Η συνταγή της ημέρας: Σκουμπρί με κοκκινιστά ρεβίθια και ντοματίνια
Η συνταγή της ημέρας: Σκουμπρί με κοκκινιστά ρεβίθια και ντοματίνια
Το σκουμπρί προσφέρεται για ψήσιμο στη σχάρα λόγω της σφιχτής και ζουμερής σάρκας του.
Από τον Γιώργο Δημητρακόπουλο, chef de cuisine στην εταιρία Jacques Lafargues Traiteur στη Λιόν
1 ΩΡΑ • ΕΥΚΟΛΟ
Υλικά (για 4 άτομα)
400 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 χούφτες μαϊντανό ψιλοκομμένο
400 γρ. ντοματίνια
1 ΩΡΑ • ΕΥΚΟΛΟ
Υλικά (για 4 άτομα)
400 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 χούφτες μαϊντανό ψιλοκομμένο
400 γρ. ντοματίνια
1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
4 φιλέτα σκουμπρί
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια αποβραδίς σε μπόλικο κρύο νερό μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Την επομένη τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε απαλά το κρεμμύδι με μια πρέζα αλάτι για 10΄ μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 2΄, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι το λάδι να γίνει βαθύ κόκκινο.
Ρίχνουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1΄ επιπλέον, προτού προσθέσουμε τα ντοματίνια και τα ρεβίθια μαζί με το υγρό που έχει απομείνει.
Φέρνουμε σε βρασμό και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε απαλά για 25΄-30΄.
Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και τις υπόλοιπες 3 κουτ. σούπας λάδι σε ένα μικρό μπολ ανακατεύοντας καλά.
Στη συνέχεια βάζουμε τα φιλέτα ψαριού σε ένα πιάτο και τα πασπαλίζουμε με την πάπρικα και από τις δύο πλευρές. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τα μαγειρεύουμε για 2΄-3΄, με το δέρμα προς τα κάτω, μέχρι να γίνει τραγανό. Κατόπιν τα γυρίζουμε και τα μαγειρεύουμε για 1΄ ακόμη.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα ή μπολ βάζοντας τα κοκκινιστά ρεβίθια κάτω, από πάνω το σκουμπρί και, τέλος, τη σάλτσα με τον μαϊντανό και το λεμόνι.
Φωτογραφίες: JONATHAN GREGSON
Styling: JO HARRIS. FOOD STYLING: ELLA TARN
4 φιλέτα σκουμπρί
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια αποβραδίς σε μπόλικο κρύο νερό μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Την επομένη τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε απαλά το κρεμμύδι με μια πρέζα αλάτι για 10΄ μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 2΄, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι το λάδι να γίνει βαθύ κόκκινο.
Ρίχνουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1΄ επιπλέον, προτού προσθέσουμε τα ντοματίνια και τα ρεβίθια μαζί με το υγρό που έχει απομείνει.
Φέρνουμε σε βρασμό και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε απαλά για 25΄-30΄.
Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και τις υπόλοιπες 3 κουτ. σούπας λάδι σε ένα μικρό μπολ ανακατεύοντας καλά.
Στη συνέχεια βάζουμε τα φιλέτα ψαριού σε ένα πιάτο και τα πασπαλίζουμε με την πάπρικα και από τις δύο πλευρές. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τα μαγειρεύουμε για 2΄-3΄, με το δέρμα προς τα κάτω, μέχρι να γίνει τραγανό. Κατόπιν τα γυρίζουμε και τα μαγειρεύουμε για 1΄ ακόμη.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα ή μπολ βάζοντας τα κοκκινιστά ρεβίθια κάτω, από πάνω το σκουμπρί και, τέλος, τη σάλτσα με τον μαϊντανό και το λεμόνι.
Φωτογραφίες: JONATHAN GREGSON
Styling: JO HARRIS. FOOD STYLING: ELLA TARN
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα