Χουάν Κάρλος: Προλειαίνει τον δρόμο της επιστροφής του;
Χουάν Κάρλος: Προλειαίνει τον δρόμο της επιστροφής του;
Σύμφωνα με το δικηγόρο του, κατέβαλε στο κράτος τέσσερα εκατομμύρια ευρώ - Πρόκειται για μία προσπάθεια να τακτοποιήσει τις φορολογικές υποθέσεις του και να κατευνάσει την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η συμπεριφορά του
Νοσταλγία για την πατρίδα φαίνεται να νιώθει ο πρώην Βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα τον Αύγουστο, υπό την πίεση ενός κυκεώνα σκανδάλων. Απ’ ό,τι φαίνεται, προλειαίνει το δρόμο της επιστροφής του. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, κατέβαλε στο κράτος τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία προσπάθεια να τακτοποιήσει τις φορολογικές υποθέσεις του και να κατευνάσει την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η συμπεριφορά του. Συνολικά χρωστάει πέντε εκατομμύρια. Ο τέως βασιλιάς επιθυμεί να συμμετάσχει στον ιστιοπλοϊκό αγώνα ρεγκάτα Ria de Pontevedra, ο οποίος θα λάβει χώρα σε λίγες ημέρες. Στα μάτια της συντριπτικής πλειονότητας της ισπανικής κοινωνίας, όμως, ο Χουάν Κάρλος θα ήταν καλύτερα να παραμείνει στην αυτοεξορία του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο αλλοτινός πολύφερνος βασιλιάς έχει καταστεί persona non grata.
Τίποτα από όλα αυτά δεν προμηνύονταν, όταν ο επίδοξος διάδοχος του ισπανικού θρόνου, συστήθηκε στο ελληνικό κοινό πολλές δεκαετίες νωρίτερα. Δύο φορές σημαιοστολίζεται για χάρη του η Αθήνα. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1961, όταν και έγινε η επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα της Σοφίας μαζί του και στον «γάμο του αιώνα» οκτώ μήνες αργότερα. Ο Ισπανός διάδοχος προκάλεσε πολιτική θύελλα και κοινωνική δυσαρέσκεια, εξαιτίας του έντονου διπλωματικού παρασκηνίου και κυρίως της «λυπητερής» που αναγκάστηκαν να πληρώσουν από τις τσέπες τους οι Έλληνες φορολογούμενοι και η Ψωροκώσταινα που μετά βίας είχε αρχίσει να εκμοντερνίζεται και να συνέρχεται από τα δεινά δεκαετιών.
Τί και αν στην τελετή των γάμων του ζεύγους παρέστησαν τρεις βασιλείς, έξι βασίλισσες, 42 πρίγκιπες, 56 πριγκίπισσες και 22 δούκες και δούκισσες, τους οποίους είχε συγκεντρωθεί να θαυμάσει 600 χιλιάδες κόσμου. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος Έλληνας δεν έβλεπε και κάθε μέρα βασιλικές άμαξες να παρελαύνουν, μεταξύ των οποίων μία ολόχρυση κατασκευασμένη το 1870 στη Γαλλία, 80.000 τριαντάφυλλα, με τα οποία στολίστηκε ο Καθολικός Ναός του Αγίου Διονυσίου και η Μητρόπολη των Αθηνών, 120 προβολείς και εκατοντάδες χρυσοστόλιστα άλογα. Πόσο μάλλον την πριγκίπισσα Γκρέϊς Κέλι του Μονακό, η οποία κατά γενική ομολογία επισκίασε με τη λάμψη της τη νύφη. Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν μπόρεσαν να ανακουφίσουν το νομοσχέδιο «περί προικός της βασιλόπαιδος Σοφίας» που κατατέθηκε στη Βουλή στις 19 Φεβρουαρίου 1962 από τον υπουργό Οικονομικών Σπύρο Θεοτόκη και το οποίο προέβλεπε προίκα 300.000 δολαρίων απαλλασσόμενη από κάθε φορολογία. Είχε προηγηθεί η σχετική συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου, αλλά και η κοινωνική αντίδραση που συμπυκνώθηκε στο σύνθημα «Προίκα στην παιδεία και όχι στη Σοφία». Πολύ πριν τον γάμο, η παντοδύναμη μητέρα της νύφης και Βασίλισσα Φρειδερίκη διεκδικούσε να εκταμιευτεί από τον κρατικό κορβανά για την προίκα της μοναχοκόρης της ακόμα μεγαλύτερο ποσό, διχάζοντας τα κόμματα της εποχής και φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το νομοσχέδιο, τελικά, εγκρίθηκε δια βοής στη Βουλή των Ελλήνων στις 16 Μαρτίου 1962. Η Ένωση Κέντρου απείχε από την ψηφοφορία. «Η συμβολή́ του Ελληνικού λαού εις την αποκατάστασιν της βασιλόπαιδος Σοφίας, πρωτίστως προβάλλεται ως η ηθική και έμπρακτος συμμετοχή του εις το ευτυχές γεγονός», ανέφερε το νομοσχέδιο.
Η βρετανική Daily Mail χαρακτήρισε την τελετή και τους εορτασμούς που ακολούθησαν ένα τεράστιο «καρναβάλι». Ο απεσταλμένος της εφημερίδας υπολόγισε τα έξοδα του γάμου σε 2.800.000 δολάρια που επίσης πληρώθηκαν από τα δημόσια ταμεία. «Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και η Σοφία όμορφη. Το νυφικό της ήταν ένα δαντελένιο όνειρο. Τη μακριά ουρά κρατούσαν 6 παράνυμφοι, μεταξύ των οποίων η αδελφή της Ειρήνη, η αδελφή του Χουανίτο, Ινφάντα Πιλάρ, η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ολλανδίας, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ και η καλύτερη φίλη των παιδιών μου, η πριγκίπισσα Τατιάνα Ράτζβιλ», περιέγραφε ειδυλλιακά το γεγονός η μητέρα της νύφης. Η πραγματικότητα, όμως, αποτυπώθηκε στο εμπιστευτικό έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας προς το Φόρεϊν Οφις. «Πολιτικά, ο χρόνος του γάμου ήταν άστοχος και άτυχος. Έγινε αμέσως μετά τους εορτασμούς για τα 80χρονα του βασιλέως Παύλου. Η επέτειος αυτή συγκέντρωσε στην Αθήνα μέλη από βασιλικούς οίκους. Έγιναν πολλές βασιλικές εκδηλώσεις, σε βαθμό που έκαναν τους Έλληνες να γκρινιάζουν για τα έξοδα...». Στα 100 χρόνια της Ελληνικής Δυναστείας, προικοδοτήθηκαν άλλες πέντε βασιλοπούλες, η Σοφία ήταν η έκτη και τελευταία. Ήταν τέτοιος ο θόρυβος, όμως, που συνόδεψε την προίκα της Σοφίας, που δεκαετίες αργότερα έγινε γνωστό ότι προσφέρθηκε να καλύψει το δυσθεώρητο για την εποχή ποσό ο Αριστοτέλης Ωνάσης. «Αγαπητέ πρόεδρε, Σας εσωκλείω επιταγήν τριακοσίων χιλιάδων δολλαρίων εις διαταγήν της Τραπέζης της Ελλάδος, με την κάτωθι σκέψιν και επιθυμίαν: Αν σας αρέσει, κάμνετε χρήσιν, αν όχι, μου επιστρέφετε την επιταγήν και με συγχωρείτε δια την ενόχλησιν. Πρόκειται για το ζήτημα της πριγκιπικής προικός. Δια να αποφευχθούν περαιτέρω δυσάρεσται συζητήσεις στην Βουλήν και στον τύπον με την λυπηράν αντανάκλασιν στην βασιλικήν οικογένειαν, προτείνω να δωρίσω μέσω ημών στο Δημόσιο ανωνύμως το υπό συζήτησιν ποσόν, και έτσι αποστομώνονται όλοι και τερματίζεται η πολιτική εκμετάλλευσης του θέματος αυτού. Εφρόντισα να γίνη η επιταγή εις τρόπον που να εξασφαλίζεται η ανωνυμία του δωρητού», έγραψε σε επιστολή προς τον Καραμανλή, ο οποίος δεν αποδέχτηκε την προσφορά του και τρεις ημέρες αργότερα επέστρεψε την επιταγή στον αντιπρόσωπο του Ωνάση. Δεν ήταν, όμως, μόνο η προίκα που σκανδάλισε την ελληνική κοινωνία, ούτε ο πολυτελής γάμος. Εξόργισαν και τα δώρα, τα οποία δεν προσέφεραν μονάχα οι υπόλοιποι γαλαζοαίματοι και πλούσιοι της εποχής. Ένα ιδιαίτερα πιεστικό εγχώριο δίκτυο στήθηκε, αναγκάζοντας σχολεία, οργανισμούς, ορφανοτροφεία και πάσης φύσης ιδρύματα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ο πολύφερνος γαμπρός που έκανε την Ελλάδα άνω κάτω γεννήθηκε στη Ρώμη το 1938. Εκεί ζούσε η οικογένειά του εξόριστη, ήδη εφτά χρόνια πριν τον ερχομό του. Ο παππούς του Αλφόνσος ΙΓ’ μετά από δύο δεκαετίες έντασης και εμφυλίου σπαραγμού είχε αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές που κέρδισαν οι Δημοκρατικοί της Ισπανίας. Μετά τη νίκη τους, τον κήρυξαν έκπτωτο καταργώντας την μοναρχία και αναγκάζοντάς τον να εξοριστεί. Έτσι άφησε την Ισπανία και εγκαταστάθηκε σε μεγάλο ξενοδοχείο στην Ρώμη. Ο πατέρας του ήταν ο Χουάν των Βουρβόνων και μητέρα του η Μαρία δε λας Μερθέδες των Δύο Σικελιών. Μετά την Ιταλία, εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Ελβετία, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια, αλλά και στην Πορτογαλία. Σε ηλικία εννέα ετών και φορώντας ακόμα κοντά παντελονάκια αποχωρίζεται τους γονείς του και μετακομίζει στη Μαδρίτη, έπειτα από εντολή του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο. Αυτός είναι που τον χρίζει άτυπο διάδοχό του, παραβλέποντας τον πατέρα του, ο οποίος ήταν σφοδρός πολέμιος του καθεστώτος του. Ο νεαρός Χουάν ενηλικιώνεται υπό την επίβλεψη του Φράνκο. Αποφοιτά από την στρατιωτική ακαδημία αξιωματικών της χώρας, όπου ήταν γνωστός ως Καντέτ Χουανίτο. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών του εκεί, αναδείχθηκε σε δεινό πιλότο. Αμέσως μετά σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Complutense Πολιτικό και Διεθνές Δίκαιο και Οικονομία των Δημοσίων Δαπανών. Η ήδη ανορθόδοξη ενηλικίωσή του, όμως, είχε σφραγιστεί από την πρόωρη και ακόμα ανεξήγητη απώλεια του μικρού αδελφού του Αλφόνσο. Η τραγωδία μετά βίας αναφέρθηκε από τα ελεγχόμενα μίντια του Φράνκο, με αποτέλεσμα να πυκνώσουν τα ερωτήματα ως προς το τί ακριβώς συνέβη. Ο κατάξανθος και κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος αδελφός του Χουάν γνωστός και ως «Ντον Αλνφονσίτο ζούσε με την οικογένειά του στην Πορτογαλία. Εκείνη την ημέρα είχε κερδίσει ένα τοπικό διαγωνισμό γκολφ. Στη συνέχεια είχε παρακολουθήσει την καθιερωμένη τελετή στην εκκλησία και είχε επιστρέψει σπίτι, ώστε να περάσει ποιοτικό χρόνο με τον μεγαλύτερο αδελφό του που είχε έρθει από την Ισπανία να τον επισκεφθεί. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι το όπλο, δώρο του Φράνκο το οποίο είχε παραδώσει ο ίδιος ο Χουάν, εκπυρσοκρότησε, ενώ το νεαρό αγόρι το καθάριζε. Η σφαίρα τον χτύπησε στο μέτωπο και ξεψύχησε λίγα λεπτά αργότερα. Μέλη του υπηρετικού προσωπικού για χρόνια ψιθύριζαν ότι την σκανδάλη πάτησε κατά λάθος ο Χουάν, χωρίς να γνωρίζει ότι το όπλο ήταν οπλισμένο. Πολλά χρόνια αργότερα ο Χουάν είχε εξομολογηθεί σε φίλους του ότι ένιωθε υπεύθυνος. Άτομα που τον γνωρίζουν επιβεβαιώνουν ότι ο χαμός του αδελφού του και μάλιστα υπό τέτοιες συνθήκες τον καταδιώκει μέχρι σήμερα. Μόνο ο ίδιος, άλλωστε, γνωρίζει τί ακριβώς συνέβη. Τα δύο αγόρια ήταν μόνα στο δωμάτιο. Εντύπωση προκάλεσε τότε το γεγονός ότι ως φοιτητής της στρατιωτικής ακαδημίας ο Χουάν έπρεπε να γνωρίζει τον κίνδυνο να καθαρίζει κανείς ένα οπλισμένο όπλο. Εξάλλου, τόσο αυτός όσο και ο αδελφός του ήταν δεινοί κυνηγοί, οι οποίοι επιδείκνυαν με καμάρι τα λάφυρά τους και ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα όπλα.
Ό,τι και να συνέβη, γεγονός παραμένει ότι ο Χουάν ολοκλήρωσε τις σπουδές του και κατ’ εντολή του Φράνκο πέρασε από διάφορα πόστα σε υπουργεία, όπως το υπουργείο Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και άλλα. Την περίοδο εκείνη γνωρίζει και λίγο αργότερα αρραβωνιάζεται την Σοφία. Ήταν και οι δύο λάτρεις της ιστιοπλοΐας και είχαν έρθει κοντά κατά τη διάρκεια μίας εκδρομής με ιστιοπλοϊκό γύρω από τα ελληνικά νησιά. Επανασυνδέθηκαν έναν χρόνο αργότερα, σε έναν βασιλικό γάμο, στον οποίο είχαν παραβρεθεί και οι δύο. Μετά τον γάμο, το ζευγάρι επέστρεψε στη Μαδρίτη, μαζί με την ισπανική αποστολή που αποτελείτο από τρείς χιλιάδες άτομα.
Την εποχή εκείνη, ο πρίγκιπας Χουάν Κάρλος συναντήθηκε και συμβουλεύτηκε τον Φράνκο πολλές φορές. Ήταν, άλλωστε, ο επιλεγμένος διάδοχός του. Συμμετείχε σε επίσημες κρατικές λειτουργίες και στέκονταν δίπλα στον δικτάτορα. Μέχρι το 1975, όταν και ο Φράνκο έφυγε πλέον από τη ζωή, ο πρίγκιπας υποστήριξε δημόσια το καθεστώς του Φράνκο. Εμφανιζόταν δημόσια σε κρατικά δείπνα και στρατιωτικές παρελάσεις, ενώ επαινούσε τον Φράνκο και την κυβέρνησή του για την οικονομική ανάπτυξη και τις θετικές αλλαγές στην Ισπανία. Ωστόσο, καθώς προχωρούσαν τα χρόνια, ο Χουάν Κάρλος άρχισε να συναντάται κρυφά με ηγέτες και εξόριστους της πολιτικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι αγωνίζονταν να εγκαθιδρύσουν τη Δημοκρατία στην χώρα. Είχε επίσης μυστικές συνομιλίες με τον πατέρα του μέσω τηλεφώνου. Ο Φράνκο, από την πλευρά του και εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούσαν αγνοούσε την παρασκηνιακή αυτή δράση του πρίγκιπα. Από το 1974 και για έναν χρόνο μέχρι τον θάνατο του Φράνκο ο Χουάν λειτουργούσε ως επικεφαλής της χώρας. Τον Οκτώβρη του 1975 ανέλαβε και επίσημα τα ηνία του κράτους, ενώ ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ισπανίας στις 22 Νοεμβρίου του 1975, μόλις δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Φράνκο. Ο πατέρας του, αν και δυσαρεστημένος που παρακάμφθηκε, αποδέχθηκε τις εξελίξεις για να σωθεί η Δυναστεία.
Προς μεγάλη απογοήτευση των θιασωτών της δικτατορίας του Φράνκο, ο Βασιλιάς θεσμοθέτησε συνταγματικές αλλαγές που οδήγησαν στις δημοκρατικές εκλογές του 1977, μετά από 45 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, δεν απολάμβανε υψηλή δημοτικότητά. Παρά την γοητεία του, την κατά γενική ομολογία συμπαθητική σύζυγό του και τα τρία παιδιά που το ζεύγος απέκτησε (Την Ιφάντα Ελένα, την Ιφάντα Κριστίνα και τον Πρίγκιπα Φελίπε, ο οποίος θα ήταν και ο διάδοχος του πατέρα του), στα πρώτα χρόνια της ισπανικής μεταπολίτευσης ο Χουάν Κάρλος δεν μπορούσε να αποτινάξει το στίγμα του «δοτού» και της προνομιακής σχέσης που διατηρούσε με τον μισητό δικτάτορα.
Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, η τύχη του χαμογέλασε, αλλάζοντας δραστικά το προφίλ του. Πέντε χρόνια αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος Αδόλφο Σουάρεθ υπέβαλε την παραίτησή του ύστερα από τέσσερα χρόνια θητείας. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, πρότεινε να τον διαδεχθεί ο Λεοπόλδο Κάλβο Σοτέλο που ανήκε στο ίδιο κόμμα, για να μην προκληθούν ταραχές. Για να συμβεί αυτό, έπρεπε να υπερψηφιστεί από τη Βουλή. Η καθοριστική ψηφοφορία είχε οριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου. Όλα έδειχναν ότι ο Σοτέλο θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία. Το απόγευμα της επίμαχης ημέρας, η διαδικασία είχε ξεκινήσει. Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής ψηφοφορίας, ο αντισυνταγματάρχης Αντόνιο Τεχέρο μαζί με μια ακολουθία στρατιωτικών όρμησαν στην αίθουσα, επιχειρώντας να καταλάβουν την εξουσία. Όλοι φορούσαν τις στολές τους και είχαν τα υπηρεσιακά τους όπλα. Στόχος τους ήταν να επιβληθεί ένα πραξικόπημα, παρόμοιο με αυτό του Φράνκο. Ο στρατός, όμως, δεν τους στήριξε, ενώ οι πολίτες τρομοκρατημένοι στην σκέψη μίας αναβίωσης της περιόδου του Φράνκο συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Ισπανίας, απαιτώντας δημοκρατία. Τελικά οι στρατιωτικοί συνελήφθησαν. Ο Χουάν Κάρλος, αν και στην πραγματικότητα δεν είναι γνωστό τί ακριβώς γνώριζε και τί ανάμειξη είχε, σε δημόσια παρέμβασή του στήριξε τη δημοκρατία και άδειασε τον πραξικοπηματία. Την επόμενη ημέρα η εφημερίδα El Pais πλέκει το εγκώμιό του, υπό τον τίτλο: «Ενας απαραίτητος μονάρχης». Τις επόμενες δεκαετίες, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την μεταστροφή του ισπανικού λαού προς το πρόσωπό του. Τα ποσοστά αποδοχής του άγγιξαν τη δεκαετία του 1980 το 70% στους υποστηρικτές της μοναρχίας, προμηνύοντας μία αδιατάραχη και στιβαρή βασιλεία. Πράγματι για χρόνια ο Χουάν Κάρλος είχε μετατραπεί σε υπερεθνικό σύμβολο ενότητας. Η τύχη του άλλαξε ριζικά το 2012, την χρονιά που χαρακτηρίστηκε annus horribilis (τρομερή χρονιά) για τη δυναστεία των Βουρβόνων. Αποτέλεσε σημείο ορόσημο. Τα μέχρι τότε τα άγνωστα στο ευρύ κοινό αμαρτήματά του έγιναν βορά στο αδηφάγο και ταλαιπωρημένο κοινό από μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Εξαιτίας αυτών δεν αποδομήθηκε μονάχα ο Χουάν Κάρλος στα μάτια του λαού του. Εκτός από τη δυσμένεια στην οποία υπέπεσε, τον θρόνο που αναγκάστηκε να παραχωρήσει άρον άρον στον γιό του, έθεσε σε απειλή και τον ίδιο τον θεσμό, τον οποίο τάραξε συθέμελα.
Από τη δεκαετία του 1990, άρχισε να διαφαίνεται ότι η περίοδος χάριτος του Χουάν Κάρλος έχει στερέψει. Ο βασιλιάς δεν ήταν σε θέση πλέον να κεφαλαιοποιεί την περίοδο εκδημοκρατισμού της Ισπανίας και τον ρόλο του σε αυτήν. Η παθολογική αδυναμία του στις γυναίκες και οι αμέτρητες εξωσυζυγικές σχέσεις του, ο διαταραγμένος γάμος του, η περίεργη σχέση του με τα χρήματα και τα φημολογούμενα οικονομικά σκάνδαλα που αυτή είχε προκαλέσει, αλλά και ο τραχύς χαρακτήρας του άρχισαν να πυκνώνουν επικίνδυνα, πλήττοντας το δημόσιο προφίλ του. Οι σχέσεις του με αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες, δικτάτορες και ηγέτες και τα οφέλη που αποκόμιζε από αυτούς, σύμφωνα με τις επίσημες βιογραφίες του, πήγαζαν από μία απληστία που δεν έλεγε να καταλαγιάσει με τα χρόνια. Αδυνατούσε να ξεχάσει τα παιδικά του χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε γνωρίσει τον εξευτελισμό που του προκαλούσε η οικονομική εξάρτησή του από πλούσιους Ισπανούς αριστοκράτες. Αυτοί ήταν που εξασφάλιζαν σε αυτόν και την οικογένειά του την άνετη ζωή, στην οποία είχαν εθιστεί αυτοί και οι προγονοί τους ανά τους αιώνες. Κορυφή του παγόβουνου στις αποκαλύψεις που ακολούθησαν στάθηκε η εμπλοκή της ίδιας του της κόρης σε ένα οικονομικό σκάνδαλο. Για πρώτη φορά, μάλιστα, στην ιστορία της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, ένα μέλος της αντιμετώπισε βαρύτατες κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Το σκάνδαλο Noos μετατράπηκε σε σύμβολο της πολιτικής, οικονομικής και θεσμικής κρίσης που έπληττε την περίοδο εκείνη την Ισπανία. Η μικρότερη κόρη του Χουάν Κάρλος Κριστίνα που έφερε τον τίτλο της Δούκισσας της Πάλμα, ο οποίος της είχε δοθεί ως δώρο γάμου το 1997, και ο σύζυγός της, πρώην πρωταθλητής των Ολυμπιακών Αγώνων χάντμπολ κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση 6,1 εκατ. δολαρίων από δημόσιους πόρους μέσω του ινστιτούτου Noos. Εκείνη τελικά αθωώθηκε.
Καταδικάστηκε, ωστόσο, ο σύζυγός της. Μετά από την ταπείνωση μίας δημόσιας δίκης, τις εξοργισμένες αντιδράσεις πολιτών και τον εξοστρακισμό της από τον δημόσιο βίο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ισπανία, μετακομίζοντας στην Ελβετία. Τα προβλήματα είχαν μόλις ξεκινήσει για τον Χουάν Κάρλος, ο οποίος γιόρτασε την περίοδο εκείνη τα 76α του γενέθλια, φανερά ταλαιπωρημένος από ένα χειρουργείο. Σαν να άνοιξε το κουτί της Πανδώρας την ίδια εποχή αποκαλύπτονται η μία μετά την άλλη αμφιλεγόμενες φιλίες και συναλλαγές του βασιλιά με άτομα όπως ο Ισπανός τραπεζίτης Μάριο Κόντε, ο επιχειρηματίας Χαβιέ ντε λα Ρόζα και ο διπλωμάτης Μάνουελ Πράντο. Και οι τρεις βρέθηκαν στη φυλακή για οικονομικά σκάνδαλα. Οι Ισπανοί πολίτες ενημερώνονται ότι η βασιλική οικογένεια πλήρωσε οκτώ εκατομμύρια πεσέτες (48.000 ευρώ) για να αποφύγει τη δημοσίευση ερωτικών επιστολών που είχε γράψει ένας πολύ νέος Χουάν Κάρλος στην τότε ερωμένη του. Το απόστημα έχει σπάσει και η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη. Ο βασιλιάς μεταφέρει σε μία «φίλη του» την Κορίνα Λάρσεν 64,8 εκατομμύρια. Οι Ισπανοί παρακολουθούν εμβρόντητοι την εν λόγω κυρία να δηλώνει «ότι δεν πρόκειται για περίπτωση ξεπλύματος, αλλά ένα δώρο για το μέλλον το δικό της και των παιδιών της». Αποδεικνύεται ότι ο βασιλιάς διατηρούσε αρκετούς φορτωμένους λογαριασμούς στην Ελβετία και ένα αμφιβόλου σκοπού ίδρυμα στον Παναμά. Πέραν αυτών, ο Ελβετός εισαγγελέας ανακάλυψε επίσης την ύπαρξη του ιδρύματος Zagatka, με έδρα το Λιχτενστάιν και κύριο δικαιούχο τον ξάδελφο του Χουάν Κάρλος, πρίγκιπα Αλβάρο. Οι λογαριασμοί του ιδρύματος βρέθηκαν με πληρωμές πολλών εκατομμυρίων από οφσόρ εταιρείες, ενώ καταγράφηκαν και έξοδα πέντε εκατομμυρίων ευρώ σε πτήσεις με ιδιωτικό τζετ για τον ίδιο τον Χουάν Κάρλος. Ο Αλβάρο ανέφερε ότι προσέφερε βοήθεια στον ξάδελφό του για λόγους «οικογενειακής τιμής». Ακόμα και οι πιο φανατικοί υπέρμαχοι της μοναρχίας απαιτούν την παραίτηση του Χουάν Κάρλος και την στέψη του Φελίπε. Στις δημοσκοπήσεις, τα δύο τρίτα των Ισπανών ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του. Τα Μέσα παύουν να κάνουν τα στραβά μάτια και ο υπερπολυτελής βίος του Χουάν Κάρλος παρελαύνει σε πρωτοσέλιδα. Το περιοδικό Forbes αποδίδει στον πρώην Ισπανό βασιλιά περιουσία ύψους άνω των 2 δις ευρώ, παρ’ ότι δεν είχε κάτι τέτοιο αποτυπωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Κάθε χρόνο δημοσιοποιείται ο λεπτομερής προϋπολογισμός του Παλατιού. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον πρώην βασιλιά να δημιουργήσει μία τεράστια περιουσία στα χρόνια της βασιλείας του. Οι ατασθαλίες του απασχολούν και το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, το οποίο διατάζει έρευνες για την εμπλοκή του σε μια σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή τρένων υψηλής ταχύτητας. Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης υποστηρίζει ότι ο τότε βασιλιάς φέρεται να είχε λάβει το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ελβετός εισαγγελέας Ιβ Μπερτόσα έχει επικεντρώσει στο να διαπιστωθεί κατά πόσο το δώρο αυτό σχετίζεται με την ανάληψη κατασκευής σιδηρόδρομου υψηλής ταχύτητας, από τη Μεδίνα στη Μέκκα -μια σύμβαση αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ- το 2012.
Οι Ισπανοί, όμως, ενοχλήθηκαν και για την απρεπή προσωπική του ζωή. Ένα νέο βιβλίο φωτίζει την ακόρεστη όρεξή του για γυναίκες που άρχισε πριν την ενηλικίωσή του σε ηλικία 16 ετών και δεν έπαψε ποτέ. Πριν ακόμα γνωρίσει τη Σοφία μετρούσε εκατοντάδες ερωμένες, ενώ ούτε ο γάμος του δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει κάτι που ο ίδιος φαίνεται να αντιμετώπιζε ως σπορ. Στο νέο αυτό βιβλίο περιγράφεται πώς η Σοφία τον έπιασε για πρώτη φορά στα πράσα με μία διάσημο ηθοποιό. Η σύζυγός του είχε συνειδητοποιήσει τις περιπέτειες του Χουάν και ήταν αποφασισμένη να τον αντιμετωπίσει. «Ολα ξεκίνησαν όταν ο βασιλιάς φώναξε έναν κουρέα να του κόψει τα μαλλιά και να τον ξυρίσει. Η Σοφία ήταν πεπεισμένη ότι είχε ραντεβού με κάποια ερωμένη του. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Χουάν Κάρλος ετοίμασε τη βαλίτσα του και της είπε ότι θα πάει για κυνήγι στο Τολέδο. ''Θα βαρεθείς, μην έρθεις μαζί μου'', φέρεται να της είπε. Εκείνη, έχοντας τις υποψίες της, αποφάσισε να του κάνει έκπληξη μέσα στη νύχτα. Πήρε τα παιδιά τους -ο Φίλιππος ήταν μόλις 12 ετών τότε- πήγε στο σπίτι τους στο Τολέδο, μπήκε μέσα σπρώχνοντας τους υπηρέτες που προστάτευαν τον βασιλιά τους και τον έπιασε στο κρεβάτι με την ηθοποιό Σάρα Μοντιέλ». Το βιβλίο αυτό υπολογίζει σε πέντε χιλιάδες τις ερωμένες του, ενώ κατατάσσει σε αυτές και την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Άλλη μία βιογραφία, αυτή την φορά για την σύζυγό του Σοφία με τίτλο η «Η μοναξιά της βασίλισσας» της δημοσιογράφου και συγγραφέα Πιλάρ Εϊρε, τον χαρακτηρίζει «επαγγελματία γητευτή γυναικών». Μειώνει κατά πολύ τον αριθμό των κατακτήσεων του σε 1.500. Και τα δύο συγγραφικά πονήματα συγκλίνουν στο ότι από το κρεβάτι του πέρασαν στρατιές ηθοποιών, τηλεοπτικών σταρ, τραγουδιστών, αλλά και ανώνυμων εντυπωσιακών γυναικών. Η στάση του αυτή διέλυσε τον βασιλικό γάμο λίγα μόλις χρόνια μετά την τέλεσή του. Το ζευγάρι ζει χωριστά από τη δεκαετία του 1970 και η αδιαφορία του Χουάν Κάρλος είναι παροιμιώδης. Ακόμα και όταν η τουλάχιστον στα χαρτιά σύζυγός του βρισκόταν στο νοσοκομείο, ύστερα από την αφαίρεση όγκου από τον πνεύμονα ο Ισπανός μονάρχης δεν πάτησε το πόδι του. Αντιθέτως, απολάμβανε την ερωτική συντροφιά μίας 25χρονης μεταφράστριας. Μία ακόμα αποκάλυψη είναι ότι ο πρώην Ισπανός βασιλιάς μπορεί να έχει περίπου 20 εξώγαμα, μεταξύ αυτών και μία κόρη. Πρόκειται για την Ινγκριντ, κόρη της Λίλιαν, με την οποία ο βασιλιάς είχε περάσει λίγες ημέρες στον ισπανικό Νότο, στο θέρετρο της Μαρμπέγ. Το δικαστήριο πάντως απέρριψε το αίτημα της Σαρτιό που ζητούσε να υποβληθεί σε εξετάσεις γενετικού υλικού για να αποδειχθεί ότι ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος διατηρεί τον τιμητικό τίτλο του βασιλιά, είναι πράγματι πατέρας της. Η 60χρονη Μαρία ντε λα Ρουέλε επίσης υποστηρίζει ότι είναι κόρη του τέως βασιλιά της Ισπανίας, περιγράφοντας ότι η μητέρα της και πριγκίπισσα Μαρία Γκαμπριέλα της Σαβοΐας έμεινε έγκυος από τον Χουάν Κάρλος, όταν ήταν ακόμα 14 ετών και αυτός 16. «Ο πατέρας μου ήταν 16, η μητέρα μου σχεδόν 14. Εστάλη για τον τοκετό στην Αλγερία, στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Μπλίντα, όπου στις 16 Απριλίου του 1954 ήρθα στη ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά. Από την στιγμή που δεν απολαμβάνει πλέον την ασυλία του παρελθόντος, μπορεί να βρεθεί ενώπιων και άλλων αιτημάτων για τεστ DNA. Η πιο γνωστή ερωμένη του και αυτή που τον έβαλε σε μεγάλους μπελάδες είναι η Γερμανίδα Κορίνα Σεν-Βιτγκενστάιν. Η γυναίκα έχει μιλήσει δημόσια για την σχέση τους. «Γνώρισα τον βασιλιά κατά τη διάρκεια μια επίσκεψής μου για κυνήγι στην Ισπανία, το 2004. Μοιραζόμαστε μια βαθιά φιλία. Είναι άνθρωπος χαρισματικός, πολύ προσιτός και ανθρώπινος» έλεγε παλαιότερα στο γαλλικό περιοδικό Paris Match. Λίγο αργότερα φωτογραφίζεται με ένα βραχιόλι από πλατίνα και στολισμένο με 10 διαμάντια, το οποίο φέρεται να κοστίζει 2,5 εκατ. ευρώ, ίσως και 3 εκατ., όπως έγραψε η ισπανική εφημερίδα El Mundo. Το βραχιόλι είναι δώρο του βασιλιά. Το 2012 της συστήνει τα παιδιά του στο πολυτελές εστιατόριο El Landο. Εκεί τους ανακοινώνει ότι σκοπεύει να ζητήσει διαζύγιο από την Σοφία και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στο πλευρό της συντρόφου του, την οποία αποκαλεί «το πρόζακ μου». Αυτή η σχέση αναμένεται να τον συνοδεύσει και στο ταξίδι της ντροπής που του στέρησε τον θρόνο. Ο Χουάν Κάρλος εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία αποκαλύπτεται ότι βρίσκεται στη Μποτσουάνα με την ερωμένη του, όπου και επιδίδεται σε σαφάρι ελεφάντων. Το ταξίδι αυτό θα έμενε κρυφό αν ο ηλικιωμένος άνδρας δεν είχε παραπατήσει, σπάζοντας τον γοφό του. Η σύζυγός του Σοφία βρισκόταν στην Ελλάδα και δεν τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο παρά τέσσερις ημέρες μετά, για 15 μονάχα λεπτά. Για πρώτη φορά στην μακρόχρονη βασιλεία του αναγκάζεται να βγει δημόσια, ζητώντας συγγνώμη από τον λαό του, διαβεβαιώνοντάς τον ότι «δεν πρόκειται να ξανασυμβεί κάτι ανάλογο». Εν τούτοις, αναγκάζεται να παραιτηθεί, παραδίδοντας τον θρόνο στον γιό του, σε μία προσπάθεια να διασώσει τον θεσμό. Παρά τις προσπάθειες του Φελίπε να διαφοροποιηθεί από τα πεπραγμένα του πατέρα του, οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν. Η ίδια η ερωμένη του αποκαλύπτει πως ο βασιλιάς της αγόρασε κατά τη διάρκεια της σχέσης του ακίνητα στο Μονακό και στο Μαρόκο, ενώ τον «έδωσε», υποστηρίζοντας ότι πράγματι έβγαλε χρήματα για τη συμφωνία με την Σαουδική Αραβία. Το περιβάλλον αποδείχθηκε τόσο τοξικό για τον 82χρονο πλέον τέως βασιλιά και η παρουσία του τόσο επιβαρυντική για τον γιο του και νυν βασιλιά που ο Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την χώρα ως αυτοεξόριστος. Έγινε γνωστό ότι διαμένει προσωρινά στην Δομινικανή Δημοκρατία. Σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα, έφτασε εκεί μέσω Πορτογαλίας, έπειτα από πρόσκληση που δέχτηκε από τον φίλο του Pepe Fanjul, ιδιοκτήτη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Casa de Campo. Η «επίτιμη» βασίλισσα Σοφία, επιβεβαιώνοντας τη ρήξη στην σχέση της με τον σύζυγό της, επιθυμεί να «παραμείνει στο παλάτι και να συνεχίσει να ασχολείται με τις θεσμικές της δραστηριότητες καθώς και με το ίδρυμα που φέρει το όνομά της». «Οι θεσμοί δεν θα πρέπει να κρίνονται, οι άνθρωποι κρίνονται», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Ένας Βρετανός πολιτικός του 18ου αιώνα έγραψε «Έτσι όπως οι βασιλιάδες δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ ότι είναι άνδρες, οι άνδρες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι είναι βασιλιάδες».
Ειδήσεις σήμερα:
Σκληρό lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα: Τι αλλάζει σε κωδικούς και ωράρια
Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Ένα δαιδαλώδες νομικό ζήτημα
Τίποτα από όλα αυτά δεν προμηνύονταν, όταν ο επίδοξος διάδοχος του ισπανικού θρόνου, συστήθηκε στο ελληνικό κοινό πολλές δεκαετίες νωρίτερα. Δύο φορές σημαιοστολίζεται για χάρη του η Αθήνα. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1961, όταν και έγινε η επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα της Σοφίας μαζί του και στον «γάμο του αιώνα» οκτώ μήνες αργότερα. Ο Ισπανός διάδοχος προκάλεσε πολιτική θύελλα και κοινωνική δυσαρέσκεια, εξαιτίας του έντονου διπλωματικού παρασκηνίου και κυρίως της «λυπητερής» που αναγκάστηκαν να πληρώσουν από τις τσέπες τους οι Έλληνες φορολογούμενοι και η Ψωροκώσταινα που μετά βίας είχε αρχίσει να εκμοντερνίζεται και να συνέρχεται από τα δεινά δεκαετιών.
Τί και αν στην τελετή των γάμων του ζεύγους παρέστησαν τρεις βασιλείς, έξι βασίλισσες, 42 πρίγκιπες, 56 πριγκίπισσες και 22 δούκες και δούκισσες, τους οποίους είχε συγκεντρωθεί να θαυμάσει 600 χιλιάδες κόσμου. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος Έλληνας δεν έβλεπε και κάθε μέρα βασιλικές άμαξες να παρελαύνουν, μεταξύ των οποίων μία ολόχρυση κατασκευασμένη το 1870 στη Γαλλία, 80.000 τριαντάφυλλα, με τα οποία στολίστηκε ο Καθολικός Ναός του Αγίου Διονυσίου και η Μητρόπολη των Αθηνών, 120 προβολείς και εκατοντάδες χρυσοστόλιστα άλογα. Πόσο μάλλον την πριγκίπισσα Γκρέϊς Κέλι του Μονακό, η οποία κατά γενική ομολογία επισκίασε με τη λάμψη της τη νύφη. Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν μπόρεσαν να ανακουφίσουν το νομοσχέδιο «περί προικός της βασιλόπαιδος Σοφίας» που κατατέθηκε στη Βουλή στις 19 Φεβρουαρίου 1962 από τον υπουργό Οικονομικών Σπύρο Θεοτόκη και το οποίο προέβλεπε προίκα 300.000 δολαρίων απαλλασσόμενη από κάθε φορολογία. Είχε προηγηθεί η σχετική συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου, αλλά και η κοινωνική αντίδραση που συμπυκνώθηκε στο σύνθημα «Προίκα στην παιδεία και όχι στη Σοφία». Πολύ πριν τον γάμο, η παντοδύναμη μητέρα της νύφης και Βασίλισσα Φρειδερίκη διεκδικούσε να εκταμιευτεί από τον κρατικό κορβανά για την προίκα της μοναχοκόρης της ακόμα μεγαλύτερο ποσό, διχάζοντας τα κόμματα της εποχής και φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το νομοσχέδιο, τελικά, εγκρίθηκε δια βοής στη Βουλή των Ελλήνων στις 16 Μαρτίου 1962. Η Ένωση Κέντρου απείχε από την ψηφοφορία. «Η συμβολή́ του Ελληνικού λαού εις την αποκατάστασιν της βασιλόπαιδος Σοφίας, πρωτίστως προβάλλεται ως η ηθική και έμπρακτος συμμετοχή του εις το ευτυχές γεγονός», ανέφερε το νομοσχέδιο.
Η βρετανική Daily Mail χαρακτήρισε την τελετή και τους εορτασμούς που ακολούθησαν ένα τεράστιο «καρναβάλι». Ο απεσταλμένος της εφημερίδας υπολόγισε τα έξοδα του γάμου σε 2.800.000 δολάρια που επίσης πληρώθηκαν από τα δημόσια ταμεία. «Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και η Σοφία όμορφη. Το νυφικό της ήταν ένα δαντελένιο όνειρο. Τη μακριά ουρά κρατούσαν 6 παράνυμφοι, μεταξύ των οποίων η αδελφή της Ειρήνη, η αδελφή του Χουανίτο, Ινφάντα Πιλάρ, η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ολλανδίας, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ και η καλύτερη φίλη των παιδιών μου, η πριγκίπισσα Τατιάνα Ράτζβιλ», περιέγραφε ειδυλλιακά το γεγονός η μητέρα της νύφης. Η πραγματικότητα, όμως, αποτυπώθηκε στο εμπιστευτικό έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας προς το Φόρεϊν Οφις. «Πολιτικά, ο χρόνος του γάμου ήταν άστοχος και άτυχος. Έγινε αμέσως μετά τους εορτασμούς για τα 80χρονα του βασιλέως Παύλου. Η επέτειος αυτή συγκέντρωσε στην Αθήνα μέλη από βασιλικούς οίκους. Έγιναν πολλές βασιλικές εκδηλώσεις, σε βαθμό που έκαναν τους Έλληνες να γκρινιάζουν για τα έξοδα...». Στα 100 χρόνια της Ελληνικής Δυναστείας, προικοδοτήθηκαν άλλες πέντε βασιλοπούλες, η Σοφία ήταν η έκτη και τελευταία. Ήταν τέτοιος ο θόρυβος, όμως, που συνόδεψε την προίκα της Σοφίας, που δεκαετίες αργότερα έγινε γνωστό ότι προσφέρθηκε να καλύψει το δυσθεώρητο για την εποχή ποσό ο Αριστοτέλης Ωνάσης. «Αγαπητέ πρόεδρε, Σας εσωκλείω επιταγήν τριακοσίων χιλιάδων δολλαρίων εις διαταγήν της Τραπέζης της Ελλάδος, με την κάτωθι σκέψιν και επιθυμίαν: Αν σας αρέσει, κάμνετε χρήσιν, αν όχι, μου επιστρέφετε την επιταγήν και με συγχωρείτε δια την ενόχλησιν. Πρόκειται για το ζήτημα της πριγκιπικής προικός. Δια να αποφευχθούν περαιτέρω δυσάρεσται συζητήσεις στην Βουλήν και στον τύπον με την λυπηράν αντανάκλασιν στην βασιλικήν οικογένειαν, προτείνω να δωρίσω μέσω ημών στο Δημόσιο ανωνύμως το υπό συζήτησιν ποσόν, και έτσι αποστομώνονται όλοι και τερματίζεται η πολιτική εκμετάλλευσης του θέματος αυτού. Εφρόντισα να γίνη η επιταγή εις τρόπον που να εξασφαλίζεται η ανωνυμία του δωρητού», έγραψε σε επιστολή προς τον Καραμανλή, ο οποίος δεν αποδέχτηκε την προσφορά του και τρεις ημέρες αργότερα επέστρεψε την επιταγή στον αντιπρόσωπο του Ωνάση. Δεν ήταν, όμως, μόνο η προίκα που σκανδάλισε την ελληνική κοινωνία, ούτε ο πολυτελής γάμος. Εξόργισαν και τα δώρα, τα οποία δεν προσέφεραν μονάχα οι υπόλοιποι γαλαζοαίματοι και πλούσιοι της εποχής. Ένα ιδιαίτερα πιεστικό εγχώριο δίκτυο στήθηκε, αναγκάζοντας σχολεία, οργανισμούς, ορφανοτροφεία και πάσης φύσης ιδρύματα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ο πολύφερνος γαμπρός που έκανε την Ελλάδα άνω κάτω γεννήθηκε στη Ρώμη το 1938. Εκεί ζούσε η οικογένειά του εξόριστη, ήδη εφτά χρόνια πριν τον ερχομό του. Ο παππούς του Αλφόνσος ΙΓ’ μετά από δύο δεκαετίες έντασης και εμφυλίου σπαραγμού είχε αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές που κέρδισαν οι Δημοκρατικοί της Ισπανίας. Μετά τη νίκη τους, τον κήρυξαν έκπτωτο καταργώντας την μοναρχία και αναγκάζοντάς τον να εξοριστεί. Έτσι άφησε την Ισπανία και εγκαταστάθηκε σε μεγάλο ξενοδοχείο στην Ρώμη. Ο πατέρας του ήταν ο Χουάν των Βουρβόνων και μητέρα του η Μαρία δε λας Μερθέδες των Δύο Σικελιών. Μετά την Ιταλία, εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Ελβετία, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια, αλλά και στην Πορτογαλία. Σε ηλικία εννέα ετών και φορώντας ακόμα κοντά παντελονάκια αποχωρίζεται τους γονείς του και μετακομίζει στη Μαδρίτη, έπειτα από εντολή του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο. Αυτός είναι που τον χρίζει άτυπο διάδοχό του, παραβλέποντας τον πατέρα του, ο οποίος ήταν σφοδρός πολέμιος του καθεστώτος του. Ο νεαρός Χουάν ενηλικιώνεται υπό την επίβλεψη του Φράνκο. Αποφοιτά από την στρατιωτική ακαδημία αξιωματικών της χώρας, όπου ήταν γνωστός ως Καντέτ Χουανίτο. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών του εκεί, αναδείχθηκε σε δεινό πιλότο. Αμέσως μετά σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Complutense Πολιτικό και Διεθνές Δίκαιο και Οικονομία των Δημοσίων Δαπανών. Η ήδη ανορθόδοξη ενηλικίωσή του, όμως, είχε σφραγιστεί από την πρόωρη και ακόμα ανεξήγητη απώλεια του μικρού αδελφού του Αλφόνσο. Η τραγωδία μετά βίας αναφέρθηκε από τα ελεγχόμενα μίντια του Φράνκο, με αποτέλεσμα να πυκνώσουν τα ερωτήματα ως προς το τί ακριβώς συνέβη. Ο κατάξανθος και κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος αδελφός του Χουάν γνωστός και ως «Ντον Αλνφονσίτο ζούσε με την οικογένειά του στην Πορτογαλία. Εκείνη την ημέρα είχε κερδίσει ένα τοπικό διαγωνισμό γκολφ. Στη συνέχεια είχε παρακολουθήσει την καθιερωμένη τελετή στην εκκλησία και είχε επιστρέψει σπίτι, ώστε να περάσει ποιοτικό χρόνο με τον μεγαλύτερο αδελφό του που είχε έρθει από την Ισπανία να τον επισκεφθεί. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι το όπλο, δώρο του Φράνκο το οποίο είχε παραδώσει ο ίδιος ο Χουάν, εκπυρσοκρότησε, ενώ το νεαρό αγόρι το καθάριζε. Η σφαίρα τον χτύπησε στο μέτωπο και ξεψύχησε λίγα λεπτά αργότερα. Μέλη του υπηρετικού προσωπικού για χρόνια ψιθύριζαν ότι την σκανδάλη πάτησε κατά λάθος ο Χουάν, χωρίς να γνωρίζει ότι το όπλο ήταν οπλισμένο. Πολλά χρόνια αργότερα ο Χουάν είχε εξομολογηθεί σε φίλους του ότι ένιωθε υπεύθυνος. Άτομα που τον γνωρίζουν επιβεβαιώνουν ότι ο χαμός του αδελφού του και μάλιστα υπό τέτοιες συνθήκες τον καταδιώκει μέχρι σήμερα. Μόνο ο ίδιος, άλλωστε, γνωρίζει τί ακριβώς συνέβη. Τα δύο αγόρια ήταν μόνα στο δωμάτιο. Εντύπωση προκάλεσε τότε το γεγονός ότι ως φοιτητής της στρατιωτικής ακαδημίας ο Χουάν έπρεπε να γνωρίζει τον κίνδυνο να καθαρίζει κανείς ένα οπλισμένο όπλο. Εξάλλου, τόσο αυτός όσο και ο αδελφός του ήταν δεινοί κυνηγοί, οι οποίοι επιδείκνυαν με καμάρι τα λάφυρά τους και ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα όπλα.
Ό,τι και να συνέβη, γεγονός παραμένει ότι ο Χουάν ολοκλήρωσε τις σπουδές του και κατ’ εντολή του Φράνκο πέρασε από διάφορα πόστα σε υπουργεία, όπως το υπουργείο Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και άλλα. Την περίοδο εκείνη γνωρίζει και λίγο αργότερα αρραβωνιάζεται την Σοφία. Ήταν και οι δύο λάτρεις της ιστιοπλοΐας και είχαν έρθει κοντά κατά τη διάρκεια μίας εκδρομής με ιστιοπλοϊκό γύρω από τα ελληνικά νησιά. Επανασυνδέθηκαν έναν χρόνο αργότερα, σε έναν βασιλικό γάμο, στον οποίο είχαν παραβρεθεί και οι δύο. Μετά τον γάμο, το ζευγάρι επέστρεψε στη Μαδρίτη, μαζί με την ισπανική αποστολή που αποτελείτο από τρείς χιλιάδες άτομα.
Την εποχή εκείνη, ο πρίγκιπας Χουάν Κάρλος συναντήθηκε και συμβουλεύτηκε τον Φράνκο πολλές φορές. Ήταν, άλλωστε, ο επιλεγμένος διάδοχός του. Συμμετείχε σε επίσημες κρατικές λειτουργίες και στέκονταν δίπλα στον δικτάτορα. Μέχρι το 1975, όταν και ο Φράνκο έφυγε πλέον από τη ζωή, ο πρίγκιπας υποστήριξε δημόσια το καθεστώς του Φράνκο. Εμφανιζόταν δημόσια σε κρατικά δείπνα και στρατιωτικές παρελάσεις, ενώ επαινούσε τον Φράνκο και την κυβέρνησή του για την οικονομική ανάπτυξη και τις θετικές αλλαγές στην Ισπανία. Ωστόσο, καθώς προχωρούσαν τα χρόνια, ο Χουάν Κάρλος άρχισε να συναντάται κρυφά με ηγέτες και εξόριστους της πολιτικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι αγωνίζονταν να εγκαθιδρύσουν τη Δημοκρατία στην χώρα. Είχε επίσης μυστικές συνομιλίες με τον πατέρα του μέσω τηλεφώνου. Ο Φράνκο, από την πλευρά του και εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούσαν αγνοούσε την παρασκηνιακή αυτή δράση του πρίγκιπα. Από το 1974 και για έναν χρόνο μέχρι τον θάνατο του Φράνκο ο Χουάν λειτουργούσε ως επικεφαλής της χώρας. Τον Οκτώβρη του 1975 ανέλαβε και επίσημα τα ηνία του κράτους, ενώ ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ισπανίας στις 22 Νοεμβρίου του 1975, μόλις δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Φράνκο. Ο πατέρας του, αν και δυσαρεστημένος που παρακάμφθηκε, αποδέχθηκε τις εξελίξεις για να σωθεί η Δυναστεία.
Προς μεγάλη απογοήτευση των θιασωτών της δικτατορίας του Φράνκο, ο Βασιλιάς θεσμοθέτησε συνταγματικές αλλαγές που οδήγησαν στις δημοκρατικές εκλογές του 1977, μετά από 45 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, δεν απολάμβανε υψηλή δημοτικότητά. Παρά την γοητεία του, την κατά γενική ομολογία συμπαθητική σύζυγό του και τα τρία παιδιά που το ζεύγος απέκτησε (Την Ιφάντα Ελένα, την Ιφάντα Κριστίνα και τον Πρίγκιπα Φελίπε, ο οποίος θα ήταν και ο διάδοχος του πατέρα του), στα πρώτα χρόνια της ισπανικής μεταπολίτευσης ο Χουάν Κάρλος δεν μπορούσε να αποτινάξει το στίγμα του «δοτού» και της προνομιακής σχέσης που διατηρούσε με τον μισητό δικτάτορα.
Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, η τύχη του χαμογέλασε, αλλάζοντας δραστικά το προφίλ του. Πέντε χρόνια αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος Αδόλφο Σουάρεθ υπέβαλε την παραίτησή του ύστερα από τέσσερα χρόνια θητείας. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, πρότεινε να τον διαδεχθεί ο Λεοπόλδο Κάλβο Σοτέλο που ανήκε στο ίδιο κόμμα, για να μην προκληθούν ταραχές. Για να συμβεί αυτό, έπρεπε να υπερψηφιστεί από τη Βουλή. Η καθοριστική ψηφοφορία είχε οριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου. Όλα έδειχναν ότι ο Σοτέλο θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία. Το απόγευμα της επίμαχης ημέρας, η διαδικασία είχε ξεκινήσει. Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής ψηφοφορίας, ο αντισυνταγματάρχης Αντόνιο Τεχέρο μαζί με μια ακολουθία στρατιωτικών όρμησαν στην αίθουσα, επιχειρώντας να καταλάβουν την εξουσία. Όλοι φορούσαν τις στολές τους και είχαν τα υπηρεσιακά τους όπλα. Στόχος τους ήταν να επιβληθεί ένα πραξικόπημα, παρόμοιο με αυτό του Φράνκο. Ο στρατός, όμως, δεν τους στήριξε, ενώ οι πολίτες τρομοκρατημένοι στην σκέψη μίας αναβίωσης της περιόδου του Φράνκο συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Ισπανίας, απαιτώντας δημοκρατία. Τελικά οι στρατιωτικοί συνελήφθησαν. Ο Χουάν Κάρλος, αν και στην πραγματικότητα δεν είναι γνωστό τί ακριβώς γνώριζε και τί ανάμειξη είχε, σε δημόσια παρέμβασή του στήριξε τη δημοκρατία και άδειασε τον πραξικοπηματία. Την επόμενη ημέρα η εφημερίδα El Pais πλέκει το εγκώμιό του, υπό τον τίτλο: «Ενας απαραίτητος μονάρχης». Τις επόμενες δεκαετίες, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την μεταστροφή του ισπανικού λαού προς το πρόσωπό του. Τα ποσοστά αποδοχής του άγγιξαν τη δεκαετία του 1980 το 70% στους υποστηρικτές της μοναρχίας, προμηνύοντας μία αδιατάραχη και στιβαρή βασιλεία. Πράγματι για χρόνια ο Χουάν Κάρλος είχε μετατραπεί σε υπερεθνικό σύμβολο ενότητας. Η τύχη του άλλαξε ριζικά το 2012, την χρονιά που χαρακτηρίστηκε annus horribilis (τρομερή χρονιά) για τη δυναστεία των Βουρβόνων. Αποτέλεσε σημείο ορόσημο. Τα μέχρι τότε τα άγνωστα στο ευρύ κοινό αμαρτήματά του έγιναν βορά στο αδηφάγο και ταλαιπωρημένο κοινό από μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Εξαιτίας αυτών δεν αποδομήθηκε μονάχα ο Χουάν Κάρλος στα μάτια του λαού του. Εκτός από τη δυσμένεια στην οποία υπέπεσε, τον θρόνο που αναγκάστηκε να παραχωρήσει άρον άρον στον γιό του, έθεσε σε απειλή και τον ίδιο τον θεσμό, τον οποίο τάραξε συθέμελα.
Από τη δεκαετία του 1990, άρχισε να διαφαίνεται ότι η περίοδος χάριτος του Χουάν Κάρλος έχει στερέψει. Ο βασιλιάς δεν ήταν σε θέση πλέον να κεφαλαιοποιεί την περίοδο εκδημοκρατισμού της Ισπανίας και τον ρόλο του σε αυτήν. Η παθολογική αδυναμία του στις γυναίκες και οι αμέτρητες εξωσυζυγικές σχέσεις του, ο διαταραγμένος γάμος του, η περίεργη σχέση του με τα χρήματα και τα φημολογούμενα οικονομικά σκάνδαλα που αυτή είχε προκαλέσει, αλλά και ο τραχύς χαρακτήρας του άρχισαν να πυκνώνουν επικίνδυνα, πλήττοντας το δημόσιο προφίλ του. Οι σχέσεις του με αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες, δικτάτορες και ηγέτες και τα οφέλη που αποκόμιζε από αυτούς, σύμφωνα με τις επίσημες βιογραφίες του, πήγαζαν από μία απληστία που δεν έλεγε να καταλαγιάσει με τα χρόνια. Αδυνατούσε να ξεχάσει τα παιδικά του χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε γνωρίσει τον εξευτελισμό που του προκαλούσε η οικονομική εξάρτησή του από πλούσιους Ισπανούς αριστοκράτες. Αυτοί ήταν που εξασφάλιζαν σε αυτόν και την οικογένειά του την άνετη ζωή, στην οποία είχαν εθιστεί αυτοί και οι προγονοί τους ανά τους αιώνες. Κορυφή του παγόβουνου στις αποκαλύψεις που ακολούθησαν στάθηκε η εμπλοκή της ίδιας του της κόρης σε ένα οικονομικό σκάνδαλο. Για πρώτη φορά, μάλιστα, στην ιστορία της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, ένα μέλος της αντιμετώπισε βαρύτατες κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Το σκάνδαλο Noos μετατράπηκε σε σύμβολο της πολιτικής, οικονομικής και θεσμικής κρίσης που έπληττε την περίοδο εκείνη την Ισπανία. Η μικρότερη κόρη του Χουάν Κάρλος Κριστίνα που έφερε τον τίτλο της Δούκισσας της Πάλμα, ο οποίος της είχε δοθεί ως δώρο γάμου το 1997, και ο σύζυγός της, πρώην πρωταθλητής των Ολυμπιακών Αγώνων χάντμπολ κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση 6,1 εκατ. δολαρίων από δημόσιους πόρους μέσω του ινστιτούτου Noos. Εκείνη τελικά αθωώθηκε.
Καταδικάστηκε, ωστόσο, ο σύζυγός της. Μετά από την ταπείνωση μίας δημόσιας δίκης, τις εξοργισμένες αντιδράσεις πολιτών και τον εξοστρακισμό της από τον δημόσιο βίο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ισπανία, μετακομίζοντας στην Ελβετία. Τα προβλήματα είχαν μόλις ξεκινήσει για τον Χουάν Κάρλος, ο οποίος γιόρτασε την περίοδο εκείνη τα 76α του γενέθλια, φανερά ταλαιπωρημένος από ένα χειρουργείο. Σαν να άνοιξε το κουτί της Πανδώρας την ίδια εποχή αποκαλύπτονται η μία μετά την άλλη αμφιλεγόμενες φιλίες και συναλλαγές του βασιλιά με άτομα όπως ο Ισπανός τραπεζίτης Μάριο Κόντε, ο επιχειρηματίας Χαβιέ ντε λα Ρόζα και ο διπλωμάτης Μάνουελ Πράντο. Και οι τρεις βρέθηκαν στη φυλακή για οικονομικά σκάνδαλα. Οι Ισπανοί πολίτες ενημερώνονται ότι η βασιλική οικογένεια πλήρωσε οκτώ εκατομμύρια πεσέτες (48.000 ευρώ) για να αποφύγει τη δημοσίευση ερωτικών επιστολών που είχε γράψει ένας πολύ νέος Χουάν Κάρλος στην τότε ερωμένη του. Το απόστημα έχει σπάσει και η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη. Ο βασιλιάς μεταφέρει σε μία «φίλη του» την Κορίνα Λάρσεν 64,8 εκατομμύρια. Οι Ισπανοί παρακολουθούν εμβρόντητοι την εν λόγω κυρία να δηλώνει «ότι δεν πρόκειται για περίπτωση ξεπλύματος, αλλά ένα δώρο για το μέλλον το δικό της και των παιδιών της». Αποδεικνύεται ότι ο βασιλιάς διατηρούσε αρκετούς φορτωμένους λογαριασμούς στην Ελβετία και ένα αμφιβόλου σκοπού ίδρυμα στον Παναμά. Πέραν αυτών, ο Ελβετός εισαγγελέας ανακάλυψε επίσης την ύπαρξη του ιδρύματος Zagatka, με έδρα το Λιχτενστάιν και κύριο δικαιούχο τον ξάδελφο του Χουάν Κάρλος, πρίγκιπα Αλβάρο. Οι λογαριασμοί του ιδρύματος βρέθηκαν με πληρωμές πολλών εκατομμυρίων από οφσόρ εταιρείες, ενώ καταγράφηκαν και έξοδα πέντε εκατομμυρίων ευρώ σε πτήσεις με ιδιωτικό τζετ για τον ίδιο τον Χουάν Κάρλος. Ο Αλβάρο ανέφερε ότι προσέφερε βοήθεια στον ξάδελφό του για λόγους «οικογενειακής τιμής». Ακόμα και οι πιο φανατικοί υπέρμαχοι της μοναρχίας απαιτούν την παραίτηση του Χουάν Κάρλος και την στέψη του Φελίπε. Στις δημοσκοπήσεις, τα δύο τρίτα των Ισπανών ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του. Τα Μέσα παύουν να κάνουν τα στραβά μάτια και ο υπερπολυτελής βίος του Χουάν Κάρλος παρελαύνει σε πρωτοσέλιδα. Το περιοδικό Forbes αποδίδει στον πρώην Ισπανό βασιλιά περιουσία ύψους άνω των 2 δις ευρώ, παρ’ ότι δεν είχε κάτι τέτοιο αποτυπωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Κάθε χρόνο δημοσιοποιείται ο λεπτομερής προϋπολογισμός του Παλατιού. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον πρώην βασιλιά να δημιουργήσει μία τεράστια περιουσία στα χρόνια της βασιλείας του. Οι ατασθαλίες του απασχολούν και το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, το οποίο διατάζει έρευνες για την εμπλοκή του σε μια σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή τρένων υψηλής ταχύτητας. Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης υποστηρίζει ότι ο τότε βασιλιάς φέρεται να είχε λάβει το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ελβετός εισαγγελέας Ιβ Μπερτόσα έχει επικεντρώσει στο να διαπιστωθεί κατά πόσο το δώρο αυτό σχετίζεται με την ανάληψη κατασκευής σιδηρόδρομου υψηλής ταχύτητας, από τη Μεδίνα στη Μέκκα -μια σύμβαση αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ- το 2012.
Οι Ισπανοί, όμως, ενοχλήθηκαν και για την απρεπή προσωπική του ζωή. Ένα νέο βιβλίο φωτίζει την ακόρεστη όρεξή του για γυναίκες που άρχισε πριν την ενηλικίωσή του σε ηλικία 16 ετών και δεν έπαψε ποτέ. Πριν ακόμα γνωρίσει τη Σοφία μετρούσε εκατοντάδες ερωμένες, ενώ ούτε ο γάμος του δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει κάτι που ο ίδιος φαίνεται να αντιμετώπιζε ως σπορ. Στο νέο αυτό βιβλίο περιγράφεται πώς η Σοφία τον έπιασε για πρώτη φορά στα πράσα με μία διάσημο ηθοποιό. Η σύζυγός του είχε συνειδητοποιήσει τις περιπέτειες του Χουάν και ήταν αποφασισμένη να τον αντιμετωπίσει. «Ολα ξεκίνησαν όταν ο βασιλιάς φώναξε έναν κουρέα να του κόψει τα μαλλιά και να τον ξυρίσει. Η Σοφία ήταν πεπεισμένη ότι είχε ραντεβού με κάποια ερωμένη του. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Χουάν Κάρλος ετοίμασε τη βαλίτσα του και της είπε ότι θα πάει για κυνήγι στο Τολέδο. ''Θα βαρεθείς, μην έρθεις μαζί μου'', φέρεται να της είπε. Εκείνη, έχοντας τις υποψίες της, αποφάσισε να του κάνει έκπληξη μέσα στη νύχτα. Πήρε τα παιδιά τους -ο Φίλιππος ήταν μόλις 12 ετών τότε- πήγε στο σπίτι τους στο Τολέδο, μπήκε μέσα σπρώχνοντας τους υπηρέτες που προστάτευαν τον βασιλιά τους και τον έπιασε στο κρεβάτι με την ηθοποιό Σάρα Μοντιέλ». Το βιβλίο αυτό υπολογίζει σε πέντε χιλιάδες τις ερωμένες του, ενώ κατατάσσει σε αυτές και την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Άλλη μία βιογραφία, αυτή την φορά για την σύζυγό του Σοφία με τίτλο η «Η μοναξιά της βασίλισσας» της δημοσιογράφου και συγγραφέα Πιλάρ Εϊρε, τον χαρακτηρίζει «επαγγελματία γητευτή γυναικών». Μειώνει κατά πολύ τον αριθμό των κατακτήσεων του σε 1.500. Και τα δύο συγγραφικά πονήματα συγκλίνουν στο ότι από το κρεβάτι του πέρασαν στρατιές ηθοποιών, τηλεοπτικών σταρ, τραγουδιστών, αλλά και ανώνυμων εντυπωσιακών γυναικών. Η στάση του αυτή διέλυσε τον βασιλικό γάμο λίγα μόλις χρόνια μετά την τέλεσή του. Το ζευγάρι ζει χωριστά από τη δεκαετία του 1970 και η αδιαφορία του Χουάν Κάρλος είναι παροιμιώδης. Ακόμα και όταν η τουλάχιστον στα χαρτιά σύζυγός του βρισκόταν στο νοσοκομείο, ύστερα από την αφαίρεση όγκου από τον πνεύμονα ο Ισπανός μονάρχης δεν πάτησε το πόδι του. Αντιθέτως, απολάμβανε την ερωτική συντροφιά μίας 25χρονης μεταφράστριας. Μία ακόμα αποκάλυψη είναι ότι ο πρώην Ισπανός βασιλιάς μπορεί να έχει περίπου 20 εξώγαμα, μεταξύ αυτών και μία κόρη. Πρόκειται για την Ινγκριντ, κόρη της Λίλιαν, με την οποία ο βασιλιάς είχε περάσει λίγες ημέρες στον ισπανικό Νότο, στο θέρετρο της Μαρμπέγ. Το δικαστήριο πάντως απέρριψε το αίτημα της Σαρτιό που ζητούσε να υποβληθεί σε εξετάσεις γενετικού υλικού για να αποδειχθεί ότι ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος διατηρεί τον τιμητικό τίτλο του βασιλιά, είναι πράγματι πατέρας της. Η 60χρονη Μαρία ντε λα Ρουέλε επίσης υποστηρίζει ότι είναι κόρη του τέως βασιλιά της Ισπανίας, περιγράφοντας ότι η μητέρα της και πριγκίπισσα Μαρία Γκαμπριέλα της Σαβοΐας έμεινε έγκυος από τον Χουάν Κάρλος, όταν ήταν ακόμα 14 ετών και αυτός 16. «Ο πατέρας μου ήταν 16, η μητέρα μου σχεδόν 14. Εστάλη για τον τοκετό στην Αλγερία, στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Μπλίντα, όπου στις 16 Απριλίου του 1954 ήρθα στη ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά. Από την στιγμή που δεν απολαμβάνει πλέον την ασυλία του παρελθόντος, μπορεί να βρεθεί ενώπιων και άλλων αιτημάτων για τεστ DNA. Η πιο γνωστή ερωμένη του και αυτή που τον έβαλε σε μεγάλους μπελάδες είναι η Γερμανίδα Κορίνα Σεν-Βιτγκενστάιν. Η γυναίκα έχει μιλήσει δημόσια για την σχέση τους. «Γνώρισα τον βασιλιά κατά τη διάρκεια μια επίσκεψής μου για κυνήγι στην Ισπανία, το 2004. Μοιραζόμαστε μια βαθιά φιλία. Είναι άνθρωπος χαρισματικός, πολύ προσιτός και ανθρώπινος» έλεγε παλαιότερα στο γαλλικό περιοδικό Paris Match. Λίγο αργότερα φωτογραφίζεται με ένα βραχιόλι από πλατίνα και στολισμένο με 10 διαμάντια, το οποίο φέρεται να κοστίζει 2,5 εκατ. ευρώ, ίσως και 3 εκατ., όπως έγραψε η ισπανική εφημερίδα El Mundo. Το βραχιόλι είναι δώρο του βασιλιά. Το 2012 της συστήνει τα παιδιά του στο πολυτελές εστιατόριο El Landο. Εκεί τους ανακοινώνει ότι σκοπεύει να ζητήσει διαζύγιο από την Σοφία και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στο πλευρό της συντρόφου του, την οποία αποκαλεί «το πρόζακ μου». Αυτή η σχέση αναμένεται να τον συνοδεύσει και στο ταξίδι της ντροπής που του στέρησε τον θρόνο. Ο Χουάν Κάρλος εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία αποκαλύπτεται ότι βρίσκεται στη Μποτσουάνα με την ερωμένη του, όπου και επιδίδεται σε σαφάρι ελεφάντων. Το ταξίδι αυτό θα έμενε κρυφό αν ο ηλικιωμένος άνδρας δεν είχε παραπατήσει, σπάζοντας τον γοφό του. Η σύζυγός του Σοφία βρισκόταν στην Ελλάδα και δεν τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο παρά τέσσερις ημέρες μετά, για 15 μονάχα λεπτά. Για πρώτη φορά στην μακρόχρονη βασιλεία του αναγκάζεται να βγει δημόσια, ζητώντας συγγνώμη από τον λαό του, διαβεβαιώνοντάς τον ότι «δεν πρόκειται να ξανασυμβεί κάτι ανάλογο». Εν τούτοις, αναγκάζεται να παραιτηθεί, παραδίδοντας τον θρόνο στον γιό του, σε μία προσπάθεια να διασώσει τον θεσμό. Παρά τις προσπάθειες του Φελίπε να διαφοροποιηθεί από τα πεπραγμένα του πατέρα του, οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν. Η ίδια η ερωμένη του αποκαλύπτει πως ο βασιλιάς της αγόρασε κατά τη διάρκεια της σχέσης του ακίνητα στο Μονακό και στο Μαρόκο, ενώ τον «έδωσε», υποστηρίζοντας ότι πράγματι έβγαλε χρήματα για τη συμφωνία με την Σαουδική Αραβία. Το περιβάλλον αποδείχθηκε τόσο τοξικό για τον 82χρονο πλέον τέως βασιλιά και η παρουσία του τόσο επιβαρυντική για τον γιο του και νυν βασιλιά που ο Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την χώρα ως αυτοεξόριστος. Έγινε γνωστό ότι διαμένει προσωρινά στην Δομινικανή Δημοκρατία. Σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα, έφτασε εκεί μέσω Πορτογαλίας, έπειτα από πρόσκληση που δέχτηκε από τον φίλο του Pepe Fanjul, ιδιοκτήτη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Casa de Campo. Η «επίτιμη» βασίλισσα Σοφία, επιβεβαιώνοντας τη ρήξη στην σχέση της με τον σύζυγό της, επιθυμεί να «παραμείνει στο παλάτι και να συνεχίσει να ασχολείται με τις θεσμικές της δραστηριότητες καθώς και με το ίδρυμα που φέρει το όνομά της». «Οι θεσμοί δεν θα πρέπει να κρίνονται, οι άνθρωποι κρίνονται», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Ένας Βρετανός πολιτικός του 18ου αιώνα έγραψε «Έτσι όπως οι βασιλιάδες δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ ότι είναι άνδρες, οι άνδρες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι είναι βασιλιάδες».
Ειδήσεις σήμερα:
Σκληρό lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα: Τι αλλάζει σε κωδικούς και ωράρια
Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Ένα δαιδαλώδες νομικό ζήτημα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα