Με στόχο να φτάσουν τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή του Αιγαίου πελάγους, η Κωτσόβολος ταξιδεύει με την Ομάδα Αιγαίου, κάνοντας REACT για έναν Καλύτερο Κόσμο.
Σουδάν: Ο Αμπντάλα Χάμντοκ αναλαμβάνει ξανά την πρωθυπουργία
Στόχος όπως είπε να τερματιστεί η αιματοχυσία
Ο Αμπντάλα Χάμντοκ, ο πρωθυπουργός του Σουδάν που ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου, αποκαταστάθηκε σήμερα στο αξίωμά του, με την υπογραφή της συμφωνίας στην οποία κατέληξε με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν.
Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το πραξικόπημα, όταν τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο Χάμντοκ εκφώνησε μια σύντομη ομιλία, στο πλευρό του Μπουρχάν, του αρχηγού του στρατού και επικεφαλής του πραξικοπήματος. Στην τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας, στο προεδρικό μέγαρο, και οι δύο δήλωσαν ότι δεσμεύονται να συνεχίσουν τη διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία.
Ο Χάμντοκ είπε ότι η συμφωνία με τη στρατιωτική ηγεσία έχει ως στόχο να τερματιστεί τη αιματοχυσία.
«Ξέρω ότι οι νέοι μας είναι άξιοι να κάνουν θυσίες, είναι αποφασισμένοι, μπορούν να δώσουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Αλλά το σουδανικό αίμα είναι πολύτιμο, ας σταματήσουμε την αιματοχυσία και να κατευθύνουμε την ενέργεια των νέων προς την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη», είπε.
Η συμφωνία προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Χάμντοκ και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, σύμφωνα με αποσπάσματα που διαβάστηκαν στην κρατική τηλεόραση.
Στο προεδρικό μέγαρο στο Χαρτούμ, έξω από το οποίο οι δυνάμεις ασφαλείας έριχναν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος, ο Χάμντοκ και ο Μπουρχάν υπέγραψαν τη συμφωνία με την οποία θα μοιραστούν την εξουσία, υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουν τη μετάβαση προς τη δημοκρατία.
Νωρίτερα ωστόσο, οι οργανώσεις εκείνες που, με την εξέγερση του 2019, έβαλαν τέλος στην 30ετή στρατιωτικο-ισλαμιστική δικτατορία του Ομάρ αλ Μπασίρ, ανακοίνωσαν ότι απορρίπτουν «κάθε συμφωνία που θα επιτρέψει στους πραξικοπηματίες να παραμείνουν στους κόλπους οποιασδήποτε μεταβατικής κυβέρνησης». Την ανακοίνωση αυτή έκανε η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών, η αιχμή του δόρατος της επανάστασης του 2019.
Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως στο Πορτ-Σουδάν και την Ατμπάρα και η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους συγκεντρωμένους στο Χαρτούμ και την Κασάλα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Μετά το πραξικόπημα του Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 40 διαδηλωτές και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Αφού υπέγραψαν τη συμφωνία, ο Χάμντοκ υποσχέθηκε ότι «θα σταματήσει την αιματοχυσία» στο Σουδάν. Ο Μπουρχάν, από την πλευρά του, τον «ευχαρίστησε για την υπομονή του». Ο Χάμντοκ, πρώην οικονομολόγος στον ΟΗΕ, είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και απελευθερώθηκε μόλις σήμερα το πρωί.
Με βάση τη συμφωνία, οι υπουργοί και άλλοι πολιτικοί που συνελήφθησαν στις 25 Οκτωβρίου θα απελευθερωθούν επίσης, αλλά δεν διευκρινίστηκε το πότε θα γίνει αυτό.
Όπως και την πρώτη ημέρα του πραξικοπήματος, η Δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής (FCC), ο μεγαλύτερος πολιτικός συνασπισμός στο Σουδάν, απέρριψε τη συμφωνία. «Επαναλαμβάνουμε με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, ούτε συνεργασία (…) με τους πραξικοπηματίες» τόνισε η FCC, ζητώντας να προσαχθούν οι στρατηγοί ενώπιον της δικαιοσύνης για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.
Η σύγχυση επιτείνεται μετά την ανακοίνωση και του κόμματος Oumma, το οποίο ανέφερε ότι «απορρίπτει κάθε πολιτική συμφωνία η οποία δεν αντιμετωπίζει τις ρίζες της κρίσης την οποία δημιούργησε το στρατιωτικό πραξικόπημα». Να σημειωθεί ότι ο Φαντλάλα Μπούρμα, ο ένας από τους μεσολαβητές που διαπραγματεύτηκ
Ειδήσεις σήμερα:
Συνελήφθησαν τρεις γυναίκες για διάρρηξη πέντε διαμερισμάτων στην Καλαμαριά
Απέσυρε το βιβλίο της από την κυκλοφορία η Αναλένα Μπέρμποκ μετά τις κατηγορίες περί λογοκλοπής
Νέα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας και... επεισόδια «αναστατώνουν» την Ευρώπη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr