Συνταγή: Όλα τα μυστικά για να φτιάξετε τη «θεϊκή» μπουγάτσα!

Συνταγή: Όλα τα μυστικά για να φτιάξετε τη «θεϊκή» μπουγάτσα!

Αέρινα φύλλα, λαχταριστή γέµιση, ξεσηκωτική µυρωδιά, ένας λόγος για να ξυπνάς το πρωί

mpougatsa40
Συνταγή Μελίσσα Στοΐλη
Φωτογραφία Studio VD (Ν. Βαβδινούδης - Χ. Δημητρίου)

1 ΩΡΑ + ΑΝΑΜΟΝΗ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά

  • 4 φλιτζ. γάλα

  • 10 κ.σ. ζάχαρη

Κλείσιμο
  • 1 λοβό βανίλια, τα µαύρα σποράκια

  • 8 κ.σ. σούπας νισεστέ (κορν φλάουρ) ή ρυζάλευρο

  • 3 αυγά

  • 2 κ.σ. βούτυρο αιγοπρόβειο ή αγελαδινό

  • 1 κ.γ. κανέλα, σκόνη

  • 12-15 φύλλα κρούστας πολύ λεπτά

  • ½ φλιτζ. βούτυρο λιωµένο, για το άλειμμα των φύλλων

  • ζάχαρη άχνη & κανέλα, για το σερβίρισµα


Εκτέλεση

anoigma-giannis-575x705


butter-1449453_960_720



Κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουµε τα 3 φλιτζάνια γάλα να ζεσταίνονται μαζί µε τη ζάχαρη και τα σποράκια της βανίλιας. Χτυπάµε στο multi ή στο χέρι το 1 φλιτζάνι γάλα µε τον νισεστέ και τα αυγά και τα αδειάζουµε σε ένα ευρύχωρο µπολ. Μόλις το γάλα αρχίσει να φουσκώνει στην κατσαρόλα το αποσύρουµε από το µάτι και αρχίζουµε να το προσθέτουµε λίγο λίγο στο µείγµα των αυγών, χτυπώντας παράλληλα µε έναν αυγοδάρτη.

Οταν αδειάσουµε όλο το καυτό γάλα στο µπολ, ρίχνουμε ξανά το περιεχόµενό του στην κατσαρόλα και ανακατεύουµε συνεχώς σε χαµηλή προς µέτρια θερµοκρασία µέχρι να πήξει το µείγµα και να έχουµε µια βελούδινη κρέµα. Βάζουµε και  το βούτυρο και την κανέλα και ανακατεύουµε να ομογενοποιηθούν. Τραβάµε την κατσαρόλα από το µάτι, αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ και καλύπτουμε την κρέµα µε µεµβράνη (να ακουμπά στην επιφάνεια της κρέμας) για να µην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

BOUGATSA-MELISSA-575x625


Τύλιγµα: Πακετάκια µπουγάτσας (2-3 µερίδες το καθένα).

Για κάθε πακετάκι χρειαζόµαστε τρία φύλλα κρούστας. Αλείφουµε ένα φύλλο µε βούτυρο και το διπλώνουµε στα 4 ώστε να γίνει παραλληλόγραµµο. Απλώνουµε στον πάγκο εργασίας ένα δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνουµε και βάζουµε στο «κέντρο» του και διαγωνίως το πρώτο διπλωµένο φύλλο. Πάνω στο παραλληλόγραµµο βάζουµε µια γερή ποσότητα κρέµας και την απλώνουµε να πάρει το σχήµα του. Διπλώνουµε το κάτω φύλλο σαν φάκελο του ταχυδροµείου και σκεπάζουµε την κρέµα.

Οπως είναι το πακετάκι το βάζουµε πάνω σε ένα τρίτο βουτυρωµένο φύλλο πάλι διαγώνια και το ξανακλείνουµε σαν φάκελο. Αναποδογυρίζουµε προσεκτικά τους φακέλους µας σε καλά βουτυρωµένο ταψί και τους αλείφουμε ξανά με βούτυρο.

20181108181948_mpougatsa-me-portokali-575x700
mpougatsa4-575x810


Εναλλακτικά, για μια μεγάλη μπουγάτσα: Απλώνουµε τα µισά φύλλα σε ένα ταψί διαστάσεων περίπου 30x40 και απλώνουµε την κρέµα, φροντίζοντας τα φύλλα να περισσεύουν από τα πλαϊνά του σκεύους. Πάντα αλείφουµε κάθε φύλλο µε βούτυρο πριν στρώσουµε το επόµενο. Σκεπάζουµε µε τα υπόλοιπα φύλλα (δεν ξεχνάµε να τα βουτυρώνουµε)  και τέλος αλείφουµε ξανά όλη την επιφάνεια µε βούτυρο.

Ψήνουµε τις µπουγάτσες µας (ή τη μία μεγάλη) σε προθερµασµένο φούρνο στους 170οC, στη µεσαία θέση του φούρνου, µέχρι να ροδίσουν καλά και το φύλλο να γίνει τραγανό (για περίπου 30΄-40΄, ανάλογα µε τον φούρνο).

Τις σερβίρουµε ζεστές, κοµµένες σε µικρές µπουκίτσες, µε άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Ειδήσεις σήμερα:

Σάμος: Συνελήφθησαν μετανάστες που έγλειφαν συσκευασίες σε σούπερ μάρκετ και τις άφηναν στο ράφι (βίντεο)

Τρομακτικό βίντεο: 26χρονος στις ΗΠΑ προσπαθεί να ξεφύγει από πούμα - «Δεν σκοπεύω να πεθάνω σήμερα»

«Έφυγε» από καρδιακή ανακοπή η Μπέρτα του «Two and a half men»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης