Η νέα γερμανική κυβέρνηση, οι αλλαγές στη χώρα και οι σχέσεις με την Ελλάδα

Η νέα γερμανική κυβέρνηση, οι αλλαγές στη χώρα και οι σχέσεις με την Ελλάδα

Ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε τη συμφωνία της κυβέρνησης έχοντας στο πλευρό του τους ηγέτες των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών - Οι  σκληρές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν

Η νέα γερμανική κυβέρνηση, οι αλλαγές στη χώρα και οι σχέσεις με την Ελλάδα
H ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας των Σοσιαλιστών, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων για το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, υπό τον νέο Καγκέλαριο Όλαφ Σολτς σηματοδοτεί την αυγή μίας νέας εποχής που μόλις ξεκίνησε τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Βερολίνο αποκτά ύστερα από 16 ολόκληρα χρόνια, σοσιαλιστή Καγκελάριο. Το τί ακριβώς αυτό σημαίνει, αναμένεται να το δούμε σύντομα. Αυτό που ήδη, όμως, καθίσταται κατανοητό είναι ότι ο Σολτς ξεκινά τη θητεία του αποδυναμωμένος, έχοντας αναγκαστεί να μοιράσει κάποια από τα σημαντικότερα υπουργεία στους κυβερνητικούς εταίρους του. Με κάποιους, μάλιστα, από τους οποίους έχει θεμελιώδεις διαφορές σε καίρια ζητήματα. Να θυμίσουμε ότι οι Πράσινοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής, Εξωτερικών, Οικογενειακής Πολιτικής και το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αναλαμβάνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Συγκοινωνιών και Μεταφορών και το υπουργείο Παιδείας και Έρευνας. Η μεγαλύτερη απώλεια για τον Σολτς είναι το υπουργείο Εξωτερικών και των Οικονομικών. Το μοίρασμα αυτό καταδεικνύει τις σκληρές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν. Ειδικά οι Ελεύθεροι Δημοκράτες που έλαβαν 11,5% των ψήφων, αντάλλαξαν πολύ ακριβά τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, οι Πράσινοι ήθελαν διακαώς και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και δεν έλαβαν.
Η νέα γερμανική κυβέρνηση, οι αλλαγές στη χώρα και οι σχέσεις με την Ελλάδα

Πολύς λόγος έχει γίνει και για το κατά πόσο ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός θα είναι ευνοϊκότερος για την Ελλάδα. Οι Πράσινοι έχουν εκφράσει και στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα, φιλλεληνικές θέσεις. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν τα ευρωομόλογα, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η θετική απόκριση στην πάγια ελληνική διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων για την τετράχρονη κατοχή της χώρας κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.

Ανήμερα της 200ής επετείου από την Ελληνική Επανάσταση και 80 χρόνιαμετά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, οι Πράσινοι είχαν ζητήσει από τη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ την επανεξέταση του ζητήματος των κατοχικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου. Επιπλέον, στέκονται ιδιαίτερα επικριτικά απέναντι στην Άγκυρα, καταγγέλοντας την προκλητική της στάση έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος, έχουν συγχαρεί την Αθήνα για τη στάση της στο μεταναστευτικό, προτείνοντας να γίνει μια πιο δίκαια διανομή των μεταναστών και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μένει να δούμε, όμως, πώς θα μπορέσουν να τις εφαρμόσουν. Οι ειδικοί επιμένουν ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Ακόμα και η επικεφαλής των Πρασίνων –νέα και ιδεολόγος- τώρα θα αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί της, υποκύπτωντας στις πιέσεις της εξουσίας. Αυτή έχει την τάση να γειώνει και τους πλέον αντισυμβατικούς, μετατρέποντάς τους σε πραγματιστές. Κατά τ’ άλλα, η 40χρονη συμπρόεδρος των Πρασίνων, έχει ταχθεί κατά του Nord Stream 2 που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία.
Η νέα γερμανική κυβέρνηση, οι αλλαγές στη χώρα και οι σχέσεις με την Ελλάδα

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς, όμως, και τη στελέχωση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναλαμβάνει ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ. Πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν θεωρείται θετική για την Ελλάδα. Στα μνημονιακά χρόνια κατηγορούσε τον Σόϊμπλε ως «μαλθακό» απεναντι στην Αθήνα. Ήταν ακόμα πιο φανατικός υποστηρικτής της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και καταψήφισε ως επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών όλα τα πακέτα διάσωσης.

Κλείσιμο
Ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός έδωσε μία πρώτη εικόνα των βασικών του θέσεων και επιδιώξεων. Ανάμεσα σε αυτές είναι μέχρι το 2030, το 80% της ηλεκτρικής κατανάλωσης στη Γερμανία να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Μέχρι στιγμής ο στόχος ήταν το 65% μέχρι το 2030. Θέλουν το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθεί στα 12ευρώ ανα ώρα. Αναμένεται να εστιαστούν σε μέτρα ελάφρυνσης για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει και τη Γερμανία. Έχουν αποφασίσει να μην αυξηθεί ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα στα καύσιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης ή το φυσικό αέριο. Κοινή γραμμή τηρούν και στη διανομή κάνναβης σε ενήλικες μέσω ειδικά αδειοδοτημένων καταστημάτων. Περισσότεροι πρόσφυγες θα μπορούν να φέρνουν συγγενείς τους στη Γερμανία, με τη διευκόλυνση της επανένωση των οικογενειών και πολλά ακόμα μέτρα που θα προωθήσουν άμεσα.

Ειδήσεις σήμερα

Σε τροχιά ειδικών μέτρων και lockdown η Ευρώπη, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν αρκούν

Αστυνομικός δέχεται επίθεση μέσα σε σούπερ-μάρκετ στο Μπρούκλιν στην προσπάθεια του να απομακρύνει ταραξία - Δείτε βίντεο

Σύλληψη φαρμακοποιού στον Έβρο για αρνητικά πιστοποιητικά κορωνοϊού – Έρευνες του Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης