Ολοκληρώθηκε και το τελευταίο ντιμπέιτ μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ

Ολοκληρώθηκε και το τελευταίο ντιμπέιτ μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ

Θέματα εξωτερικής πολιτικής στην ατζέντα της τρίτης και κρισιμότερης τηλεμαχίας - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ολοκληρώθηκε και το τελευταίο ντιμπέιτ μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ
Ολοκληρώθηκε και το τελευταίο ντιμπέιτ μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ
Ολοκληρώθηκε το τρίτο και κρισιμότερο ντιμπέιτ μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικανού, Μιτ Ρόμνεϊ.

Οι δύο υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τελευταία φορά στο πλατό, αυτή τη φορά στη Φλόριντα, με συντονιστή τον Μπομπ Σίφερ του CBS, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους δείχνουν σχεδόν ισόπαλους.

Η ατζέντα επικεντρώθηκε στην εξωτερική πολιτική και το συνολικής διάρκειας 90 λεπτών ντιμπέιτ ήταν χωρισμένο στις εξής ενότητες: 
Κλείσιμο

Ο ρόλος των ΗΠΑ στον κόσμο, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, το Ισραήλ και το Ιράν, οι αλλαγές στη Μέση Ανατολή, το θέμα της τρομοκρατίας και η άνοδος της Κίνας.

Όσον αφορά τον ισλαμικό εξτρεμισμό, ο Ρόμνεϊ δήλωσε ότι "Δεν μπορούμε να βγούμε από αυτό το χάος. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη και ισχυρή στρατηγική που θα βοηθήσει τον ισλαμικό κόσμο και άλλα μέρη να απορρίψουν τον βίαιο εξτρεμισμό. Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να βοηθήσουμε τον μουσουλμανικό κόσμο να καταφέρει να απαρνηθεί τον εξτρεμισμό".

Από την πλευρά του, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί ο Ρόμνεϊ λέγοντας ότι "όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική, φαίνεται ότι θέλετε (το κόμμα του Ρόμνεϊ) να υιοθετήσετε την εξωτερική πολιτική της δεκαετίας του 1980, την κοινωνική πολιτική του 1950 και την οικονομική πολιτική του 1920. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, με σεβασμό στη Μέση Ανατολή, είναι υπάρχει μια ισχυρή και σταθερή ηγεσία, όχι μια λάθος και απερίσκεπτη ηγεσία και δυστυχώς αυτή τη θέση έχει υιοθετήσει η εκστρατεία (Ρόμνεϊ), κάτι που δεν αποτελεί μια πετυχημένη συνταγή για την αμερικανική δύναμη". Πρόσθεσε επίσης ότι όσα είχαν γραφτεί στις εφημερίδες σχετικά με τη συμφωνία συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, είναι αναληθή.

 

Αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ, ο Ρόμνεϊ δήλωσε ότι "ξέρω πώς να δημιουργήσω 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας".

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Αμερική παραμένει ένα σημαντικό έθνος. Αναφερόμενος στον αντίπαλό του, ο Ομπάμα ανέφερε ότι ο Ρόμνεϊ έχει υιοθετήσει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, κατά την περίοδο της προεκλογικής του εκστρατείας και οι πολιτικές που ακολουθεί είναι λανθασμένες και ριψοκίνδυνες.

Στη συνέχεια ο Ομπάμα αναφέρθηκε στο ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι "ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρότερη Αμερική και είναι ήδη ισχυρότερη σε σχέση με όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Αφού δώσαμε ένα τέλος στον πόλεμο στο Ιράκ, είμαστε σε θέση να επαναπροσδιορίσουμε την προσοχή μας όχι μόνο στην απειλή που προβάλει η τρομοκρατία αλλά και να ξεκινήσουμε μια μεταβατική διαδικασία στο Αφγανιστάν. Μας επέτρεψε επίσης να επικεντρωθούμε στις συμμαχίες και τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, που επί μία δεκαετία είχαν παραμεληθεί".

Απευθυνόμενος στον Ρόμνεϊ ο Ομπάμα είπε "κυβερνήτη Ρόμνεϊ, οι συμμαχίες των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ άλλοτε ισχυρότερες, στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική, με το Ισραήλ, όπου έχουμε μια πρωτόγνωρη συνεργασία μεταξύ του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών. Αλλά αυτό που καταφέραμε επίσης να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε την Αμερική. Και αυτό είναι το σχέδιό μου".

Επί του ίδιου θέματος ο Μιτ Ρόμνεϊ δήλωσε ότι "σκοπός μας είναι να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος βρίσκεται εν ειρήνη. Θέλουμε ένα ειρηνικό πλανήτη, θέλουμε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν ειρηνικά και να ξέρουν ότι έχουν μπροστά τους ένα λαμπρό και εποικοδομητικό μέλλον, χωρίς πολέμους. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και κύβος της ηγεσίας για την προώθηση των αρχών της ειρήνης, έπεσε στα χέρια της Αμερικής. Δεν ζητήσαμε κάτι τέτοιο, αλλά είναι τιμή μας. Αλλά προκειμένου να είμαστε σε θέση να προωθήσουμε τις αρχές της ειρήνης, πρέπει να είμαστε ισχυροί. Και η αρχή για αυτό είναι μια ισχυρή εγχώρια οικονομία αλλά δυστυχώς η οικονομία δεν είναι ισχυρότερη".

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με όσες δημοσκοπήσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητα, 41 από τις συνολικά 50 πολιτείες φαίνεται να έχουν αποφασίσει ποιον θέλουν να στείλουν στο Λευκό Οίκο, αλλά αμφίρροπες παραμένουν πολιτείες όπως το Οχάιο και η Φλόριντα.

Στην τελευταία έρευνα φαίνεται πως η μάχη δίνεται στο νήμα, με Ομπάμα και Ρόμνεϊ να συγκεντρώνουν ποσοστό 46% μεταξύ των ερωτηθέντων.

Κυριακάτικη δημοσκόπηση των NBC και Wall Street Journal, εμφάνιζε και τους δύο υποψήφιους κοντά στο 47%. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση πριν τα ντιμπέιτ, ο Ομπάμα είχε προβάδισμα τριών μονάδων.

Ωστόσο, ο Ομπάμα διατηρεί προβάδισμα πέντε μονάδων στο κοινό όσων έχουν ήδη γραφτεί να ψηφίσουν. Στις σημαντικότερες δημογραφικές ομάδες, ο Ρόμνεϊ έχει προβάδισμα στους άνδρες, ο Ομπάμα στις γυναίκες, ενώ και οι δυο τους είναι ουσιαστικά ισόπαλοι στους ψηφοφόρους στις μεσοδυτικές πολιτείες.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης