται η συνεργασία αυτών των χωρών με τους γείτονές τους όχι μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και την προστασία των συνόρων, αλλά και η βελτίωση των διαδικασιών επιστροφής και επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών.

* Συνεργασία των κρατών-μελών για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το «ζουμί» της συμφωνίας που ικανοποιεί πλήρως τις γερμανικές θέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι διμερείς συμφωνίες της Γερμανίας και άλλων χωρών, όπως με την Ελλάδα, για την ταχεία επιστροφή προσφύγων που μετακινήθηκαν στη Γερμανία,ενώ η πρώτη χώρα καταγραφής τους ήταν η Ελλάδα. Η συμφωνία αναφέρει ρητώς ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των μετακινήσεων συνεργαζόμενα για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

* Ενίσχυση της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Μάλτας στην έρευνα και διάσωση ανθρώπων στην Μεσόγειο. Η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά, κυρίως την Ισπανία αλλά και τρίτες χώρες όπως το Μαρόκο, ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης