Σύζευξη Δία - Κρόνου: Το εντυπωσιακό φαινόμενο που έχει να συμβεί 400 χρόνια

Σύζευξη Δία - Κρόνου: Το εντυπωσιακό φαινόμενο που έχει να συμβεί 400 χρόνια

Η μεγάλη σύζευξη του 2020 είναι ιδιαίτερα σπάνια καθώς οι πλανήτες αυτοί δεν έχουν βρεθεί τόσο κοντά για περίπου 400 χρόνια και δεν υπήρξαν ορατοί από τόσο κοντά τη νύχτα από τα μεσαιωνικά χρόνια, το 1226 

Σύζευξη Δία - Κρόνου: Το εντυπωσιακό φαινόμενο που έχει να συμβεί 400 χρόνια
Για ένα μεγάλο αστρονομικό φαινόμενο μιλούν οι αστρονόμοι, καθώς ο Δίας και ο Κρόνος πρόκειται να έρθουν πολύ κοντά στον βραδινό ουρανό, κάτι που έχει να συμβεί τα τελευταία 400 χρόνια.

Προτού να έρθει το 2020 στο τέλος του, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, ο Δίας κι ο Κρόνος θα εμφανιστούν για να σχηματίσουν έναν «διπλό πλανήτη». Μια τέτοια θεαματική σύζευξη, όπως είναι αυτή η πλανητική στοίχιση, δεν έχει συμβεί για σχεδόν 800 χρόνια. Όταν οι τροχιές του στοιχίζονται κάθε 20 χρόνια, ο Δίας κι ο Κρόνος έρχονται εξαιρετικά κοντά.

Μεγάλες συζεύξεις συμβαίνουν όταν ο Δίας, ο οποίος περιβάλλει τον ήλιο σε σκιά κάτω των 12 ετών, και ο Κρόνος, ο οποίος περιστρέφεται σε τροχιά κάθε 29,5 χρόνια, έρχονται σε άμεση ευθυγράμμιση με τη Γη. Το φαινόμενο συμπίπτει με το χειμερινό ηλιοστάσιο, όταν η κλίση του βόρειου ημισφαιρίου μακριά από τον ήλιο παράγει τη συντομότερη μέρα και τη μεγαλύτερη νύχτα.

Η μεγάλη σύζευξη του 2020 είναι ιδιαίτερα σπάνια καθώς οι πλανήτες αυτοί δεν έχουν βρεθεί τόσο κοντά για περίπου 400 χρόνια και δεν υπήρξαν ορατοί από τόσο κοντά τη νύχτα από τα μεσαιωνικά χρόνια, το 1226.

Οι στοιχίσεις μεταξύ αυτών των δύο πλανητών είναι πολύ σπάνιες, καθώς συμβαίνουν κάθε περίπου 20 χρόνια, αλλά αυτή η σύζευξη είναι ιδιαίτερα σπάνια λόγω του γεγονότος ότι θα εμφανιστούν εξαιρετικά κοντά ο ένας στον άλλον. Ο αστρονόμος Patrick Hartigan από το Rice University είπε σε δήλωσή του ότι «θα πρέπει να πας τόσο πίσω, στην αυγή της τετάρτης Μαρτίου του 1226, για να δεις μια πιο στενή στοίχιση μεταξύ αυτών των αντικειμένων στον νυχτερινό ουρανό».

Τι είναι η μεγάλη σύζευξη

Το 1610 ο Ιταλός αστρονόμος Galileo Galilei ανακάλυψε και τους τέσσερις δορυφόρους του Δία και τα «δαχτυλίδια» του Κρόνου. Όχι πολύ αργότερα, το 1623, οι δύο αυτοί πλανήτες εθεάθησαν στοιχισμένοι για πρώτη φορά. Η σύζευξη μερικές φορές έχει την ονομασία «χριστουγεννιάτικο αστέρι» λόγω της σύνδεσης της με την ιστορία γέννησης του Χριστού. Στην ιστορία, το αστέρι καθοδηγεί τους Μάγους στο σπίτι του Ιησού που πολλοί Χριστιανοί πιστεύουν ότι ήταν θαύμα. Οι αστρονόμοι έχουν προσπαθήσει να συνδέσουν το αστέρι με διάφορα σπάνια ουράνια γεγονότα συμπεριλαμβανομένου του κομήτη, του σούπερ-νόβα και της σύζευξης.

Η λέξη σύζευξη χρησιμοποιείται από τους αστρονόμους για να περιγράψουν τη συνάντηση αντικειμένων στον νυχτερινό ουρανό, και η «μεγάλη σύζευξη» συμβαίνει μεταξύ των 2 μεγαλύτερων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα, του Δία και του Κρόνου.

Οι πλανήτες θα είναι τόσο κοντά που θα εμφανιστούν κατά κάποιο τόπο σαν να αλληλοκαλύπτονται, δημιουργώντας έτσι ένα σπάνιο «διαπλανητικό» αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ενώ θα φαίνονται να βρίσκονται πολύ κοντά στη Γη, στην πραγματικότητα θα είναι πολύ μακριά.


Ειδήσεις σήμερα:

Ερντογάν: Όσοι μας απειλούν με κυρώσεις στο τέλος θα απογοητευτούν

Οδικός χάρτης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα: Τεστ προσομοίωσης και μυστικά σημεία φύλαξης των ψυγείων

Βρετανία: Εκατοντάδες δόσεις του εμβολίου της Pfizer καταστράφηκαν επειδή χάλασε το ψυγείο αποθήκευσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή